çift yarıkda merkezi aydınlık saçak genişliği nelere bağlıdır?
kitap lambda yarıklar arası uzaklık ve fant ile ekran arası uzaklığa bağlıdır diyor lambda*L/d internette ve birkaç kaynakta lambda*L/d*n (yani kırıcılığada bağlı diyor)
Aynı şey aslında. Genelde n sabit olduğu için, ortam değişmediği sürece n 'i belirtmiyorlar. Formülde n' de var. Yani ortamın kırıcılık indisine de bağlı.
Kırıcılığa bağlı ve ters orantılı bazı kitaplar direk kücülür diyor kırıcılık arttığında bazıları /n i koyuyor doğrusu /n şeklinde ezberlemen iyi calışmalar.
Çoğu kitapta n'in yazmama sebebi:N'in değişmesiyle hızın ordan dolaylı olarak dalga boyunun değişmesidir.Aslında /n yazarken dalga boyunu değiştirmiş oluyoruz yani.
Aynı şey aslında. Genelde n sabit olduğu için, ortam değişmediği sürece n 'i belirtmiyorlar. Formülde n' de var. Yani ortamın kırıcılık indisine de bağlı.
sabit olduğunu biliyorum ama zaten değiştirirse söylüyor ama sorunun tekinde hangisine bağlıdır deyip lambda d ve L koyunca acaba n niye koymadılar diye bi tereddüt yaşadım.
kitap lambda yarıklar arası uzaklık ve fant ile ekran arası uzaklığa bağlıdır diyor lambda*L/d
internette ve birkaç kaynakta lambda*L/d*n (yani kırıcılığada bağlı diyor)
hangisi doğrudur?