Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir, 1 mobil kullanıcı
18
Cevap
945
Tıklama
3
Öne Çıkarma
Sevdiğiniz Terminal Uygulamaları (TUI/CLI)
D
4 yıl
Moderatör
Konu Sahibi

Doğrudan terminal penceresinde çalışan, GUI alternatiflerinden çok daha pratik veya faydalı bulduğunuz ve sıklıkla kullandığınız TUI/CLI uygulamalar nelerdir?
Açıklamalarıyla ve avantajlarıyla yazalım mümkünse, ben başlayayım:

< Resime gitmek için tıklayın >
spotify-tui : Terminalde çalışan bir spotify arayüzü. Yalnızca premium hesabınız varsa kullanabiliyorsunuz. Program kendi başına yalnızca Spotify hesabınıza bağlı cihazlarınızı kontrol etmenize yarıyor. Ancak spotifyd daemonu ile birlikte kullanıldığında, harikalar yaratıyor. Avantajı, resmi spotify uygulamasından kat be kat daha az kaynak tüketiyor olması.




< Resime gitmek için tıklayın >
nmtui : Ağ bağlantılarını yönettiğimiz NetworkManager'in terminal arayüzü versiyonu. Muhtemelen sisteminizde kurulu. Açıkçası ağ bağlantılarımı çoğunlukla rofi üzerinden kontrol etsem de, daha detaylı düzenlemeler için ben bu programı çok pratik buluyorum. Eskiden nm-applet kullanırdım, ama bir bug var bu applette, bazen inanılmaz fazla kaynak tüketiyor, nedenini çözebilmiş değilim. nmtui bu konuda güzel bir alternatif.




< Resime gitmek için tıklayın >
ytfzf : Terminal üzerinden basit YouTube araması yapıyor ve daha sonra mpv-mplayer gibi uygulamalarla bu videoyu izliyorsunuz. Terminal uygulamanız destekliyorsa, video thumbnaillerini de gösterebiliyor. Basit YouTube aramaları için çok faydalı buluyorum. YoutTube'a girmek ve aramaktan çok daha pratik ve çok çok daha az kaynak tüketiyor.



mpsyt : Bu da aynı şekilde, bir YouTube arama aracı. Ancak çok daha fazla özelliğe sahip. ytfzf'nin yapamadığı pek çok şeyi yapabiliyor: oynatma listelerini bulma, bunları düzenleme, yeni liste oluşturma, yalnızca müzik kütüphanesini tarama, vb.




< Resime gitmek için tıklayın >
ranger : Terminal arayüzüne sahip meşhur bir dosya yöneticisi. Gerçekten çok hızlı, ve dosya bilgilerini ve resimleri de gösteriyor (eğer terminal emülatörünüz destekliyorsa).


Benden şimdilik bu kadar, sanırım daha kullandığım uygulama var ancak çok sık kullanmadığımdan aklıma gelmedi şimdilik. Sizin kullandığınız TUI uygulamalar nelerdir?

DH forumlarında vakit geçirmekten keyif alıyor gibisin ancak giriş yapmadığını görüyoruz.

Üye olduğunda özel mesaj gönderebilir, beğendiğin konuları favorilerine ekleyip takibe alabilir ve daha önce gezdiğin konulara hızlıca erişebilirsin.

Üye Ol Şimdi Değil



< Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >

G
4 yıl
Yüzbaşı

Saf terminal olarak:
fbi : Görsel uygulaması. Basit, görseli aç işin bitince q'ya tıkla. Bir tek zoom özelliği var sanırım.

mpv : Video oynatıcısı. Hem Windows'ta hem Linux'ta kullanıyorum. Kaliteli görüntü motoru var. Kodi'nin içinde çalıştırıyorum. 60fps interpolasyon yapabiliyor, upscale edebiliyor. K-Lite'deki binlerce filtre ayarına gerek kalmadan temiz görüntü sunabiliyor. Linux'ta SMPlayer Windows'ta ise mpvplayer.io GUI önyüzlerine bakabilirler.

rclone : Bulut programı. Çoğu bulut sistemini destekliyor. Ayarlamaları yaptıktan sonra bütün dosya gezginlerinde(GUI CLI fark etmez, çünkü mount ediyor bilgisayara) ve hatta "cd" komutuyla bile buluttaki dosyalarınıza erişebiliyorsunuz.

rsync : Bu programın henüz tam gücüyle çalıştırmadım ancak büyük boyutlu dosyalarda kopyalama işlemlerimi kolaylaştırıyor. Belirli filtrelere göre çalışma alanını sağlıyorsunuz.

qbittorrent-nox : Torrent istemcisi. Bence GUI torrent istemcisine hiç gerek yok. Standart bir kullanıcı ".torrent" dosyasına çift tıklayıp indiriyor/magnet bağlantıyı açıyor sonra işi bitince siliyor. "delete torrentadı" yazmak kadar basit bir betiği var. Hatta web arayüzü de var ayarlayınca ister bilgisayardan ister mobilden, isterse portu ayarladıktan sonra uzak bir yerden de bağlanabiliyorsun. Ayrıntı olarak ben RSS-Downloader özelliğini kullanıyorum. Yani bir sitede örneği "x dizisi" ayarladığım zaman her yeni bölüm geldiğinde bilgisayara otomatik indiriyor.

Son önereceğim pratik değil ama faydalı bir program:

ffmpeg : Handbrake gibi uygulamaların arkasında bu arkayüz çalışıyor. Betiği bana çok karışık geliyor o yüzden pratik değil diyorum. Mesela 1 intro 1 video ve 1 altyazım var. Düzgün yapamazsam altyazıyı yanlışlıkla introdan başlatıyorum, videoya gelince de altyazı sonlanıyor. Anlamadım gitti. Programın mantığı bana ters geldi yani. Sonuçta görsel bir işlemi kod satırında yapmaya çalışıyorsun ama gayret ettim öğreneceğim bunu Çünkü aşırı yetenekli bir program

TUI olarak:

cmus : Müzik oynatıcısı. Tam pratik değil. Azıcık ayarlamak gerekiyor. Ayarladıktan sonra çok rahat listeler arasında müzik çalabiliyorum. Pek müzik dinlemekle aram yok ama bana yeterli geliyor. Bazıları bunla sanatçı, çıkış yılı vb. MediaInfo bazlı ayarlamalar yapıyormuş arşiv amaçlı ama ben o kadar ayrıntısına girmiyorum.

nano : Çok basit, çok hızlı. Yaz-çık. Seviyorum bu metin düzenleyicisini.

htop : Kaynak tüketmeyen sistem izleyicisi. Standart bir GUI uygulamasında bulunan çoğu özellik var.

vim : Daha yetenekli bir metin düzenleyicisi. Dil yönetimi, kod birimlerini renklerine göre ayırt edebilme vb. eklentiler sayesinde çok amaçlı bir programlama arayüzüne bile dönüştürülebiliyor.

tmux : Terminal çoklayıcısı/bölücü. Özellikle uzaktan bağlantılarda aynı ekranda birden fazla iş yapmak istediğim zaman vazgeçilmezim.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Gorkemq -- 16 Mart 2021; 19:12:36 >

I
4 yıl
Binbaşı

Bashtop : Bir tür sistem izleyicisi

Kitty : Hem xorg hem wayland'de çalışan tiling özelliği olan müthiş bir terminal emülatörü





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi InspectorGadget03 -- 18 Mart 2021; 11:31:10 >

P
4 yıl
Çavuş

neofetch: Terminalde sistem bilgisinin olduğu hoş bir çıktı oluşturuyor

screenfetch: üsttekinin aynısı



U
4 yıl
Moderatör

tlp Notebook bilgisayarın pil ömrünü iyileştirmek için kullanılan, çeşitli araçları ve modülleri olan bir program. Konfigürasyonu bir kez nano (veya başka bir metin düzenleyici) ile yapılıyor, daha sonra çalışması otomatiğe bağlanıyor



L
4 yıl
Binbaşı

gdb -tui



D
4 yıl
Moderatör
Konu Sahibi

Yazılan gönderilere istinaden konu başlığını değiştirip TUI olmayan terminal uygulamalarını da kapsayacak şekilde genişlettim.

Ayrıca yazdığım önerilere uygulamanın ekran görüntüsünü eklemeye karar verdim, uygulamalar hakkında daha kolay fikir sahibi olunabilmesi için.


< Resime gitmek için tıklayın >
micro: Terminal için herkese önerebileceğim bir metin düzenleyici (text editor). Herkese önermemin sebebi, nano benim için fazla basit kaçıyor, vim ise fazla kompleks. Micro ise tam bu ikisinin ortasına denk düşüyor. Nano'ya göre çok daha işlevsel özelliklere, kısayollara ve kullanıcı arayüzüne sahip. Öğrenme eğirisi de vim ile kıyaslandığında oldukça az mesai istiyor. Klavye kısayolları pek çok GUI uygulamada kullandığımız kısayollara benziyor, bu konuda da nano'yu solluyor. Aynı terminalde birden çok pencere açmak ve arayüz renklerini değiştirmek uygulama içinden yapılıyor ve çok kolay. Vim öğrenmek sizi korkutuyor, nano ise fazla işlevsiz geliyorsa, kesinlikle micro'ya şans verin.




< Resime gitmek için tıklayın >

newsboat: Terminal arayüzüne sahip bir RSS Okuyucu. Haber sitelerinin RSS feedlerini bu uygulamayaya eklemek ilgili metin dosyasına RSS linkini kopyalayıp yapıştırmaktan ibaret. Renk şemasını değiştirebiliyorsunuz.




< Resime gitmek için tıklayın >
calcurse: Takvim ve ajanda uygulaması. En iyi özelliği de aynı takvim ve ajandaya ek olarak yapılacaklar listesi (to-do list) özelliğinin olması. Yapılacaklar listesine eklediğiniz maddelere not da düşebiliyorsunuz. Ben açıkçası başka bir not uygulaması kullanmayı bıraktım calcurse ile tanıştıktan sonra. Halihazırda başka bir takvim uygulaması kullanıyorsanız, desteklediği sürece bu takvimi calcurse'e aktarabilirsiniz.



< Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
N
4 yıl
Yüzbaşı

konu takip yazacağım



T
4 yıl
Yarbay

micro ilgimi cekti SS e bakayım dedim küçük ayrıntı görülemiyor.



< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Debaser
D
4 yıl
Moderatör
Konu Sahibi

quote:

Orijinalden alıntı: Tuğkan-0153

micro ilgimi cekti SS e bakayım dedim küçük ayrıntı görülemiyor.
İlginç. Doğru görsele baktığınızdan emin misiniz? Her programın görselini açıklamanın üzerine ekledim, altına değil. Yani Micro'nun ekran görüntüsü açıklamanın üzerinde.
Ben görsellere tıkladığımda yalnızca Newsboat'un görseli küçük görünüyor, bunu da üşenip değiştirmemiştim açıkçası.

Siz tekrar bakın, eğer tüm görseller ufaksa mesaj atın, tekrar yükleyeyim görselleri.


Bu mesaja 2 cevap geldi.
U
4 yıl
Moderatör

Selamlar
Masaüstünden bakınca Newsboat'ın ekran görüntüsü (2. fotoğraf) küçük kalmış veya küçük yüklenmiş, öbür ikisi yeni sekmede tam boyda açılıyor.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Debaser
D
4 yıl
Moderatör
Konu Sahibi

Düzelttim. Ayrıca eksik bir görseli de ekledim.




Bu mesajda bahsedilenler: @ugurcansayan
T
4 yıl
Yarbay

micro adlı editörün SS'i ufak kaptan. YG bölümünde ben de düzenli aralıklarla SS gönderiyorum, png formatında tam çözünürlük, en net haliyle. Senin SS ufak , düşük çözünürlük. Terminal editör, terminal web tarayıcı ve terminal chat programları özel ilgi alanım oldugundan baktım, SSte birşey belli olmuyor. Haa başka sitelerden bakabilirim ama o zaman senin gönderinin kıymeti kalmaz :)



< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Debaser
U
4 yıl
Moderatör

Ben artık görebiliyorum, belki Ctrl+F5 ile sayfayı yenilemeniz gerekiyor.



Ş
4 yıl
Er

Kendimi bildim bileli yakuakeyi tercih ediyorum.



D
4 yıl
Moderatör
Konu Sahibi

Birkaç servis ile devam ediyorum:


< Resime gitmek için tıklayın >
wttr.in: Hava durumu servisi. Sisteminizde curl yüklü ise (aşırı minimal bir sistem kullanmıyorsanız mutlaka yüklüdür) terminale
quote:

$ curl wttr.in
yazarak erişebilirsiniz. Ben bu komutu alias'a bağladım, hava yazdığımda bu çıktıyı alıyorum. Şiddetle tavsiye ederim. Farklı komut seçeneklerini bulabileceğiniz GitHub adresini şöyle bırakıyorum: https://github.com/chubin/wttr.in


< Resime gitmek için tıklayın >

mapscii.me: Terminal'de ASCII sanatı ile işlenmiş interaktif bir harita servisi. Fare hareketlerini algılıyor, yukarı-aşağı kaydırma tekerleği ile yaklaşıp uzaklaşabilirsiniz. İşlevselliği tartışılık ama eğlenceli olduğu kesin. Tek yapmanız gereken terminale
quote:

$ telnet mapscii.me
yazmak.




< Resime gitmek için tıklayın >


rtorrent: Bir torrent clientı. Hem basit kullanıma hem de ayrıntılı düzenlemeye uygun. Belirlediğiniz klasördeki ".torrent" uzantılı dosyaları algılayıp otomatik olarak indirmeye başlıyor.



< Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >

P
4 yıl
Yarbay

üstadlarım ; şunu deneyip, görselleri foruma eklermisiniz bi zahmet !?

https://github.com/dmadisetti/steam-tui


Bu mesaja 1 cevap geldi.
T
4 yıl
Yarbay

Rust ile yazılmış (-1)
Genelde işe yarayacak bir program değil (-1)
o yüzden denemedim :)

C/C++ ile yazılmış ve örneğin hava durumunu kontrol eden genel bir prog olsa denerdim :)



< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @SEO19ProjectManager
T
4 yıl
Yarbay

Torrent indirmek için Raspberry Pi'ye kurduğum deluged 'i Windows bilgisayarımdan kontrol etmemi sağlayan deluge-console.exe:
< Resime gitmek için tıklayın >



< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.