Merhaba arkadaşlar. Herkese geçmiş olsun. Yeni yönetmelik ve eski yönetmelik olmak üzere bazı sorular farklılaşmış. Bu sorular eski yönetmeliğe tabi olanlar içindir. Sınava ilk defa girenlerde bu sorular dışında sorular gelmiş olabilir. Sınav soru ve cevaplarını bu başlık altından paylaşalım. Eksik ve ya hatırlayamadığım soru-cevap olursa yardımcı olursunuz.
İlk Yardım 1) Bak-Dinle-Hisset yönteminde hangisi kontrol edilmez. Cevap: Derinin rengi 2) Dirsekle omuz arasında fışkırmalı bir kanama gördünüz. Bu hangi tip kanamadır? Cevap:Atardamar kanaması 3) Burkulma nedir? Cevap:Eklem bağları ve yüzeylerinin zedelenmesi diyor kitap. Sınavda Şişme, Eklem yüzeylerinin anlık olarak birbirinden ayrılması, Eklemlerde şekil bozukluğu gibi seçenekler vardı. Eklem yüzeylerinin anlık olarak birbirinden ayrılması dedim. 4) Kalp masajı kime yapılır?. Cevap: Kalbi durana 5) İşitme kaybı olanlar hangi durumda ehliyet alabilir? Cevap: İşitme cihazıyla belli düzeyde duyma sağlandığında. 6) Kazazedeye nerede müdahale edilir? Cevap: Olay yerinde 7) Göğüs boşluğunda hangi organ bulunur Cevap: Kalp 8) Kaza yerinde ilk olarak ne yapılmalıdır? Cevap: Araç sabitlenmeli 9) Hangi durumda kazazedeye baş çene pozisyonu verilir? Cevap: Solunumu durmuş olanlara ama bu soruda bulantı ve kusması olana da baş çene pozisyonu verilebilir. Emin değilim. 10) Cisim saplanmış bir resim vardı. Bu şekildeki kazazede nasıl sevk edilir? Cevap: Saplanan cisim çıkartılmadan 11) Omurga yaralanmalarında düz bir şekilde sevk edilmeye çalışılmasının nedeni? Cevap: Oluşabilecek sinir zedelenmeleri ve kısmi felçleri önleyebilmek 12) Kaza yerinden ilk sevk edilmesi gereken? Cevap: Solunumu durmuş olan 13) Serin yere alınması, Tuzlu ayran, meyve suyu vb. içirilmesi hangi durumda yapılır? Cevap: Sıcak çarpması 14) Vücut şekli verilmiş. Kol omuz kanamalarında hangi bölgeye basınç uygulanmalıdır? Cevap: Köprücük kemiği 15) Kırıklarda kırığın düz bir şekilde sabitlenmesinin nedeni nedir? Cevap: Kırılan kemik parçalarının başka organlara zarar vermesini engellemek
MOTOR 1) Hangisi araçlarda gücün kaynağıdır? Cevap: Motor 2) Lastiklerin havalarının düşük olması neye yol açar? Cevap: Yakıt sarfiyatının artmasına 3) Dizel araçlarda ısıtma bujisi göstergesi? Cevap: < Resime gitmek için tıklayın > 4) Park lambası göstergesi? Cevap: < Resime gitmek için tıklayın > 5) Motora ilk hareketi veren parça? Cevap: Marş motoru 6) Debriyaj(kavrama)ın görevi? Cevap: Motordan gelen hareketi vites kutusuna iletmek ve ya kesmek 7) Akünün elektrolit seviyesi azalmışsa ne ilave edilir? Cevap: Saf su 8) Aydınlatma sistemini kısa devrelere karşı koruyan? Cevap: Sigorta 9) Araç çalışırken < Resime gitmek için tıklayın > göstergesi yanarsa ne anlama gelir? Cevap: Kartelde yağ azalmıştır 10) Rodaj süresince yapılması gereken? Cevap: Ani duruş ve kalkışlardan kaçınmak. 11) Egzos manifoldunun görevi? Silindirlerdeki yanmış yakıtın dışarıya atılmasını sağlar. 12) Arka cam rezistansı neye yarar? Cevap: Arka camın buğulanmasını ve buzlanmasını önler. 13) Hangisi fren balatalarının aşınmasına neden olur? Şıklar I.Yol durumu II.Kullanım süresi III. Fren borularının uzunluğu Cevap: Ben 1ve 2 yaptım ama emin değilim
TRAFİK 1) Araçların yüklü ve yüksüz genişlik, uzunluk ve ağırlıklarını belirleyen ölçü nedir? Cevap: Gabari 2) < Resime gitmek için tıklayın > böyle bir şekilli soru 3) < Resime gitmek için tıklayın > Cevap: Önce 2 geçerdi galiba 4) Trafik polisi gece geçiş işareti nedir? Cevap: < Resime gitmek için tıklayın > 5) İnsanların işitme sağlığını, ruh sağlığını bozan seslere nedir? Cevap: Gürültü 6) 88, 89 diye sayan araç sürücüsü neyi kontrol eder? Cevap: Takip mesafesini 7) < Resime gitmek için tıklayın > işaretinin anlamı? Cevap: Kamyonlar için öndeki aracı geçmek yasaktır. 8) Şekilde 4 araç vardı. Hangileri ok belirtilen ok yönünde dönemez? Cevap: Ters U dönüşü yapılamayan 2 yol vardı o yoldaki araçlar. 9) < Resime gitmek için tıklayın >Şekildeki aracın hiç bir uyarı ve levha yoksa şehir içindeki azami hızı nedir? Cevap:50 10) < Resime gitmek için tıklayın > trafik işaretinin anlamı? Cevap: Sağdan daralan yol 11) Yolda seyir halindeki bir araç < Resime gitmek için tıklayın > levhasını görürse ne anlama gelir? Cevap: İki yönlü yol başlangıcı 12) Trafikte geceleri karşıdan gelen sürücülerin gözlerinin kamaşmaması için hangi far kullanılmalıdır. Cevap: Kısa far < Resime gitmek için tıklayın > 13) Araç sürücüleri kollarında 3 siyah yuvarlaklı sarı bant bulunan yaya gördüğünde ne yapmaları gerekir? Cevap: Yavaşlamaları, durmaları ve yardımcı olmaları gerekir. 14) Girişi olmayan yol işareti hangisidir? Cevap: < Resime gitmek için tıklayın > 15) Hem zemin geçitte yapılmaması gereken nedir? Cevap: Araç sollamak 16) İtfaiye aracı olan resimli soru. Cevap:Geçiş üstünlüğü 17) < Resime gitmek için tıklayın > Şekildeki kesikli çizgiler ne anlama gelir? Cevap: Bölünmüş yol başlangıcı 18) Araç muayenesinin görüldüğü belge? Cevap: Trafik belgesi 19) 5 yıl geri dönük olarak alkollü araç kullanırken yakalanana 1. kerede hangi ceza verilir? Cevap: 6 Ay ehliyete el konulması ve hafif para cezası 20) Hangisinde yangın tüpü bulundurmak zorunludur? Şıklarda araç resimleri vardı: Bisiklet, Traktör, Motosiklet, Otobüs(yada Minibüs) Cevap: Otobüs(yada Minübüs)
Sınav soru ve cevaplarını bu başlık altından paylaşalım. Eksik ve ya hatırlayamadığım soru-cevap olursa yardımcı olursunuz.
İlk Yardım
1) Bak-Dinle-Hisset yönteminde hangisi kontrol edilmez. Cevap: Derinin rengi
2) Dirsekle omuz arasında fışkırmalı bir kanama gördünüz. Bu hangi tip kanamadır? Cevap:Atardamar kanaması
3) Burkulma nedir? Cevap:Eklem bağları ve yüzeylerinin zedelenmesi diyor kitap. Sınavda Şişme, Eklem yüzeylerinin anlık olarak birbirinden ayrılması, Eklemlerde şekil bozukluğu gibi seçenekler vardı. Eklem yüzeylerinin anlık olarak birbirinden ayrılması dedim.
4) Kalp masajı kime yapılır?. Cevap: Kalbi durana
5) İşitme kaybı olanlar hangi durumda ehliyet alabilir? Cevap: İşitme cihazıyla belli düzeyde duyma sağlandığında.
6) Kazazedeye nerede müdahale edilir? Cevap: Olay yerinde
7) Göğüs boşluğunda hangi organ bulunur Cevap: Kalp
8) Kaza yerinde ilk olarak ne yapılmalıdır? Cevap: Araç sabitlenmeli
9) Hangi durumda kazazedeye baş çene pozisyonu verilir? Cevap: Solunumu durmuş olanlara ama bu soruda bulantı ve kusması olana da baş çene pozisyonu verilebilir. Emin değilim.
10) Cisim saplanmış bir resim vardı. Bu şekildeki kazazede nasıl sevk edilir? Cevap: Saplanan cisim çıkartılmadan
11) Omurga yaralanmalarında düz bir şekilde sevk edilmeye çalışılmasının nedeni? Cevap: Oluşabilecek sinir zedelenmeleri ve kısmi felçleri önleyebilmek
12) Kaza yerinden ilk sevk edilmesi gereken? Cevap: Solunumu durmuş olan
13) Serin yere alınması, Tuzlu ayran, meyve suyu vb. içirilmesi hangi durumda yapılır? Cevap: Sıcak çarpması
14) Vücut şekli verilmiş. Kol omuz kanamalarında hangi bölgeye basınç uygulanmalıdır? Cevap: Köprücük kemiği
15) Kırıklarda kırığın düz bir şekilde sabitlenmesinin nedeni nedir? Cevap: Kırılan kemik parçalarının başka organlara zarar vermesini engellemek
MOTOR
1) Hangisi araçlarda gücün kaynağıdır? Cevap: Motor
2) Lastiklerin havalarının düşük olması neye yol açar? Cevap: Yakıt sarfiyatının artmasına
3) Dizel araçlarda ısıtma bujisi göstergesi? Cevap: < Resime gitmek için tıklayın >
4) Park lambası göstergesi? Cevap: < Resime gitmek için tıklayın >
5) Motora ilk hareketi veren parça? Cevap: Marş motoru
6) Debriyaj(kavrama)ın görevi? Cevap: Motordan gelen hareketi vites kutusuna iletmek ve ya kesmek
7) Akünün elektrolit seviyesi azalmışsa ne ilave edilir? Cevap: Saf su
8) Aydınlatma sistemini kısa devrelere karşı koruyan? Cevap: Sigorta
9) Araç çalışırken < Resime gitmek için tıklayın > göstergesi yanarsa ne anlama gelir? Cevap: Kartelde yağ azalmıştır
10) Rodaj süresince yapılması gereken? Cevap: Ani duruş ve kalkışlardan kaçınmak.
11) Egzos manifoldunun görevi? Silindirlerdeki yanmış yakıtın dışarıya atılmasını sağlar.
12) Arka cam rezistansı neye yarar? Cevap: Arka camın buğulanmasını ve buzlanmasını önler.
13) Hangisi fren balatalarının aşınmasına neden olur? Şıklar I.Yol durumu II.Kullanım süresi III. Fren borularının uzunluğu Cevap: Ben 1ve 2 yaptım ama emin değilim
TRAFİK
1) Araçların yüklü ve yüksüz genişlik, uzunluk ve ağırlıklarını belirleyen ölçü nedir? Cevap: Gabari
2) < Resime gitmek için tıklayın > böyle bir şekilli soru
3) < Resime gitmek için tıklayın > Cevap: Önce 2 geçerdi galiba
4) Trafik polisi gece geçiş işareti nedir? Cevap: < Resime gitmek için tıklayın >
5) İnsanların işitme sağlığını, ruh sağlığını bozan seslere nedir? Cevap: Gürültü
6) 88, 89 diye sayan araç sürücüsü neyi kontrol eder? Cevap: Takip mesafesini
7) < Resime gitmek için tıklayın > işaretinin anlamı? Cevap: Kamyonlar için öndeki aracı geçmek yasaktır.
8) Şekilde 4 araç vardı. Hangileri ok belirtilen ok yönünde dönemez? Cevap: Ters U dönüşü yapılamayan 2 yol vardı o yoldaki araçlar.
9) < Resime gitmek için tıklayın >Şekildeki aracın hiç bir uyarı ve levha yoksa şehir içindeki azami hızı nedir? Cevap:50
10) < Resime gitmek için tıklayın > trafik işaretinin anlamı? Cevap: Sağdan daralan yol
11) Yolda seyir halindeki bir araç < Resime gitmek için tıklayın > levhasını görürse ne anlama gelir? Cevap: İki yönlü yol başlangıcı
12) Trafikte geceleri karşıdan gelen sürücülerin gözlerinin kamaşmaması için hangi far kullanılmalıdır. Cevap: Kısa far < Resime gitmek için tıklayın >
13) Araç sürücüleri kollarında 3 siyah yuvarlaklı sarı bant bulunan yaya gördüğünde ne yapmaları gerekir? Cevap: Yavaşlamaları, durmaları ve yardımcı olmaları gerekir.
14) Girişi olmayan yol işareti hangisidir? Cevap: < Resime gitmek için tıklayın >
15) Hem zemin geçitte yapılmaması gereken nedir? Cevap: Araç sollamak
16) İtfaiye aracı olan resimli soru. Cevap:Geçiş üstünlüğü
17) < Resime gitmek için tıklayın > Şekildeki kesikli çizgiler ne anlama gelir? Cevap: Bölünmüş yol başlangıcı
18) Araç muayenesinin görüldüğü belge? Cevap: Trafik belgesi
19) 5 yıl geri dönük olarak alkollü araç kullanırken yakalanana 1. kerede hangi ceza verilir? Cevap: 6 Ay ehliyete el konulması ve hafif para cezası
20) Hangisinde yangın tüpü bulundurmak zorunludur? Şıklarda araç resimleri vardı: Bisiklet, Traktör, Motosiklet, Otobüs(yada Minibüs) Cevap: Otobüs(yada Minübüs)