I

Yüzbaşı
15 Ocak 2009
Tarihinde Katıldı
Takip Ettikleri
4 üye
Görüntülenme (?)
52 (Bu ay: 0)
Gönderiler Hakkında
I
13 yıl
USB Bandwidth Manuel Olarak Ayarlanabilir Mi?
Merhaba arkadaşlar,

Daha önce bahsettiğim üzere görüntü işleme projesinde kullanmak üzere bir webcam alacaktım. Tercihim Philips SPC900NC'den oldu ve 2. el olarak temin ettim. Bu ürün CCD sensöre ve USB 1.1 arabirimine sahip, teorik olarak 320x240@90 FPS ve 640x480@60 FPS verebiliyor. Bu değerleri VirtualDub programında test ettim ve vaadedilen tüm değerleri verdiğini gördüm. Tabi gerçek zamanlı çalışıp sıkıştırma yapılmadan yapılan 30sn civarındaki çekim 1 GB dosya boyutu oluşturdu. Dolayısıyla çok yüksek bir veri aktarım hızı söz konusu, bunu USB 1.1 arabirimiyle nasıl yapabiliyor anlamış değilim.

Benim kullanmak istediğim yazılım ise Matlab-Simulink. Bu yazılımla 90 FPS ayarladığımda 60 FPS, 75 FPS ayarladığımda 45 FPS, 60 FPS ayarladığımda 30 FPS, 30 FPS ayarladığımda 30 FPS alıyorum. Yani minimal 30 FPS'ye düşmek üzere kaç ayarlarsam 30 FPS altını veriyor, bu yazılımın ayarlarında herhangi bir ayar bulamadım. Matlab'ın forumunda sorduğumda bana Matlab'ın kamera sürücüsünü direkt olarak kullandığını ekstra bir şey yapmadığını söyledi. VirtualDub bir numaralar yapıyormuş adamın dediğine göre. Tahminim VirtualDub'ın anakart üzerindeki USB kontrolcülerinin bant genişliğine dinamik olarak müdahele ettiği ve yeterli seviyeye getirdiğine yönelik. Sanki USB 2.0 olarak çalışıyor mübarek.

Biraz karışık oldu ama sizden istediğim kısaca şu: kameranın takılı olduğu USB Hub'ın bantgenişliğini arttırabilir miyim? Bunun için yazılım vs bir şey var mıdır?

Teşekkürler.
I
13 yıl
Görüntü İşleme için Webcam
Merhaba arkadaşlar... Aşağıdaki kıstaslara uygun, mümkünse daha önce kullandığınız bir modeli tavsiye etmenizi rica ediyorum. Teşekkürler.

Aradığım Kriterler:
1- Minimum 30 FPS, tercihen 60 FPS
2- Proje icabı webcami yukardan tutturmam gerekiyor, bu nedenle ayaklı yerine klipsli yada mandallı modeller tercihimdir.
3- Çektiği resmin MP'sinden öte video kalitesi önemli. HD olması benim için önemli değil, çünkü daha düşük çözünürlükte çalışacağım. Ama düşük çözünürlüklerde de kaliteden ödün vermiyorsa HD de olabilir.
4- Görüntüde gürültü oranı düşük olmalı, hareket esnasında flulaşma olmamalı.
5- Maksimum 100 TL'lik bir ürün düşünüyorum, ancak; bu koşullara uygun bir ürün biliyorsanız pahalı da olsa paylaşın bir incelemek isterim.
I
14 yıl
Matlab-Simulink ile Kinect Tasarımı
I
14 yıl
Hilal Cebeci\u0027nin Tüm Donanımı Video İnceleme Olarak İncelenmeli Mi?
1- İncelenirse hangi editör incelemek ister?
2- Daha çok hangi bölgelerini incelemek ister?
3- İncelerken hangi kelimeleri daha sık kullanır?
I
14 yıl
Razer Deathadder v2 Memnuniyetsizliği
Merhaba arkadaşlar,

Uzun aradan sonra Razer Deathadder almaya karar verdim ve ürün bugün elime geçti. Mouse ile ilgili olumlu görüşten çok, olumsuz görüş bildireceğim.

1- Kullanılan yüzey konusunda aşırı seçici
2- Masa üzerinde kullanım imkansız
3- Gamepad ile kullanımda kararsız sonuçlar
4- Parmakları uzun kişiler için yeterince ergonomik değil, normal boyutta el ölçüsü için uygun.
5- Kaliteli malzeme kullanımı

Kullandığım gamepad Revoltec Precision Basic kumaştır. Bu gamepad üzerinde A4 XL-747H lazer ve A4 X7 serisinden optik bir mouse kullandım, ikisinde de böyle sorunlar yaşamadım. Gamepad üzerinde biraz aşınma söz konusu ama aşınmamış kısmında da kullandım yine kararsız sonuç veriyor. İlla Razer Goliathus mu almak lazım, aşındıkça sürekli yenilemek mi lazım bu gamepadi nedir anlamadım açıkçası.

Mouse yapısı optik olduğu için yüzey seçmesi normal diyeceksiniz ama A4 X7'nin optik mouse'unda böyle bir problem yok diyecem ben de sizlere. Hafif pürüzlü yüzeylerde cursor, mouse'u hareket ettirdiğiniz noktaya gitmiyor. Düzgün yüzeylerde ise tırtıklanarak hareket ediyor, yani kademe kademe gidiyor. Bu çok ufak bir kademe ama rahatsız edici boyutta benim için. Bu sorunlar, 450 DPI'da da var, 3500 DPI'da da var. Tabi ki 3500 DPI'da daha belirgin şekilde. Daha önce kullandığım A4 XL-747H'ı 2000 ve 3600 DPI'da kullanıyorum genelde, hiçbir şekilde böyle bir sorunu yok. Tabi bu durum muhtemelen lazer olmasının avantajı ama yine de bu kadar övgü almış Deathadder'dan böyle bir sonuç almak çok saçma geldi.

Mouse'un güncel sürücü ve firmware'ini de yükledim ama sonuç değişmedi. Sanıyorum kızılötesi sensörde bir sorun var. Tabi şu noktadan sonra arıza tespit edilse, bana sağlam Deathadder verilmek istense bile almak istemem çünkü midemi kaldırdı bu kızılötesi sensör olayı. Geçmişte de Razer ile ilgili bu tip sorunlardan bahsediliyordu, aynı benim bahsettiğim gibi tırtıklanma olayı, ben artık tamamen düzeltilmiştir diye düşünmüştüm ama sanırım hala aynı sorunlar devam ediyor.

Ergonomik yapısı ise benim için çok uygun olmadı, o yüzden değiştirebilirsem Imperator, G500 tarzı şişkin ve uzun mouselara yönelmeyi düşünüyorum. Bu konuda tavsiyeniz ne olur? Mümkünse 13cm'den kısa mouse olmasın.
I
14 yıl
Oyuncu Faresi Tavsiyesi
Merhaba arkadaşlar,

Öncelikle nasıl bir mouse aradığımdan bahsedeyim:

1- Minimum 3200 DPI verebilmeli. 5600 DPI şart değil, tabi ağırlığı fazlaysa olabilir. Şu an kullandığım A4 X7 mouse 3600 DPI verebiliyor, içindeki ağırlıklarla beraber benim için yeterli.
2- El yapıma uygun olmalı. Tombul olmayan normal genişlikte bir el yapısına sahibim, yalnız parmaklarım ince ve oldukça uzunlar. Bakınız: akromegali
3- Makro özellikleri olsa da olur olmasa da, tabi makro tuşları yüzünden ergonomi sorunu yaşatmamalı. Mesela baş parmağımı koyduğum yer rahat olmalı, beni tuşla rahatsız etmemeli.
4- Fiyatı mümkünse 150 TL'yi aşmamalı.

Özellikle Roccat ve Razer kullanıcılarının kullanıcı deneyimlerini paylaşmalarını bekliyorum. Bunların yanında Logitech, Thermaltake, Gigabyte kullanıcılarını da küstürmek olmaz tabi Logitech'i 2. kategoriye soktuğuma bakmayın, bunun nedeni el yapıma uygun mouseları yok gibi duruyor, yoksa kalitesi belli yanlış anlamayın

En çok merak ettiğim 2 mouse ise; Roccat Kova ve Razer Deathadder

Şimdiden herkese teşekkürler...
I
14 yıl
Roccat Arvo Klavye
Forumumuzda Roccat Arvo Oyuncu Klavyesi kullanan var mı acaba?

Bugün Eksen'den aldım ve pek memnunum diyemeyeceğim. Biraz önce yarım saat Crysis 2 oynadım ve parmaklarımda nasır oluşmak üzere şu anda.

Bunun dışında klavyenin tuş dizilimi, kutusunda gözükenden farklı geldi ve tuşları da aynı şekilde farklı gibi: boş tuşların üzerine etiket şeklinde yerleştirilmiş karakterler ,kutusundaki resim ise öyle değil. Yön tuşları ve Caps Lock tuşu Led'li olduğu için tuş yapısı daha farklı, daha yumuşak kullanılabilir düzeyde.

Çakma bir üretim olabilir mi acaba? Hayatımda hiç duymadığım bir distrbütör ismi söyledi bana Eksen, şu anda hatırlamıyorum. Netten araştırdım ama bulamıyorum, Ankara tabanlı bir firma imiş. Bir de Eksen ve sanalmarketim'de bu ürün ucuzken diğer firmalarda 40-50 lira daha pahalı. Bu durum da beni kıllandırmadı sayılmaz, ne dersiniz?
I
15 yıl
Üst Seviye İşlemci Soğutucusu Tavsiyesi
Merhabalar arkadaşlar,

İşlemcim Core 2 Quad Extreme QX9650 C1 Revizyon. Sunbeam CCF soketinin teknik serviste zarar görmesi üzerine, zaten aklımda olan üst seviye soğutucuyu almaya karar verdim. Bu sefer minimum 4.5 Ghz'i 60 dereceyi aşmadan yapmak istiyorum (İşlemci takoz çıkarsa o başka). Fiyat aralığım 100-200 TL şeklinde ama fiyattan önce önem verdiğim esas kıstaslar ise;

1- OCZ Reaper yüksek soğutuculu ramler kullanıyorum. Bazı soğutucuların(özellikle ayrılmış 2 heatsinkli olanlar) bu gibi ramlerde sıkıntı yaratacağını duydum. Bu konuda ne dersiniz?
2- Anakartım P5Q Deluxe ve Sunbeam CCF ile anakart heatsinklerinin çakışma sorunu vardı. Bu sefer böyle bir sorun olsun istemiyorum. Üst panelde de fan olmadığı için arkadaki egzost fana üfleyecek bir yerleşim olmalı.
3- Aklımda olan markaların modelleri: Thermalright Venomous X, Silver Arrow, Archon; Noctua U12P SE2, D14, Dark Rock Pro, Cooler Master V10 TEC. Bunların bazılarından belleklere temas edeceğini düşündüğüm için vazgeçeceğim.

Bu kıstaslara bakarak söylediğim soğutuculardan yada farklı bir soğutucu tavsiye edebilecek arkadaşların yorumlarını bekliyorum.

Teşekkürler...
I
15 yıl
Sapphire HD6950 Bios Modding
Merhaba arkadaşlar,

Hepinizin takip ettiği gibi HD6950'i HD6970'e çevirme furyası gündemde olan bir konu. Ben de dün itibariyle bir Sapphire HD6950 alarak hemen işe koyuldum.

Öncelikle bu işlemin basit bir overclock işleminden çok farklı olduğunu belirtmek istiyorum, en azından bu kart için prosedür böyle işliyor. Neden derseniz; mevcut HD6950 biosu maksimum 840 Mhz GPU ve 5300 Mhz bellek hızına müsade ediyor. Bunun yanında kartın stream işlemci sayısı HD6970'ten 128 adet ve texture üniteleri eksik. Yani bu işlemi yapmakla hem daha yüksek saat frekanslarına sahip olurken, HD6950'de kapatılmış olan birimleri de açmış oluyoruz.

AMD, bu işlemi yaparken bize bir kolaylık sağlayarak bir anahtar yardımıyla geçiş yapılabilen iki farklı bios profili oluşturmuş. Bu anahtar, ekran kartınızın yan bölümünde egzost bölümüne yakın bir şekilde duruyor. Bu anahtar 1 konumundayken EPROM'da yüklü olan bios, 2 konumundayken ise ROM'da yüklü olan bios aktif oluyor. Yani bu işlemi yaparken kartı bozmaktan değil, garanti dışı kalmasından korkun sadece. Çünkü sadece 1 konumundaki biosu silip değiştirebiliyorsunuz, 2 konumundaki bios ile ne kadar uğraşsanız da değişmiyor. Bu da ROM ve EPROM yapılarından kaynaklanıyor. Zaten AMD de özellikle böyle bir tasarım tercih etmiş. Neyse sizi daha fazla heyecanladırmadan hemen uygulamaya geçeyim isterseniz.

Uygulama için ATIWinFlash yazılımı ve uygun HD6970 bios dosyası gerekiyor. İlk olarak yapmanız gereken işlem ekran kartınızın yan bölümünde bulunan anahtarı 1 durumuna getirmek, eğer zaten 1'de ise dokunmanıza gerek yok. Bundan sonra yapmanız gereken ATIWinFlash yazılımını açıp mevcut bios'unuzu "Save" butonu ile yedeklemek. Daha sonra yüklemek istediğiniz bios dosyasını "Load Image" butonu ile seçiyor ve "Program" butonuna tıklayarak işlemin tamamlanmasını bekliyoruz.

Benim kartımda ise modlama esnasında sistem dondu ve yeniden başlatmak zorunda kaldım ve karşımda boş bir siyah ekran gördüm. Hemen bilgisayarımı kapadım ve anahtarı 2 konumuna alınca sistemim sorunsuz bir şekilde açıldı. Sistem açıldıktan sonra anahtarı 1 konumuna alarak işlemi tekrarladım, yalnız sonuç yine aynıydı. Bu aşamaları birkaç kere denedikten sonra hiçbirinde doğru düzgün bios yüklenmemesine rağmen anahtar 1 konumundayken sistemim yine düzgün çalışmaya başladı. Anahtarı 1'e almama rağmen ROM'dan okuma yapıyor olabileceğini düşündüm ama henüz bir sonuca varamadım.

Bu yazıyı yazmamın nedeni, HD6950=HD6970 olmadığını göstermekti. Şimdilik başarısız gibi görünen bios modding furyasının peşini bırakmayacağım. Yeni yöntemler denedikçe sizinle paylaşacağım.

Yorumlarınızı ve önerilerinizi bekliyorum.
DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.