O

Onbaşı
08 Mart 2007
Tarihinde Katıldı
Takip Ettikleri
0 üye
Görüntülenme (?)
7 (Bu ay: 0)
Gönderiler Hakkında
O
10 yıl
Victor P502/P702 incelemesi
Talep üzerine yeni aldığım P702 hakkında edindiğim bilgileri derlemeye çalışacağım. P702 nin bir çok özelliğinin P502 ile aynı olduğundan beraber başlık açılmasının daha uygun olacağını düşündüm.

Öncelikle P702 nin Clevo'nun P170SM-A modeli olduğunu belirtmeliyim. Bazı arkadaşlar laptop özelleştirmesinde kullanılan bilgisayara sadece kasa olarak bakıyorlar. Bu doğru değil. Clevo ve diğer barebone üreticiler tümüyle tasarlayıp kasa, anakart, yazılım vs gibi bileşenlerin hepsini birden çözerek ürünü OEM olarak gönderiyorlar. Başka ülkelerde Schenker, Sager, One, Gentech, ve diğer başka firmaların yaptığı gibi ülkemizde de yapılan Clevo'nun onayladığı çerçevede video kart, bellek, hard disk, CPU gibi bileşenlerde değişiklik yapılarak kullanıcıya özel laptopların hazırlanmasıdır. Bu sebeple P502/P702 hakkında detaylı inceleme isteyenler Clevo'nun P150SM-A/P170SM-A modellerinin incelemelerine bakabilirler.

Victor P502/P702 (P150SM-A/P170SM-A) modelleri Clevo'nun gerçek oyun bilgisayarı platformlarıdır. Bu konuda detaylı bilgiye aşağıdaki linklerden ulaşılabilir:

http://www.clevo.com/clevo_prodetail.asp?id=576&lang=en
http://www.clevo.com/clevo_prodetail.asp?id=615&lang=en

P150SM-A/P170SM-A modelleri ile ilgili aşağıdaki incelemeler detaylı bilgi verebilir:

http://forum.notebookreview.com/sager-clevo-reviews-owners-lounges/748888-htwingnut-review-sager-np8268-clevo-p150sm.html (eski kasa)
https://www.notebookcheck.net/Review-Clevo-P170SM-A-One-K73-4N-Barebones-Notebook.114195.0.html

Çok çeşitli marka laptop kullanmış biri olarak kendi kişisel görüşlerime gelince:

- Paketleme çoğu marka laptoptan daha iyi. İç içe iki adet kutu ile korunmuş. Dıştaki kutu oldukça jenerik, içteki ise Victor logo baskılı.

- Güç adaptörüne dikkatinizi çekmek isterim. P170SM-A ile gelen adaptörün gücü 230W tır. P150SM-A ve diğer firmalar tarafından ülkemizde satılan benim bildiğim diğer laptopların güç adaptörünün maksimum kapasitesi 180W. Victor'un standart olarak koyduğu i7-4710MQ nün güç tüketiminin 47W ve GTX880M in ise 100W ı geçtiği düşünülürse 180W lık bir güç adaptörün sınırda olduğu görülebilir. P170SM-A nın anakartı şu anda bile i7-4940MX işlemciyi desteklemektedir ki bunun da tüketimi 57W tır. İyi bir oyun laptopunda 180W lık bir güç adaptörü kanaatimce alt sınır olarak kabul edilmelidir. Bazı yabancı forumlarda 230W ın bile yetersiz kabul edildiğini belirtmeliyim.

- Ekran bir çok incelemede belirtildiği gibi yansımasız Full HD screen Chi Mei N173HGE modeli. Bu model Asus, MSI, Dell ve daha bir çok markada standart olarak kullanılan bir paneldir. Çeşitli incelemelerde iyi bir TN panel olarak geçiyor. Bence mat IPS paneller görüntü kalitesi ve açı genişliği açısından çok daha iyi. Ancak IPS panellerin tepki hızlarının yavaş olduğu, dolayısıyla oyun bilgisayarlarına çok uygun olmadığı şeklinde bir görüş var. Sonuç olarak P702 nin ekranına iyi bir TN panel ama istisnai değil demek sanırım yanlış olmaz. Verdiği ışık miktarı gerçekten fazla, sanırım bu aydınlık ekranın açık havada kullanım kolaylığı sağlayacağı da ayrıca bir bonustur.

- Clevo P150SM-A/P170SM-A modelleri zaman içerisinde ciddi anlamda evrimleşme geçirdiler. Daha önceki modellerde gövde ve kapak kauçuk (veya lastik) bir tabaka ile kaplıydı. Mouse padin de yine bu madde ile kaplanmış olması eleştiri konusuydu. Ama Victor'un getirdiği son modelde bu sorun yok. Çünkü hem kapak hem de gövdenin el koyulan bölgesi alüminyum. Mouse pad de alüminyum. Bu konfor sağlıyor.

- Klavyeye bayıldım. Hem tuşlara basma hissi hem de tuşların rengarenk yapılabilmesi çok hoş. Klavye 3 bölgeye bölünmüş. Her bölgeye ayrı (skaladan canınızın istediği) bir renk atayabiliyorsunuz. Renkler arasındaki geçişlerde yavaş yavaş. Bildiğim kadarıyla MSI'ın son modellerinde de bu var. Bazı tuşların yeri alıştığımdan farklı. Mesela Fn tuşu aralık çubuğunun sağında. Enter tuşu küçük ve yatay. Bunlara alışmak gerekiyor.

- Kasada çift fan var. Normal olarak bunlar tam kapasite devrede değil. İyi bir oyun bilgisayarında çift fan çok önemli. Sıcaklıkla savaşmak açısından büyük avantaj sağlıyor. Bilgisayarı çok olmasa da biraz zorladım, rahatsız eden bir sıcaklık artışı ile karşılaşmadım. El koyulan yerler her zaman normal (soğuk gibi). Daha önce evde kullandığım HP'nin (üstelikte bir oyun laptopu değildi) aşırı sıcaklıkla sürekli parçalandığını düşününce 2 fan çok önemli bir artı bence. Evet her iki fan tam kapasite devrede olduğu zaman çok ses çıkardığını belirtmeliyim. Ancak normal çalışma şartlarında ses normal. Problem yaşamaktansa gerektiğinde güçlüce soğutulabiliyor olması güzel.

- Bağlantı portlarının hepsi bilgisayarın arkasına yakın. Yani sağdaki 1xUSB (2.0), 4 adet odyo portu olabildiğince geride. Sol taraftaki kart okuyucu, 3x3.0 USB (biri eSATA ile ortak), eternet ve firewire bağlantı portları da geride. Güç ve 3 adet ekran bağlantı portu ise pc nin arkasında. Bu benim en beğendiğim port bağlantı yerleşimi. Herşey ellerin olduğu bölgeden uzakta. Dolayısıyla kablo kargaşası da çalışma bölgesinden uzaklaşmış oluyor. En az sıklıkla kullanılan güç ve ekran portları ise PC nin tam arkasında. Şu an kullandığım Asus N550 de ise USB portları öne çok yakın rahatsız ediyor.

- Kart okuyucu 9 kartı okuyabiliyor.

- 2 HDD ve 2 mSATA bağlanabiliyor (P502 de HDD 1 adet). Ben standart gelen 1T 7200rpm lik olan hard diske ilave olarak 2 adet 240G mSATA aldım. mSATAlar Crucial yapımı CT240M500SSD3 modeli. Okuma hızı 500M/s, yazma ise 250M/s. Yazma hızı başka bazı markalara göre biraz düşük. Şayet, 120G lik mSATA tercih edilseydi (onların da Crucial olduğunu varsayarak) yazma hızının 130M/s olacağını belirteyim. 2 mSATA nın Raid 0 olarak bağlanması okuma hızını teoride 1000M/s, yazma hızını ise 500M/s ye çıkarıyor. Windows buraya kurulduğu için bilgisayarın açılışı son derece hızlı. Birkaç saniye sürüyor. Şayet istenirse 2. bir hard disk takılarak HDD ler de ayrıca Raid yapılabiliyor.

- İnternetteki bir çok incelemede ekranın mekanik olarak zayıflığı, dıştan hafif baskı uygulandığında LCD ekranın görüntüsünün bozulduğu sıklıkla şikayet konusu olduğu için buraya da bakayım dedim. Kesinlikle çok sağlam kapak. Kolaylıkla esnemiyor ve dıştan normal baskılar LCD ekranda herhangi bir bozulmaya yol açmıyor.

- 2 hoparlör ve 1 sub-woofer mevcut. Nasıl söylesem bilmiyorum ama “punchy” bir ses karakteri var. Asuslarda olduğu gibi subwoofer dıştan takma değil. Subwoferin bütünleşik olması laptop konseptine bence daha uygun. Ses kalitesini ben beğendim ama bu subjektif bir konu. Tabii ki bir laptop sesinin hi-fi kalitesinde olması zor.

- Wireless servisi Intel'in N 7260 kartıyla sağlanıyor. Bildiğim kadarıyla ve Victor'un sitesinde de bu kart dual bant. Ben her nedense 5Gz band sinyalini alamıyorum. Bu konuyu Victor'un bir teknik uzmanı cevaplarsa memnun olurum. Ancak, çekişi normal.

- Video kart seçimim GTX 880M den yana oldu. Bu kararda Victor'un diğer firmaya göre 870M – 880M fiyat farkının daha düşük olması (Victor 300USD, diğeri 999TL), Victorun 240G mSATA kampanyası ve ücretsiz sırt çantası gibi bazı fiyat avantajlarının etkisi oldu. Bu arada hemen belirteyim Victor'un sattığı 870M kart 6G bellekli modeldir.

- PC ye 32G bellek takılabiliyor. 2 slot klavye altında, 2 slot ise alttan kolayca ulaşılabilecek pozisyonda. Takılan 8G bellek Crucial DDR3-1600 ve tek parça.

- İstenirse PC den 7.1 analog ses çıkışı alınabiliyor. Bunun için sağ taraftaki 4 bağlantı portu kullanılıyor. Şayet ayrı bir decoder kullanılacaksa o zaman bu portlardan biri S/PDIF olarak çalışıyor.

- 8 hücreli 77WH kapasiteli bataryası mevcut çoğu laptopun bataryasından daha güçlüdür.

- Mouse padin yüzeyinin metal olduğunu belirtmiştim. Pad ile PC el koyulan bölgeleri arasında hiçbir seviye farkı olmadığını belirteyim. Bu kullanımı bence güçleştiriyor. Pad nerede bitiyor anlaşılmıyor. Sonuçta kendinizi pad olmayan bir bölgede parmak kaydırırken bulabilirsiniz. Alışmak gerekiyor galiba.

- Yeni Victor logosunun (ekran altında ve kapak arkasında) çok şık olduğunu belirteyim. Daha önceki modellerde anladığım kadarıyla bu bir çıkartmaydı. Ama bendeki PC de parlak kromlu klarakterlerden oluşan bir yazı.

Sonuç olarak P502/P702 performans odaklı laptoplar. Konfor isteyen P702ye, portatifliği tercih eden ise P502 ye yönelebilir. Aynı bileşen ve performans bazında değerlendirildiği zaman şu anda ülkemizde daha uygun fiyatlı bir laptop olduğuna ilişkin bir bilgim yok.

P702 resimleri aşağıdadır:

< Resime gitmek için tıklayın >< Resime gitmek için tıklayın >< Resime gitmek için tıklayın >< Resime gitmek için tıklayın >< Resime gitmek için tıklayın >< Resime gitmek için tıklayın >< Resime gitmek için tıklayın >< Resime gitmek için tıklayın >< Resime gitmek için tıklayın >< Resime gitmek için tıklayın >< Resime gitmek için tıklayın >< Resime gitmek için tıklayın >< Resime gitmek için tıklayın >< Resime gitmek için tıklayın >< Resime gitmek için tıklayın >< Resime gitmek için tıklayın >< Resime gitmek için tıklayın >< Resime gitmek için tıklayın >< Resime gitmek için tıklayın >< Resime gitmek için tıklayın >
O
13 yıl
Pirelli PRG 4202G ye router ile bağlanma
Arkadaşlar,

Pirelli modeme router ile bağlanmak ve tüm internet çıkışlarını bu routerdan yapmak istiyorum. Eğer Pirellide WAN ETH i "internet yok" ve gelişmiş seçeneklerden PPPoE yi aktar yapıp, PPPoE yi kendi routerımdan (Netgear WNDR3700) yaparsam, benim router internet IP sini alarak internete bağlanıyor. Pirellide düz modem olarak çalışıyor. Ancak bu durumda Pirellideki telefon portu Pirellide internet olmadığından doğal olarak çalışmıyor. Yani ben SOL un telefon hizmetinden vazgeçersem Pirelliyi düz modem yapıp, router işlemlerini kendi routerımdan istediğim gibi ayarlayabiliyorum.

Pirellideki telefon portunu açık tutup, kendi routerımı internete çıkıs/giriş noktası olarak kullanma imkanı var mıdır. Sanıyorum bu durumda PPPoE Pirelli tarafından yapılacak. Ama bu durumda Pirelli nin routerının kapatılması ve internet IP sinin LAN daki routerımla paylaşması gerekecek. Bu konuda bilgili arkadaşların desteğini rica ediyorum.

Teşekkürler.
DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.