C

Er
11 Mart 2017
Tarihinde Katıldı
Takip Ettikleri
2 üye
Görüntülenme (?)
49 (Bu ay: 0)
Gönderiler Hakkında
C
4 yıl
Bu Yılın İlk Hatalı Sorusu
Aşağıdaki soru hatalıdır. Soru aslında kronoloji bilgisine dayalı bir soru. Hemen herkesin aklına ÖSYM'nin doğru cevap olarak "kabul ettiği" Rauf Bey'in Mondros'u imzalaması geliyor zira Hakimiyet-i Milliye 1920 yılında yayıma başlayan bir gazeteyken Mondros 1918 tarihli bir antlaşma.

Gelgelelim ki kazın ayağı öyle değil. Neden mi? Çünkü 1918 tarihinde, Mondros'un peşinden İstanbul işgal olunuyor. İstanbul'un işgaline karşı mitingler, işgal dönemini anlatan hatıratları/romanları az çok bilen biri işin "resmiyet" kazanmasının çok öncesinde neler olup bittiğini bilir. Dolayısıyla, İstanbul yıllar evvelinden işgal olunmuş iken Hakimiyet-i Milliye gazetesinde "İstanbul İtilaf Devletleri tarafından işgal edildi." gibi abesle iştigal düzeyinde bir cümlenin geçmesi tahayyül dahi edilemez.


< Resime gitmek için tıklayın >
C
4 yıl
TÖDER Yanlış Cevap
AYT Edebiyat-Sosyal .
C
7 yıl
Taslaman ile Sifil Tartışması Bugün 21\u0027de
https://m.youtube.com/watch?v=3ny_ndiqG38

Sonunda bugün 21:00'da Ebubekir Sifil ile Caner Taslaman Veysi Ateş moderatörlüğünde Habertürk kanalında.
C
7 yıl
Osmanlı Türkçesi Rehberi
Rehbere başlamadan önce Osmanlıca öğrenmek boştur, zaman kaybıdır, gereksizdir gibi yorumlar için cevaben sizin için gereksiz olan Osmanlıca bazılarının dersi geçmek, bazılarınınsa sadece tarih ya da edebiyat merakı/ilgisi için öğrenmeye çabaladığı bir dildir diyebilirim. Bu rehber de onlara yardımcı olmak içindir. Bunun dışında saçmasapan siyasi önyargıların muhatabı da bu konu değildir.

OSMANLICA

Osmanlıca basite indirgersek Türkçenin Arap alfabesi ile yazımı, detayda ise özellikle Arapça ve Farsça dilbilgisi ve kelimelerin etkisinde ve temelinde Türkçeyi barındıran bir dildir. Öyle ki Osmanlıca öğrenirken Arapça-Farsça tamlamalar, fiiller, çoğul ekleri, kalıplar ve vezinler gibi birçok konuyu öğreneceksiniz.

1-İlk etapta alfabeyi öğrenmelisiniz, bu alfabe neredeyse tamamiyle Arap alfabesinden oluşur ama Farsça'dan ve Türkçeden gelen birkaç harf daha dahildir. Çoğu sesli harf yazılmaz ya da başka sessiz harfler ile gösterilir. Harekeler ise Osmanlıca'da neredeyse hiç yoktur.

Not: Yazının farklı yazı biçimleri vardır ama başlangıçta en anlaşılır olan 'matbu' yazının öğrenilmesi ve onunla devam edilmesi makuldür.

2- İlk aşamadan sonra günümüz dilinin Arap harfleriyle yazılmış halini okuyabilirsiniz ama kelimelerin kendine has yazımları ve kurallarından dolayı hızlı okuma pratik ister. Bunun için bol bol okuma yapmanız lazım, bu metinler günümüz diliyle aynı olmalıdır. Okuma egzersizleri yaparken Osmanlıca yazma çalışmalarına başlamanız yararınıza olur.
Transkripsiyonlarıyla Osmanlıca kolay metinler barındıran "Osmanlı Türkçesi Kolay Okuma Metinleri"-Metin Uçar tavsiye olunur.

3- Günümü dilini hızlı okur hale geldikden sonra artık hem daha eski orjinal metinler okumaya hem de artık dilbilgisi çalışmaya başlamak gerekir.Osmanlıca'da bulunan Farsça- Arapça dilbilgisini öğrenmek ve günümüzde kullanılmayan ve bilmediğiniz kelimeleri metinlerde tespit edip kelime ezberlemeye başlamalısınız. Hala üstüne olmayan Şemseddin Sami'nin "Kamus-i Türki" isimli sözlüğünün Osmanlıca hali kullanılabilir.

Artık dilbilgisi ve ciddi öğrenim için "Osmanlı Türkçesi Kılavuzu"- Hayati Develi Osmanlıca öğrenmek için en iyi eserlerdendir. Hem öğrencilerin hem de hocaların tavsiyesidir. Bununla beraber Ömer Seyfettin, Refik Halid Karay ve biraz daha ağır dilli yazılara başlamalısınız. Bir sonraki aşamada İkdam, Hakimiyet-i Milliye vb. gazeteleri ya da 1928'de matbu hale aktarılmış olan Nutuk'u okuyabilirsiniz. Daha birçoj metin internet ortamında mevcut.

Yalnız bu üç adım basit ve kısa görünebilir ama özellikle Arapça-Farşca kaideler, okunaklı olmayan yazılar ve bilmediğiniz kelimelere vakıf olmak için gereken şey bol bol okuma yapmak ve mümkün olduğunca Osmanlıca yazmaktır.
Bu aşamaların hepsinde matbu yazı üzerine çalışılmalıdır, rika yazısının artık öğrenilmesinin yeridir ve lehinize olur.

Bu aşamalardan sonra bazı kitabeleri, 20. asır belgelerinin bazılarını ve birçok matbu orjinal vesikayı okur hale gelirsiniz ama rika/elyazısı, hüsnü hat, nesih vb. birçok yazı biçimi vardır ve bunlar ayrı bir çalışma ister. Şunu da belirtmeliyim ki Osmanlıca da kendi içinde 3 döneme ayrılmaktadır dolayısıyla birçok Osmanlıca yazı yine sizin için okunamaz olacaktır ama bu aşama Tarih, Türk Dili ve Edebiyatı öğrencileri ile birçok meraklı için kafi seviyeye ulaştırır.
C
7 yıl
Caner Taslaman Celal Şengör\u0027e Meydan Okuyor
https://m.youtube.com/watch?v=P5WJ0q_z_bw
Bence ilginç olabilir, sonuçta ikiside az-çok bilgili insanlar ve özellikle Celal Şengör bu konuda Caner Taslamanı mahvedebilir. Öyle ya da böyle Caner Taslaman çok meşhur ve TV'de yine birçok kez tartışıp karşı tarafı yendi.Artık bi dur denmesi lazım.Umarım Celal Şengör cevap verir
C
7 yıl
Caner Taslaman Celal Şengör\u0027e Meydan Okuyor
https://m.youtube.com/watch?v=P5WJ0q_z_bw
Bence ilginç olabilir, sonuçta ikiside az-çok bilgili insanlar ve özellikle Celal Şengör bu konuda Caner Taslamanı mahvedebilir. Öyle ya da böyle Caner Taslaman çok meşhur ve TV'de yine birçok kez tartışıp karşı tarafı yendi.Artık bi dur denmesi lazım.Umarım Celal Şengör cevap verir.
DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.