Merhabalar, evde eski bir bilgisayarım var 2 çekirdekli celeron işlemcili 1.0 ghz hızında harddisk ile 2GB bellekle çalışan. Bilgisayara ne kursam tarayıcıda gezerken sıkıntı yaşıyorum. Hemen hemen her masaüstü ortamını denedim. Arch, Debian, Ubuntu tabanlı dağıtımların popüler olanlarının çoğunu da denedim. Beni memnun edecek bir sistem kuramadım. Sonra acaba rami mi yükseltsem, SSD mi taksam derken bi baktım ikisinin toplamı 500 TL'yi geçiyor. Biraz daha koysam daha iyi özelliklere sahip güncel donanımlı bir Raspberry Pi 4 alabiliyorum. Sonra aklıma takıldı, acaba Raspberry'ye bir dağıtım kurup akıcı bir şekilde kullanabilir miyim? Tek istediğim Gnome, KDE gibi daha görsel ağırlıklı masaüstlerini rahatça kullanıp takılmadan internetten video falan izleyebilmek. Sadece aklıma takılan kısmı Raspberry'nin görüntülerde takılma veya yırtılma yapma durumu olup olmadığını bilemediğim için cihazı almadan önce fikir almak istedim.
DH forumlarında vakit geçirmekten keyif alıyor gibisin ancak giriş yapmadığını görüyoruz.
Üye olduğunda özel mesaj gönderebilir, beğendiğin konuları favorilerine ekleyip takibe alabilir ve daha önce gezdiğin konulara hızlıca erişebilirsin.
Bende 2011 üretilen yani ilk modeli olan Raspberry Pi 1 var. Grafik RAM dahil 256MB RAM ve tek çekirdek 700MHz ARM işlemcili.
GUI masaüstünü gayet seri kullanılabiliyorum tarayıcı açtığımda siteleri makul akıcılıkla dolaşabiliyorum ancak tabi ki sitelerde HTML5 / H.264 videoları seyretmek zor pek denemedim zaten. cihazı daha cok yerel ağda 7x24 sunucu aplikasyonları kullanmak veya test amaçlı kullanıyorum.
Pi 1 den sonra başka hiçbir Pi almadım denemedim o yüzden kesin konuşmamakla birlikte Pi 4 sitelerdeki H.264 videoları akıcı şekilde oynatır diye düşünüyorum.
Yorumlarınız için teşekkürler. YouTube üzerindeki videoları izliyorum ancak daha çok kurulumla alakalı. Bi htop komutu bi tam ekran video izleme veya birkaç sekme açıp ram-cpu kullanımını gösteren net bir şey bulamadım. Pi 1-2 zamanında biraz merakım vardı bu cihazlara ama sonradan aklımdan çıktı. Pi 4 tanıtılınca özelliklerinin hemen hepsinin benim cihazımdan daha iyi olacağı izlenimi verdi. Ondan aklımı kurcalamaya başladı artık güçlü donanımla geliyor.
Raspberry 'nin bence en büyük özelliği cok düşük fiyat cok düşük elektrik tüketimi cok ufak boyut (kredi kartı) karşılık HDMI, Ethernet, USB ve I/O port gibi tüm temel özelliklere sahip gerçek bir bilgisayar olması yani arduino, tablet, cep gibi çakma bilgisayar olmaması ve son derece mantıklı performansa sahip olması İDİ. Raspberry 3 ve 4 cok incelemedim fakat özellikle fiyat ve tüketim açısından yüksek olduğunu hatırlıyorum. Ben 2012 de aldığımda sıfırı $35 'ti şimdi $50 ve daha yüksek galiba.
Şu an 8 gb ramli modeli 850 lira civarında. 850 liraya kimi zaman ram bile alamıyorsunuz. :) Sıfırdan güncel bir mini desktop yapıp verim alabilir miyim sadece onu kestiremiyorum.
Raspberry Pi 1 ilk cıktığında düşük konfigürasyonlu versiyon $25, premium versiyonu $35'ti yani tavan fiyat $35'ti şimdi uyanıklar websitelerinde 2GB 4GB 8GB diye vitrin yapmış yanına da "From $35" yazmışlar 8GB premium versiyonu için fiyatı da yazmamışlar. Baktım bulamadım.
Linklerdeki Reseller linklerini tıklayarak UK fiyatı KDV dahil 66 sterlin 'i ancak buldum. 66 sterlini neden websitelerinde anasayfaya yazmıyorlar? Cunku utanıyorlar. 66 sterlin = 82 dolar. Bu sadece kazık değil, aynı zamanda premium versiyon $35 'i asla geçmeyeceğiz sözünden dönmek. 2012'deki raspberry haberlerine bakın, premium için $35'i geçmeyeceğiz sözleri vardı.... Ben işte o yüzden hiç yeni raspberry almadım.
DH forumlarında vakit geçirmekten keyif alıyor gibisin ancak giriş yapmadığını görüyoruz.
Üye Ol Şimdi DeğilÜye olduğunda özel mesaj gönderebilir, beğendiğin konuları favorilerine ekleyip takibe alabilir ve daha önce gezdiğin konulara hızlıca erişebilirsin.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi etnctn -- 25 Kasım 2020; 15:22:50 >