Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir, 1 mobil kullanıcı
4
Cevap
15524
Tıklama
0
Öne Çıkarma
Metre/saniyekare ne oluyor?
S
10 yıl (28 mesaj)
Onbaşı
Konu Sahibi

Newton biriimini aciklarken deniyor ki "Kütlesi 1 kg olan bir cismin hızını, 1 saniye içerisinde 1 m/s arttırmak için o cisme uygulanması gereken kuvvet 1 newtondur"

1 newton icin 1N= 1kg.metre/saniyekare diyor sekildeki gibi:
http://image.prntscr.com/image/ec64cda95d7b49a6a9b69f196c601090.png

Simdi buradaki saniyekare olayini anlamadim ben. Saniyekare ne demek? Saniyede bir metreyi kastetmek icin 1m/s denmez mi, 100km/s hiz diyoruz mesela, yani 1 saat basina 100km mesafe.
Burada da bir saniye basina bir metreden bahsedilmiyor mu, saniyekare nereden cikiyoru ve oradaki "kare" ibaresi ne demek? Mesela 1kg/metrekare dendiginde bir metrekarelik bir alandan bahsedildigini anliyorum, yani dort tarafi bir metre olan bir kare alanin icine tam sigacak bir yuzey alani ve bu sekilde her bir alan basina 1kg'dan bahsediliyor haliyle 1gk/metrekare dendiginde.
Ama "saniyekare" dendiginde hata veriyor benim kafa.

Bu allahin belasi saniyekare'yi babaanneye aciklar gibi aciklayabilir misiniz bana? Bunu anlayamadigim icin Newton biriminin ne anlama geldigini de anlayamiyorum.
Tesekkurler.

DH forumlarında vakit geçirmekten keyif alıyor gibisin ancak giriş yapmadığını görüyoruz.

Üye olduğunda özel mesaj gönderebilir, beğendiğin konuları favorilerine ekleyip takibe alabilir ve daha önce gezdiğin konulara hızlıca erişebilirsin.

Üye Ol Şimdi Değil



S
10 yıl (1963 mesaj)
Binbaşı

O kadar büyütülecek bir şey değil, m/s hız , bunu zamana bölersen m/s/s yani m/s2 olur.
Bu ise ivmenin birimi demektir. İvme birim zamandaki hız artışıdır çünkü.

kuvvet= kütlexivme olduğundan kuvvetin birimi kg.m/s2 olur.




Bu mesajda bahsedilenler: @scottsteiner
M
10 yıl (5771 mesaj)
Yarbay

Saniyede Ne kadar yol katettigin = hiz. ( m / s )
Saniyede ne kadar hiz katettigin = ivme. ( m / s ) / s
m / s kare yapiyor.

Babaanneye aciklar gibi demissin, o yuzden neden boldugumuzu de aciklayayim.
60 saniyede 600 metre gittiysen, saniyede 600 (m) / 60 (s) kadar yol gitmissindir.
Yani senin hizin m/s 'dir.
X'te Y olduysa, olculebilir olarak Y'nin X cinsinden degeri her zaman Y/X olmak zorundadir.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mephalay -- 27 Mayıs 2016; 18:48:04 >

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

D
10 yıl (1821 mesaj)
Binbaşı

------------------------------





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dumprep -- 7 Mayıs 2020; 21:58:10 >

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

H
3 yıl (1 mesaj)
Er

Çünkü ordaki saniye/kere ifadesi kütke çekim kuvveti yasasıyla ilişkilidir.İvme rastgele değişikliklerde de görüyoruz ama bizim bilinçli etkimiz altında.

Yerçekimi(N)=Birim Zamanda İvme(a) . Kilogram(m),dan gelir.İvme birim zamanda olmak zorundadır(1 saniye) yoksa ivmey karşıya atıp m=n.a verirseniz orijinal kilo bozulmaya uğrar Newton Kütleye baskın gelir denklem çürür.Sürekli dünyayla temas etmemiz ivmeyi 1 e sabitler karesi yine 1 dir.Eğer 10 saniye havada kalırsanız 10.S2 den 100 katı ağırlığa ulaşmış olursun.Dünyanın yer çekimi ivme katsayısı yaklaşık 10 dur.50kg.10=500 Newton elde edersin.

İvme aslında=uzunluk.hız 'dır ama hız birim zamandadır.Ufak değişimlerde görülmesi zorlaşır 10 saniyedeki ivme değişimi alırsak takibi gözle görmesi kolaylaşır.

Kısaca genel Formüller farklı durumlarda farklı şekillerde kafa karıştırır.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.