Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
12
Cevap
1553
Tıklama
0
Öne Çıkarma
2020AYT BİYOLOJİ METİYONİN SORUSU
R
4 yıl
Onbaşı
Konu Sahibi

Selamlar, vuku bulunan soruda süreç sonunda hangilerinin oluştuğu söylenemez demiş. Şimdi gelelim asıl konuya, şıkların 1 tanesi hariç diğerlerinin hepsinde protein bulunmakta. Fakat protein sentezi sırasında elde edilen proteinin belirli enzimlerle üstüste katlanması, belirli aminoasidin çıkarılması olasıdır. Bu durumda özel bi proteinin üretilmesi sırasında bir enzim aracılığıyla başlangıç kodonunun şifrelediği METİYONİN aminoasidi bu süreçte açığa çıkamaz mı? cevaplarınızı bekliyorum.
(Bazen çok bilmek zarardır)
< Resime gitmek için tıklayın >



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

Ne anlatmak istediğimi anlamadığınızı varsayıyorum, burada(sentezlenen polipeptitler yani proteinler daha sonra işlevsel veya yapısal proteinlere dönüştürülür) yazısı geç...
Yoruma Git
Yorumun Devamı RonikooS - 4 yıl +3
R
4 yıl
Onbaşı
Konu Sahibi

Ne anlatmak istediğimi anlamadığınızı varsayıyorum, burada(sentezlenen polipeptitler yani proteinler daha sonra işlevsel veya yapısal proteinlere dönüştürülür) yazısı geçmekte bu dönüşüm sırasında polipeptitten aminoasit çıkarılımı yapılabiliyor. Bu neden metiyonin olmasın?



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 2 cevap geldi.
C
4 yıl
Yüzbaşı

metionin tek bir aminoasit, polipeptitlerde ise birden fazla aminoasit bulunur



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
R
4 yıl
Onbaşı
Konu Sahibi

up!



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

G
4 yıl
Çavuş

Hocam,mantık doğru fakat bu yoldan giderseniz sorular çıkmaz.Basit düşünmek gerekiyor,balıklı fizik sorusunda da hep aynı şeyler söylendi.Çok uç mantık olur sizinki



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @RonikooS
H
4 yıl
Yüzbaşı

bak aynısını ben böyle düşünüydüm soru gitti işte :/



< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @RonikooS
R
4 yıl
Onbaşı
Konu Sahibi

buna aykırı birşey söylediğimi görmüyorum




Bu mesajda bahsedilenler: @cheers darlin
R
4 yıl
Onbaşı
Konu Sahibi

haklısınız fakat uç mantık olduğunu sanmıyorum bunu konu anlatımında görmüştüm ve meb de de yer alıyordu.




Bu mesajda bahsedilenler: @Sinyor Vitalis
G
4 yıl
Er

Hocam o zaman mebde yer alan kısmı belirterek dilekçe yazabilirsiniz en azından içiniz rahatlar ama pek sallayacaklarını sanmam



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

V
4 yıl
Er

Hocam merhaba, maalesef yanlış düşünmüşsünüz. Tek aminoasitten oluşan bir proteinin izole edildiğini ben bilmiyorum, literatürü de taradım ama bulamadım.
Zaten aminoasit tek bir molekül olduğu için, katlamak mümkün olmayacaktır çünkü -hibridizasyon bildiğinizi varsayarak- merkezcil karbon karbonil karbonu olduğu için sp2 (düzlem üçgen) geometridedir, molekülün katlanması karbonil oksijeni üzerindeki eşlenmmiş elektronları pi bağı ile aynı düzleme taşıyacağı için aşırı itme oluşur ve gerginlik nedeniyle kararsız bir form meydana gelir ki bu da pratikte imkansızdır.

Proteinlerin işlevsel olması için minimum iki aminoasit gerekmesi bundan dolayıdır, böylece 3 boyutlu yapı değişirken molekül içi bağlar daha gergin hale gelmez, çünkü makro bir bağ olan peptit bağı intramoleküler bağlardan daha kolay katlanır, şekil değiştirebilir. Daha kolay canlandırabilmek adına, aa'ları birer nokta, peptit bağlarını oyun hamurundan noktalar arası iplikler gibi düşünebiliriz. Ancak minimal iki adet nokta olduğunda noktaları iplik sayesinde uzayda istediğiniz şekilde, rahatça konumlandırabilirsiniz. Tek bir aa olduğunda ise uzayda farklı bir yönelim için oyun hamurunun şeklini değiştirmeniz gerekecektir.

Molekül gerginliği mevzusu için siklik yapılara bakmanızı tavsiye ederim. Umarım açıklayıcı olmuştur,

İyi forumlar



F
4 yıl
Er

kesinlikle katılıyorum hocam. özellikle polipeptid vurgusunu yapmış. ama soru içerisinde de yapmalıydı. kafam direk metiyoninsiz polipetit olmaz durumuna gitti.diğerleri protein miydi değil miydi ye yönelmek zorunda kaldım..

edit: şuan kelime kelime okuduğumda " süreç sonucunda" dediği için yanlış okuduğumu ve sorunun hatalı olmadığını anladım hocam

soru yüzde 50 cümlede anlam yüzde 50 protein sentezi sorusuymuş resmen





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi freaking out -- 2 Temmuz 2020; 15:53:32 >

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

0
4 yıl
Çavuş

Aslında çoğu işlevsel protein translasyondan sonra post-translational modifications olarak bilinen birtakım değişikliklere uğrar, bunların içinde acetylation olarak bildiğimiz bir süreç sonucunda n-terminus'taki Metionin amino asidi aminopeptidazlar tarafından kesilebilir ve başka değişikliklerle birlikte polipeptid işlevsel özellik kazanır.

Ancak bu bilgiye ortaöğretim düzeyinde girilmez ve öyle ya da böyle bu süreç sonucunda bir amino asidin "oluşması" söz konusu değildir, ancak kesilim sonucu bir amino asit "açığa çıkabilir". "Oluşma" dediğimiz şey ortaöğretim düzeyinde çoğu zaman basit yapıtaşlarından kompleks bir molekülün meydana gelmesini ifade eder.

Şekilde gösterilen santral dogmanın bu sürecinde böyle bir oluşum söz konusu olmaz, yukarıda yazdığım post-translational modifications (ki olası bir metionin kesiliminin meydana gelebileceği yer de burasıdır zaten) şekilde gösterilen süreçten sonra meydana gelen değişimlerdir, kaldı ki diğer şıklara bakıldığında cevabın metionin olduğu görülür zaten.

Ayrıca bkz:https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5663234/
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/pmic.201400619?cookieSet=1



E
4 yıl
Yüzbaşı

Yani cevabı metinonin işaretlemediysen başka ne işaretledin ki diğerleri kesin doğru zaten



< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >

DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.