İ

Yarbay
12 Temmuz 2012
Tarihinde Katıldı
Takip Ettikleri
37 üye
Görüntülenme (?)
3763 (Bu ay: 14)
Gönderiler Hakkında
İ
geçen ay
Yeni Aldığım Klavyede Yazdıramadığım Karakterler
Gamepower Sense klavye aldım, klavyedeki bazı tuşlarda 4 karakter var, normalde bu karakterlerde sağ üst tarafta olanları alt gr + shift tuşu ile yazdırabilmem gerekirken, bir türlü hangi kombinasyonla yazdırabileceğimi bulamadım. Sitelerinde herhangi bir kullanım kılavuzu veya kutudan çıkan kılavuzda bununla ilgili hiç bir bilgi yok.

Örnek olarak eklediğim resimdeki 2'nin bulunduğu tuştaki "@" karakterini bir türlü yazdıramıyorum...

< Resime gitmek için tıklayın >
İ
4 yıl
Playstation 5 Ana Konusunda Yaşanan Sorunlar
Playstation bölümünde açılan ve Playstation 5'in çıkışı ile ilgili bilgilerin paylaşıldığı ve üyelerin bu konu ile ilgili hissettiklerini paylaşmaya çalıştıkları bir konu mevcut. Bu konu uzun zamandır amaçlarının hala ne olduğu anlaşılamayan bazı kişilerce adeta sabote edilmekte, konuda her hangi bir paylaşım yapılmaması için adeta özel bir çaba sarf edilmektedir.

Konu artık kendi fikrini ifade etme noktasını aşmış, bambaşka amaçlarla rezil bir hale getirilmiştir. Özellikle Mutlak.sıfır isimli üye tarafından konuda ilgili, ilgisiz bir çok defa tartışma çıkartılmış ve sözde düzgün bir üslubun arkasına saklanarak bu devam ettirilmiştir.

Bilmiyorum bu konuya bakacak yönetici arkadaşların zamanı var mıdır ama bu üyenin benim yazdığım şu mesajdan önceki ve sonraki mesajlarına lütfen dikkatlice bakın ve niyetini görün. Konu çığrından çıkmış, amacı dışında bir duruma dönüşmüş durumda.
https://forum.donanimhaber.com//mesaj/yonlen/143383523

Bu mesajımdan sonra sadece üyelerin değil, konuya şikayet üzerine bakacak yönetici arkadaşların dahi zekasıyla dalga geçecek bir tarzda kendince haber paylaşmaya başlamış. Sonuç olarak Bu mesaja kadar kendisi konuda ne tür huzursuzluklara sebebiyet vermiştir, bu üyenin mesajlarının ve konudaki diğer insanların lütfen tepkilerine bakınız.

Kendisi çok değil, kısa bir süre önce, Xbox konusunda istemediği tarzda mesaj yazan üyeler için de şu ifadeleri kullanmıştır.< Resime gitmek için tıklayın >

< Resime gitmek için tıklayın >

Bu mesajları yazarken, söz konusu mesajlardan sonra PS5 ana konusunda yazdığı mesajların incelenmesi, bu kişinin gerçek niyetinin ne olduğunu ortaya koyacaktır. PS bölümünde yazan ve paylaşımda bulunan üyeler de, artık defalarca yapılan şikayetler nedeni ile çözüm bulamamış ve sonuç olarak Xbox bölümündeki ana konuya tepki olarak mesaj yazmışlardır. Yani en nihayetinde bu üyenin tavırları her iki bölümdeki huzuru bozmaktadır.

Kendisi yine yakın zamandaki bir mesajında 500 kişi tarafından bloklandığını ifade etmiş ve yine de aynı şekilde davranacağını kendisi ifade etmiştir. Bu durumdan ders çıkartıp, forum huzurunu bozmamak yerine böyle bir davranış tarzını seçmiştir.

Sonuç olarak, bu üyenin en azından Playstation bölümünden süresiz olarak uzaklaştırılmasını talep etmekteyim. Kendisi, sevdiği konsolun konusunda, Oyun Haberleri konularında istediği yorumu özgürce yapabilir ama Playstation bölümündeki ana konuda bilgi paylaşımının önüne geçmesine, kargaşa ve tartışma çıkartmasına engel olunabilir.

Yaklaşmakta olan yeni nesil konsolların takipçilerinin huzurunun ve forum düzenin sağlanması açısından, bu konunun incelenmesini talep ediyorum.
İ
4 yıl
Adobe Premier İki Video Arasına Efekt Ekleme Problemi
Hazırladığım video içine attığım iki video arasına geçiş efekti eklemek istiyorum, efekt ekleniyor ama sadece tek video üzerinde kalıyor, iki video üzerine bir türlü geçiş efekti uygulayamıyorum. Yardımcı olursanız sevinirim...
İ
6 yıl
What\u0027s Remains of Edith Finch - PS4 Anakonu


İlk piyasaya sürülme tarihi: 25 Nisan 2017
Tür: Macera Oyunu
Geliştirici: Giant Sparrow
Ödüller: Oyun Dalında BAFTA Oyun Ödülü, The Game Award for Best Narrative
Platformlar: PlayStation 4, Microsoft Windows, Xbox One


Giant Sparrow'un 2017 yılında çıkan walking simulator-adventure oyunu. Çıktığı yıl BAFTA'da "The Game Award for Best Narrative" ödülüne layık görüldü. Ayrıca BAFTA'da 7 ayrı daha ödüle aday gösterilmişti...

Oyunda Edith Finch'in gözünden, Finch ailesi üyelerinin başına gelen olaylar anlatılıyor. Süre olarak 2,5-3 saatlik bir oyun. Bana göre çıktıüı yıl itibarı ile o yılın en sağlam oyunlarından birisiydi ki; çoğu oyun eleştirmeninin görüşü de bu yöndeydi. Klasik walking simulator oyun anlayışına zengin hikaye içeriğini kazandırmış yapımcılar.

Bana göre aile bağlarının, yaşadığınız evde sizden önce yaşayan aile fertlerinin anılarının, sizin bu evde yaşadığınız anılar, aile içi ilişkiler açısından mükemmel bir anlatıma sahip. Oyun her şeyden önce her biri nevi şahsına münhasır olan Finch ailesi bireylerinin kimisinin o kısacık ömürlerinde ne kadar dolu dolu yaşadıklarını, aslında uzun bir ömrün değil de, dolu bir hayatın ne kadar önemli olduğunun güzellemesi bence. Evin kendisi bile yaşayan bir canlıymış gibi hissettiriyor kendisini. Fikir vermesi açısından bazı yönlerden yaptığı eleştirilere katılmasam da, IGN Türkiye editörü Burak Başar'ın incelemesini aşağıya bırakıyorum.

HİKAYE VİDEOSU
Videoyu izlemek için tıklayınız

IGN TÜRKİYE İNCELEMESİ - BURAK BAŞAR 28/04/2017
quote:

Edith Finch adlı bir genç kızı birinci şahıs kamerasından kontrol ettiğimiz oyun, Edith’in yıllar önce annesiyle beraber terk ettiği eve dönüşüyle başlıyor. Elinde kendi yazdığı günlük ve annesinden aldığı, hangi kilidi açtığı bilinmeyen bir anahtar ile karanlık bir ormanda, hiç susmayan rüzgarın sesiyle, yıllar önceki haliyle yerinde duran eve doğru yürümeye başladığınızda, Edith sesli düşünceleriyle hikayeyi anlatmaya başlıyor. Yüzyılı aşkın süre Finch Ailesi’ne ev sahipliği yapmış garip, yapısal olarak da ilginç duran bu ev bütün oyunun geçtiği ana mekan. Oyunun başında, neredeyse hepsi Edith daha doğmadan önce ölmüş ev sakinlerinin odalarının kapıları kilitli durumda. Edith ile amacınız, bütün evi labirent gibi kaplayan gizli geçitler aracılığıyla bu odalara girmek ve özel bir eşyaya dokunup, günlüğün soyağacı kısmındaki isimlerin aslında kim olduklarını öğrenmek ve son hikayelerini onların gözünden tekrar tecrübe etmek. Kim olduklarını diyorum çünkü Edith yaptığı yorumlarla geçmişine dair neredeyse hiçbir şey bilmediğini söylüyor.

Edith’in büyük-büyük babasının, kardeşlerinin, dayılarının ve biraz daha uzak akrabalarının hikayelerini öğrenmek için odalarına girmeniz gerektiğini söylemiştim. Her bir oda ince ayrıntılarına kadar düşünülüp, birazdan anlatacağı hikayenin ruhunu taşıyacak şekilde yaratılmış. İçinde yaşayan sakinleri öldüğü günden bu yana mühürlenmiş odalar, henüz kapatılıp gidilmiş gibi taze duruyor. Hiçbiri birbirine benzemeyen hikayeler ile Edith atalarına dair merak ettiği sorulara cevaplar alırken, sormayı akıl edemediklerinin cevaplarını da buluyor. Oyunun en vurucu olmasını beklediğimiz nokta elbette bu hikayeler oluyor. Hepsinin tek bir ortak noktası var: ölüm. Sadece ölüm. Ölü geçmişe yaptığınız yolculuk size insanların yaşamlarından dakikalar sunarken nihayetinde varması gereken yere varıyor. Bu insanların kim olduklarına dair bir şeyler öğreniyorsunuz lakin en sert kısmı, nasıl öldüklerinin genellikle bir peri masalı gibi anlatılıyor oluşu. Yapımcı, ölümü hiçbir zaman ölüm olarak göstermiyor. Masallardaki gibi göklere yükselmek, yağmura dönüşmek gibi yollara başvurarak bazen aslında hikayenin nasıl bittiğinden çok neden bittiği sorusuna kafa yormanızı sağlıyor. Burada problem şu: Anlatımda kullanılan semboller, insanlara basit kelimelerle anlatılabilecek sıradan bir hikayeyi atmosfer ve müzik aracılığıyla sahte bir kompleks etiketi altına saklıyor. İlk başta insanı şaşırtabildiği doğru; fakat üzerine düşünüldüğünde biraz önce tecrübe edilenlerin abartıldığı kadar olmadığını çok rahat fark ediyorsunuz.

Oyun süresi sakin bir şekilde oynandığında iki-üç saat sürüyor. Gone Home’daki gibi çözmeniz gereken bulmacalar yok veya Firewatch’taki gibi seçeceğiniz diyaloglarla değişen bir atmosfer yok. Hatta karanlık dünyası Everybody's Gone to the Rapture’un rengarenk kentinin yanında sönük bile kalıyor. 10-15 dakikayı geçmeyen hikayeleri yaşadıktan sonra tek yapmanız gereken hemen bulabileceğiniz gizli bir geçitle diğer odaya geçip yeni hikayeye başlamak oluyor.

Hikâye kaynaklı problemlerin yanında teknik sıkıntılar da mevcut. Finch’lerin evine giriş bile yapmadan fps düşüşleri yaşamaya başlıyorsunuz. Evin içinde odadan odaya geçerken donmalar, birkaç saniyeden uzun süren yükleme ekranları mevcut. Oyun, giderek moda haline gelen 60 fps olayını bırakın, sabit 30 fps yakalamayı daha başaramıyor. Fakat müzikler... İşte bu konuda olumsuz hiçbir şey yazmayacağım. Oyun şimdiye kadar dinlediğim en iyi soundtracklerden birine sahip. Loş duvarlar veya tik-tak vuran bir saat... Bu oyuna atmosferi ekleyen şey ne diyalogları ne de hikayesi. En büyük etken kesinlikle müzikler. Bir PlayStation klasiği Journey’in müziklerinden bu yana her bir parçasıyla bu denli etkili, insana kendisini hissettiren bir dünyaya adımımı atmamıştım.

Karar
What Remains of Edith Finch, incelikle işlenmiş ayrıntılı dünyası ile sihir dolu bir eve giriş yapıyormuş gibi hissetmenize yol açıyor. Fakat bitirdiğinizde, sanki gerçek biriyle tanışmışsınız ve o kişiyle bu yolculuğu gerçekten yapmışsınız duygusunu vermekten çok uzak kalıyor. Üzülerek söylemem gerekiyor, What Remains of Edith Finch anlatılmak istenen ile oyuncunun bilinçaltı çakışmadığı sürece biraz eğlenerek güzel bir yolculuk yapabileceğiniz, harikulade müziklerle sizi birkaç saat meditatif kılacak, sonunda uzun süre hatırlayabileceğiniz bir oyun deneyimi sunuyor.

http://tr.ign.com/what-remains-of-edith-finch/102718/review/what-remains-of-edith-finch-inceleme

DAHA FAZLA VİDEO...
Videoyu izlemek için tıklayınız

Videoyu izlemek için tıklayınız

IGN Review

Videoyu izlemek için tıklayınız
İ
7 yıl
SUPERONLINE REZALETİ
2017 Mayıs ayı başında TTNET'ten almış olduğum internet hizmetini, hizmet kalitesizliği nedeni ile hattımı Superonline'a taşımak için başvuruda bulundum ve 17 Mayıs'ta evime Superonline yetkilileri gelip internet hattımı bağladı. Aradan geçen süre içinde Temmuz ayında TTNET'in aboneliğim taşıma esnasında Superonline tarafından iptal edilmediği için bana hala fatura kestiğini öğrendim ve durumu Superonline'a sözlü olarak ilettim ve sorunumu çözmelerini bekledim. Defalarca yaptığım görüşmelerden bir sonuç alamayınca derdimi daha açıklayıcı olması adına bir de yazılı olarak yaptım.

Tabii bu arada TTNET ile yaşadığım iptal süreci de ayrı bir rezalettir, onu da burada anlatıp, konuyu dağıtmanın anlamı yok. Velhasılı e-posta üzerinden yaptığımız müracaatıma aynen şu şekilde cevap verildi.

"Merhaba d3vstator

Talebinizi inceledim. Yapılan kontrolde sistem problemi sebebiyle çağrı kaydınıza ulaşılamamaktadır. Bu nedenle TTNET firmasından çıkan mayıs, haziran ve temmuz ayı faturalarınızı tarafımıza göndermenizi rica ederiz. TTNET hizmetinizi iptal ettirmeniz durumunda çıkacak olan cayma bedeli faturanızı da bize göndermenizi rica ederiz. Dilersenizwww.superonline.net sayfasındaki Hakkımızda/ İletişim/ Talep veya önerim başlığı altında yer alan iletşim formunu doldurarak gönderebilirsiniz. Bu faturaların toplamı tarafınıza kredi olarak girilecek ve gelecek aylardaki faturalarınızdan düşülecektir. Farklı bir talebiniz varsa iletmeniz durumunda size memnuniyetle yardımcı olmak isterim. Size hizmet vermekten mutluluk duyarız.

İyi günler dilerim."

Ben de saf saf sorunumu çözdüklerini düşünerek bu cevabın akabinde faturaların ve ödeme dekontlarının birer örneğini kendilerine elektronik ortamda yolladım. Arada defalarca tekrar, tekrar yazılan açıklama yazılarını, defalarca yollanan fatura ve dekont örnekleri içerikli e-postalarımı saymıyorum.

An itibarı ile hala bu fatura bedellerinin tarafıma kredi olarak tanımlanmadığını görünce müşteri yetkilisi ile görüşmek için müşteri yetkililerini tekrar aradım ve verdikleri cevapta kendilerinin bana sözlü olarak herhangi bir ödeme yapacaklarına dair bir kayıtlarının olmadığı, yazılı şikayetime verilen cevabın bir geçerliliği olmadığı içerikli bir cevap aldım.

Onlara göre yazılı cevabın bir önemi yok, önemli olan sistemlerine kayıtlı olan cevaplarmış önemli olan. Üstelik bana kendi aboneliğime ait sayfada daha önce vermiş oldukları; bu bedellerin hesabıma kredi olarak tanımlanacağı içerikli cevaplarını da silmişler. Tabii onlar kurnaz, bizler ahmak insanlarız.

Yahu kardeşim ben size hattımı taşımak için müracaat etmişim, sizin yapacağınız iş eski aboneliğimi size yaptığım müracaata istinaden sonlandırıp, kendinizde bir abonelik başlatmanız, beceriksiz personeliniz yüzünden iptal etmediğiniz aboneliğimden dolayı bana 3 adet fazladan fatura kesiliyor ve ödeyeceğim cayma bedeli artıyor, neden ben bunu ödeyeyim, bana yazılı veya sözlü olarak bunu söylemeniz lazım, yani hat taşıma işlemleri bu, adı üzerinde, hat taşıyorum, eski aboneliği iptal etmek sizin işiniz, değilse de söyleyin bana yazılı veya sözlü olarak ben gidip iptal edeyim.

Velhasılı 3 aylık yaklaşık 500 lira fatura ve 400 küsür lira da cayma bedeli tarafıma ödettirilmeye çalışılmaktadır.

Siz siz olan hangi sunucu olursa olsun, bu firmalara elinizi verdiğinizde, kolunuzu kaptıracağınızdan emin olabilirsiniz. Son seçenek olarak Tüketici Hakları Hakem Heyetine kaldı işimiz, artık o da ne zaman çözülürse.
İ
7 yıl
PSN\u0027de Kullanıcılar İçin Yeni Tehlike
Son hafta içinde iki yabancı kişiden arkadaşlık teklifi ve ayrıca bu kişilerden mesaj aldım. İlk önce yeni arkadaş aradıklarını falan söylüyorlar ve ardından kaç yaşında olduğunuzu soruyorlar.

PSN'de şifre kaybetmeniz halinde yaştan giderek şifre kurtarma yöntemi ile bu adamların hesap çalma girişiminde bulunduklarını düşünüyorum. O yüzden tanımadığınız kişilerden gelen mesajlara cevap vermeyin, asla yaşınızı soranlara yaşını söylemeyin. Ayrıca PSN hesabı ile eğer Facebook hesaplarınız ilişkilendirilmiş ise buradan doğum tarihi bilgilerinize ulaşabileceklerini unutmayın. Ve en önemlisi hesabınızı iki adımlı koruma ile telefonunuza gelecek mesajlarla koruma altına alın. Bu iki adımlı koruma sistemini yine e-posta hesaplarınızda da kullanın.
İ
7 yıl
YENİ KONSOLLAR ve OYUN DÜNYASININ GİDİŞATI
Geçen günlerde Xbox'ın patronu konumunda olan Phil Spencer Guardian'a bir röportaj vermiş. Şu anda özellikle Neogaf'ta en çok konuşulan konulardan birisi de bu röportaj oldu. aşağıdaki linkten konuyu takip edebilirsiniz...

Kısaca söylediği şu hikaye tabanlı oyunların ömürlerini tamamladığı ve artık oyuncuların bu tip oyunları pek oynamadığı, bitirdikten sonra bir kenara attığı yönünde. Bunun yerine tamamı ile online deneyim üzerine kurulu servis tabanlı oyunlar (GaaS - Gaming as a Service) üretmek ve bunu temel alan oyun politikalarını desteklemek üzerinden yeni bir anlayış inşa etmek...

Phil Spencer'a göre Sony ve Nintendo çok kaliteli single player oyunlar yapıyor ve bu türü seviyorsanız bu konsollara yönelmelisiniz. Kendileri daha çok içinde microtransaction içeren, bol bol DLC'ler ile desteklenen online tabanlı oyunların artık pazara yön vereceğini, single player temelli oyunların karlı olmadığı ve zamanla öleceğini söylüyor. Ve The Guardian'a verdiği röportajda "Video oyunlarının Netflix'ini yaratmak zorundayız" diyor.

Bu tarz oyunlar malumunuz Destiny, Call of Duty, Batllefield, Overwatch tarzı oyunlar, PC'de LoL, Dota gibi karşılıkları da var. Bu yapıyı muhtemelen Halo, GeoW, Forza gibi serilerine monte edecekler gibi duruyor.

Asıl merak ettiğim konu bu gidişata Sony ve Nintendo'nun nasıl tepki verecekleri. Çünkü bu firmalar neredeyse her türden oyunda bir IP'ye sahipler ve düzenli olarak bu tarz oyunları destekliyor, çıkartıyorlar. Acaba ilerde pazardaki gidişat bu yönde ağırlık kazanırsa bu firmaların tepkisi ne olur, ortama uyarlar mı, yoksa kendi kurallarını koymaya devam ederler mi? Açıkçası ben zamanla ilk önce Sony'nin, sonra da Nintendo'nun bir şekilde bu şartlara uyum sağlayacağını düşünüyorum.

Yıllardır söylediğim gibi Microsoft konsol oyun pazarının truva atı, adamlar bugün konsol pazarında bizim gibi düşünen oyuncuların sevmedikleri ne kadar şey varsa bunu konsollara getirdiler, yetmedi, diğer firmalara da örnek olup, onları da bu yöne çektiler. DLC, paralı online, micro transaction vs...

Bu E3'te muhtemelen Scorpio'nun ne kadar güçlü bir konsol olduğunu ifade edecekler, sonra GaaS denilen hizmetin servis olarak karşılığı olan yeniliklerini(!) güzelce parlatıp millete yutturmaya çalışacaklar. Bunların başında aylık üyelik karşılığı sistemdeki oyunları oynamanıza müsaede eden Xbox Gaming Pass aklıma gelen ilk örneklerden. Yani maksat karlılık oranı yüksek hazır oyunlar üzerinden oyunculardan para kazanmak. Açıkçası herhangi kayda değer bir exc. oyunlarının olduğunu da sanmıyorum. İptal edilen Fable, Scalebound gibi oyunlar, 4 yıl önce duyurulup çıkmayan Crackdown bunlara en güzel örnekler. Çıkan Sunset Overdrive, Ryse, Quantum Break, Gears of War gibi artık yabancıların "Mediocre" dedikleri tamamı ile vasat oyunların benzerleri ile devam ederler. Evet GeoW eskiden çok büyük bir markaydı ama Judgement ve son oyun ile artık bu sıfatını terk ettiğini herkes ifade ediyor. Aynı Halo'nun ilk 3 oyuna kadar mükemmel bir seriyken sonradan ODST, Reach, 5. oyunun işi batırması gibi.

Tek ümidimiz Sony ve Nintendo'nun şu anda tuttukları yola devam ederek bu hamleye uygun bir hamle geliştirmeleri, aksi halde işimiz 5-6 yıl sonra PC'ye çıkacak bağımsız yapımlara kalacak...

Neogaf Konusu

The Guardian Röportajı
İ
7 yıl
FORUMDA MOBİL SÜRÜM HATASI
Sitenize Cep telefonum üzerinden girdiğimde önceden sık kullanınlarımdaki forumunuz otomatik olarak mobil sürümde açılıyordu ama bu yaklaşık bir haftadır bozuldu. Sorunun Chrome'dan mı, sitenizden mi kaynaklandığını anlayamadım. Normalde sık kullanılanlardaki site adresi masaüstü site adresi olsa bile mobil sürümde açılıyordu direk. Şimdi her defasında elle mobil sürümü seçmek zorunda kalıyorum...
İdrak İstimlak yeniden paylaştı. Bu konu başka bir üye tarafından açılmıştır, profilini görüntülediğiniz üye konuyu kendi profilinde yeniden paylaşmıştır.
7 yıl
A
7 yıl
Lost Soul Aside | PS5 | ANA KONU
Lost Soul Aside | PS5 | ANA KONU





Sony Interactive Entertainment, Ultizero Games tarafından geliştirilen aksiyon RPG ve PlayStation China Hero Project oyunu Lost Soul Aside'ı dünya çapında yayınlayacağını duyurdu. PlayStation 5 ve PlayStation 4 için satışa sunulacak.

Lost Soul Aside'ın ilk fragmanı 2016 yılında yayınlandı ve küresel oyuncuların ve oyun endüstrisinin dikkatini çekti. Başlangıçta bağımsız yapımcı Yang Bing tarafından tek başına geliştirilen oyun, aynı yılın Ekim ayında Sony Interactive Entertainment tarafından "China Hero Project "e katılmaya davet edildi. Sony Interactive Entertainment ve oyun endüstrisi ortaklarının tam desteğini alan Yang Bing, Ocak 2017'de Ultizero Games'i kurdu ve şu anda 40'tan fazla kişiden oluşan olgun bir geliştirme ekibine sahip.

Bilim-kurgu, kılıç ve süper güçlerin bir arada bulunduğu fantastik bir dünyada geçen Lost Soul Aside, Kazer'in simbiyont Arena ile kazara birleşmesinin ardından yaşadıklarını anlatan bir aksiyon RPG oyunudur. Kalbinde savaş olan Lost Soul Aside, oyuncuya oyun tarzını ve silah seçimini elindeki savaşa göre uyarlama esnekliği veren zengin ve ödüllendirici bir savaş sistemine sahiptir.

İlk ortaya çıkışından bu yana Lost Soul Aside, Epic Games'ten En Çok Beklenen Oyun ödülü ve Geliştirme Bursu'nun yanı sıra Çin'deki güçlü yerel övgüler de dahil olmak üzere çok iyi karşılandı ve Çin merkezli bir geliştiriciden gelmesi en çok beklenen oyunlardan biri olarak konumunu güçlendirdi.



Yayıncı : Sony Interactive Entertainment

Geliştirici : Ultizero Games

Çıkış Tarihi : 2024

Resmi Site :www.ultizerogames.com






Ekran Görüntüleri :


< Resime gitmek için tıklayın > < Resime gitmek için tıklayın > < Resime gitmek için tıklayın > < Resime gitmek için tıklayın > < Resime gitmek için tıklayın > < Resime gitmek için tıklayın > < Resime gitmek için tıklayın > < Resime gitmek için tıklayın >
İ
8 yıl
UNRAVEL - PS4 ANA KONU


Geliştirici: Coldwood Interactive
Dağıtıcı: Electronic Arts
Yönetmen: Martin Sahlin
Oyun Motoru: PhyreEngine
Çıktığı Platformlar: PlayStation 4, Microsoft Windows, Xbox One
Çıkış Tarihi: 9 Şubat 2016
Türü: Platform/Bulmaca


Unravel 9 Şubat 2016'da çıkmış olmasına rağmen Playstation bölümünde herhangi bir ana konuya sahip olmaması dikkatimi çekti. Hali hazırda ben de oyunu biraz geç sayılsa da, dün bitirdim, oyun hakkında bir şeyler paylaşmak isteyenlerin olması ihtimali, oyunu bilmeyen, duymayanların bilgi edinmesi için ana konusunu açayım dedim.

Oyun İsveçli Coldwood Interactive tarafından ilk defa E3 2015'te stüdyonun başındaki Martin Sahlin'in kısa sunumu ile duyuruldu.



Sahlin videoda izleyeceğiniz üzere elleri titreyecek kadar heyecanlıydı sunumda. Artık büyük dağıtıcı, yapımcı firmaların işi fabrikasyona bağlamış oyunlarının duyurularında böyle heyecanlı insanlar görmek pek mümkün olmuyor. Bu açıdan bakınca İsveç'te Martin Sahlin'in ailesi ile birlikte gittiği bir piknik sırasında gelen ilhamdan hareketle yapımına giriştiği bu bağımsız oyuna EA'nın da sahip çıkmış olması beni bayağı şaşırttı.

Oyunda Yarny adı verilen küçük bir yün yumağı ile fizik tabanlı ilerleyişin olduğu etaplarda, araya serpiştirilmiş ufak tefek bulmacaları çözüyorsunuz. Genel olarak çok basit bulmacaları olsa da, oyun genelinde sizi zorlayacak bir kaç bulmaca da karşınıza çıkabiliyor.

Oynanışı, mekanlarının tasarımı kadar mükemmel müziklerinin de dikkati çektiği oyunda mükemmel bir atmosfer sizleri bekliyor. Bağımsız bir stüdyo olmalarına rağmen sidescroller bir yapıda ilerleyişe sahip oyun, beklemediğimiz kadar güzel grafiklere sahip. Bazı yerlerdeki grafik detaylar insanı şaşırtıyor.

Hikayesi çocukluklarından başlayarak bir çiftin hayat hikayesi üzerine yoğunlaşmış. Çizgisel ilerleyen bu hikaye geçtiği döneme uygun olarak, o yaşı yansıtan mekanlarda anlatılmış. Çocukluğun ilkbaharda, yaşlılığın kış aylarında anlatıldığı gibi. Bu mekanların seçimi lafta da kalmamış, direk anlatılan dönemle örtüşüyor. Örneğin yetişkinlik dönemi ağır şartlarda yaşayan insanların üretim sürecinde çektikleri sıkıntılar oyunda fabrikadan bozma bir mekanda geçiyor.

Özellikle son iki bölümde size yaşatacağı duygusal anlar belki gözlerinizi dolduracak kadar da sahici duruyorlar. Beni bu son iki bölüm ile beraber yaşlılık öncesi, yetişkinlik döneminin sonundaki kargaların olduğu bölüm de etkiledi. Çünkü tüm hayatınız boyunca yaptığınız birikimlerin nasıl da elinizden kolayca uçup gidebileceğini çok güzel bir biçimde tasvir etmişler.

Müzikleri, grafikleri, anlatım tarzı, atmosferi ile harika bir yapım olan bu harika oyunu bir şekilde oynamanızı şiddetle tavsiye ediyorum. Maalesef her 3A oyuna bir konunun açılması noktasında insanların birbirleri ile yarışa girdiği bu günlerde, böyle bir oyunun ana konusunun bile olmaması büyük bir kayıp olmuş.

Umarım bu harika oyunu bir şekilde oynarsınız

DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.