K

Çavuş
27 Kasım 2016
Tarihinde Katıldı
Takip Ettikleri
0 üye
Görüntülenme (?)
2 (Bu ay: 0)
Gönderiler Hakkında
K
7 yıl
Neden her tm ci hukuk istiyor?
Dikkat ettim 2 senedir çevremde her tm'cinin ilk hedefi hukuk kazanmak. İlk 30 bine girene hukuk yazarsın artık diye bakılıyor. Merak ettiğim, herkes gerçekten hukuk okumayı istiyor mu, yoksa sürü psikolojisi mi? Yani hukuk herkesin gözünde 1. olduğu için mi tercih ediliyor?
K
7 yıl
Tercih Listem Nasıl?
K
7 yıl
Medeniyet psikoloji kaçla kapatır?
Tahminleri alalım
K
7 yıl
İngilizce Metin Çevirisi
Arkadaşlar alttaki metni İngilizceye çevirebilir misiniz?

KEMENÇENİN TARİHÇESİ

Farsça kökenli bir kelime olan "kemençe" aynı dildeki "keman(=yay,kavis)" kelimesi ile "-çe(=küçültme eki)" ekinin bir araya gelmesinden oluşur ve "yayla çalınan küçük saz" anlamını taşır. Öte yandan Divan-ı Lûgat-it Türk'te "-çe" benzetme ekidir. buna göre Kemençe "kemana benzer" "keman gibi" anlamı kazanmaktadır.

Orta Asya’da şekil olarak bugünkü kemençeye tam benzemeyen, fakat onun atası sayılabilecek birçok saz görülür. Orta ve Uzak Asya Müslüman ve Moğol saz takımlarındaki yaylı sazlar incelendiğinde farklı isimlere de rastlanmakla birlikte (örneğin Kırgızistan ve Özbekistanda Kıyak) çoğunlukla "Kemençe veya Kemançe" adının verildiğine ve "Iklığ - Iklık" adıyla beraber kullanıldığına rastlıyoruz. Benzer şekilde Fransa'da "Pochette (poşet) " İngiltere'de ise "Kit" olarak adlandırılan ve kemençe ile benzerliklere sahip yaylı çalgı türü olduğu bilinmektedir. Kemençenin -çe ekindeki küçültme anlamı pochette kelimesinde de vardır. Çünkü Fransızca da bu kelimenin cep, kese yada cepte taşının şey gibi anlamları vardır.

Kemençe kelimesi bugün Türkiye dışında İran, Ermenistan, Yunanistan, Gürcistan, Azerbaycan gibi pek çok ülkede kullanılmaktadır. Günümüz Türkiye'sinde biri klasik türk müziğinin Armudi kemençesi, diğeri ise Doğu Karadeniz halk müziğinin Karadeniz kemençesi olmak üzere iki tür kemençe kullanılmaktadır. Ayrıca kabak kemani de bazen kemençe olarak isimlendirilmektedir. Armudi kemençe ve kemaninin benzerlerine rastlanmakla birlikte (Macarlar benzer türde çalgıya HEGEDÜ, Yunanlılar LİRA, Bulgarlar GADULGA, Araplar REBAP adını vermişlerdir) Karadeniz kemençesinin şekil ve çalınış tarzı bakımından benzeri bulunmamaktadır. 18. yy. sonlarına kadar Türk müziğinin tek yaylı sazı olan Kemençe'nin yerini, Batının önce Viola d'amore'si (sinekemanı adıyla), sonra da Violino'su (keman) aldı. Ama Karadeniz kemençesi horonlar sayesinde, armudi kemençe ise 19. yy. ortalarına doğru girdiği fasıl topluluğu içinde günümüze kadar gelebildi.

Bu sitenin konusu olan Karadeniz kemençesi Doğu Karadeniz Bölgesi dışında Yunanistan ve diğer ülkelere göç etmiş olan Karadeniz kökenli mübadil Rumlar tarafından da halen yaşatılmaktadır. Ayrıca Trabzon ve çevresinden göç eden Ermenilerinde bu sazı kullandıkları bilinmektedir.

Türk müziğinin bu en küçük yaylı sazı, boy-bosundan umulmayacak güçte bir ses yüksekliğine ve tınısına sahiptir.
K
7 yıl
TM-3 35K
İstanbulda hangi psikolojiler gelir?
K
7 yıl
TM-3 25k ihtimali var mı?
YGS:

TR:30,75 net
SOS:34,75 net
MAT:14,75 net
FEN:4 net

LYS:

EDB:46,75 net
COG:19 net
MAT:14-18 net arası

OBP: 78,86

Bu netlerle Okan ya da Işık tam burslu psikoloji gelir mi?
K
7 yıl
Psikoloji bölümü (üniversite)
İnşallah puanım yeterse psikoloji yazıcam. Ama eldeki netlerle anca vakıf üniversitesi tutarsa tutacak. Şimdi ben 1 sene kalırsam çok büyük bir para ödemem gerekecek bildiğim kadarıyla. Bu bölümü gerçekten okumayı istiyorum ama sınıfta kalma durumu olursa o kadar parayı ödeyemem de. Ne yapacağımı bilemedim. Ortada net bir şey yok ama puanım tutsa bile bu konu kafamı kurcalıyor.

Bu bölümde okuyan ya da bilgi sahibi olan varsa bölümün zorluğu hakkında bilgi verebilir mi acaba?
K
7 yıl
Yabancı dizi önerisi
Merlin ve Lost'u izledim. Bu diziler gibi aksiyon-macera içerikli, sürükleyici ve ingilizcesi anlaşılır bir dizi lazım.

Gelsin öneriler hadi bekliyorum
K
7 yıl
Ortak Banka Hesabı
Arkadaşlar 4 kişi ortak bir banka hesabı açmak istiyoruz. Ama bu ortak hesapta kişi sınırlaması falan var mı acaba internetten baktım 2 kişi açabilir falan yazıyor da bilgisi olan var mı acaba? Ayrıca 4 kişinin 2'si reşit sadece. Bir sıkıntı çıkar mı?
K
7 yıl
TM-3 kaça girerim?
ygs-5 90k

mat2: 20net
Edb: 45net
Cog: 17-18net

okul puanı 78

30k gelir mi?
DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.