Q

Er
04 Temmuz 2021
Tarihinde Katıldı
Takip Ettikleri
0 üye
Görüntülenme (?)
1236 (Bu ay: 0)
Gönderiler Hakkında
Q
3 yıl
Tıp önermiyorum, istekli değilseniz okumayın
...
Q
3 yıl
Tıp taban sıralaması kaç olur (tahmin içerir)
Muhtemelen birkaç güne öğreneceksiniz tahminimi erken yazacaktım ama buraya girmeyi unuttum.
23,5-24 arası kapatacağını düşünüyorum. Kontenjan artışı geçen seneden az da olsa 15 20 bin arası tıplarda geçen seneki kadar gerileme olacak bence hatta daha fazlası bile olabilir.
Herkese iyi forumlar
Q
3 yıl
TIP TERCİHİ
SORUNUZ VARSA ALABİLİRİM.
Bu konuyu tıp tercih edecek olanlara yardımcı olması amacıyla yazıyorum. Ben tercihimi yaparken nelere dikkat etmiştim bunlara yer vereceğim.


1- Akademik Kadro
Köklü fakültelerin akademik kadroları sağlam oluyor. Yeni kurulmuş bir fakülte tercih edecekseniz bu kısma dikkat etmenizi öneririm. Profesör, doçent ve doktor öğretim üyesi sayılarını kıyaslayın. Yeni kurulan fakültelerin bazılarının ana bilim dallarında doktor öğretim üyesi yok. Hocaların akademik yayınlarına vs. göz atabilirsiniz.

2- Fakülteniz Akredite Mi?
Akreditasyon yök tarafından belirli bir alanda önceden belirlenmiş akademik ve alana özgü standartların bir yükseköğretim programı ve yükseköğretim kurumu tarafından karşılanıp karşılanmadığını ölçen değerlendirme ve dış kalite güvence sürecidir.
Amerika USML (United States Medical Licensing Examination) sınavlarına girmeniz için akredite bir fakülteden mezun olmanız şartını koşacak söylentileri var ne yazık ki kaynak bulamadım, şu an için bu şart yok. Bu sınavlar 3 aşama 4 sınavdan oluşuyor, başarılı olursanız Türkiye simülasyonunu tamamlıyorsunuz.

3- Tus Başarısı
Tus başarısının sıralamayla doğrudan ilgisi yok, genellikle bireysel çaba gerektirdiği için kişinin kendi azmine bağlı. Bazı fakültelerde görülen bir durumdan bahsedeceğim, intörnlük eğitiminin ağır olması nedeniyle tusta başlarda yer alamadıkları oluyor. Bu fakülteler elbette çok kaliteli tercihinizde kriter olmasın ama bilmenizde fayda var. Vakıfların bu konuda daha esnek davrandığını itiraf etmeliyim, üst dönemlerden duyumlarım bu şekilde. Tus başarılarını kendi aralarında kıyaslayabilirsiniz kısaca, seçim sizin.

4- Fiziki Yeterlilik
Laboratuvar derslerinde kullanacağınız mikroskopların, modellerin ve maketlerin iş görür ve yeterli sayıda olması önemli. Lab derslerinde kişi başına bir mikroskop düşmeyen fakülteler duymuştum, sonradan kontenjan arttırımına gidenlerde bu durumla karşılaşılabiliyormuş. Muhtemelen herkesin ilk aklına gelen kadavraydı, evet bulunması lazım. Kaç tane bulunduğunu ve kaçının kullanıldığını öğrenin. Fakülte binasının hastaneye göre konumuna dikkat edin, genelde birlikte olur ama yine de bakın.

5- Eğitim Sistemi

Eğitim sistemi fakülteden fakülteye değişir. Entegre eğitim sistemi, probleme dayalı öğrenme (pdö)
Entegre eğitim sistemi: Komite sistemi direkt anlatmama gerek yok bence
Pdö: Öğrencilerin derse aktif olarak katılmasını hedefleyen sistem. Bir senaryo verilir, verilen senaryo üzerinden ilerlenir, çözüm üretilir. Uygulandığı fakülte pek duymadım. Denizli'de bayağı hard uygulanıyor merak eden bakabilir.

6- Hastane ve Hasta Profili
Preklinik bittikten sonra stajlarınız başlayacak. Hastaya doğrudan temas edeceksiniz. Hasta ve yatak kapasitesi sayısı nasıl, bunu öğrenin. Fakülteniz size ne kadar çeşitli vaka görme imkanı sağlıyorsa o kadar iyi. Bulunduğu il ister istemez vaka çeşitliliğini etkileyecektir. Burada vakıf üniversitelerinin dezavantajı bulunuyor devlet üniversitelerine kıyasla görecekleri hasta sayısı ve çeşitliliği daha az.

7- Şehir Seçimi
Şehir seçerken birçok faktörü göz önünde bulundurmanız lazım. Ben burada 6 yıl yaşayabilir miyim sorusuna dürüstçe cevap verin. Sırf şehri sevdiniz diye de tercih yaparsanız beklemediğin sürprizlerle karşılaşırsınız. Şehrin güzel olması içinin dolu olduğu anlamına gelmiyor yine yeni açılan bir fakülteyse araştırın. Bir de konumuna iyi bakın yeni açılan fakülteler dağ başında filan çıkabiliyor.

8- Eğitimde Dilin Önemi
Eğer ülkemizde hocalar akıcı bir şekilde İngilizce konuşabilseydi kesinlikle herkesin İngilizce okuması gerektiğini düşünürdüm. Maalesef akademik kadro dil konusunda çoğu okulda yetersiz kalıyor. Aksanlarından ve bilgiyi ingilizce aktarma yönünden öğrenciler genelde şikayetçi. Eğer okul İngilizce eğitiminde başarılıysa bu sizin açınızdan büyük avantaj çünkü Türkçe kaynakların çevirilerinde çoğu zaman problem oluyor, düşük cümlelerle karşılaşıyorum.
İngilizcesini internetten pdf halinde bulduğunuzda çok daha kolay anladığınızı fark ediyorsunuz. Eğer İngilizceniz iyiyse zaten bunu kendi başınıza yapabilirsiniz. Bunun dışında hedefiniz akademi ya da yurt dışı ise mesleki İngilizcenizi geliştirme açısından önemli. Son olarak İngilizce de okusanız Türkçe de okusanız şu zamanda İngilizce bilmek şart zaten. Textbookları İngilizce okuyarak tıbbi İngilizcenizi kendinizi geliştirebilirsiniz.

Bundan sonra yazacaklarımı bir başlık altında toplamayacağım.
Ulaşım için fakülteye yakın metro ve otobüs duraklarına bakın en azından ben buraya bu hattı kullanarak giderim gibi kafanızda planlama yaparsınız.
Ben ailemle yaşıyorum avantajı ve dezavantajı mevcut. Kendi şehrinizde okumak isterseniz evde çoğu işiniz hallolacağından daha az sorumluluğunuz olur, fakültenin zorluğunun yanında bir de ev yükünüz olmaz.
Sosyal hayata değinmek istiyorum biraz. Çok sosyal biriyseniz sosyal yaşantınızı biraz kısıtlar. Sosyal yaşantısıyla okulu birlikte götüren insanlar var tabi imrendiklerim oluyor. Kısaca zaman yönetiminiz çok iyi olmalı. Ben bu konuda pek başarılı değilim maalesef.
Biliyorsunuz tıp fakültesinden mezun olan hekimlerimizin mecburi hizmet ataması yapılıyor. Kura ile atanıyorsunuz, şansınıza kalmış. Bu her zaman Doğu'ya atanmak olarak algılanıyor, bu yanlış. Doğu illerinin kontenjanı daha yüksek bu yüzden buralara atanma ihtimaliniz epey fazla. Atamayla acilde pratisyen hekim olabilirsiniz ya da toplum sağlığı merkezinde çalışabilirsiniz. Atamalarda şansımız bol olsun
Tıp kitapları biraz pahalı orijinal alma zorunluluğunuz yok değil mi üst dönemlerden de temin edebilirsiniz, uygun bir fiyata anlaşırsınız.

Güncelleme devam edecek.
Q
3 yıl
Tıp Kontenjanları (2021)
Toplam tıp kontenjanını bulamadım azaldığını ya da arttığını bildiğiniz kontenjanlar var mı?

Fakültenin altyapı çalışmaları tamamlanıncaya kadar öğrencilerin temel bilimlere ilişkin 1., 2. ve 3. sınıf eğitimleri Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesinde; klinik bilimlere ilişkin 4., 5. ve 6. sınıf eğitimleri Sağlık Bilimleri Üniversitesi Kayseri Tıp Fakültesinde sürdürülecektir.

Bk. 176 Altyapı çalışmaları tamamlanıncaya kadar öğrencilerin Temel Bilimlere ilişkin 1. 2. ve 3. sınıf eğitimleri Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesinde; Klinik Bilimlere ilişkin 4. 5. ve 6. sınıf eğitimleri Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Tıp Fakültesinde devam edecektir.

İki yeni fakülte ilk defa öğrenci alacak gibi duruyor. Ekleme yapan arkadaşlara teşekkür ederim. Bilgi geldikçe düzenleme yapacağım.
Q
3 yıl
Sıralama Tahmini Yapıyorum (bitti)
Geçen yıl yerleşip bu sene dilden ilk 100 denemiştim belki aranızda bilmeyenler vardır. Ayrıyeten ayt'ye de girdim edebiyat sosyal mat çözdüm fakat fene de sonradan baktım yani tüm sınava hakimim kesinlikle objektif bir şekilde tahmin yapacağım ve iddialıyım
2018-2019 sıralamanızı ve alanınızı yazmanız yeterli
Q
3 yıl
Direksiyon Sınavı
İlk girişimde paralel parktan kaldım komisyon çok sertti çok sık uyarı aldım. Profesyonel birisinden direksiyon kursu almak istiyorum fakat fiyatlara hiç hakim değilim. Alanlar varsa fiyat aralığını yazabilir mi?
Q
3 yıl
Dilden ilk 100 deneyen var mı?
Koruduğu tyt sıralamasını söyleyebilir mi? 92 tyt yaptım geçen yıldan 27k tyt sıralamam var ancak yeterli olmuyor. Ydt kısmında sorunum yok yorgun girmezsem tam ya da tama yakın yapacağımı düşünüyorum. Seneye burs için tekrar denemek istiyorum kaç tyt yapmam gerekir?
Q
3 yıl
92 tyt kaç k getirir?
.
Q
3 yıl
Sınav Yorumum
Öncelikle herkese merhaba. Geçen yıl sınava girip yerleşmiş birisi olarak objektif olarak sınav yorumumu paylaşmak istiyorum. İki yılı kendi içinde karşılaştıracağım için belki birilerine faydası dokunur. Geçen yıl sayısaldan girmiştim bu yıl ea ve dilden girdim.
Tyt: Türkçe geçen yıla göre kolaydı seviye olarak klasik ösym seviyesindeydi, orta diyebilirim. Matematik geçen yıla göre daha zordu ve ciddi zamanımı aldı. Sosyal kolaydı diyebilirim fen geçen yıldan zor geldi bana fakat paslanmış olabilirim.
Ayt: sınava girmeden 18, 19 ve 20'yi çözüp girdim. 17'ye ucundan bakmışımdır. Edebiyat açık ara diğer yıllardan zordu ikilemde kaldığım çok soru oldu. Tarih ve coğrafya çalışmadan girdim maalesef yorum yapamayacağım yine de kolay olmadığını söyleyebilirim. Ayt mat bence epey zordu 20 küsür soru işaretledim epey unutmuşum. Açıkçası çok uğraşmak istemedim bunun da etkisi olabilir. Geçen yıl 39-1 yapmıştım nereden nereye matı iyi yapan çok iyi bir sonuç alır diye düşünüyorum. Geçen yıl bizi şok eden o lanet yığılma bu yıl olmaz.
Dili yorumlamama gerek yok bence yine de isteyen olursa yorum yaparım. Herkese iyi akşamlar
Q
3 yıl
Sıralama Tahmini
92 tyt 77,5 ydt 94 obp kırık ne gelir?
DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.