Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
3
Cevap
693
Tıklama
0
Öne Çıkarma
mat 1 devam..
K
15 yıl (575 mesaj)
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Bir kuyrukta ali baştan 10. , Ayşe de sondan 15 . dir. Ali ile ayşe arasında 5 kişi old.göre

A) Kuyrukta en az kaç kişi vardır ?

B) Kuyrukta en fazla kaç kişi vardır ?

A) 18

B) 30

DH forumlarında vakit geçirmekten keyif alıyor gibisin ancak giriş yapmadığını görüyoruz.

Üye olduğunda özel mesaj gönderebilir, beğendiğin konuları favorilerine ekleyip takibe alabilir ve daha önce gezdiğin konulara hızlıca erişebilirsin.

Üye Ol Şimdi Değil



G
15 yıl (41700 mesaj)
Yarbay

Ali ve Ayşe'nin kuyruktaki durumları,

xxxxxxxxx(Ali)xxxxx(Ayşe)xxxxxxxxxxxxxx

ya da

xxx(Ayşe)xxxxx(Ali)xxxxxxxx

şeklinde olabilir. İkisinde de aralarında 5 kişi var. Sol taraf kuyruğun başlangıcı, sağ taraf da kuyruğun sonu.


İlk durumdaki kişi sayısı kuyruktaki en fazla kişi sayısıdır. Bu da 30 kişi oluyor.

İkinci durumdaki kişi sayısı kuyruktaki en az kişi sayısıdır. Bu da 18 kişi oluyor.


Tabii soruyu sınavda veya ders çalışırken çözdüğünde böyle iki saat kuyruk çizmene gerek yok, ben göstermek için yaptım.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-C1E9C52E6 -- 21 Kasım 2010; 20:14:03 >

B
15 yıl (14761 mesaj)
Yarbay

Öncelikle en çoğu yapalım.

Bir kere Ali baştan 10. dediğine göre Ali'de dahil olmak üzere toplam 10 kişiler. Ayşe ise sondan 15'miş. En fazlayı bulmak için Ali ile Ayşe arasına 5 kişi koyalım. Sonra Ayşeyi'de yazalım. Arkasındakilerle beraber sondan 15. olcak.

Şu şekil yani

* * * * * * * * * Ali * * * * * Ayşe * * * * * * * * * * * * * * (Sol taraf sıranın başı olarak kabul ettim. Ali ve Ayşe'yide sayarsan toplam 30 kişi ediyor.)

En azı ise direk şekilden gidelim.


* * * Ayşe * * * * * Ali * * * * * * * * (Burada ise sıranın başını sol yaptım. Yalnız Ayşe sondan 15. imiş. Burda da baştan 4. ve sondan da 15. oluyor. En az yapmak için böyle yapabiliriz. Dikkat edersen Ali baştan 10. Ayşe sondan 15. Aralarında da 5 kişi var. Her şartı sağlıyor. Ali ve Ayşe'yi sayarsan toplam 18 kişi ediyor.)


Bu mesaja 1 cevap geldi.
F
15 yıl (144 mesaj)
Teğmen

Bugün aynen bu tarz soru çözmüştüm.İlk başta soru zorlayıcı geldi ama Alacakaranlık'ın yöntemiyle bende buldum.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi fenerli135 -- 21 Kasım 2010; 23:34:59 >

DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.