Selamlar, RAW olağanüstü seçenekler sunuyor insana! Her aklı başında fotoğrafçı, normal şartlar altında, her bişeyini RAW çekmeli.
Ancaaaakkkk, ister istemez elimizde bir sürü JPEG var!!! RAW'da yapılan, uygulanan pek çok şey, bir şekilde, çat pat da olsa JPEG'lere uygulanabiliyor sanki! (Renk ısısını bulamadım!) Eğer aklı başında bir JPEG'in varsa, pixelleşme falan olmadan, baya iyi sonuçlar elde edebiliyorsun!!
Sorular şunlar: 1-JPEG, RAW karşısında tam olarak nerede / nerelerde sınıfta kalıyor?? Nerelerde bacağı yetmiyor?? 2-Tarama yaparken, TIFF ya da PNG olarak kaydetmek de sanki RAW'u aratmıyor gibi. Özellikle TIFF'ler. Uncompressed olanlar. RAW ile mukayese etme imkanı var mı yoksa gayrı kabil-i kıyas bir durum mu? 3-Bir de şunu keşfettim. TIFF'leri PNG yapınca, file size acayip artıyor. Bu "PNG daha iyidir" demek olabilir mi??
İlgilenenlere teşekkürler.
DH forumlarında vakit geçirmekten keyif alıyor gibisin ancak giriş yapmadığını görüyoruz.
Üye olduğunda özel mesaj gönderebilir, beğendiğin konuları favorilerine ekleyip takibe alabilir ve daha önce gezdiğin konulara hızlıca erişebilirsin.
RAW Çekmede hemen hemen herkes hemfikirdir. Fakat saklama konusunda raw bence gereksiz, amatör bir kullanıcı olarak kararımı verir işler jpeg yaparım. Ve öylece saklarım. TIFF, PNG yapmamın da bana bir faydası yok, yayınlarken eninde sonunda jpeg yapmak zoruunda kalacağım. Sonuç olarak evrensel format gibi birşey jpeg. Ama profesyonel kullanıcılar ve aynı çekimi farklı düzenlerde kullanmak isteyenler RAW olarak saklamak isteyebilirler herhalde.
RAW'da ACR, Canon DPP ve Lightroom'da yaptığınız değişiklikler dosyayı bozmaz. JPEG'de yaptığınız değişiklikler kalıcı olur. RAW'da algılayıcının yakaladığı tüm bilgiler vardır. Makinenin tipine göre 12bit, 14 ve 16bitlik RAW dosyasındaki ışık bilgisi 8bitlik JPEG dosyasındaki ışık bilgisinden daha fazla olur. Peki bu ne işime yarar? RAW+JPEG bir fotoğraf çekin. ACR'de Exposure değerini +3'e getirin, hangisinin daha önce bozulduğuna dikkat edin. Aynı şekilde "Saturation" değerini de arttırdığınızda JPEG daha önce ve kötü şekilde bozulacaktır. JPEG'de karanlık bölgelerdeki (shadow) detaylar parlak noktalardan (highlight) daha iyi korunur. Eğer makinenin JPEG algoritması iyi değilse (veya farklı bir kullanıcı profili hedeflenmişse) RAW JEPG'den daha fazla detay içerecektir (örneğin tüm Canonlar). Bazı makinelerde JPEG motoru o kadar iyi ki RAW'dan daha iyi detay almak zor oluyor (hala mümkün olsa da). Örneğin Olympuslar başarılı JPEG motorlarıyla ünlü. Panasonic Lumix LX-3 de bu konuda bayağı iyi. Işığı iyi ayarladığınız sürece ve fotoğraf üzerinde çok değişiklik yapmaya gerek yoksa (fotoğrafı çektiğinize yakın haliyle saklayacaksanız) JPEG çekmek çok dert değil.
Raw iyi güzel ama Örneğin D5000 ile çektiğim resimleri Çift çekirdek işlemci ve 4gb ram ile işlemekte zorlanıyorum.Ayrıca boyut olarakta saklamak zor oluyor.Raw çekmek ve saklamak için gerekli donanıma sahip olmak gerekiyor malesef
JPEG neden sınıfta kalıyor?Öncelikle RAW'ın ne olduğu hakkında kısa bir bilgi vermem gerekiyor.RAW formatında çekilen resimler JPEG gibi sensörde ölçeklendirilmiyor yani dosya formatında sıkıştırılmıyor.Bu da JPEG'in RAW formatındaki çekilen resme göre bire bir orjinal halde çıkmaması demektir.Yani RAW formatındaki resimler ham, işlenmemiştir.Yani RAW için çekilen filmlerin negatifi diyebiliriz.RAW formatındaki bir resimde üzerinde farklı işlemler yapabilirsiniz.(Photoshop gibi) ve resimdeki hiç bir detay kaybolmaz veya bozulmaz.JPEG ise sıkıştırılmış dosya formatı olduğu için çok basit işlemlerde bile bozulmaları farkedebilirsiniz.Zaten RAW formatında çekilmiş resimlerin boyutundan anlayabilirsiniz;çünkü JPEG formattaki resimlerin en az 3 katı büyüklüğünde oluyor.Bunun nedeni ise resim doğrudan sensör işlemcisinden orjinal halinde ve detaylar objeler bire bir geçiyor.Ben işini bilen fotoğrafçının daima RAW formatında resimler çekmesi gerektiği düşüncesindeyim.RAW formatında yapabilecekleriniz sadece bazı programlar yardımyla hayal gücünüzle sınırlıdır.Resimi gerçekten bozulma olmadan işlemek istiyorsanız RAW formatından şaşmayın.Bunu da en güzel Photoshop CS5 ile yapabilirsiniz.Ben de CS5 kullanarak böyle yapıyorum.
Ben ACER Timeline dizüstünde 1.3GHz Intel Pentium Mobile işlemci + 4GB Ram ile D700 RAWlarını bile ACR'da işleyebiliyorum, PS'te değişik efekler vermediğin sürece çok dert değil.
Makinemi aldığımdan beri ilk bir ay kadarki süre hariç hep RAW çektim, RAW'dan daha iyi bir teknoloji çıkana kadar da RAW çekeceğim. Terabaytlık disklerin bile piyasa olduğu bir dönemde kimse yer sıkıntısını bahane etmesin.
RAW, dijital fotoğrafın analog film makarası gibidir. JPEG ise o film makarasını banyo ettiğinizde aldığınız görüntülerdir gibi düşünün. Bence RAW olarak çekilmeli ve o şekilde arşivlenmeli. İlerde daha iyi resim işleme algoritmaları -olursa eğer- çıktığında, arşivinizi baştan düzenleseniz de kaybınız olmaz.
Bu arada, yanlışlıkla sildiğim fotoğrafları hafıza kartından geri getirdiğimde *.ARW (Sony RAW uzantısı) değil de *.TIFF olarak geldiler. Yanılmıyorsam algoritma olarak aynı olsalar bile sanırım firmalar tarafından illa farklı uzantı olarak çıkarılıyorlar. Ben de anlamadım bunu...
RAW olağanüstü seçenekler sunuyor insana! Her aklı başında fotoğrafçı, normal şartlar altında, her bişeyini RAW çekmeli.
Ancaaaakkkk, ister istemez elimizde bir sürü JPEG var!!!
RAW'da yapılan, uygulanan pek çok şey, bir şekilde, çat pat da olsa JPEG'lere uygulanabiliyor sanki! (Renk ısısını bulamadım!)
Eğer aklı başında bir JPEG'in varsa, pixelleşme falan olmadan, baya iyi sonuçlar elde edebiliyorsun!!
Sorular şunlar:
1-JPEG, RAW karşısında tam olarak nerede / nerelerde sınıfta kalıyor?? Nerelerde bacağı yetmiyor??
2-Tarama yaparken, TIFF ya da PNG olarak kaydetmek de sanki RAW'u aratmıyor gibi. Özellikle TIFF'ler. Uncompressed olanlar.
RAW ile mukayese etme imkanı var mı yoksa gayrı kabil-i kıyas bir durum mu?
3-Bir de şunu keşfettim. TIFF'leri PNG yapınca, file size acayip artıyor. Bu "PNG daha iyidir" demek olabilir mi??
İlgilenenlere teşekkürler.
DH forumlarında vakit geçirmekten keyif alıyor gibisin ancak giriş yapmadığını görüyoruz.
Üye Ol Şimdi DeğilÜye olduğunda özel mesaj gönderebilir, beğendiğin konuları favorilerine ekleyip takibe alabilir ve daha önce gezdiğin konulara hızlıca erişebilirsin.