Merhaba arkadaşlar,

Geçenlerde iş yerimize hırsız girdi ve bizde CCTV Kamera Sistemi ve Hırsız Alarm Sistemi ihtiyacımızı Makrotek Güvenlik firmasından karşı... Şaka şaka öyle bir şey yok

Bu konu üzerinden ihtiyacınız olan Güvenlik Sistemleri hakkında konuşalım,

Makrotek olarak en doğru ve uygun sistemi tercih edebilmeniz için yardımda bulunacağız. Aklınıza takılan merak ettiğiniz tüm soruları bize sorabilirsiniz, yaptırmak istediğiniz sistem hakkında bize danışabilirsiniz.

-CCTV KAMERA SİSTEMLERİ

Kamera Sistemleri günümüzde AHD (Analog HD) ve IP Network (AĞ) Kameraları olarak ikiye ayrılmaktadır. Her iki sistemde benzer bileşenlerden meydana gelmektedir. Bunlar;

Kamera, Kayıt Cihazı (DVR/NVR), Harddisk, Kablo (CCTV Coaxiel/CAT6). AHD Sistemler için Adaptör, BNC ve Power Jak'ta gereklidir. IP Network kameralar enerjisini POE özelliği olan kayıt cihazından alır, kayıt cihazı POE'li değilse POE özellikli switch kullanılabilir. Ancak kayıt cihazı ve switch POE'li değilse regüleli kamera adaptörü de kullanılabilir.

Peki Hangi Sistemi Tercih Etmeliyim?

AHD Kamera Sistemleri IP Kamera Sistemlerine göre daha ekonomiktir. Mevcutta kullanmakta olduğunuz eski Analog kameralarınız varsa altyapısını değiştirmeden (kablolamayı) DVR ve kameralarınızı değiştirerek AHD teknolojisine geçebilirsiniz. Eğer ki IP Kamerayı tercih edecekseniz altyapınız CAT6 kablo ile değiştirileceğinden bu size hem kablo, hemde işçilik açısından ek maliyet getireceği gibi, AHD ve IP Kameralar arasında fiyat olarak da ciddi farklar vardır. Örneğin XXX markasının AHD Kamerası 35 USD ise aynı markanın muadil özellikteki IP Kamerası 90 USD civarıdır.

Ortak Noktalar;

Her iki sistemde de görüntüler kayıt cihazı vasıtasıyla bir sabit diske kayıt olur.
Bu kayıtları ve anlık canlı görüntüyü cep telefonu, tablet ve bilgisayar uygulamaları üzerinden her an izleyebilirsiniz.
Ortamdaki görüntü ile birlikte seslerin de kayıt altına alınmasını da sağlayabilirsiniz.

Farklar;

AHD Kameralar genelde küçük işletmelerin ve ev kullanıcılarının tercih ettiği teknolojidir. Bunun sebebi kurulum maliyetinin ekonomik olması ve aynı çözünürlük değerinde iki teknoloji arasında gözle görülür büyük farkların olmaması. Ancak AVM, Rezidans, Hastane, Okul, İş hanları vs gibi büyük ve çok katlı yerlerde IP Kameraların kullanılması uzun vadede kendini amorti etmektedir. AHD sistemlerde kayıt cihazları (DVR) maksimum 32 adet kamera desteklerken, IP Network sistemlerde yüzlerce kamerayı tek NVR ile kullanabilirsiniz.

1080P - 1080N Ne Demek Oluyor?

2 MP bir kamera aldığınızda kayıt cihazınızın da bu çözünürlükte kayıt yapıyor olması gerekir. Yani 1080P anlık görüntü, 1080P kayıt çözünürlüğü olmalıdır. 1080N olarak tabir edilen kayıt cihazları 2 MP kamerayı mobil uygulama ve monitör üzerinde anlık canlı görüntüyü 1080P olarak gösterir ancak geçmişe dönük izlerken 1080N (960x1080) olarak gösterir. 1080N kayıt cihazları, 1080P olanlara göre daha ucuz olması ve 2 MP kameraları destekliyor olmasından dolayı satıcılar tarafından çok tercih edilmektedir.

Dahua SMARTPSS yazılımı üzerinden alınmış 1080P ve 1080N kayıt cihazlarına ait görüntüyü inceleyebilirsiniz.

< Resime gitmek için tıklayın > < Resime gitmek için tıklayın >

1080N kayıt cihazı görüldüğü gibi görüntüyü sağdan ve soldan kırpıyor. İsterseniz orijinal boyutu ekrana sığdırabilirsiniz, ancak bu sefer de görüntünün kalitesi daha kötü oluyor.

5 MP Kamera Olayının Perde Arkası...

Son zamanlarda çokça yayılan ve özellikle e-ticaret siteleri üzerinden paket sistem olarak satılan kameralarda 5 MP yazılmakta. Aslında bu kameralar gerçekten 5 MP değil, lensinin üzerinde 5 MP yazmaktadır. Kayıt cihazları ise yazılımla bazı kelime oyunları ile 5 MP gibi görünmekte. Oysa kayıt cihazından yedek alınıp bilgisayarda gerçek ham görüntüler incelendiğinde videoların 1080N yani 960x1080 olduğu görülmektedir.

Gerçekten 5 MP olan kameralar elbette var ancak fiyatları haliyle oldukça yüksek. Yukarıda 1080P-1080N farkında belirttiğimiz gibi gerçek 5 MP çözünürlükte bir kamera aldığınızda, kayıt cihazınız 5 MP çözünürlükte kayıt yapıyor olmalıdır.


-HIRSIZ ALARM SİSTEMLERİ

Hırsız Alarm Sistemleri genel itibariyle aşağıdaki parçalardan meydana gelir.
Ana Panel: Sistemin ana merkezidir.
Keypad (Tuş Takımı) : Alarmı aktif/deaktif etmek için kullanılan tuştakımıdır.
PIR Dedektör (Hareket Sensörü) : Alarm devrede iken PIR'ın görüş mesafesinde her hangi bir hareket olması halinde Alarm Sisteminiz çalışır.
Manyetik Kontak : Alarm devrede iken manyetik kontak takılı olan kapı veya pencere izinsiz açılırsa Alarm Sisteminiz çalışır.
Akü : Elektrik kesintilerine karşı sistemin çalışmasını sağlar. Akünün en fazla iki yılda bir değiştirilmesi tavsiye edilir.
Siren : Alarm Sistemi çalıştığında sesli ışıklı uyarı veren cihazdır.
Trafo : 220V elektriği Alarm Sisteminin çalışması gereken voltaja düşürür.
Kablosuz Alıcı Modül : Bazı markalarda ana panelde dahili olarak kablosuz dedektörler desteklenmez. Kablosuz dedektör ekleyebilmek için kablosuz alıcı modül kullanılır.
TCP / IP / LAN Modülü : Ana paneli internete bağlamak için gerekli olan modüldür. Bazı panellerde dahili olarak bulunurken bazılarında opsiyoneldir.
Sim Kart / GSM Modülü : Haberleşme için kullanılır. En güvenilir haberleşme türü Sim Kart kullanmaktır. Elektrik ya da internet kesintisi olsa bile sistem Sim Kart üzerinden her zaman haberleşme yapılmasına imkan verir.
Duman, Gaz, Isı, Darbe, Su basma, Titreşim vs gibi çeşitli dedektörler de vardır.

Alarm sistemlerinin tamamı aynı mantıkla çalışır, bir çoğunun parçaları markaları farklı olsa bile bir biri ile uyumlu ürünleri vardır. Alarm sistemlerinin fiyatları kullanılacak yerde ki PIR ve manyetik kontak sayısına göre değişkenlik gösterir. Buradaki bir diğer kıstas dedektörler kablolu mu, yoksa kablosuz mu olacak? Kablosuz alarm sistemleri, kablolulara göre daha pahalıdır. Örneğin iyi bir markanın kablolu bir PIR dedektörü 20 USD iken, aynı markada kablosuz PIR dedektör 60 USD civarıdır. Kablosuz dedektörler pil ile çalıştığından ortalama 2 yıl gibi bir sürede pilleri de bitecektir.

Alarm sistemlerinin haber verebilmesi için kurulduğu yerde mutlaka sabit telefon hattı olmalıdır. Eskiden beri süre gelen ve sektörce bilinen tüm markalar sabit telefon hattıyla çalışır. Sabit telefon hattı olmayan yerlerde Ana Panele GSM Modülü takılır bu opsiyonel bir üründür ve markaya göre fiyatı değişkenlik gösterir. Bu modüle SİM Kart takılır ve haberleşme sim kart üzerinden gerçekleşir, ancak sim kart için her ay fatura ödemeniz gerekecektir. Günümüzde internet tabanlı çalışan akıllı hırsız alarm sistemleri de yaygınlaşmaktadır. İnternet tabanlı çalışan hırsız alarm sistemleri sayesinde sistemler akıllı hale geldiği için cep telefonunuzdan mobil uygulama sayesinde alarm sisteminizi kontrol edebilirsiniz.

Dilerseniz Alarm Kontrol Merkezi hizmeti alarak sinyallerinizin bir kontrol merkezi tarafından izlenmesini ve olası bir alarm sonrası gerekli aksiyonların alınmasını sağlayabilirsiniz. Alarm kontrol merkezi hizmeti firmalara göre değişkenlik göstermekle birlikte aylık 30 - 150 TL aralığında değişmektedir.


-YANGIN ALGILAMA ve İHBAR SİSTEMLERİ

Yangın Algılama ve İhbar Sistemleri, yangının henüz daha ilk safhasında ciddi hasarlar meydana gelmeden çeşitli dedektörler sayesinde durumun algılanıp, kullanıcıları olaydan haberdar etmeye yarayan sistemlerin genel adıdır. Bir tesis içerisinde kullanılması gereken tüm zayıf akım sistemlerinin belki de en önemlisi yangın algılama ve ihbar sistemleridir.


Yangın algılama ve ihbar sistemleri temel olarak şu bileşenlerden oluşur;


Ortamdaki yangın durumunu henüz başlangıç aşamasında iken algılayabilecek dedektörler (optik duman dedektörü, ısı dedektörü, kombine dedektör, gaz dedektörü, ışın tipi dedektör vb.),
Yangın durumunun gözle görülmesi durumunda insanların el ile ihbar sistemini aktif etmesine imkân veren yangın butonları,
Alarm durumunda sesli ve görsel bir şekilde insanların uyarılmasını sağlayan siren ve flaşörler,
Yangın durumunda farklı bir sistem ile etkileşime geçmek ve bu sistemleri çalıştırmak ya da durdurmak için kullanılan I/O (giriş / çıkış) modülleri,
Tüm bu sistemi kontrol eden ve yöneten ana kontrol panelleri.

Yangın algılama sistemleri, çalışma şekli ve fonksiyonelliği açısından Adresli Yangın Algılama İhbar Sistemleri ve Konvansiyonel Yangın Algılama İhbar Sistemleri olarak ikiye ayrılmaktadır.

Adresli Yangın İhbar Sistemleri; özellikle orta ve büyük tipte işletme veya yapılar için, yangının nereden geldiğini noktasal bazda belirleyebilmek için kullanılır. Bu tip büyük boyutlardaki yapılarda, yangının hangi dedektör veya detektörlerden geldiğini hızlı bir şekilde belirlemek ve buna uygun aksiyon almak hayati önem taşır. Adresli yangın alarm sistemlerinin en temel özelliği; sistemde kullanılan tüm bileşenlerin her birinin özel bir adrese sahip olması ve ana kontrol paneli ile devamlı haberleşiyor olmasıdır. Bu sayede sistemde tüm dedektörlerin anlık durumu ile ilgili bilgi alınabilir. Fonksiyonellik açısından da adresli yangın alarm sistemleri, konvansiyonel ürünlere göre çok daha esnektir ve farklı senaryolar ile sistem tasarlamaya imkân verir. Ancak maliyet olarak Konvansiyonel sistemlere göre daha pahalıdır.


Konvansiyonel Yangın Alarm Sistemleri; adresli sistemler kadar esnek bir projelendirme imkanına sahip olmasalar da hem uygun maliyetleri hem de kolay kurulum ve kullanımları sayesinde özellikle daha ufak yapılarda tercih edilmektedir. Sistem dedektör bazında değil bölge (zone) bazında uyarı verir.


-PDKS PERSONEL DEVAM KONTROL SİSTEMİ
PDKS kelime anlamı olarak Personel Devam Kontrol Sistemi'dir. Personelin işe giriş çıkış zamanlarının kayıt altına alınması ve bu kayıtlara dayanılarak personelin devam durumu, fazla mesai, vardiya zamanları, şirket içindeki belirli alanlara erişim izinleri, maaş hesaplanması gibi raporların program üzerinden hesaplanmasıdır

PDKS Sistemi iki bölümden oluşmaktadır. Bunlar:
1- Personelin giriş çıkış bilgilerinin alınacağı veri giriş terminalleri.
2- PDKS - Personel Devam Kontrol Yazılımı.

1- PDKS Cihazları:
Personelin İşe giriş çıkış zamanlarının kayıt altına alınması ve bu verilerin yazılıma aktarılmasını sağlayan cihazlardır. Cihazlarımız Parmak İzi Okuyucular, Yüz Tanıma Cihazları ve Personel Kart Okuma cihazlarıdır.Firmanın ihtiyaçlarına özel olarak bu cihaz opsiyonlarından en doğru olanın seçilmesi gerekmektedir. Cihazlar veri giriş yolu olması sebebiyle yüksek hassasiyete sahiptir.

2 - PDKS Programı:
Personel işe giriş yada çıkışında personel kartını yada parmak izini PDKS cihazlarına okuttukları tarih ve zaman cihaz tarafından kayıt altına alınır. Personelin Sicil ID'si ile birlikte okutma zamanı cihazlardan PDKS programına aktarılır. PDKS programı gelen bu zaman etiketleri sayesinde personele ait geç gelme, fazla mesai, vardiya değişimleri, izin zamanları, puantaj, devamsızlık durumu gibi verileri işleyerek aylık maaş hakedişini yada elamanların performansını raporlayan bir yazılımdır. Burada önemli olan cihazlardan gelen verilerin olabildiğince doğru olmasıdır, gelen verinin doğru olması sonucunda yazılım üzerinde firmaya özel olarak istenilen şekilde yazılımsal değişiklikler, kurallar ve rapolar hazırlanabilmektedir.