T

Yüzbaşı
11 Temmuz 2007
Tarihinde Katıldı
Takip Ettikleri
6 üye
Görüntülenme (?)
98 (Bu ay: 1)
Gönderiler Hakkında
T
3 yıl
Fan Kontrolü?
Merhaba.

Eski bir laptop ım var (2011'de aldım, 10 yıllık). Termal macun yenilesem de çok ciddi bir ısınmaya maruz kalıyor özellikle ana ekran kartı. Ana ekran kartı (NVIDIA GeForce GT 540M) Ben de ana ekran kartını iptal edip gündelik kullanımda kullanıyorum bilgisayarı (HD Graphics 3000 ile).

Son zamanlarda aklıma fan gerçekten çalışıyor mu diye bir kurt düştü. Bunu nasıl kontrol edebilirim? Speedfan ve HWINFO programlarıyla kontrol ettim, programlar fanı algılamıyor. Sanki yokmuş gibi. BIOS da fan olduğuna dair bir bilgi yok, zaten laptop BIOS ları çok bilgilendirici ve ayarlarını değiştirebileceğiniz bir yer değil. BIOS un son sürümü yüklü bu arada, güncellemeye gerek yok.

İlla yine içine açıp gözle mi kontrol edeyim, kolay yolu var mı? Fan oldum olası çok güçlü olmadığından dışarıdan algılaması zor idi.

Not: Acaba şu ısı problemini çözüp bilgisayarı düzgün performansla (ana ekran kartıyla) kullanabilir miyim diye araştırıyorum da bu aralar, o yüzden merak ettim.
T
3 yıl
Yeni Aldığım Telefondaki Sorun - Haklarım?
Merhaba.

Vatan'dan online olarak mağazadan teslim şekilde bir telefon aldım (Galaxy A51). Mağazadan teslim alıp hiç bakmadan eve gelip açtım. Telefonun ekranında leke gibi bir şey var, çok küçük. Ancak telefonun ekranında mı yoksa ekran koruyucuda mı kestiremiyorum.

O küçük lekeyi görür görmez mağazaya geri gittim tabii, değiştirip yenisini alayım diye. Vermeyeceklerini bilsem de, şansımı deneyeyim dedim. Oradaki ilgili değişim yapamayacaklarını, zaten lekenin ekran koruyucudan olduğunu düşündüğünü; çıkarırsak göreceğimizi söyledi. Çıkarttırmadım, ne olur ne olmaz. Zaten ambalajı açılmış telefonların değişimini olmadığını en kötü servise gideceğini belirtti.

İlk sorum, lekenin kaynağının ekran koruyucu mu yoksa ana ekran mı olduğunu nasıl tespit edebilirim (ekran koruyucuyu çıkarmadan)? Sorun ekran koruyucu ise zaten hiç uğraşmayacağım.

İkinci sorum ise telefonu teslim aldıktan sonraki haklarım neler? Sipariş edeli 5 gün olmadı, bugün de teslim aldım işte.

Not: Açıkçası bana da sorun ekran koruyucuda gibi geliyor. Ekrana tam düz baktığım zaman leke atıyorum a noktasında ise ekrana açılı baktığımda o a noktasındaki leke yüzünden gözükmeyen kısmı görebiliyorum (lekenin arkasındaki noktayı görebiliyorum). Ancak yine de bir ekran testi vs. var mıdır merak ettim.
T
4 yıl
Giriş Seviye Monitör İçin VA mı IPS mi?
Merhabalar.

Korona sebebiyle home office çalıştığımdan monitör alayım dedim, belli ki kısa sürede işler eskisi gibi olmayacak. Bu bağlamda genel olarak iş amaçlı monitör tavsiyeniz var mıdır? Gözü yormasın en önemli isteğim bu (yeri geliyor 8 saat ekran başında oluyorum). Oyun ve film için de arada kullanılabilir.

İş bilgisayarı 1920x1080 ekran çözünürlüğünde.
Kişisel bilgisayarım ise 1366x768. İkisine de zaman zaman bağlanılabilir. Haliyle 1920x1080 çözünürlüğü desteklemesi lazım.

İki bilgisayarın da HDMI çıkışı var. HDMI çıkışlı monitör arıyorum.

1366x768 için de zaman zaman kullanacağımdan çok büyük bir monitör arayışında değilim, çözünürlük sıkıntısı yaşanır. Maksimum 24 inç yeter.

Başka da neye dikkat etmem lazım bilemedim.

Sıradan bir şey arıyorum, pahalı bir şeye gerek yok. Misal şunlar uygun gibi. ASUS VA249HE ve ASUS VA24EHE.
https://www.displayspecifications.com/en/comparison/ada6d1b7d

Tek farklı VA ve IPS olmaları ve benim de anlamadığım nokta orası. VA IPS gibi panellerin gerçekten sıradan bir kullanıcı için farkı olup olmadğını bilmiyorum. Temel farklarını bilsem de en fazla Excel gibi programlar kullanacak (grafiker vb. değilim, üst düzey monitör gerektirecek bir işim yok), film izleyecek, çok askiyonlu oyunlar değil de sıradan oyunlar oynayacak ve monitöre karşıdan bakacak (görüş açısı da çok önemli değil haliyle) biri için ciddi fark oluşturur mu IPS miş VA mış?

Hangisini tercih etmeliyim?
T
4 yıl
50.000 ₺ Araç Tavsiyesi
Merhabalar.

Ailevi durumlar yüzünden araç almam gerekiyor. Şu sıralar alınmaz tabii ama virüs geçtiği gibi (yıl bitmeden) alacağım yani. Bu arada iyi bir fırsat olursa kaçırmamak adına fikir alayım dedim çünkü araçlardan zerre anlamıyorum açıkçası. Bilgisayar deseniz 5 dakikada seçerim ama araba...

Ehliyet 4 yıllık ama 2-3 yıldır araç kullanmıyorum. Haliyle yeni şoför olarak düşünebilirsiniz. Aracı kullanacak olan diğer şoförlerin tecrübesi ise 0.
Otomatik bir araç bakıyorum.
Benzin dizel farketmez, zaten fiyatları eşitlendi diye biliyorum son dönemde. Hangisi motor gücü bakımından daha iyi oluyorsa o olsun (benzin diye biliyorum ama yine de sorayım).
Şehir içi kullanacağım. Yılda bir belki uzun yol yaparım. Şehirde de çok kullanmam zaten ne zaman lazım olursa o zaman kullanılması için alınıyor diyebilirim.
Aile aracı olacak.
HB, Sedan farketmez. HB nin sanki park etmesi falan kolay olduğundan tercih edebilirim.
Araçtan çok ekstrem beklentim yok. Güvenli olsun, konforlu olsun kafi.
İkinci el alacağım, zaten sıfır bu fiyata araç yok :)

Çok çok mutlaka şunu al dediğiniz araçlar varsa da önerebilirsiniz. 10.000, 20.000 daha eklerim gerekirse. İlk araçtan çok pahalı bir araç almak istemediğimden 50.000 yazdım. Bu fiyata iyi araç yok derseniz biraz daha çıkabilirim, yapacak bir şey de yok.

Not: Bu minvalde çok konu var, biliyorum. Okuyorum çoğunu, hemen taşlamayın. Yine de fazladan öneri göz çıkarmaz.
T
4 yıl
Microsoft Office - Asıl Ekran Kartını Kullanması
Merhabalar.

Windows 10 Home (1909) + Microsoft Office 365 ProPlus (16.0.12624.20382) kullanıcısıyım.

Eski bir dizüstü bilgisayarım var; 9 yılı devirmesine 3-5 ay kaldı. Sistem;

SSD mevcut.
8 GB DDR3 RAM
GT540M + HD Graphics 3000 ekran kartları
Intel i5 2410M işlemci
Ekran kartı driver ları güncel. Zaten birkaç yıldır yeni driver yayınlanmıyor.
Windows vs. de orijinal. Orijinal olmayan program yok. Birkaç ay önce format attım. Şu an sistemde çok program da yok; temiz sayılır.

Girizgahtan sonra gelelim soruna.

Microsoft Office 365 (basit bir boş Word belgesi açsam bile) çalıştırdığım gibi GT540M devreye giriyor. Ben bunun devreye girmesini istemiyorum. NVIDIA denetim masasından '3D ayarlarının yönetilmesi' kısmında genel ayar olarak; sadece 'entegre grafik' kullan dedim. Yetmedi, tek tek programlar için 'entegre grafik' kullan dedim. Yetmedi, PhysX yapılandırmasını 'CPU' seçtim. Olmadı gitti. Diğer programlarda sorun yok, sözümü dinliyor sistem ama Office kafasına göre GT540M i çalıştırıyor.

Bunu nasıl engellerim, sorun nerede?

Neden GT540M i çalıştırmak istemediğime gelince. GT540M çalıştığında bilgisayar bildiğiniz yanıyor. Bu soruna da bir türlü çözüm bulamadım ve çok çok gerekli değilse bu kartı çalıştırmıyorum artık. Kritik sıcaklığı geçerek bilgisayar kapanıyor. Temizlik + termal macun diyeceksiniz ama olmuyor cidden. En iyi dedikleri termal macunu alıp kendim temizliğini yaptım olmadı. Servise yaptırdım yine olmadı. Şimdi açsam yine içi temizdir aslında, fan önü açıktır toz falan aşırı yoktur çünkü daha 6 ay bile olmadı temizleyeli. Ancak GT540M devredeyken bilgisayar yük altında zaten kritik sıcaklık seviyesini görüp kapanıyor, yük altında değilken bile kapanıyor. Basit bir Word açtım, bir süre sonra kapandı. Sırf işlemci çalışırken en azından kapanmıyor (yine çok ısınıyor ama kritik sıcaklığa ulaşmıyor), işlerimi halledebiliyorum.
T
4 yıl
Android Telefon Öneri - 1000 TL Altı
Merhaba arkadaşlar.

Android telefon almayı düşünüyorum, 1000 TL veya altı. Alacağım kişi yaşlı biri olduğundan temel isteklerimiz;

- Adı üstünde telefon; sinyal çekimi ve konuşma kalitesi iyi olsun.
- Pili iyi gitsin., en azından günü çıkarsın.
- İnternet bağlantısında problem olmasın.
- Arayüzü sade olsun.
- Aradığımızda götürmek istediğimizde ulaşabileceğimiz bir servis olsun.


Bu şekilde basit şeyler arıyoruz aslında. Telefondan ağır sistem isteyen oyunlar oynanmayacak, ne bileyim muhteşem bir kamera performansına gerek yok vs. Bu sebeple ucuz telefonlara yöneldim. Aklımdaki marka algılarından dolayı birkaç telefonu eledim ve karşıma bunlar kaldı;

- Huawei Y5 2019
- Vestel Venüs V6
- Xiaomi Redmi 7A

bunlardan hangisi yukarıdaki istenen hedefler doğrutusunda daha iyi olur? Vestel Venüs V6 özellik olarak bir tık öne çıkıyor sanki, Vestel telefonları iyi midir?

Bunlardan başka bir öneriniz var mıdır?
T
4 yıl
Windows 10 vs Windows 8.1?
Laptop 8,5 yıllık, Windows 7 ile gelmişti.

i52410M işlemci,
HD Graphics 3000 + GT540M (1 GB) ekran kartı,
8 GB DDR3 RAM
SSD

mevcut.

Windows 8.1 Industry Pro ve
Windows 10 Home

key leri elimde mevcut.

Bu işletim sistemlerinden hangisini daha performanslı kullanabilirim bu sistemle?
T
5 yıl
Diskteki Bu Bölümler Nedir
Merhaba.

< Resime gitmek için tıklayın >
https://www.resimag.com/404page.html

Sistemde 120 GB SSD ve 640 GB HDD var. Disk bölümlerim de yukarıdaki resimde görüldüğü gibi.

C, Windows 10 yüklü olan bölüm.
E ve F HDD'deki dosyaları sakladığım bölüm.
SYSTEM RESERVED lar sanırım disklerin kendi dosyalarını içeren bölümler.
Kurtarma bölümleri de de sanırım aynı şekilde.

Gel gelelim işaretlediğim yaklaşık 50 GB lik alana.

Bu alanı kullanan dosyalara nasıl erişebilirim? Çünkü bilgisayarım alanında gözükmüyor bu bölümler. PC'de bir de Linux kurulu ama kullanmıyorum uzun süredir. Onları kurduğum yer olabilir mi? Bunları disk yöneticisinden silip boş alana dönüştürebilir miyim?

Ek olarak 120 GB SSD'nin 111 GB, 640 GB HDD nin de 596 GB gözükmsi normal mi?
T
5 yıl
Çorlu Hakkında Bilgi Verebilecek?
Merhaba.

Bir akrabam iş dolayısıyla (devlet memuru) Çorlu'ya taşınacak. Çorlu'da nerede ev tutulur, neresi nezihtir, neresi merkeze yakındır?

1+1 ev bile yeterli aslında, kadın tek başına kalacağı için ilk öncelik güvenli / nezih bir yer olması diyebiliriz.
T
5 yıl
Süpürgeden Gelen Ses ve Koku
Merhaba.

Bugün süpürge yaparken bir anda motor sesi kısıldı, farklı bir ses çıkarmaya başladı ve aynı anda koku geldi. 15 yıllık makine bu arada. Motor tamamen gitmiş midir ya da bir şekilde tamir ettirilebilir mi, bilgisi olan var mı?
DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.