Z

Yüzbaşı
21 Ekim 2006
Tarihinde Katıldı
Takip Ettikleri
0 üye
Görüntülenme (?)
51 (Bu ay: 1)
Gönderiler Hakkında
Z
geçen yıl
Endüstriyel Tasarım Rehberi
Selamlar,

Sınavlar, malum meslek seçimleri ve tercihler de yaklaşıyor. Bunun nedenle hayatına yol çizmeye çalışan öğrenciler için Endüstriyel Tasarım özelinde bir rehber oluşturmaya çalıştım.
Endüstriyel tasarım nedir? Bu mesleğin önü açık mı? Ne kadar maaş alınır? Yurt dışı imkanları var mı vs....
https://www.karakalem.info/endustriyel-tasarim-rehberi/
Amacım; bu meslek hakkında hiç fikri olmayanların bile hızlıca fikir edinebileceği keyifli bir sayfa oluşturmak. O nedenle cevapları mümkün olduğunca kısa tutmaya çalıştım. Eğer daha detaylı bilgiler isterseniz, konuyla alakalı yazı içindeki linklerden de erişebilirsiniz.

Keyifli okumalar,

Bol şanslar...
Z
3 yıl
Güvenli Ön Yükleme Hakkında
Selamlar,

Asus Prime z490 Anakart ve i7 10700 işlemcili sistemime Win 11 kurmak istediğimde güvenli ön yükleme hatası alıyorum.


Bu uyarıyı düzeltebilmek için 2 seçenek değiştirdim anakarttan biri şöyle;

Buradaki ayarı "Windows UEFI mode" yapınca bir sıkıntı yaşamadım...Ama çözüm de olmadı.
< Resime gitmek için tıklayın >


Çözüm için ikinci olarak;
Aşağıdaki seçeneği "UEFI only" dediğim. Ancak bu kez windows açılmıyor. Her bilgisayarı açtığımda sadece bios ekrana geliyor.
Bu nedenle "UEFI and Legacy OPROM" seçmek durumunda kalıyorum.

< Resime gitmek için tıklayın >
Böyle olunca da güvenli ön yüklemeyi aktif edememiş oldum. Win11 kuramamaktayım.

Ne yapılabilir? İzlemem gereken yol nedir?

Yorumlarınız için teşekkürler.
Z
4 yıl
i7 10700 95 derecede
Selamlar,

Merak ettiğim, fikrinizi almak istediğim bir konu var.

7700K işlemcisiyle sıcaklık konusunda epey dilim yandığı için bu kez overclockla işim olmadığından çok da performans farketmediğinden ve 65w K olmayan 10700 almaya karar verdim.
Ne de olsa kendinden stok fan'a sahip bir işlemci. Ayrıca stok fan yerine 7700K da kullandığım COOLER MASTER HYPER 212X soğutucuyu da takarım daha da serin olur diye düşündüm. Hem de termal macun Cooler Master Mastergel Maker kullanarak.

Anakart olarak Asus Prime Z490v seçtim. Overclok ile işim yok ancak gerek fiyatı, gerek özelliklerin ihtiyacımı karşılayacak nitelikte olması ve overclock yapmasam da torboboost 3.0 desteklemesi nedeniyle tercihim oldu.

Sadede geliyorum;
Stok fan ile kullanılabilen 10700, kule tipi soğutucuya rağmen ramlerin XMP fonksiyonunu da açtıktan sonra render alırken neredeyse sıcaklık 100 dereceye geliyor...

Stok fan kullansam demekki sistem kapanacak...

Stok fan yerine kule tipi soğutucu ile çok daha iyi verim alırım derken, ucu ucuna dayanıyor makine.
Şu an BIOS üzerinden CPU Vcore voltajı Auto dan 1.3 e düşürerek sıcaklığı 86 dereceye sabitledim. Daha da düşürdüğümde sistem stabil olmuyor.

Yanlış yaptığım ya da atladığım bir detay mı var? Yanlış mı düşünüyorum... Yoksa bu işlemciler artık K olsa da olmasa da böyle mi?
Z
4 yıl
CPU Çarpanı Düşüyor (..XMP problemi..)
Selamlar,

i7 10700
Asus Prime z490 V
Corsair Vengeance LED 2x16GB DDR4-3000 Sistemini kullanmaktayım.

Öncesinde Bios sürümü 0806 da güncellediğimde bir problem yok iken, sürümü 1208 e yükselttikten sonra cpu hız yavaşlaması sıkıntısı yaşamaya başladım.

Şöyleki; i710700 olan işlemcinin varsayılan 2.9Mhz işlemci hızı, yük bindiğinde (render işlemi sürecinde) yine kendinden tanımlanmış 4.7Mhz ye yükselebiliyor ve uzun süre kullanabiliyordum. Bu sırada sıcaklık değerleri 78derece civarlarında idi. Ancak bios update sonrası 4.7Mhz olan hız bir kaç sn sonra 3.6ghz ye düşüyor ve orada sabit kalıyor. Bu nedenle render süresi uzuyor. İşlemci bir nedenden çarpan kilidini düşürüyor ve kendini yavaşlatıyor. Bios güncelleme sonrası verimli kullanamamaktayım.

Ekte paylaştığım imajda CPU çarpanı 47x de sabit kalabiliyordu ama şimdi 36x ya düşürüyor kendini. Renderi kapatında yeniden yükseliyor.

Bu bir açılıp kapanabilen bir özellik midir? Bios üzerinden bir ayar var mıdır? Bir sekmeyi enable/disable yaparak bu problemi giderebilir miyim?

Yorumlarınız için şimdiden teşekkürler.< Resime gitmek için tıklayın >
Z
6 yıl
2D, 3D Tasarım, Animasyon ve Render Programları
Selamlar,

''Hangi programı öğrenmeliyim? Sektörlerde hangi programlar ne amaçla kullanılıyor?'' gibi bana gelen soruların cevaplarını tek bir sayfada ve Endüstriyel Tasarım özelinde derleyeyim istedim. Özellikle sürece yeni başlayacaklar için, tasarım programlarının önemine de değiniyorum.

http://www.karakalem.info/2d-3d-tasarim-animasyon-ve-render-programlari/

Keyifli okumalar...
Z
6 yıl
Endüstri Ürünleri Tasarımı Hakkında Merak Ettikleriniz
Merhabalar,

Üniversite ve bölüm seçerken ki yaşanan zorlukları, üzerinden yıllar geçmiş olsa da halen unutmuş değilim. Bireyin hayatındaki dönüm noktası olan bu süreçte doğru bilgiye ulaşmanın önemi tartışılmaz. Bu amaçla kendi tecrübelerimden ve gözlemlerimden yola çıkarak Endüstri Ürünleri Tasarımı hakkında merak edilen ve bilinmesi gereken pek çok soruya ışık tutmaya çalıştım.

Amacım, soruların cevaplarını okurken Endüstriyel Tasarım için ‘Ben bu işi yapabilirim!!’ ya da ‘bu iş bana göre değil:(’ diyebilmeniz için fikir vermek.
www.karakalem.info websitemde 5 bölümde topladığım konu başlıkları sırasıyla şu şekilde;

1. Endüstriyel Tasarım Size Uygun Bir Meslek mi?
2. Endüstriyel Tasarım Nedir? Endüstriyel Tasarımın Önemi ve Çalışma Alanları
3. Endüstriyel Tasarımcı Kimdir? Ne yapar? Nasıl Tasarlar?
4. Endüstriyel Tasarım Öğrencilerini Üniversite Hayatında Neler Bekliyor? Projeler, Yarışmalar, Stajlar
5. Endüstriyel Tasarım İş Hayatı. Yeni Mezunları Neler Bekliyor? İş Başvurusunda Dikkat Edilmesi Gerekenler.

Konu başlıklarına tıklayarak sayfalara gidebilirsiniz. Merak ettiklerinizi yorum olarak yazabilirsiniz.

Keyifli okumalar ve üniversite öğrenci adaylarına bol şanslar!!!

Sevgiler.
Z
7 yıl
ux310uq-fb418t / 8gb Ram Gömülü mü Değil mi? (Çözüldü)
Asus zenbook ux310uq-fb418t 8GB modelini geçtiğimiz aylarda satın alırken, kendi içindeki 8GB nin anakarta gömülü geldiği ve ekstra boş bir slotun olduğu söylenmişti.
Yani 16GB ye yükseltmek için ek bir 8GB lik ram almak yeterli oluyor. Ancak farklı kaynaklarda bunu desteklemeyen yorumlarla karşılaştım. 16gb ye yükseltmek için 16gb almak gerekiyor;tek slotlu olan makinenin üzerinde zaten 8gb nin takılı olduğu gibi.

Konuyu netleştirmek adına sizlerin bilgisine danışmak isterim.
Şimdiden teşekkürler.
Z
7 yıl
Zotac 1070 mini VS Zotac 1060AMP Edition
Selamlar,

Render ve modelleme yapmak için topladığım i7 7700k sistemime ekran kartı almayı planlıyorum. Arada oyunlarla kafayı resetlemek olmazsa olmazlardan:)

Bu nedenle Zotac AMP+ Edition(9ghz ram) modeli stokta kalmamasından ötürü AMP versiyonu almaya niyetlendim. Şu anda 1360tl
http://www.vatanbilgisayar.com/zotac-gtx1060-amp!-edition-gddr5-6gb-192bit-nvidia-geforce-ekran-karti.html

Biraz bakınırken de GTX 1070 miniyi(çift fanlı) 1830tl fiyatında buldum
http://www.vatanbilgisayar.com/zotac-gtx1070-mini-edition-gddr5-8gb-256bit-nvidia-geforce-ekran-karti.html

Normalde 2300tl fiyatında olan 1070 modellerin 1800tl de görünce arada kaldım. 1070 bütçemi aşıyor ancak zorlayabilirim. Fakat sorum şu ki; buna ne kadar değer??? Bu fiyata başka markalarda 1060 lar da var olunca buna değer mi emin olamadım.

Uzun süreli kullanım, oyun performansı, ses, vb... gibi kriterleri düşününce sizlerin yorumunu öğrenmek isterim.

Şimdiden teşekkürler.
Z
7 yıl
Gigabyte z270 Gaming K3 / CPU Vcore Voltaj Ayarlama (çözüldü)
Merhabalar,

Başlıkta bahsettiğim anakartı 7700k cpu ile birlikte kullanmaktayım. Ancak render alırken sıcaklık seviyeleri 90 ila 100 derecelerde. (CoolerMaster 212x İşlemci Soğutucusu kullanmaktayım.)
Sıcaklık seviyesini düşürmek için, anakartın işlemciye verdiği otomatik voltaj değerini sabitlemek gerektiğini okumuşturm. (Turbo boost ile 1.35v a kadar voltaj yükseliyor.)

Sorum şu ki;

İmajını paylaştığım ekran görüntüründe görünen voltaj auto değerini seçip değiştiremiyorum. Bir sebepten bu ayar kilitli. Nereden nasıl ayarlayabilirim?

Şimdiden teşekkürler.< Resime gitmek için tıklayın >
Z
7 yıl
GTX 650TI Hakkında GTA4 te Zorlanıyor (Çözüldü)...
Selamlar,

i7 7700k sistemi Gigabyte z270 Gaming K3 anakartı ile özellikle 3d modelleme ve render alma amacıyla kurdum. Eski sistemden kalma GTX650ti Ekran kartını güncel oyunları pek oynamadığımdan değiştirme ihtiyacı da duymadım.

Sorum şuki;
Oynadığım pek az oyundan biri olan eskilerden GTA4 de çözünürlüğü 1280x1024 e de düşürsem, 1920x1080 de de yükseltsem ekranda akıcılığı bozan atlamalar meydana geliyor. Sanki yazılımdan kaynaklanıyor gibi...2 farklı nvidia driveri denedim, şu an en son sürüm kurulu 384.76

Bu durum neden kaynaklanır, ne yapılabilir...

Şimdiden teşekkürler.
DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.