O

Çavuş
17 Mart 2007
Tarihinde Katıldı
Takip Ettikleri
1 üye
Görüntülenme (?)
29 (Bu ay: 0)
Gönderiler Hakkında
O
9 yıl
Nasıl Çalıştın? Anlatma Sırası Sende!
< Resime gitmek için tıklayın >

Eğer bu yazıyı okuyorsan ve sen de bu sınav yolundan geçmişsen(hangi sene olduğunun hiçbir önemi yok) tecrübelerini paylaşmanın tam sırası!

Nasıl çalıştın? Hangi kaynakları kullandın? Neler yaptın? Neler yapmalıydın? Sınav hayatını nasıl etkiledi? Günlerin nasıldı?…

sinavtecrubem@gmail.com adresine sınava nasıl çalıştığını anlatan bir yazı göndererek yazının düzenlendikten sonra bu blogda(otarikkoc.com) yayımlanmasını sağlayabilirsin. Böylece senden sonra sınava gireceklere küçük veya büyük bir ışık tutabilirsin. Kim bilir belki bir söz bir yaşam değiştirir.

Söz ola kese savaşı söz ola bitire başı
Söz ola ağılı aşı bal ile yağ ede bir söz!

http://otarikkoc.com/nasil-calistin-anlatma-sirasi-sende/
O
9 yıl
YGS Yaz Tatili Rehberi
Merhaba arkadaşlar ygs-lys yaz tatili çalışmaları için küçük bir rehber hazırladım.

Şuradan okuyabilirsiniz.

Ayrıca sorularınız olursa çekinmeden bu konu altında sorabilirsiniz.

Teşekkürler
O
9 yıl
Kolay Şiir Ezberleme
Videoyu izlemek için tıklayınız

1.ADIM:
Şiiri içinizden okuyun.(Basit bir adımla başladık, hadi hayırlısı)

2.ADIM:
Şiirin sadece ilk dizesini(satır-mısra) yüksek sesle okuyun. Ardından aynı dizeyi yüksek sesle kağıda bakmadan söyleyin.

Kağıda bakmadan ilk dizeyi söyledikten sonra, kontrol amacıyla kağıda bakın ve dizeyi tam olarak doğru seslendirdiğinizden emin olun. Eğer hata yaptıysanız aynı işlemi tekrarlayın.

Şimdi de ikinci dizeyi yüksek sesle okuyun. Ardından ikinci dizeyi yüksek sesle kağıda bakmadan söyleyin. Yine kağıda bakıp kontrol edin, hatanız varsa aynı işlemi ikinci dizeyi tam anlamıyla doğru söyleyene kadar tekrarlayın.

Birinci ve ikinci dizelere uyguladığımız işlemi sırasıyla 3,4,5… şeklinde giderek bütün şiire uygulayın.

3.ADIM:
Yukarıda anlattığım şekilde şiiri bitirdikten sonra şiirin ilk dizesine dönün. Bu sefer bir dize yerine iki dize çalışacağız.

Yani ilk iki dizeyi yüksek sesle okuyun. Ardından aynı iki dizeyi yüksek sesle kağıda bakmadan söyleyin.

Kağıda bakmadan ilk iki dizeyi söyledikten sonra, kontrol amacıyla kağıda bakın ve tam olarak doğru söylediğinizden emin olun. Eğer hata yaptıysanız aynı işlemi tekrarlayın.

Şimdi de üçüncü ve dördüncü dizeyi yüksek sesle okuyun. Ardından bu dizeleri yüksek sesle kağıda bakmadan söyleyin. Yine kağıda bakıp kontrol edin, hatanız varsa aynı işlemi bu dizeleri tam anlamıyla doğru söyleyene kadar tekrarlayın.

Bu adımı bütün şiire uygulayın.

4-7.ADIM:
Bu adımlarda ilk adımda uyguladığımız teknikteki dize sayılarını birer birer artırarak devam edeceğiz. Sırasıyla 3,4,5 ve 6 dize şeklinde yukarıdaki adımların aynısını uygulayın.

Şiirin uzun veya kısa olması bu durumda önemli değil. 6’yı tamamlayana kadar bu adımları uygulayın.

8.ADIM:
Tebrik ederim, şiiri ezberlediniz. Şimdi de şiiri ezbere yüksek sesle okuyun. Bu ezbere okuma işlemini yatmadan önce yaparsanız çok daha faydalı olur ama bu tekniği gündüz uyguluyorsanız da önemli değil.

9.ADIM(ÖNEMLİ!):
Şiiri düşünmeyi bırakın ve güzel bir uyku ile şiirle zihninizin oyalanmasına izin verin. İyi bir uyku ile bilgilerin öğrenildiği bilimsel araştırmalarda kanıtlamıştır. Özellikle uykunun REM devresinde hafızaya alma işlemleri gerçekleştirilir. Bu yüzden iyi bir ezberin en önemli şartı iyi bir uykudur.

10.ADIM:
Ezberlediğiniz şiiri belirli aralıklarla tekrar etmeyi unutmayın.

Kaynak:
http://otarikkoc.com/kolay-siir-ezberleme/
http://jjhayes.hubpages.com/hub/How-To-Memorize-A-Poem
O
9 yıl
Bir Aylık LYS Edebiyat Çalışma Kampı ve Programı/Son Bir Ay Nasıl Çalışılmalı?
Merhaba Arkadaşlar,

Bu yazımda LYS Edebiyat’a son bir ay kaldığında ya da yoğunlaştırılmış bir çalışma kampı uygulamak istediğinizde neler yapmanız gerektiğini anlatmaya çalıştım.

Günlerin ne kadar hızlı geçtiğinin farkına vardıysak bu dönem eksiklerimizi tamamlamak için muhteşem bir fırsat!

Yazının tamamı Şu adreste yayımlanmıştır.

Edebiyatsemineri.com ekibine yazımı yayımladıkları için çok teşekkür ederim.

Öncelikle şunu belirtmek isterim ki bu örnek bir program. Bu program, LYS Edebiyat konularının tümünü kapsıyor. İsterseniz bundan faydalanarak yeni bir program yapabilirsiniz.

Haydi gelin beraber adım adım çalışma programımızı hazırlayalım:

1) Deneme Çözümü:

İlk olarak herhangi bir yayının edebiyat denemesini çözerek işe başlıyoruz. Güvender, Fem ve Final’in denemelerini tavsiye ederim. Ayrıca geçmiş yılların sınavlarını da deneme şeklinde uygulayabilirsiniz.

Sonrasında deneme analizini güzelce yapıyoruz. Yemek tarifi gibi oldu sanırım :)
Deneme analizi nedir diye soran arkadaşlar olursa şu yazımda (http://otarikkoc.com/ygs-sinavina-nasil-hazirlanabilirim1-bolum/) ayrıntılı açıklamasını bulabilirler.

Analizin ardından ise eksik konularımızı buluyoruz. Aslında bu analizi, çözdüğünüz birkaç deneme üzerinde yaparak verileri artırırsanız çok daha verimli olabilir. Bu analizin sonucunda tespit ettiğimiz eksik konularımızı not alıyoruz. Örneğin deneme sonuçlarıma göre benim eksik olduğum konular şöyle olsun:

Öz Şiir Anlayışını Sürdüren Şiir
Toplumcu Gerçekçi Eserler
Servet-i Fünûn Edebiyatı Romanı
Divan Nesri
Orhan Kemal Eserleri

2) Konuların hafta hafta ayrılması:

Bu adımda ise isteğe bağlı olarak tüm konuları ya da bazı konuları hafta hafta programımıza yerleştireceğiz.

Neden gün gün bölmüyoruz diye bir soru aklımıza gelebilir. Şöyle ki: Eğer gün gün bölersek programımıza uyamayabiliyoruz. Bazı günler canımız istemiyor, çalışmıyoruz. Sonrasında ise bütün program aksıyor. Üstüne bir de kendimizi suçluyoruz, moralimiz bozuluyor.
Haftalık bir program yaptığımızda ise doğal olarak bazı günler çalışmayabiliriz ama o günleri telefi etme imkanımız hâlâ var. Bir gün çalışmaz, diğer gün çok daha iyi çalışırız. Kısaca, dengeyi sağlamak biraz daha bizim elimizde oluyor ve program daha esnek olduğundan takip edilmesi daha kolay oluyor.

Burada öncelikle çalışma programımız için LYS Edebiyat konularını temel başlıklar halinde, alt başlıklara inmeden yazıyoruz. Deneme analizinden sonra dikkat ettiyseniz eksik konularımı çıkarırken alt başlıklara inerek tespit yapmıştım. Örneğin “Servet-i Fünûn Edebiyatı Romanı”, demiştim. Bu adımda ise o kadar ayrıntıya girmeyi gerekli bulmuyorum. Bunun birkaç sebebi var:

Konuları detaylı olarak ele aldığımızda madde sayısı çok fazla oluyor ve bu durum insanın gözünü korkutarak motivasyonunu düşürüyor.
Bu çalışma programı tekrar üzerine kurulu olduğundan konuları geniş haliyle ele alsak bile çalışma süresi çok uzamıyor. (Biraz sonra program rehberini okuyunca daha iyi anlaşılacağını düşünüyorum.)

Ayrıca konuları hafta hafta ayırırken deneme analizi sonucu ulaştığım eksik konularımı da programımdaki uygun haftaya ekleyeceğim.

Ayrıca ilk üç hafta “Bonus Konu” adını verdiğim bir konu seçeceğim. Bu konu bir sonraki hafta çalışmayı planladığım konulardan biri (en az bildiğim) olacak. Böylelikle programıma esneklik sağlayıp hızlanma için kendime opsiyon da tanımış olacağım. Ayrıca eğer bir hafta programın gerisinde kalırsam sonraki haftanın Bonus Konusu olarak bu eksik konuyu da yazabileceğim.

Dolayısıyla tekrar edemediğim konu moralimin bozulmasına neden olmayacak ve istersem istediğim hafta hızlanabileceğim....
O
9 yıl
LYS Kullandığım/Tavsiye Kaynaklar
Merhaba Arkadaşlar,

Ben geçene sınava girmiş birisi olarak kullandığım, beğendiğim veya arkadaşlardan iyi yorumlar aldığım kaynaklar şu şekildeydi. Belki faydalı olur diye burada paylaşmak istedim.

Edebiyat

Güvender Konu Anlatımı

Fem Simetri

LMT Soru Bankası

LMT El Kitabı


Coğrafya

Final Konu Anlatım

Güvender Konu Anlatım

Fem Simetri

Karekök Soru Bankası

Fem Soru Bankası

Matematik

Fem Simetri

İlk Adım Soru Bankası

Karekök Soru Bankası

Körfez Soru Bankası

Sonuç Yayınları Fasiküller

Celal Aydın Fasikülleri

Geometri

Karekök MPS


Fem Simetri LYS

Güvender Soru Bankası

Sonuç Yayınları Fasikül

Celal Aydın Fasikül

Ayrıca imzamdaki blog sayfamda bu kaynakların resimlerini de paylaştım.

Şimdiden başarılar diliyorum, umarım her şey gönlünüzce olur..
O
9 yıl
YGS\u0027ye 2 Hafta Kala-MEB Kitapları ve Önemi
Çözümlü denemelerden sonra YGS’den önce yapabileceğiniz diğer uygulama ise MEB Kitaplarını karıştırmak.

Liselerde fazla umursanmayan MEB kitaplarının kaderi YGS’den önceki son haftalarda değişebilir. Özellikle Fen ve Sosyal dersleri için önerdiğim MEB kitapları gerçekten çok faydalı olabiliyor. İçerisinde barındırdığı ve sınavda çıkması muhtemel görseller ve açıklamalar YGS adayları için çok değerli.

2014 YGS’ye girmeden önce geçmiş yıllara ait MEB Kitaplarını sahaflardan temin edip son haftalarda sadece çözümlü denemeler ve MEB Kitapları üzerine yoğunlaşmıştım. Tabiki hepsini baştan sonra detaylı bir şekilde okumadım ama İngilizcesi Prepare-Preview yani hazırlık ve kısaca göz gezdirme şeklinde kitapları okudum.

Prepare-Preview Nedir?

Öncelikle kitabı önünüzde kapalı bir şekilde bulunduruyorsunuz. Kitabı okumaktaki amacınızı belirliyorsunuz ve kendi kendinize söylüyorsunuz. Bu aşama biraz saçma gelebilir ama yapılan araştırmalara göre bu teknik anlama oranınızı hissedilir şekilde arttırıyor, çünkü beyniniz okuma öncesi ne aradığını biliyor.

Sonrasında kitabın içindekiler bölümüne göz gezdirip hızlıca her bölümün başlıklarını ve alt başlıklarını okuyoruz. Sayfaları sırayla çevirip yine her bölümün başlıklarını ve resimlerine sadece göz atıyoruz.

Bu aşamadan sonra ilginizi çeken ve bildiğiniz konular başta olmak üzere bölümleri teker teker ele alıp özellikle görselleri inceliyoruz.

Son olarak incelediğimiz yerlere bir kez daha göz atarak okumamızı bitiriyoruz.

Denemelerde soruları çözdükçe incelediğimiz bu konular aklımıza gelecek ve biz kitabı açıp görsellere tekrar bakacağız.

Bu şekilde MEB Kitaplarına göz gezdirdikten sonra YGS’ye girdim ve Biyoloji bölümünde MEB kitabındaki görselin aynısıyla karşılaştım. O an çok mutlu oldu ve bu duygu hali sınavımı da olumlu etkiledi.

Kısacası; YGS öncesi MEB kitaplarına yukarıda anlattığım yöntemle kısaca göz gezdirmek, hem tekrar açısından hem de sınav sorularına aşinalığı artıracağından faydalı olabilir.
O
9 yıl
Deneme Analizi Nasıl Yapılır?
Evde ya da dershanede denemeyi çözdünüz. Deneme iyi veya kötü geçti. Sorun yok. Yapmanız gereken ilk şey deneme kitapçığını eve sağ salim ulaştırmak. Daha sonra biraz dinlenip kendinize geldikten sonra denemeyi olduğunuz gün cevap anahtarındaki doğru ve yanlışları kitapçık üzerine işaretlemek. İşaretlemeyi yaptıktan sonra önce yanlışlardan başlamak üzere sırasıyla boş sorularınızı ve son olarak da doğru sorularınızı gözden geçirmelisiniz.

Çok önemli gördüğüm için bu yöntemi ayrıntılı bir şekilde anlatmak istiyorum.

Yanlış: Emin olun bu aşama denemeyi çözmekten daha önemli. Bu soruyu neden yanlış yaptım? Bu sorudaki yanlışım konu eksikliğinden ise nasıl tamamlarım? Dikkat hatası ise çok fazla oluyor mu?Sorunun doğru çözümü nasıldır? (Ben genelde video çözümlü denemeleri tercih ederim.)

Boş: Bu soruyu neden boş bıraktım? Ve “yanlış” kısmındaki gibi benzer sorularla devam eder…

Doğru: Bence çoğu öğrencinin atladığı önemli kısımlardan birisidir. Bir soruyu çözdünüz ve doğru yaptınız. Ama bu soruyu tamamen anlayarak mı doğru yaptınız? Kendi tecrübelerime dayanarak söyleyebilirim ki bir denemede birçok soruyu tam emin olmadan bilgi eksiklerinize rağmen doğru yaparsınız. İşte kritik nokta burası: Bilgi eksikliklerimiz! Bir konuyu baştan sona çalışmak yerine denemedeki sorulardan eksik olduğumuz küçük parçalarını tespit etmek. Ve bu kırıntıların üzerine gitmek. İnanın gerçek sınavda da birçok soru yapacaksınız tamamladığınız bilgi eksikleri sayesinde.

Bunda sonraki kısım tamamen sizin inisiyatifinize kalmış. Ben analizini yaptığım denemeleri gerçek sınavlara kadar sakladım. Çünkü deneme çözdükçe soru tiplerine alışacaksınız. Önceki denemelerdeki soru çözümleri bazen işinize yarayabiliyor. Yahut yanlışlarınız üzerinden şöyle kısa bir tekrar da kendinizi iyi hissetmenize yardımcı olabiliyor.
O
11 yıl
Mat 2 Sorularım(güncellendi)
O
11 yıl
Matematik İkinci Dereceden Denklem Sorusu
Çözecek arkadaşa şimdiden teşekkür ederim.
< Resime gitmek için tıklayın >
O
11 yıl
İkinci el telefon satın alırken
İkinci el xperia z alacağım. fakat direk kutusu fişi herşeyiyle almam yeterli mi yoksa telefonu üstüme yaptırmam veya sözleşme falan gerekiyor mu ?
DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.