H

Teğmen
29 Eylül 2019
Tarihinde Katıldı
Takip Ettikleri
0 üye
Görüntülenme (?)
160 (Bu ay: 0)
Gönderiler Hakkında
H
3 yıl
Basic Attention Token - BAT -Ana Konu
Basic Attention Tokan (BAT) Ana Konu
Toplam arz: 1.500.000.000
Dolaşımdaki token oranı: %100
Websitesi: https://basicattentiontoken.org
Etherscan sözleşme sayfası: https://etherscan.io/token/0x0d8775f648430679a709e98d2b0cb6250d2887ef
Twitter hesabı: https://twitter.com/attentiontoken
BAT Türkiye topluluğu Twitter hesabı: https://twitter.com/turkiyebat

BAT, Brave Inc. tarafından merkeziyetsiz reklam platformunun aracı tokenı olarak yaratıldı. Brave Inc. Javascirpt’in yaratıcısı ve Mozilla Vakfının kurucularından olan öncülüğünde “webi düzelt” mottosu ile kuruldu. Brave’in amacı günümüzde internetin merkezileşmesi ve kullanıcı verilerinin toplanması üzerine kurulu kazanç sistemine karşı teknoloji geliştirmek. Ethereum ağı üzerinde ERC20 tokenı olarak şuanda dolaşımdadır.

https://twitter.com/TurkiyeBat/status/1407043635334598665
BAT reklam veren, reklam alan ve reklam izleyicileri merkezi bir yönetim olmadan bir araya getirmeyi hedefliyor. Merkeziyetsiz ağda reklam verenlerin reklam oluşturmasını ve websiteleri, uygulamalar gibi yayıncıların bu reklamları kullanıcılarına ulaştırması planlanıyor. Bunu reklam verenlerin yayınlamak istediği reklamı herkese açık şekilde duyurması ve yayıncı ve kullanıcıların bu reklamı seçip alması olarak hayal edebiliriz. Şifreleme yöntemleri sayesinde merkezi bir kurumun takip etmesine gerek kalmadan, anonim olarak, reklamların yayınlanması ve ücretlerinin ödenmesi sağlanmış oluyor. Günümüzde reklam sektörünün kullanıcıları takip etmesi ve reklamların rahatsız edici olması sebebiyle reklam engelleyici kullanımı artıyor. Bu durum hem yayıncıları hem de reklam verenleri kötü etkiliyor. Brave merkeziyetsiz reklam platformuyla hem kullanıcı gizliliğini sağlayacak hem de reklamlarda kullanıcıların da söz sahibi olmasını sağlayacak. Rahatsız edici reklamların azalması ve hatta kullanıcılara reklamlar karşılığında ödeme yapılabilme imkanı olması nedeniyle reklam söktörünün sorunlarını çözmeyi hedefliyor. Şimdiye kadar yayınlanan Brave reklamaları şimdiye kadar kullanıcı ilgisini sektör ortalamasının çok üzerinde çekebilmeyi başardı (ayrıntılar https://brave.com/brave-ads/casestudies// adresinde).

BAT şuan Brave Browser üzerinde reklam gören kullanıcılara ödeme yapmak için kullanılıyor. Bu reklamlar merkeziyetsiz ağ üzerinde çalışmıyor, kapalı bir blockhain üzerinde çalışıyor. 2022-2023 yılları içinde THEMIS 2.0'ın hayata geçirilmesiyle reklam platformunun herkese Solana blockchaini üzerine taşınması ve tamamen merkeziyetsiz çalışması hedefleniyor.

Anlaşılacağı üzere projenin sonunda bir otoriteye ihtiyaç kalmayacak. O zaman Brave niye 200’den fazla çalışan ile bunun üzerinde çalışıyor? Çünkü Brave Browser diğer herhangi bir uygulama gibi bu reklamları yayınlayıp gelir elde edebilecek. Brave Browser’da kullanıcılar şimdi olduğu gibi yine reklam görüp reklam ücretinin %70’ni alacak Brave de %30’unu. Diğer uygulamalar da bu şekilde reklam yayınlayabilecek. Proje istendiği gibi tamamlanırsa diğer internet tarayıcıları ve uygulamalar da reklam yayınlayabilecek.


Brave Browser’da reklamlar nasıl çalışıyor?

BAT, proje tamamlanana kadar basit bir token. Brave Browser’da da reklam gören kullanıcılara karşılığını vermek için kullanılıyor. Cihazınızdaki Brave Browser bütün reklamların listesini indiriyor. Makine öğrenimi sayesinde size uygun olanları bildirimle size iletiyor. Reklam çıktığı zaman tıklamasanız da reklam ücretinin %70'i her ayın 5. ile 10. arası tarayıcıdaki hesaba yatıyor. Geçmişte çıkan reklamları ve reklam kategorilerini engelleyebiliyor ya da beğenebiliyorsunuz. Brave kullanıcı verileri cihazdan ayrılmaması için reklamları bu şekilde kullanıyor. Brave reklam karşılığı ödemek için satın aldığı BAT’ları şu sitede duyuruyor: https://brave.com/transparency// Websitesi ve Youtube, Twitch, Vimeo, Twitter gibi sosyal medya hesabını https://creators.brave.com/ adresinden onaylatan yayıncılara tarayıcı aracılığıyla reklamdan kazanılan BAT'lar gönderilebiliyor.

Brave Amerikan yasaları gereği anonim ödeme yapamıyor. İşlemleri Uphold borsası üzerinde gerçekleştiriyor. Ağustos'un 10'undan sonra Gemine borsasına da BAT çekimi yapılabilicek.

Brave Browser Ana konusundan Brave hakkında ayrıntılı bilgiye ulaşabilirsiniz: https://forum.donanimhaber.com/brave-browser-ana-konu-kullanicilar-kulubu--115830977
Brave sınırlı sayıda reklam kabul ediyor. Reklamların ekran görüntüsü: 


< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
H
3 yıl
Brave Search
Site Adı : Brave Search
Site adresi :www.search.brave.com
Site içeriği / Hizmet verdiği alan : Arama motoru
Brave geçtiğimiz aylarda açık kaynak kodlu Tailcat arama motorunu satın alıp geliştirmeye başlamıştı. Bir aydır Brave Search’ün beta sürümü kısıtlı sayıdaki kulanıcının kullanımına açıktı, dün itibariyle herkesin erişimine açıldı. Site hala beta sürümünde. Arayüzde dil seçeneği yok şimdilik ama Türkçe aramalarda başarılı.
Gizlilk odaklı reklam servisi ve hiçbir değişiklik yapmaya gerek kalmadan varsayılan olarak gizlilik sağlayan Brave tarayıcıyı geliştiren şirket bu projede de veri toplamadan ve kullanıcıyı takip etmeden hizmet vermeyi hedefliyor. Brave search başka arama motorlarından bağımsız tamamen kendi yazılımıyla hazırladığı sonuçlar göstermeyi hedefliyor. Sayfanın sağındaki menüde Brave Search’ün yaptığınız aramalarda ne kadar kendi sonuçlarını ne kadar başka arama moturundan aldığı sonuçları gösterdiği görünüyor. Bu hesaplama tarayıcınız tarafından dışarıya bilgi paylaşılmadan hesaplanıyor. Ben 2 haftadır tamamen Brave Search kullanıyorum, gördüğüm sonuçların %81’sı Brave’in kendi sonuçlarıymış. Bu arama motorunun diğer bir hedefi sonuçların tek kaynak tarafından hesaplanması yüzünden sonuçların tek bir bakış açısından hesaplanmasının ve isteyerek ya da istemeden sonuçlara sansür uygulanmasının önüne geçmek. Bunu sağlamak için ileride topluluğun kendi filtrelerini yaratmasına izin verecekler ve kullanıcılara filtre seçenekleri sunacaklar.

Reklam videosu:

Brave CEO’su Brendan Eich arama motorları için “Piyasadaki en gizli ve tek bağımsız arama motoru. Diğer arama motorları webi kendisi indexleyip sonuçları göstermiyor, kullanıcıların verilerini toplayan arama motorlarının sonuçlarını gösteriyorlar. Brave Search topluluğun katkılarıyla oluşturulmuş sonuçlarla ilgili sonuçlar sunarken gizliliği koruyor. Brave Search, milyonlarca insanın gözetleme ekonomisine güveni kaybettiği ve çözüm aradığı piyasada boşluğu dolduruyor.” dedi.
H
3 yıl
Spam yapmaya önlem gelsin
@kurtkadin kullanıcısı dün üye olup yazabildiği her konuya referans linkini paylaşmış. 2 gün uzaklaştırma cezası almış ve bütün mesaları duruyor. Bunun gibi spam yapma neredeyse her gün oluyor. Önerim üyeler aynı mesajları birkaç kez atınca mesaj yazamasın, spam yapıyorsa engellensin ve bu spam mesajları silinsin. Arka arkaya farklı mesaj yazan üyelerin de mesaj yazması otomatik olarak engellensin incelenene kadar mesaj atamasınlar.
H
3 yıl
Testnet üzerinde Bitcoin\u0027i denemek
Bitcoin’in ana ağı dışında, bir de yeni özellikleri denemek için testnet ağı var. Bu ağda işlemler, ana ağdaki gibi yapılıyor ama kullanılan Bitcoinler gerçek Bitcoin değil. Test Bitcoin'ine ilk altcoin diyebiliriz. Bu sayede risk almadan Bitcoin kullanmayı deneyebilirsiniz. Bu konuda, Electrum uygulaması üzerinde nasıl blockchainde ve lightning networkde Bitcoin transferi yapılacağını anlatacağım. Electrum uygulamasının arayüzü ve Türkçe çevirisi pek iyi değil. Kullanabileceğiniz başka cüzdan uygulamaları da mevcut. Adımları masaüstü sürümü üzerinden anlatacağım.
Cüzdan uygulamasını kurmak
www.electrum.org adresinden uygulamayı indirin. Güvenlik için kendi sitesi dışından indirmeyin. Linux dağıtımlarının depolarındaki Electrum eski olabileceği için sitesinden indirmek daha doğru olur. Uygulamayı kurunca testnete bağlanmamız için önce bir değişiklik yapmamız lazım.
Windows'da Electrum kısa yolunda sağ tıklayıp, hedef kısmının sonuna –testnet ekleyin. Linux kullanıcıları da aynı şekilde komut ekranında somuna –testnet yazarak çalıştırabilir. Örnek python3 Electrum-4.0.9/run_electrum –testnet. Daha sonra gerçek Bitcoin transferi yapmak isterseniz --testnet kısmını kaldırmayı unutmayın.
Şimdi uygulmayı başlatınca yeni bir cüzdan oluşturacak. İlk önce cüzdana bir isim verin. Daha önce cüzdan oluşturduysanız bu cüzdan ekranda görünür, şifresini girip açabilirsiniz. İkinci ekranda standart cüzdanı seçin, bu zaten şeçili oluyor. Üçüncü ekranda da en üstteki şeçili olan yeni seed oluşturu seçin. Eğer elinizde bir seed varsa, bir seedim var(I already have a seed) seçeneğini seçin. Dördüncü ekranda segwiti seçin. Şimdi ekranda seed yani anahtar kelimeler var. Bunları sırasıyla beraber saklarsasnız her zaman cüzdanınıza bunlarla erişebilirsiniz. Başka birisi bu şifreyi bilirse cüzdanınızı kontrol edebilir. Electrum bu seedi bilgisayarınızda şifreli olarak tutuyor. Siz Electrum’u her açıtığınızda bu seedi yazmak yerine bilgisayarınızdaki şifreli dosyanın şifresini yazacaksınız. Sonraki ekranda bu şifreyi belirlemenizi isteyecek. Bu cihazda bu şifreyle cüzdanınızı kullanabilirsiniz ama bigisayardan o şifreli dosyayı silerseniz tekrar cüzdana erişebilmek için seed gerekecek. Bu yüzden seedinizi güvenli bir yerde saklamanız gerekiyor. Şimdiki yapacağımız işlemler testnet için olacağından testneti tekrar kullanmak istemiyorsanız, seed ve şifreyi saklamanıza gerek yok. İşiniz bittiğinde bu cüzdanı silebilirsiniz.
Cüzdana test Bitcoin’i eklemek
Testnet Bitcoinleri değersiz olduğu için internetten bedavaya bunları bulabilir. Yukarıdaki menüde Ödeme isteklerine tıklayın. Bu sayfada başkasından Bitcoin isteyeceğimiz zaman, miktarı yazıp qr kod oluşturabiliyoruz. Biz sadece adres istediğimiz için, buraya hiçbir şey yazmadan aşağıdaki yeni adres(ingilizceyse new adres) butonuna basın. Yan tarafta menü açılacak, yukarıda adres kısmına tıklayın, burada yazan adresi başkalarına verebilirsiniz. https://testnet-faucet.mempool.co/ internet sitesine gidin yukarındaki matematik işleminin cevabını, adresinizi ve istediğiniz Bitcoin miktarını yazın. Ellerinde istediğiniz miktarda test Bitcoin’i varsa size gönderecekler. Hata verirse miktarı düşürün. Bu Bitcoinlerin hesabınıza geçmesi için yani blockchaine kaydedilmesi için biraz zaman(10 dakikayı geçebilir) gerekiyor.
Bitcoin gönderme ve sanal kahve satın alma
Bitcoinler hesaba yattıktan sonra denemek için, az önce Bitcoinleri aldığımız siteye geri gönderebiliriz. Websitesinde şu adrese gönderebileceğiniz yazıyor. MkHS9ne12qx9pS9VojpwU5xtRd4T7X7ZUt
Gönder sayfasında adres kısmına bu adresi yazın. Açıklama kısmına bir şey yazmanız gerekmiyor. Miktar kısmına cüzdanınızdan küçük bir miktar yazın. Ödeme tuşuna basın. Açılan sayfada en yukarıda timelock belirleyebilirsiniz. Oraya yazdığın blok numarasından önceki bloklara bu işlem yazılmaz. Yani istediğiniz bir zamandan önce gerçekleşmemesini sağlayabilirsiniz. Diyelim en son 100. blok yaratıldı, eğer timelock kısmına 200 yazarsanız madencilerin bu işlemi eklemek için 200. bloğa kadar beklemeleri gerekiyor. Sayfanın aşağısında madenciye ödeyeceğiniz komsiyon miktarını seçiyorsunuz. Electrum güncel komisyon fiyatılarına göre otomatik bir miktar yazıyor buraya. Sol alttaki finalize butonuna basıp sonraki sayfaya geçin. Bu sayfada işlem hakkındaki ayrıntılar yazıyor onaylıyorsanız imza butonuna basıp, şifrenizi girin. Şifreyi girince yayınla butonu aktif oldu, ona tıklarsanız bu işlemi blockchaine eklenmesi için yayınlamış olacaksınız. Geçmiş sayfasında bu işlemi görebilirsiniz. Tam olarak işlemin tamamlandığını varsaymak için en az 6 tane onay almasını beklemek öneriliyor. Fareyi üzerine götürünce ne kadar onay aldığı yazıyor. Bu yaptığımız blockchaine kaydedilen Bitcoin transferleriydi. Bu işlemler uzun ve pahalı oluyor. Electrum lightining networkü desteklediği için anında ucuz Bitcoin transferi yapabiliriz. Yukarıdaki en sağdaki kanallar ya da channels butonuna tıklayın. Hiç ödeme kanalı açmadığınız için burası boş. Sağdaki kanal aç(open channel) butonuna tıklayın. Eş öner(suggest peer) kısmına tıkladığımızda Electrum uygun gördüğü bir eş önerecek. Aşağıya kanala aktarmak istediğiniz miktarı yazın. Geri kalan bütün parayı bu kanala atabilirsiniz. Bazen çok düşük miktarlar kabul edilmeyebilir, miktarı yükseltip tekrar deneyin. Kanalın açılması için Bitcoin’in blockchain üzerinde transfer etmesi gerekiyor, son bir defa tekrar beklemeniz gerekiyor. Kanal açıldığında https://starblocks.acinq.co/ adresinden sanal Bitcoinlerinizle sanal kahve alabilirsiniz. Sitede kahveyi seçin, yukarıdaki checkout tuşuna basın, copy tuşuna tıklayıp bütün kodu kopyalayın. Electrum’da gönder sayfasında kime kısmına bu kodu yapıştırın. Gönderilecek miktar otomatik seçildi. Ödeme tuşuna basın, birkaç saniye içinde ödeme gerçekleşecek. Bu kanalı kapatmak isterseniz, kanallar sayfasında kanalın üstüne sağ tıklayıp kanalı kapata basın. Kanalın kapanması için blockchain üzerinde işlemin gerçekleşmesi gerekiyor. Eğer kanalı kapata basınca kapanmıyorsa, kanalı açtığınız eş o an online olmayabilir. Bu durumda kanalı kapatmaya zorlayabilirsiniz ama bu işlem uzun sürebilir çünkü, kapatmak için elinizde bulunan transfer işleminin timelock kısmında ileri bir blok numarası yazıyor olabilir. Kapatmaya zorlaya tıkladığınızda ne kadar süreceğini göreceksiniz. Ayrıca komisyonun düşük olma ihtimali de var. Bu durumda en iyisi daha sonra tekrar kapatmayı denemek. Not: Lightning networkde ödeme kanalı açıldığında dikkat edilmesi gereken bazı şeyler var. Gerçek bir ödeme kanalı açmadan önce ayrıntıları öğrenin.
H
5 yıl
Online gizlilik neden önemli, Neler yapılabilir?
Çok sayıda insan hakkında bilgi sahibi olmak toplumları yönlendirme fırsatı verir. Birey hakkında bir şeyler bilmek ona istediğinizi yaptırma gücü verir.

Eğer gizlilik endişeleri size anlamsız geliyorsa şu iki videoya ve yazıya mutlaka bakın:
https://seyler.eksisozluk.com/facebook-verileriyle-trumpa-secim-kazandiran-cambridge-analytica-skandali-nedir
https://seyler.eksisozluk.com/farkinda-bile-olmadan-googlea-hediye-ettiginiz-verilerle-ilgili-sizi-urkutecek-gercekler

Videoyu izlemek için tıklayınız

Videoyu izlemek için tıklayınız

Firmalara güvenmek ya da devletin yasalar ile müdehale etmesini beklemek yerine, bu gücü kimseye vermemeyi tercih etmeliyiz.

Neler Yapılabilir
yeni bir ürün seçerken önce;
bilgi topluyor mu
bilgileri niye topluyor
açık kaynak kodlu mu
ne tür reklamlar kullanıyor
gizlilik sözleşmesi nasıl
soruların cevaplarını arayın. İlk gördüğünüz uygulamayı, siteyi kullanmayın, ne istediğinizi bilin. Bunlara dikkat etmeye başlayınca neye bakmanız gerektiğini öğreneceksiniz, hızlı şekilde en iyiyi bulmaya başlayacaksınız.


Tarayıcınız Önemli
Chrome ve Opera gibi kapalı kaynak kodlu ve kullanıcı bilgileri üzerinden ticaret yapan firmalara ait olan tarayıcılar yerine açık kaynak kodlu, şeffaf projeleri tercih edin. Tarayıcılar gizlilik için yeterli özellikler sunmayabilir. Bu yüzden takipçileri engellemek için https://ublock.org/" data-href="https://ublock.org/">Ublock ve her zaman şifreli iletişim kurduğunuzdan emin olmak için Https Everywhere eklentilerini kullanın. Ben Brave kullanmanızı öneriyorum, bu eklentilere gerek kalmadan ve performans kaybı olmadan gizliliğinizi korumaya çalışıyor, ayrıca hız ve performans açısından çoğu tarayıcıdan daha iyi.

Takip etmeyen arama motoru kullanın
Arama motorları birini analiz etmek için çok iyi araçlar. Snowden’ın NSA'dan belgeleri sızdırdığı 2008 yılından sonra tepki olarak birçok arama motoru ortaya çıktı. Bunlardan ikisi; Qwant ve Duckduckgo. Bunlar kullanıcı bilgisi toplamıyor, takip etmiyor. Kullanıcı ayarları için (mesela linkleri yeni sekmede mi açsın gibi) birkaç çeşit çerezleri var, yani milyonlarca kullanıcının çerezleri aynı, kullanıcıyı ayırt edici bir özelliği yok. İkisi de interneti indexlemede ve sonuç olarak göstermede yetersiz kaldığı için Bing, Yandex gibi arama motorlarından yararlanıyorlar. Duckduckgo en çok bilineni, ben de eskiden kullanıyordum, Qwant daha hızlı ve iyi sonuçlar verdiği için ve daha iyi özellik ve araçları olduğu için Qwant'ı kullanmaya başladım. Bu yüzden Qwant'ı denemenizi öneririm.

Mail Servisinizi Değiştirin
Tutanota ve Proton Mail bilgilerinize sizden başka hiç kimsenin erişememesi sağlamak üzere kurulu, açık kaynak kodlu yazılım kullanan mail servisleri. Şifreli mail gönderme özelliği sayesinde farklı bir mail servisine attığınız maile o servis erişemiyor. Yani, Gmail adresine şifreli mail attığınızda o mail Gmail sunucularına gönderilmiyor, linki göndeririliyor. Bu iki servisteki her bilginiz sadece sizin şifreniz ile erişilebilir halde saklanıyor. Servera erişen birisi ancak, dünyadaki en iyi bilgisayarla kırılması milyonlarca yıl sürecek şekilde şifrelenmiş verilerle karşılaşıyor. Bu sistemlerde şifremi unuttum seçeneği yok, çünkü şifre olmadan bilgilere erişmek değiştirmek mümkün değil. Şifrenizi unutursanız mail adresini tekrar kullanabilmeniz için firma bütün şifreli verileri siliyor, sıfırdan başlıyorsunuz. Bu iki şirkette ücretsiz kullanıcıya sınırlı alan veriyor. Tutanota 1 Gb, Proton Mail 500 Mb veriyor 10GB'dan 1 TB'ta kadar alan satın alabiliyorsunuz. 1 GB az gibi görünüyor ama bankadan gelen dekontlar gibi önemli mailleri saklayıp diğerlerini sildiğinizde alan sıkıntısı yaşayacağınızı sanmıyorum.


Play Store Yerine Fdroid Kullanın
Fdroid sadece açık kaynak kodlu ve özgür uygulamaların bulunduğu bir uygulama marketi. Fdroid'deki uygulamalar Google servisleri kullanmıyor, reklam göstermiyor. Bir uygulamaya ihtiyacınız olduğunda önce Fdrid’e bakın. Fdroid otomatik güncellemeleri kontrol etmiyor. Arada bir girip güncelleme var mı diye bakmanız gerekiyor.

Sözleşmelere göz atın
Sözleşmeleri okumadan geçmek yerine bilgilerin kullanılması ile ilgili kısımlarına bakmaya çalışın. tosdr.org sitesinde kullanıcılar sözleşmeleri ayrıntılı şekilde değerlendirilip notlandırılıyor.
< Resime gitmek için tıklayın >< Resime gitmek için tıklayın >< Resime gitmek için tıklayın >


Bazı ülkeler vatandaşlarının verilerinin ülke içindeki serverlarda tutulması kanunlar çıkarmaya başladı. Bu tür engellerin kullanıcılara seçenek bırakmayacağını ve birçok ülkede daha büyük tehlikeler doğuracağını düşünüyorum. Firmalar veri merkezlerini kuracağı üşkeyi seçerken kanunlarına bakıyorlar, bu da kullanıcılar için daha fazla seçenek sağlıyor. Mesela, Huwai telefonlarındaki yapay zeka algoritmalarının bağlandığı serverları Çinden taşıdı. Çin yasaları yüzünden bir çok kullanıcı temkinli yaklaştığı için firma böyle bir karar aldı. Telegram da aynı şekilde merkezini seçti. İnternetin global olması bize farklı seçenekler deneme imkanı veriyor. Bu konu hakkında şu yazıya bakabilirsiniz:https://tarikbeyhan.com/blog/iki-kutuplu-internet
H
5 yıl
Brave Türkçe Onaylı Siteler/Kanallar
Türkçe Yayın Yapan Siteler/Kanallar< Resime gitmek için tıklayın >
Yerel Siteler
Barış Özcan Youtube
Evrim Ağacı
Chip Online
Zaytung
Evrensel Gazetesi, Evrensel Gazetesi Twitter Hesabı
Brave tarayıcı gönüllü sitesi
Kriptopara Haber
My English Classes Online / MyECO Youtube
SinErmis
Erkan Öz Youtube
Kripto Teknik Youtube
Etimoloji Türkçe
Türkiyenin Rengi Youtube
Kazanım Testleri
Gitar Okulu Online Youtube
Açık Kuran

Uluslararası Siteler
Wikipedia
Khan Academy
Nukazooka Youtube
Chess
Lichess
Qwant
Duckduckgo
EngVid, yeni öğrenenler için İngilizce videolar ve kaynaklar bulunduruyor.
Archive


Eklemek istediğiniz siteler varsa yazın lütfen.
Brave onaylı yayıncı nasıl olunur şu başlıktan bakabilirsiniz:https://forum.donanimhaber.com/brave-browser-ana-konu-kullanicilar-kulubu--115830977
H
8 yıl
★★★Brave Browser - Ana Konu/Kullanıcılar Kulübü★★★

BRAVE BROWSER - ANA KONU/KULLANICILAR KULÜBÜ
(GÜNCELLEMELERDEN VE YENİ ÖZELLİKLERDEN HABERDAR OLABİLMEK İÇİN KONUYU FAVORİLERİNİZE EKLEMEYİ UNUTMAYIN LÜTFEN)


Özetle, Brave Browser daha güvenli bir internet ortamı oluşturmak amacıyla Mozilla Vakfının kurucularından ve Javascriptin yaratısıcı Brendan Eich öncülüğünde geliştirilmeye başlandı. Diğer çok kullanılan tarayıcılara göre daha hızlı ve performanlı. Takipçileri ve 3. taraf reklamları engelleyerek veri ve zaman tasarrufu sağlıyor. Reklam servisi sayesinde gizlilik esaslı reklam hizmeti veriyor ve reklam izleyenlere de bu gelirden pay veriyor. Reklam servisi Brave'den bağımsız bir vizyona sahip, ileride bu servise diğer tarayıcılardan da eklenti üzerinden ulaşılabilecek.
Ayrıntılı bilgiye yazının devamından ulaşabilirsiniz. Merak ettiğiniz ve eklemek istediğiniz bir şey olursa mesaj atın lütfen. Brave Türkiye topluluğu braveturkiye.com websitesi üzerinden gelişmeleri ve blog çevirilerini paylaşıyor, üye olup katkı sağlayabilir ve daha fazla bilgi için takip edebilirsiniz.


Brave Browser Nedir?

Brave Chromium tabanlı ve açık kaynak bir internet tarayıcısı. bu tarayıcının mottosu "fix the web" yani interneti düzelt. Brave kullanıcıların izlenmesine ve bilgilerinin alışverişi üzerinden internetin fonlanmasına karşı. Bunu sağlamak için taratıcısında bazı özellikler ve hizmetler sunuyor. Brave, kullanıcıları takip etmeden reklam hizmeti sunuyor. Bu sayede içerik oluşturucular ve Brave para kazanıyor. Brave, kullanıcıları takip eden reklamları ve diğer site içeriklerini engelliyor.

İzlenmek neden kötü bir şey?
Çoğumuz bu konunun öneminin farkında değiliz. Gizleyecek bir şeyim yok diyoruz. İlgileneceğimiz reklamlar gösterdiği için yararlı olduğunu düşünüyoruz. Artık internetteki hayatımız sadece bulunduğumuz site ile aramızda değil. Üçüncü taraf takipçiler sayesinde internetteki her adımımız izlenebiliyor. Bu bilgilerin ne kadar büyük sonuçlarının olabileceğini görmek için şu konuyu inceleyebilirsiniz:https://forum.donanimhaber.com/online-gizlilik-neden-onemli-neler-yapilabilir--141727809
Google gizli sekmede bile izliyor
Geçtiğimiz haftalarda, geliştiriciler Brave geliştirmek için çalışırken Chrome'un gizli sekmede dolaşırken kullanıcılar hakkımda bilgi toplamak için gizli web sayfaları oluşturduğunu keşfetti. Bunun üzerinde daha fazla araştırma yaptıklarımda her Chrome'da her gizli sekme açıldığı da Google'un onlar için bir web sayfası oluşturup bilgilerini orada topladığını ve buradan çeşitli kaynaklara gönderdiğini keşfetti.[2]


Brave Özellekleri
Reklam ve takip engelleyici, javascript kapatma özelliği, her sitede https ile gezmeyi sağlama. Bu özellikleri Firefoxda üç ayrı eklentiyle tarayıcınıza ekleyebiliyorsunuz. Torrent ve tor ağlarını kendinden destekliyor. Gizli sekmedeyken tor ağına bağlanabiliyorsunuz. Bir sitede dolaşırken sadece o sitenin çerezleri aktif oluyor, bu sayede sizi internette nerede olursanız olun izlemeye çalışan servislerden korunuyorsunuz. Bu özelliği 3. taraf çerezlere izin vererek ya da engelleyerek yönetebilirsiniz. Brave, kullanıcıların ayırt edici özelliklerini, web sayfalarını bozmadan saklamak için özel bir yöntem kullanıyor [4]. Bu sayede kullanıcıların internet üzerinde parmak izi bırakmasını engellemeye çalışıyor. Bazı tarayıcılarda da bu özellik açılabiliyor ama gizlilik ve kullanılabilirlik olarak daha başarısız bir teknik kullanıyorlar. Varsayılan olarak, arama çuğuna yazılanların sızmaması için arama motoru önerileri kapalı. Brave geri bildirim olarak ayırt edici bilgi toplamayarak diğer tarayıcılardan ayrışıyor[5].
8 kata kadar daha hızlı
Brave reklam ve takipçileri engelleyerek 2den 8 kata kadar daha hızlı internette dolaşmayı vaat ediyor. Ortalama kullanıcıların reklam ve takipçi kodları indirirken ayda 23 dolarlık ek bir indirme yaptığını söyllüyor. UBlock Origin ve Ghostery'den ilham alarak geliştirdikleri reklam engelleyicinin Rust dilinde yazıldığı ve tarayıcıya entegre olduğu olduğu için 69 kat daha hızlı çalıştığını görmüşler.[3]

< Resime gitmek için tıklayın >
Bazı sitelerin reklam ve içeriklerini indirmenin bedeli(Turuncu olan kısım reklamlar, gri kısım içerik)



Brave Reklamları Ayarlardan etkinleştirmeniz gerekiyor
Brave internette içerik üreticilerin kullanıcıları takip etmeden para kazanabilmeleri için reklam platformu geliştiriyor. Bu reklam platformu şuan geliştirme aşamasında ve bazı reklam verenler dışında reklam almıyor. Şuan aktif olan Kullanıcı Reklamlarının çalışma sistemi şöyle; izleyebileceğiniz bir reklam olduğunda bir bildirim alıyorsunuz, isterseniz bu bildirime tıplayıp yeni bir sekmede reklamı görüyorsunuz. Brave reklamlarının özelliği kullanıcı bilgilerinin paylaşılmadan ilgili reklamların kullanıcılara gösterilmesi. Bu sistemde her kullanıcı kendi bilgisayarındaki algoritmaların hesaplamalarıyla reklamlarla karşılaşıyor ve bu hesaplamayı Brave dahil kimse göremiyor ve müdehale edemiyor. Bu reklam gelirlerinin %70i reklam izleyenlerine veriliyor. Siz Brave'de reklam bildirimi aldığınızda tıklayıp bakmasanız da tarayıcı içindeki hesabınıza para yatıyor. Daha sonra bu parayı istediğiniz gibi kullanıyorsunuz. Kazandığınız BATları sitelere bahşiş verebiliyorsunuz. 2022 yılı içinde yayıncılar da reklam yayınlayıp direkt olarak reklam geliri elde edebilecek. Brave'in hedefleri arasında uygulama içi reklam hizmeti de bulunuyor.
Android ve Windows cihazlarda reklam bildirimi:
< Resime gitmek için tıklayın >

< Resime gitmek için tıklayın >
Brave reklamları gizliliği nasıl sağlıyor?
Cihazınızda kullandığınız Brave, bütün reklamlarının bulunduğu kataloğunu indiriyor ve içinden ilgili olanları makine öğrenimi teknolojisi sayesinde kendisi seçip uygun zamanda size gösteriyor. Bilgileriniz cihazınızdan hiç ayrılmıyor.
Neden hep aynı reklamları görüyorum?
Şuan Brave'de erken denemeye katılan bazı yayıncılar reklam yayınlayabiliyor, bunlar dışında Brave reklam yayını almıyor. Bu yüzden bu az sayıdaki yayıncılardan Türkiye'de reklam yayınlamak isteyenlerin reklamlarıyla karşılaşıyoruz. Bu yayıncılar da doğal olarak global olarak hizmet veren VPN şirketleri ve kriptopara hizmetleri veren şirketler. Aynı reklamlar tekrar tekrar denk gelse de ilk günkü kadar fazla reklam görmüyorsunuz.
Neden Brave reklamı göremiyorum artık?
Bir üsteki açıklamada anlatılan sebepten dolayı, saatte 5 reklam görmeye ayarlasanız da reklam görmediğiniz günler bile olabiliyor.
Neden istediğim kadar Brave reklamı göremiyorum?
Ayarlardan reklam sıklığını ayarlayabiliyorsunuz ama bu o miktarda reklam görmenizi garanti etmiyor. Eğer istediğiniz miktarda uygun reklam yoksa Brave size reklam gösteremiyor.

BATSense
BATSense internet sitelerinin yayınladığı Brave reklamları. Bu reklam türü geliştirilme aşamasında, 2022 içinde hazır olması planlanıyor. Kullanıcılar kendi bilgisayarında yapılan hesaplamalarla, sitenin içeriği ve kendi ilgisine göre reklamlar görebilecek. Brave, bu reklamların rahatsız edici olmayan, makul reklamlar olacağını duyurdu. Brave'in ayrıntılı olmayan açıklamalarından anlaşıldığına göre, yayıncılar yayınlamak istesikleri reklamların boyutu ve özelliklerini seçebilecek ve kullanıcıların da görmek istesikleri reklamlar için filtre seçenekleri olacak. BATSense'de reklam gelirlerinin hangi oranda paylaşılacağı hala açıklanmadı.
BAT(Basic Attention Token)
Brave reklamlar ile içerik oluşturucu ve reklam izleyenleri anonim bir şekilde fonlamak için BAT ismindeki cryptoparayı kullanıyor. Proje tamamlandığında BAT, reklam verenleri, reklam alanları ve kullanıcıları bir merkezi sisteme ihtiyaç duymadan bir araya getirecek araç olarak kullanılacak. Bunu başka bir para birimine ya da kripto paraya çevirebiliyorsunuz. Şuan yasalar gereği anonim olarak BAT çekmek mümkün değil. Brave bu soruna çözüm bulmaya çalışıyor. Geçici çözüm olarak kazandığınız BATlar sadece Uphold kriptopara borsasındaki hesabınıza yatırılıyor. Uphold'u kullanmak istemezseniz BATları tarayıcınızda biriktirebilirsiniz.
Uphold kullanmanın bir eksisi de Türk bankalarına para transferi yapmaması. BATları Türk Lirası olarak çekmek için, Uphold'dan Bitay kriptopara borsasındaki hesabınıza transfer edebilirsiniz. Bu işlem için Uphold komisyon almıyor, BAT transferi için Ethereum ağına birkaç kuruşluk ödeme yapılıyor(Son dönemde bu miktar arttı, son cümleye bakınız). Bitay en az 100TL çekmeye izin veriyor ve 2,5TL masraflar için kesiyor. Son zamanlarda Ethereum ağındaki yoğunluk yüzünden BAT transfer ücretleri yükseldi, Ethereum POS sistemine geçene kadar BAT'ları Uphold'da ya da tarayıcınızda saklamanızı öneririm.
Brave tarayıcı cüzdanını yedeklemek
Brave ödülleri şuanda teknik ve yasal sebeplerden dolayı anlık olarak Ethereum cüzdanınıza yatırılmıyor, ayda bir anlaşmalı Uphold hesabınıza yatıyor. Bu sayede yasal zorunluluk olan kimlik doğrulanması yapılmış oluyor ve Ethereum ağının yüksek gönderim ücreti ödenmemiş oluyor. Tarayıcınızı kaldırmak, bilgisayara format atmak gibi durumlarda cüzdanınızı kurtarmanın tek yolu Uphold hesabınızı bağlamanız. Brave gelecekte bu süreci merkezi olmayan ağ üzerinde, borsalardan bağımsız gerçekleştirmeyi hedefleriyor.


Brave Ödülleri
Brave kullanırken reklam verenlerin ödediği ücretin %70'i kullanıcılara veriliyor. Bir Brave reklamı çıktığında tıklamasanızda BAT olarak ödül kazanıyorsunuz. Bunlara Brave ödülleri deniyor. Bu ödülleri borsada TL'ye çevirebiliyor ya da tarayıcı üzerinden istediğiniz sitelere bahşiş veriyorsunuz. Bunları doğrulanmış sitelere, Youtube kanallarına, Twitch kanallarına vb. bağışlayabiliyorsunuz. Doğrulanmış bazı siteler ve kanallar: Wikipedia, Khan Academy, The Guardian, Duckduckgo, Chip Online, The Washington Post, Human Right Foundation, Lichess. Türkçe yayın yapan yayıncılaın listesine şu konudan ulaşabilirsiniz:https://forum.donanimhaber.com/brave-turkce-onayli-siteler-kanallar--141174994#141174994
Brave'de bahşiş gönderme
< Resime gitmek için tıklayın >


Brave doğrulanmış yayıncı
Brave, bahşişlerin yayıncının hesabına gittiğinden emin olmak için yayıncılardan hesabını doğrulamasını istiyor. Yayın yaptığınız sitenin ya da Youtube ve Twitch gibi sitelerdeki kanallarınızın sizin olduğunu ispatlarsanız Doğrulanmış yayıncı oluyorsunuz. Kullanıcılar tarayıcı üzerinden size bahşiş gönderdiğinde BAT'ların doğru hesaba gönderildiğinden emin olunuyor. Bu site üzerinden hesabınızı doğrulayabiliyorsunuz.

< Resime gitmek için tıklayın >

Brave Kalkan Ayarları(bu alt başlığa ekleme yapılacak)
Kalkan ayarında 5 seçenek var. Ayrıca reklam engelleme filtrelerine buradan ulalabilirsiniz: brave://adblock/ Türk kullanıcılar için Adguard Turkish Filter seçeneği yararlı olabilir. Burada etkinleştirdiğiniz filtre sayısı arttıkça performans düşebilir.
Siteler arası iz sürücüler nedir?
Siteler arası iz sürücüler seçeneği, girdiğiniz sitedeyken başka kaynakların çerezlerini engellemenizi sağlar. Eğer Facebook hesabınıza giriş yaptıysanız ya da Google hesabınıza, o anki bulunduğunuz sayfadaki beğen ve paylaş butonları ve reklamlar sayesinde bu büyük internet sitelerinin çerezleri de çalışır. Bu ayar bulunduğunuz interne sitesi dışındaki siteleri çerezlerini engeller. Bu ayarı aktif hale getirmek, internet sitesinin istendiği gibi çalışmamasına sebep olabilir.
Javascript engelleme
Javascript, web sitelerine bir çok özellik katan bir programlama dilidir. Tarayıcınızda Javascriptleri engellediğinizde çoğu internet sitesi istediğiniz gibi çalışmaz. Ayarıca Javascript web sitelerine cihazınızı kullanmak için birçok imkan tanır, cihazınız hakkında birçok bilgiye erişmeyi de sağlar. Tarayıcılar javascript kodlarını inceleyip şüpheli davranışları engeller. Tarayıcınızdaki açıklar dosyalarınıza erişilmesi, çalınması, bilgisayarınıza program kurulması gibi tehlikelere yol açabilir.
Web siteler Javascript sayesinde cihazınızın ekran büyüklüğü, renk derinliği, zaman dilimi gibi bilgileri elde edebiliyor. Bu bilgiler ile kullanıcıları ayırt etmek mümkün olabiliyor. Javascripti kapatarak sizi diğer kullanıcılardan ayıran bilgilere erişilmesini engelleyebiliyorsunuz.
HTTPS Everywhere
Https, internet üzerindeki iletişiminizi şifrelemeyen yarayan bir teknoloji. Bu teknolojiden yararlanabilmek için ziyaret ettiğiniz internet sitesinin https desteklemesi gerekiyor. Https kullanan bir sitenin http ile başlayan linkine tıklasanız bile bu kalkan ayarı sizi https linkine yönlendiriyor. Eğer girmek istediğiniz sayfanın https linki yoksa http linki üzerinde sayfayı açıyorsunuz.

Haberler
Brave, merkezi olamayan VPN teknolojileri üzerinde çalışıyor
Tesla'nın bölüm şefinden Brave'e övgü
Araştırmaya göre Brave en gizli tarayıcı
BAT ile birçok markanın alışveriş kuponu alınabilecek
IPFS Brave'e entegre edildi

Brave referans sistemi Referans ödüllerinde hedefe ulaşıldığı için kampanya şimdilik durduruldu, bir değişiklik olduğunda duyurulacak.
İçerik oluşturucuların takipçilerine Brave önerip karşılığında BAT kazanmasını sağlayan bir sistem. Eğer bir içerik oluşturucuysanız ve hesabınızı doğruladıysanız referans linkinizi alabiliyorsunuz. Bu link ile Brave indirip kullanan kullanıcı başına bir kereliğine ödeme alıyorsunuz. Bu uygulamanın ne zamana kadar devam edeceği belirsiz. Alacağınız ödeme miktarı tarayıcıyı indiren kişinin yaşadığı bölgeye göre değişiyor en az ödeme 1 Dolar, en yüksek ödeme 7,5 dolar. Ödemeyi o zamanki BAT/Dolar kuruna göre BAT olarak alıyorsunuz.

Brave Kurulumu
Windows'ahttps://brave.com/ adresinden indirip kurabilirsiniz.
Telefonlara Play Store ve App Store'dan kurabilirsiniz.

Ubuntu ve diğer işletim sistemlerine nasıl kurulacağıhttps://brave.com/ adresinde indirme sayfasında anlatılmış.




Brave Browser Kullanıcılar Listesi (Ekle demeniz yeterlidir )
1)hiddencat
2)
3)
4)
5)




Brave Browser Kullanıcılar Kulübü İmzamız

Önizleme;


Kodları;
[center][link=https://forum.donanimhaber.com/brave-browser-ana-konu-kullanicilar-kulubu--115830977][image]https://store.donanimhaber.com/a4/60/bc/a460bcbaefd7bcdfca91f47746f43d8d.png[/image][/link]
[color=#FB542B][b][link=https://forum.donanimhaber.com/brave-browser-ana-konu-kullanicilar-kulubu--115830977]BRAVE BROWSER[/link]
[link=https://forum.donanimhaber.com/brave-browser-ana-konu-kullanicilar-kulubu--115830977]KULLANICILAR KULÜBÜ[/link][/b][/color][/center]

Kaynaklar
https://brave.com/
[2]https://brave.com/google-gdpr-workaround/

[url=https://brave.com/improved-ad-blocker-performance/][3]
https://brave.com/improved-ad-blocker-performance/[/url]
[link=https://brave.com/privacy-updates/4-fingerprinting-defenses-2.0/][4]https://brave.com/privacy-updates/4-fingerprinting-defenses-2.0/
DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.