A

Yarbay
02 Ocak 2004
Tarihinde Katıldı
Takip Ettikleri
0 üye
Görüntülenme (?)
797 (Bu ay: 12)
Gönderiler Hakkında
A
geçen yıl
TESLA alacaklara uyarilar.
Güncelleme: 23Nisan 2024

1 sene sonunda Tesla Ekim 2023 itibari ile düşüşe geçen satış rakamlarına en son Mart 2024 ayında 80adet teslimata ulaşarak, eski günlerini epey arar oldu.

Global ölçekte de uzun zaman sonra 140$ civarına düşen hisselerine Yeni modeller çıkararak ve Global piyasada fiyat kırarak tekrar satışların canlanmasini sağladı.

Model Y ve Model 3 markanın en alt modeli olmasına karşılık tek motorlu daha ekonomik seçeneği bulunmuyordu.

Mevcut ürün gamının baz üretimi aşağıya çekerek ülkemizde 10% ÖTV dilimine girmesi saglandi, fiyatlar 2023Yilindan itibaren 90-102bin dolar seviyesinde gerçekleşmişken,
Şuanda Sadece ufak bir menzil farkıyla 55.000Dolar seviyesinde sahip olma ihtimali var. Bu araçların daha üst düzey HW4 otonom sürüş bilgisayar donanımı ile geleceği tartışılıyor.

Tesla ve elektrikli araçlar pazarı ve kullanıcı profilini hem tanıması hem de gelişmesi nedeniyle fiyatları giderek düşüyor.

Bence daha ulaşılabilir olması hepimiz için daha iyi.





---------------

Guncel Tesla'larda Park Sensoru Bulunmaz.
Radar Bulunmaz.
Sadece görsel takip ile gidersiniz.
Bu da hava ve yol koşulları zor olan, her iklimin yaşadığı ülkemizde aracin tum kameralarini temiz tutmanizi zorlayan bir koşuldur, ayrica;

Araç sipariş verdiginiz esnadan sonra siparisiniz onaylandiginda size bir uyari çıkarır.

Bu uyari kabul etmeniz isteyecektir. Bu uyari kabul Ettiğiniz takdirde,

Park Yardimcisi(Park sensoru sesli gorsel)
Otomatik Park
Kendi kendine Park,
Otonom Vale sistemleri çalışmayacak


Ozelliklerini iceren 'enhanced autopilot' gelişmiş otopilot ozellikleri olan bu paketi alırsanız "geleceğe yatirim(!)" Yapmış olursunuz. Ama bunun karşılığında TESLA size bir zaman çizelgesi vermez, ayrica Bu sistemleri calisacagini da garanti etmez.
Bu nedenle Tesla alırken "bağış" yapmak istiyorsaniz, Türkiye yol ve iklim koşulların göre ya Tutarsa kafasinda is yapmak istiyorsaniz.

Enhanced aracla sipariş edebilirsiniz,

Ama daha sonra da sipariş verip aracinizda aktif edebilirsiniz.



< Resime gitmek için tıklayın >


< Resime gitmek için tıklayın >

20" jantlar iyidir ama zorlayabilir. 19" oldukça yeterli olabilir.

Artık elektrikli araclar ucuzlayacak
TESLA , BYD ve VW gibi firmalar ile mücadele edecek, yani marka olarak ucuzlayacak.
Tesla Modüler uretime geçiyor, yani bizim sanayi dilinde kıç takma, kafa takma gibi artık üretim hattını olabildiğince dağıtık yapacak. Bu da uretime hız katacak, her 30 saniyede bir Tesla uretilecek denebilir.
Şuanda ülkemizde elektrikli araç alt yapısı yok. Bu derdi çekerken bu araçların ucuzlayacagini unutmayın.

Premium Car Connectivity almanız lazım,
Carplay ve android auto yoktur.

Performans ile Long Range arasında kağıt üzerinde 1 saniye ivmelenme farkı, 30-50km menzil farkı ve 0.5cm yukseklik farkı var.
Gerçek hayatta ise ;

Gerçek hayatta 5 saniye yerine 4 saniye hızlanarak trafikteki araçların 97.5% 'den daha hızlı hizlanirken 98.5%'un Dan daha cabuk hizlanacaksiniz.

Sert süspansiyon set-up ile uzun yolda seke seke giderek pist deneyimi yaşayacaksınız. Bir sure sonra mide bulantisi ile kenara çekmek isteyebilirsiniz.

Menzil ile atalet momenti (moment of inertia) nedeniyle test verisi olarak 30-50km fark dur kalklarda ve ara hızlanma ve dur-kalk trafiği ile 80-100km menzil farkında kadar çıkacak. O da size 750km'den uzun yolda +1 şarj süresi ekler hale gelecek.

Lastik rotasyon yapilamayacak bu nedenle Performans lastikl takimi neredeyse 50% daha kısa ömürlü olacaktır.

Bunun dışında Performans daha etkileyici goruntu verecektir.

Bilincli tercih yapmak önemli. Ben 160 bg arabanın bile iyi sayildigi ülkemizde bu farklari göz önüne aldığında 400bg ile 500bg arasinda fark görmüyorum.
A
geçen yıl
Elektrikli Araç Alacaklara Uyari
1.Elektrikli Araç Almaden Evvel , Elektrikli Araç ŞARJ istasyon unitesinin projesini cikarin.
2. EN VERIMLI Kullanım için Evinizde/ is yerinizde GES *Güneş Enerji Sistemi için planlama yapın.
3. Tesla'ya Elon Musk gibi tutarsiz bir insana ASLA guvenmeyin. Uzaya Roket firlatip dik Indirtir, Size TESLA satarken Keriz Gibi yolacak, calismayan secenekler sunar.
4. Bataryasini 20% ile 80% arasında 60% kadarini rahatlikla kullanacaksiniz bu da menzilin 60% I demek. Kabaca size 600km menzil sunuyorsa bir araba gunluk 300km- 350km de bir defa sarj isteyecektir , gözünüz bunu arar.
5. Asla iyi dileklerinizle araba almayın. 3 ay sonra ozellik aktif olur. 5 ay sonra sarj istasyonu gelir falan falan...
6. Mümkün olduğunca uzak durun. 400HP arabayı bedavadan kullanıyorum ama ulkemizin alt yapısı ve toplumun yozlasmasi nedeniyle başına neler gelebilecegini biliyorum.
7. Vandalliklara hazirlikli olun, sarj kablonuzu koparmak istercesine çekenlere rastlayabilirsiniz veya kasitli cizenlere...
8. Evden priz ile sarj olma süresi 45 saattir. 0'dan100'e hadi 60% dedikten 25saat olsun, günde 300km yaparsaniz, günde 100km yaparsaniz 7-8 saat olur. Yani günde 100km yapanlar günlük 8 saat ile hep 80% dolulukta araci kullanabilirsiniz. Ama 2.bir arabanın yoksa kesinlikle eve 11kW ya da 22kW trifaze sarj istasyonu kurdurun. Böyle bir senaryoda*sadece evden priz sarj isteyen PHEV tercih etmeniz daha iyi.

MY23LR kullanicisi gozunden yazilmistir.
Aklıma geldikce yazarım.
A
geçen yıl
TOGG izlenimleri
Gördüğüm eksikler,
1. Aracin boya alternatifleri Boyasi ve kalitesiyle ilgili bir video yok. En azından numune olarak detay çekip yok.

2. Aracın donanim ve teknik detayları çok az.

3. Aracın tuketim verisi çok yüksek. Bu ısı pompasi olmadığını veya ruzgar direncinin yuksek oldugunu gösteriyor.

4.Tek pedal kullanımı yazmiyor. Tek pedal kullanımı yapmak basi, ama iyi deneyim sunan bir tek pedal kullanımı yapmak zor. Aracın nerede ne kadar rejenerasyon ile frenaj yapacağını, görüntü işleme ile analiz edip, hava yol durumuna göre uygulaması gerek.
Elektrikli arabaların en güzel özelliği kesintisiz güç sağlaması, Turbo Lag yok, kavrama sanziman boşluğu falan yok,

5. AI ile radio bir arada kullanilmis, bu pazara gitmek icin Ferrari kullanmak gibi...ne alaka yapay zeka ile radyo diyor insan, yapay zekayı otonom sürüş için kullanmak gerek.

< Resime gitmek için tıklayın >

Model Y RWD daha geniş bir araç ancak 15.5tuketimi var ve gerçekliğini bir değer. Hatta ben Cift motorlu olan versiyonu UZUN menzillisini kullanıyorum. Ve dikkatli kullanırsam 12.3lere kadar düşüyor. Ayrica 20" jantlarim var.

Togg bu kadar yuksekse ısı pompasi yok veya aerodinamik olarak çok verimsiz.


Şuanda Togg bu fiyatlandirmayi yaparken Tesla Uretiminin Düşük modellerde Çin de olmasindan faydalaniyor.
Cin üretiminde ek vergi bu nedenle geldi.
Tesla aynı iPhone gibi cin Alman üretimi arasinda kalite farkı yok.

RWD Tesla 50K$ fiyata sahip, dünya kadar tecrube ve çok iyi bir otonom sistemle geliyor, öyle ki ben cogunlukla yol ile ilgilenmiyorum, mail yazıyorum falan.

Bunun yani sıra Batarya Yonetim sistemi, Tesla 350kWH sarj kapasitesine sahip, *sadece ilgili supercharger da, genelde 150kW alıyorum. Ancak 350 olanlar giderek yayginlasiyor. Burada her alisveris merkezinde destination charger var, 11kW ancak Tesla 22kW'e kadar 3fazdan ev Sarji destekliyor. Bu togg da 11kW olarak belirtilmis, evde sarj istasyonları yoksa, otoparkta falan sarj olacaksa bu sorun yaratabilir.

Bir diğer konu da garanti Tesla UZUN menzil araçlarına 8 sene 192binkm garanti veriyor, pil ve motor konusunda,
Bu 4 sene tum araç garantisiyle birlesiyor.
< Resime gitmek için tıklayın >

Togg'da garanti konusunda netlik görmedim.

Ülkemiz kosullarinda elektrikli araç kullanmasına en verimli yontemi solar panel kurmak.

Videoyu izlemek için tıklayınız



Ben muhalif olarak yerli uretime destek olmak amaciyla, cekilisle siradan vatandasa cikmayacagini dusunerek Kenarda dursun ailem kullanır ve yazlari tatilde surerim diye siparis olusturdum, TL'nin durumu Faizlerin ucuzlugu vs .. ancak şuanda bu teknik belirsizlikler ile pek uygun bir araca benzemiyor.

Hyundai ve Kia modelleriyle BMW ix3 gibi araçların daha iyi secimler olabilecegini düşünüyorum.
Arada 200-500bin fark var ama işin içine siyasetin karismadigi bir araç almak daha makul gibi.


< Resime gitmek için tıklayın >

< Resime gitmek için tıklayın >

Bu arada yine bir veri tutarsizligi var.
Teknik ozelliklerde 11kw yazarken model ozelliklerinde 22kw yazıyor.


Bu arada Tesla'da netflix olması çok memnun eden bir özellik, soğutma havalarda sarj olurken atmos Dolby ile film keyfi yapıyorsunuz.

Togg da eglence sistemi var, TV+ ile bu olursa, en azından a haber ücretsiz olur belki :)

Bu arada siparis vermeyi dusunenlere öneriler.
Eğer Aracın Bataryasi Lithium ion ise pil Hafizasi sorunu yoktur ancak batarya sağlığı için (garanti kosullarini bilmiyoruz) 20% ile 80% arası kullanmaniz onerilir.
Kabaca uzun menzil 88.5 bataryaniz var sabah 80% ile yola ciktiginizda ise 20% den evvel sarja takmak isteyeceksinjz, 60% kadarini kullandiginizda kendinizi güvenli hissedeceksiniz, bu da 52kw yani kabaca 330 ile 350km "saglikli" menzil demek.

Eğer aracın bataryasi nikel cd ise pil hafizasi durumu var, bu nedenle sürekli aynı miktarda sarj etmeniz onerilmez bu pilin toplam ömrü daha kisadir ama 90% ile 10% arasinda güvenli kalirsiniz 52.4kw batarya varsa araçta 80% kadarini saglikli kullanabilirsiniz bu da 41.5kW gibi bir batarya kullanımı verir kabaca 200-250km saglikli menzil demek.
Bu menzillere uzun yol seyahatlarinda sıcak ve soğutma havalarda togg için 50km daha az dusunebilirsiniz.

Siyasi ihtiraslar ile çöp edilecek bir ürün gibi duruyor umarım böyle olmaz,çünkü gerçekten ulkemizin yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmesi gerekiyor.

Acilen Güneş Enerji Sistemlerinde anahtar teslim proje yapması lazım TOGG'un. Yani arabanın bir servis altyapisi olmayacak ama Togg Tesla gibi Güneş enerji sistemlerini kişiye özel gelip kurup proje ve kagit kurek islerini tamamlayip teslim etmeli.

Ben gerçekten daha doğru politikalar ile devam edilirse, Yerli tasarım ve fikri mülkiyet sahipliği modeline geçilirse doğru iş modelleri uygulanırsa (TUSAS) gibi ileriye yönelik iyi bir noktaya gidebilir.
A
2 yıl
\"Mutlu\" Ülke Türkiye!!!
Mutlu Olmak nedir ? Belki bir akdeniz ulkesi olarak cimlerde yuvarlanan, kosan oynayan bir Insan geliyor akliniza.

Aslinda Mutlu Olmak, Hoşnut ve tatmin olmaktan gecer.
Gecim Sikintisi olmayan,
Farkli fikirleri Otekilestirmeyen, Polarizasyondan uzak,
Liyakata dayali Iyi Egitim,
Sidetten uzak ,Iyi Saglik
Adalete guvenilen,
Sirada birbirinden ustun olmayan,
Cakarli arabalari olmayan,
ILERI ya da Geri Degil, Tam Demokrasi ile yonetilen.

Buyuk ya da Guclu ya da kalkinmis degil, "Mutlu, Hosnut" bir Turkiye!

Tek istenilen bu. Hayal kurmak bir ise baslamanin ilk adimidir.
A
2 yıl
F
S
A
2 yıl
Mazda Türkiye Operasyonu
Mazda Türkiye Operasyonlarini sürdürüyor mu ?

Uzun zamandır Türkiye'de operasyon sorunu çözüldü mü?

Sitesinde satış fiyatları 300.000 civarında 2-3 sene önceki fiyatlar.
Yeni modellerden haber yok.
Pazarlama ve Satış operasyonu belli ki durmuş.

Servis ve yedek parça tedariği sıkıntısı da bolca dilleniyor.

Sanıyorum Mazda yine geçmişi tekerrür ediyor.
A
2 yıl
Çağ dışı UPLOAD hızları![imza ver]
Selamlar,
Bireysel kullanıcılar kablonet ve Türk Telekom ile standart 100/5mbps özel paket ile 100/10 ve kotasiz özel hatlarda 100/20 şeklinde asimetrik upload hızları alıyoruz.
Evden çalışma ve Dijital Üretkenlik göze alındığında bu hızlar halkın ufkuna ket vuruyor, üretkenliği sınırliyor, toplantılarda Ülkenin imajını sarsan bir etken oluyor.
Sadece Bir operator değil, Tüm operatörler ile problem yaşıyoruz.
Ne yazık ki upload hızları tüm paketlerde aynı sınırlama yapılarak, tüketici haklarına da aykırı bir durum oluştuğunu düşünüyorum, 20mbps download hızı paket kullanan da aynı upload hızı veriliyor, 100mbps ve hatta 200mbps 'de de aynı upload veriliyor.
Kullanıcılar çaresiz bırakılıyor, 20mbps'a varan upload'dan faydalanmak için fahiş ücretlere tabi tutuluyor.

İmza kampanyası https://www.change.org/p/btk-t%C3%BCrkiye-t%C3%BCketici-internet-upload-h%C4%B1zlar%C4%B1-adil-fayda-sa%C4%9Flar-nitelikte-g%C3%BCncellenmesi/exp/cl_/cl_sharecopy_32600048_tr-TR/4/1256515655?recruiter=1256515655&recruited_by_id=34492470-9e25-11ec-ae4b-c598719c874e&utm_source=share_petition&utm_campaign=share_petition&utm_term=DonanimHaber&utm_medium=copylink&utm_content=cl_sharecopy_32600048_tr-TR%3A4
A
2 yıl
Araç fiyatlarinda geri vites geliyor.
Demedi demeyin. Sonra aman ben ne yaptim kafasina girmeyin.

Edit: Gelemedi. Dij dij yapan düş güçler.
A
3 yıl
iPhone Almak için 8.000 ile 10.000TL arasında vergi vermek.
Siz yaklaşık 13.500TL olan Bir telefonu 22.999TL olarak alıyorsunuz.
Peki bu ödediğimiz 4 aylık asgari ücret kadar vergi tutarı nereye gidiyor ?

Bu konuda rahatsızlık duymuyor musunuz ? Bir insan 13.000TL lik telefon alıyorsa 9280TL de vergi mi vermesi gerekir ?


< Resime gitmek için tıklayın >
Cari açık nasıl kapanır ?
1.8 Milyar Dolarlık PEAK GAMES oyun firmasının satışından gelen vergiler ile.

168 Milyon dolarlık Rollic GAMES Satışından gelen vergi ile ..

Bacasız sanayi Yazılım. İster oyun olsun ister kurumsal çözümler olsun. İnsanlar iPhone aldı kullandı sonra bu oyun firmaları oldu, istihdam nitelikli iş gücü ve katma değer ile vergilerden gelirler arttı...

Ama siz iPhone zengin oyuncağı derseniz... Bu insanlari kaybedersiniz, bu firma potansiyelini kısacası yatırımı ve fırsatları kaybedersiniz...

https://www.aa.com.tr/tr/ekonomi/turk-oyun-sirketi-168-milyon-dolara-zyngaya-satildi/1933379
quote:



A
3 yıl
Dizelin Sonu ve Eski Arabalara Ek Vergi Geliyor!
Selamlar,
Paris Iklim Anlasmasi diger ulkelerde, Dizel yasagini getirip, Eski *Euro5 ve Oncesi* emisyonlara uygun araclara ek vergi getirilmesine, icten yanmali araclarda, karbon emisyonuna gore ekstra vergilendirmeye ve Sehir ici Kisisel Ulasim Emisyon vergisi gibi aylik kullanima dayali vergilerin dogmasina neden oldu.
Elektrikli araclara ise tesvik olarak yansidi. Amsterdam'da 45.000Euro'nun altina ek tesvikler verildi. (Liste fiyati)

Onumuzdeki gunlerde Dizel araclara ve yaklasik 5-6 yasindan eski araclara ciddi vergiler gelmesini tartisacagiz.




Paris Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda oy birliğiyle kabul edildi. Anlaşma, sera gazı salınımının küresel seviyede azaltılmasını hedefliyor.
Paris İklim Anlaşması'na dair kanun teklifi komisyonların ardından Meclis Genel Kurulu'nda görüşüldü.
Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi
Paris Anlaşması'nın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Kanuna göre, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi'nin 21'inci Taraflar Konferansı'nda kabul edilen ve Türkiye Cumhuriyeti adına 22 Nisan 2016'da imzalanan "Paris Anlaşması"nın beyan ile birlikte onaylanmasının uygun bulunduğu belirtildi.
DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.