Arkadaşlar ubuntu da kendi yazdığım bir .sh dosyası nasıl çalıştırabilirim?
Komut dosyasının başına "#!/bin/bash" satırını ekledim. ( " " işareti olmadan) "chmod +x dosya adı "şeklinde dosyayı tanıttım olmuyor. Her seferinde kwrite ile açmaya devam ediyor. Mümkünse her .sh dosyasını tek tek, amele misali chmod +x ile pc ye tanıtmadan, tek ayar girerek tüm .sh uzantılı dosyaları nasıl çalışacak hale getirebilirm. Windowstaki cmd uzantısı gibi. Çünkü sorun çözülürse yaklaşık 40 adet .sh dosyası oluşturacağım, hepsini tek tek tanıtmak zorunda olmak pek mantıklı değil.
Yorum olacak ama dağıtım cdsinin kendi instal.sh dosyasını bile çalıştıramaması çok çok ilginç geldi bana.
DH forumlarında vakit geçirmekten keyif alıyor gibisin ancak giriş yapmadığını görüyoruz.
Üye olduğunda özel mesaj gönderebilir, beğendiğin konuları favorilerine ekleyip takibe alabilir ve daha önce gezdiğin konulara hızlıca erişebilirsin.
Betik (script) dosyalarının hepsini aynı klasör içine koyunuz. Sonra uçbirimde (terminal) betik dosyalarının bulunduğu dizine geliniz. Bu işlemi cd komutu ile yapabilirsiniz.
Betik Kulanıcı Ev Klasöründe (home) ise
quote:
cd /home/Kullanıcı_Adı/betiğin_bulunduğu_klasör
Betik masaüstünde ise
quote:
cd ~/Masaüstü/betiğin_bulunduğu_klasör
Sistem dili İngilizce ise
quote:
cd ~/Desktop/betiğin_bulunduğu_klasör
komutu ile dizine ulaştıktan sonra, aşağıdaki kodu uçbirimde çalıştırarak tüm dosyalara aynı anda çalıştırma izni verebilirsiniz.
quote:
chmod +x *
Dosyaya çalıştıma izni verdikten sonra aşağıdaki şekilde çalıştırabilirsiniz.
quote:
sh dosya_ismi
Dosyayı çalıştırmak için yönetici hakları gerekli ise aşağıdaki kodu kullanınız.
quote:
sudo sh dosya_ismi
Sistemde sudo tanımlı değilse su komutu ile yönetici haklarını elde etikkten sonra komutu yürütmeyi deneyiniz.
Teşekkürler bir sorum daha olacak "sh komut_adı" şeklinde yazarak değilde fare ile simgeye tıklayarak da komutu çalıştırabilir miyim ? Çünkü komut dosyalarının adı uzun "sh komut_adı" yazmaktansa direk komutu yazmak çok fark etmeyecek. Sanıyorum Mouse linux sistemleri için standart donanım olarak kabul edilmiyor.
arkadaşım dediklerini yaptım söylediklerin oldu fakat betik tam çalışmadı.
örnek olarak kullandığım kod iwconfig komutu bir metin dosyasının içine aşağıdaki gibi yazdım
#!/bin/bash iwconfig
bu dosyayı 1.sh olarak kaydettim. bana söylediklerini yaptım söylediklerin işe yaradı artık sh dosyayı çalıştıryor daha doğrusu çalıştırmaya çalışıyor. bana verdiği hata mesajı ise şu şekilde:
root@root:/ben/deneme# sh 1.sh : command not foundfig : command not found
ilk satda found dan sonraki "fig" iwconfig komutunun sonundaki "fig" i sanırım. komut dosyasını okumaya çalışıyor fakat nasıl oluyosa tam okuyamıyor.
yardımların için teşekkürler. (bukadar basit bir konu için kotanın yaklaşık yarısı gitti)
Iwconfig komutunun çalışabilmesi için sisteminizde iw paketinin yüklü olması gerekir. Kullandığınız dağıtımın Paket Yöneticisini açınız ve iw paketini aratıp kurmayı deneyiniz.
Almaya çalıştığınız komutların çıktılarını ancak uçbirimde görebileceğiniz için çift tıklayarak çalıştırmak mantıklı olmayacaktır. Yoksa çalıştırma izni verdiğiniz betikleri çift tıklayarak da çalıştırmanız mümkün.
Iwconfig komutunun çalışabilmesi için sisteminizde iw paketinin yüklü olması gerekir. Kullandığınız dağıtımın Paket Yöneticisini açınız ve iw paketini aratıp kurmayı deneyiniz.
Almaya çalıştığınız komutların çıktılarını ancak uçbirimde görebileceğiniz için çift tıklayarak çalıştırmak mantıklı olmayacaktır. Yoksa çalıştırma izni verdiğiniz betikleri çift tıklayarak da çalıştırmanız mümkün.
iwconfig dağıtımların hepsinde vardır zaten ama sanırım o komutun super user olarak çalıştırılması gerekiyor
Uçbirimde iwconfig çıktısını almak için yönetici haklarına gerek yok. Ama mode değiştirmek gibi paremetleri kullanmak isterseniz yönetici haklarına ihtiyaç olacaktır.
Iw paketi çekirdek içine gömülü bir uygulama değil ki. İsteyen dağıtım ekler istemeyen eklemez.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kelebekx3 -- 8 Eylül 2012; 20:02:33 >
Komut dosyasının başına "#!/bin/bash" satırını ekledim. ( " " işareti olmadan)
"chmod +x dosya adı "şeklinde dosyayı tanıttım olmuyor. Her seferinde kwrite ile açmaya devam ediyor.
Mümkünse her .sh dosyasını tek tek, amele misali chmod +x ile pc ye tanıtmadan, tek ayar girerek tüm .sh uzantılı dosyaları nasıl çalışacak hale getirebilirm.
Windowstaki cmd uzantısı gibi. Çünkü sorun çözülürse yaklaşık 40 adet .sh dosyası oluşturacağım, hepsini tek tek tanıtmak zorunda olmak pek mantıklı değil.
Yorum olacak ama dağıtım cdsinin kendi instal.sh dosyasını bile çalıştıramaması çok çok ilginç geldi bana.
DH forumlarında vakit geçirmekten keyif alıyor gibisin ancak giriş yapmadığını görüyoruz.
Üye Ol Şimdi DeğilÜye olduğunda özel mesaj gönderebilir, beğendiğin konuları favorilerine ekleyip takibe alabilir ve daha önce gezdiğin konulara hızlıca erişebilirsin.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi aece -- 28 Temmuz 2012; 23:18:27 >