Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
3
Cevap
369
Tıklama
0
Öne Çıkarma
süper bilgisayarlari sollayan chip
G
20 yıl
Çavuş
Konu Sahibi

Japonya’da geliştirilen bir çipin saniyede 230 milyar işlem gerçekleştirdiği öne sürüldü. Performansı ile süperbilgisayarlardan daha hızlı olan çip, yeni bir kavramın önünü açıyor: Petaflop bilgisayarları. Japon Fizik ve Kimya Araştırmaları Enstitüsü RIKEN, MDGrape 3 çipinin geleceğin bilgi işlem teknolojilerinde bir çığır açacağını iddia ediyor. RIKEN çipi biyoloji ve genetik alanlarında araştırmalar için geliştirildiğini duyurdu. Çip, 350 MHz hızında iken saniyede 230 gigaflops (230 milyar işlem) işlem kapasitesine erişiyor. Stanford Üniversitesi’nde konferans veren kurum yetkilisi Makoto Tanji, çipin 250MHz hızında dahi 160 gigaflops işlem kapasitesine ulaştığını söyledi.

ÖZEL İŞLEMLER İÇİN GELİŞTİRİLDİ MDGrape 3 çipi hakkında bilgi veren RIKEN yetkilisi Makoto Tanji, çipin gücünün, sınırlandırılmış veri kümeleri içinde çok sayıda fakat birbirine benzer işlemleri yapmasından kaynaklandığını belirtti. Sınırlandırılmış veri kümeleri genellikle biyoloji ve nanobiyoloji gibi alanlarda sıkça kullanılan bir teknik. Örnek olanak, tek bir proteinin binlerce molekül ile etkileşiminin ölçüldüğü deneyler gibi. Tanji, çipin ve çiple çalışan bilgisayarların işlem gücünün belli bazı işlem türlerinde olmak şartıyla süperbilgisayarlardan daha güçlü olduğunu savundu.

MDGrape projesinin 15 yıl önce Tokyo Üniversitesi tarafından astrofizik araştırmaları için geliştirildiğini söyleyen Tanji, RIKEN’in projeyi üstlendiğini ve çipin kullanım alanının nanoteknoloji, moleküler biyoloji ve genetik bilim dallarına da hizmet edecek şekilde genişletildiğini ifade etti. Dünyanın en büyük bilim enstitülerinden RIKEN sözcüsü Makoto Tanjin, MDGrape 3 çipi ile çalışan bilgisayarların 2007 yılında hazır olacağını söyledi.

ÇİPİN MİMARİSİ FARKLI MDGrape 3 mimari açıdan ticari amaçlı birçok çipten farklı. Piyasadaki çiplerde 1 veya 2 adet kanal (pipeline) bulunurken MDGrape 3’te 20 adet kanal var. Çipte ayrıca RIKEN’in kendi terminolojisinde ‘broadcast memory architecture’ (yayın belleği mimarisi) adı verilen bir yapı bulunuyor. Bu mimari, verilerin kanallara eşzamanlı olarak gönderilmesini düzenliyor. Çip ayrıca, paralel veya birbirinin tekrarı işlemleri optimize eden bir yapıya sahip. Tüm bunlara karşın MDGrape 3’ün, 130-nanometre olması dikkat çekiyor.

HESAPLI ÇİP RIKEN sözcüsü Makoto Tanji, çipin bu özellikleri ile süperbilgisayarlara oranla ‘hesaplı’ olduğunu savunuyor. Tanji’nin hesabına göre MDGrape 3, gigaflop başına Pentium 4’ün 400, IBM Blue Gene/L’in 640, NEC Earth Simulator’un ise 4000 dolara yaptığı işi sadece 15 dolara gerçekleştiriyor. Enerji tüketimi itibariyle ise, 350 MHz hızındaki MDGrape 3, 14 watt enerji kullanıyor. Bu gigalop başına 0.1 watt anlamına geliyor. 3GHz hızındaki Pentium 4, gigaflop başına 14 watt harcarken, IBM Blue Gene/L 6, NEC Earth Simulator ise 128 watt harcıyorlar.

RIKEN tarafından geliştirilen MDGrape 3 çipli bilgisayarda anakart başına 12 adet çip bulunacak. İki ankarttan oluşan bilgisayarda çipler birbirlerine 81-bit bus üzerinden bağlanacaklar. Anakart ise, bilgisayara PCI Express üzerinden bağlanacak. RIKEN’in çıkaracağı petaflop bilgisayarı ise 32 kasa içindeki 512 anakart üzerinde, 6 bin 144 işlemciden oluşacak.

MDGrape projesinin bir diğer ürünü MDGrape 2 çipi ile çalışan ve daha geniş kullanım alanına sahip ticari amaçlı bilgisayarlar ise Japonya pazara sürüldü. MDGrape 2 çipi, 100 MHz hızında 16 gigaflop işlem kapasitesine sahip.

Tokyo Üniversitesi, Teksas Üniversitesi ve IBM’in 1 teraflop (saniyede bir trilyon işlem kapasitesi) gücünde çiplerin geliştirilmesi üzerinde çalıştıkları biliniyor.



A
20 yıl
Çavuş

ona bi o/c çektinmi deli olur deli,350mhz den 500-600ü görür :D


Bu mesaja 1 cevap geldi.
F
20 yıl
Yarbay

vay be bu teknolojinin sonu ne olacak böyle...?


Bu mesaja 1 cevap geldi.
D
20 yıl
Yüzbaşı

öle pc olsa ne gerek war o/c ye .allah gözünü doyursun emi..



DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.