F

Onbaşı
11 Mart 2015
Tarihinde Katıldı
Takip Ettikleri
0 üye
Görüntülenme (?)
2 (Bu ay: 0)
Gönderiler Hakkında
F
8 yıl
MESLEK OLARAK FOTOĞRAFÇILIĞI SEÇMEK İÇİN 5 NEDEN
Birkaç hafta önce size nasıl daha iyi fotoğraflar çekebileceğinizden bahsetmiştim. Ancak bu bahsettiklerim işin hobi kısmıyla ilgiliydi. Şimdi işin diğer kısmını vurgulamak ve fotoğrafçılığı meslek edinmek için cezp edici sebeplerden bahsetmek istiyorum.

Tutku
İyi fotoğraflar çekiyorsanız ve bu konuda kendinizden eminseniz bu fotoğrafçılık mesleğini icra etmeniz için ilk nedendir. Eğer sevdiğiniz ve tutkuyla bağlı olduğunuz işi yaparsanız sabah çalışmak için sıcak yatağınızdan kalkmak rahatsız edici olmayacaktır. Fotoğrafçılık güzel, duygusal resimler yaratıp onları paylaşarak hayatınızı kazanabileceğiniz yaratıcı bir meslektir.

Özgürlük

Bu mesleği yaparken kimse size ne yapacağınızı söylemez. Müşterilerin isteklerini doğrudan dinler ve kimseden emir almadan çalışırsınız. Sabahları yatakta biraz daha uzun kalmak mı istiyorsunuz? Sorun değil, zamanınız tamamen sizin. Elbette bunu yaparken müşterilerin ihtiyaçlarını gözden geçirmeli ve özgür zamanınızda onların isteklerini karşılamaya da yer vermelisiniz. Ancak zamanınız tamamen size aittir ve bu mesleği yaparak günde sadece 4-5 saat aktif olarak çalışabilir ve kendi zamanınız üzerinde tasarruf sahibi olabilirsiniz

İşbirliği
Fotoğrafçılık yaparken dikkat etmeniz gereken en önemli meselelerden biri meslektaşlarınızla sürekli iletişim hâlinde olmaktır. Örneğin kendi uzmanlık alanınızın dışında bir işe sahip olduğunuzda başkalarıyla yardımlaşabilirsiniz. Diğer fotoğrafçılarla temas hâlinde olmak size ilham verecektir. Fotoğrafçılarla karşılıklı işbirliği ve fikir alışverişi yaparak hem fotoğraf pratiğinizde hem de mesleki portföyünüzde gelişme sağlayabilirsiniz.

Güzel Yerler

Bir fotoğrafçı olarak yapacağınız işlerde güzel yerler seçmeniz gerekir. Stüdyo fotoğrafçılığının bu duruma örnek oluşturduğu söylenemez ancak düğün fotoğrafçılarının fotoğraflarında uygun arka planı yakalamaları gerekir ve bunun için güzel yerlere gitmeleri son derece önemlidir. Sabit bir ofiste çalışıyorsanız zamanınızın çoğunu dört duvar arasında, sıkıcı bir yerde, aynı insanlarla geçirirsiniz ve işinizde ne kadar başarılı olursanız olun bu ortam bir süre sonra memnuniyetinizi azaltır. Bir fotoğrafçı olarak çalışmak istediğiniz güzel yerleri belirleyin ve izin gerekiyorsa bunun için zaman ayırın.

Memnun Müşteriler
Eğer müşteri olarak fotoğraf sipariş etmişseniz, bunun insanı ne kadar mutlu ettiğini görebilirsiniz. Çünkü fotoğraflar özel anlarınızı ölümsüzleştirmiştir. Yaptığınız işle müşterilerin doğrudan memnuniyetini kazanabilir ve özel anlarının bir parçası olabilirsiniz. Ayrıca bir galeri, kitap, dergi için fotoğraflar çekerek onlarca insanın hafızasında yer edinebilirsiniz.

MESLEK OLARAK FOTOĞRAFÇILIĞI SEÇMEK İÇİN 5 NEDEN
F
8 yıl
SEVGİLİYE ÖZEL RESİMLER İÇİN İPUÇLARI
Sevdiklerinize onları sevdiğinizi hissettirmenizin milyonlarca yolu var. Bunlardan en güzel hiç kuşkusuz beraberken geçirdiğiniz vakit içerisinde fotoğrafladığınız karelerdir. CanonFlavio ve Bandiere iki uluslararası fotoğrafçı sizlere sevdiklerinize güzel bir albüm yapabilmeniz için fotoğraf çekmenin ipuçlarını veriyorlar.

Derin bir aşk hikayesi


Bu tarz fotoğraflar genelde çiftlerin birbirlerine olan zıtlıklarını simgeleyen derin anlam içeren fotoğraflardır. Kamerayı birbirlerine doğru dönük olan ve birbirlerinin gözlerinin içerisine bakan çiftleri cepheden görecek şekilde ayarladıktan sonra benzersiz bir biçimde bu çiftin aşk hikayesinin kompozisyonunu oluşturacak şekilde fotoğraf çekilir.

Sıradan aşk fotoğraflanması

Herkesin bildiği tipik birbirlerini seven ve ilişkilerini cıvık bir biçimde yaşayan çiftlerin çekildiği fotoğraflardır. Duyguların oldukça laçka bir şekilde dışa vurulduğu bu fotoğraflar içim örnek arka tarafta Paris manzarasının bulunduğu birbirlerine sarılarak çekilmiş olan çift fotoğraflarıdır. Bu fotoğrafların kalitelisini çekebilmek için gereken şey anı kovalamaktan geçer.

Anlık sevgi fotoğrafları

Sevginin yüze yansımış olan halini gösteren fotoğraflardır. Anı yakalayarak çekilen bu fotoğraflar sevginin ifade edildiği en gerçekçi fotoğraflar olarak göze çarpar. Doğal yakalanmış bu fotoğraflar anlayış, hoşgörü, sevgi, saygı ve güven duygusunun çağrıştırıcısı olarak göze çarparlar.

Spontan aşk fotoğrafları

Bu resimler sevgi dolu bir ilişkinin parçası olarak eğlenceyi, heyecanı ve macerayı temsil eder. Bu resimler birbirlerinin elini tutan sevgililer, beraber farklı bir etkinlik içerisinde olan çiftlerde görülür. Anı hızlı yaşamak gerektiğinin bilincinde olan bireylerde görülür.

SEVGİLİYE ÖZEL RESİMLER İÇİN İPUÇLARI
F
8 yıl
MAKRO FOTOĞRAFÇILIKLA İLGİLİ SIK SORULAN 9 SORU
Mayıs ve Haziran ayları makro fotoğraflar çekmek için mükemmel zamanlardır. Rengarenk çiçeklerin açtığı bu zamanlarda harika fotoğraflar yakalanabilir. Geçen Mayıs-Haziran aylarında makro fotoğrafçılıkla ilgili bir atölye çalışması başlatmıştım. Aşağıda çalışmaya katılanların en çok sordukları on soru ve cevapları yer alıyor.

Pozlama

Pozlama yaparken makineniz büyük ihtimalle belli bir renk tonlamasına odaklanacaktır. Bu kırmızı, mavi veya yeşil olabilir. Özellikle gelinciklerin fotoğrafını çekerken buna dikkat etmeniz gerekir. Eğer makineniz çimlere odaklanırsa gelinciğin güzel kırmızı yaprakları belirgin olmayacaktır. Makinenizin LCD ekranında siyah beyaz odaklanma seçeneğiyle birlikte farklı renk tonları için histogram ayarları bulunmaktadır. Bu arada doğru odaklanma ayarlarını yapmazsanız fotoğraflarınız RAW formatına dönüştürülürken bazı renk sorunları olabilir. Kırmızı tonlamalarda düşük diyafram ve ISO ayarları kullanarak kaliteli bir fotoğraf yakalamanız mümkündür.

Renk
Adobe RGB, sRGB gibi ayarlarla daha dolgun renkler yakalayabilirsiniz. Adobe RGB özellikle makro fotoğrafçılık için uygundur. Bu ayarları kameranıza uyguladıktan sonra RAW formatında kaliteli resimler yakalamanız mümkün olacaktır.

Derinlik
Kısa odak ölçülerini kullanarak makro fotoğraf çekiminde gerekli olan derinliği kolaylıkla yakalayabilirsiniz. Bunun için özel olarak üretilmiş makro objektiflerden edinmeniz gerekir. Bir telefoto objektife geniş açılı veya standart bir lens ekleyerek istediğiniz derinliği yakalayabilirsiniz. Eğer arka planda çok detay yoksa diyafram derinlik tercihleriyle de derinliği ayarlayabilirsiniz. Ancak diyafram deliğinden sızan ışık ışınları doğrudan sensöre gelerek renk ayarlarında ciddi bozulmalara yol açabilir. Bu nedenle 16/f veya daha küçük ölçüde bir diyafram aralığını makro fotoğrafçılık için asla tercih etmiyorum.

Sensör
Küçük bir sensör, büyük bir objektife eklendiğinde büyük ölçekli bir sensörden daha iyi bir yakınlık sağlayacaktır. Sensörü belli bir yere odakladıktan sonra, odağın etrafındaki çember ile arka planı ayarlayabilirsiniz. Arka planı bulanıklaştırmanız odağı daha iyi yansıtmanızı sağlayacaktır. Ayrıca Bununla ilgili bilgileri Vikipedi’de bulabilirsiniz. Bu küçük sensörler büyük ölçekli olanlara göre daha çok derinlik sunmaktadır. Bir kompakt fotoğraf makinesi ile makro fotoğrafçılıkta büyük yol kat edebilirsiniz.

Deklanşör
Rüzgâr görünürde bir etki yaratmasa da, makro fotoğraf çekerken özellikle çiçeklerde rüzgârın etkisi belli olacaktır. Çiçeklerin ince ve narin sapları rüzgârdan mutlaka etkilenecektir. Bu nedenle çiçeğin hareketini algılayabilmek için hazır bir obrüratör kullanmanız faydalı olacaktır.

Duyarlılık
Mümkün olduğunca 100 ISO gibi düşük ayarlar kullanın. Ama gereken deklanşör veya diyafram hızına göre ISO ayarlarınızı yükseltmekten çekinmeyin. Çekime başlamadan önce parazitsiz görüntüler yakalamak için farklı ISO ve diyafram ayarlarıyla alıştırmalar yapmanız faydalı olacaktır. Örneğin Nikon D3 ile ISO 800 ayarlarında detaylı ve renkli görüntüler yakalamanız mümkündür.

Odak
Makro çekimlerde manuel odaklama yapmanız daha faydalı olacaktır. Aksi takdirde otofocus gereksiz yerlere odaklama yaparak elde etmek istediğiniz görüntüyü flulaştırır.

Yardımcı Gereçler
Ben fotoğraf çekerken her zaman bir su spreyi ve bir el feneri getiririm. Spreyi çiçeğe hafifçe sıkarak çiğ damlaları yaratabilir ve bununla harika bir fotoğraf yakalayabilirsiniz.

Dokuları detaylı bir şekilde yakalayabilmek için bir makro lens edinmeniz gerekmez. Bir yakın çekim filtresiyle de dokuları fotoğrafınıza işleyebilir ve harika bir görüntü yaratabilirsiniz.

MAKRO FOTOĞRAFÇILIKLA İLGİLİ SIK SORULAN 9 SORU
F
8 yıl
EVCİL HAYVAN FOTOĞRAFLAMAK İÇİN 8 İPUCU
Evcil hayvanların fotoğraflarını çekmek zevkli olsa da biraz uğraş gerektirir. Kürklü dostumuzu bir kemik veya oyuncak yardımıyla ikna edip fotoğrafını çekebiliriz. Şımarık kedi ve köpek resimleri bugünlerde sosyal medyada oldukça popülerdir. Peki bu fotoğraflar nasıl çekilmeli? Evcil hayvan fotoğrafları alanında dünya çapında tanınan bir fotoğrafçı olan Paul Walker, bu işle ilgilenmek isteyen için 8 ipucunu paylaştı. Paul, 2012 yılında İskoçya’da “En iyi hayvan fotoğrafçısı” ödülünü beşinci kez aldı.

Bir Poz Yakalayın

Evcil hayvanlarınızı ödüllendirerek fotoğraflarını çekmek için uygun konuma girmelerini sağlayabilirsiniz. Bu yöntem özellikle köpeklerde işe yarar. İyi sonuçlar yakalayabilmek için hayvanın ilgi odağı olduğunuzdan emin olun. Meraklı bir köpek veya kedinin ilgisini objektifinizi aşağı doğrultarak çekebilirsiniz.

Eyleme Geçin
Sabır ve aksiyon iyi bir hayvan fotoğrafı yakalayabilmenin temel unsurlarıdır. Bir evcil hayvan fotoğrafı çekerken hareketlerini tahmin edip diyafram ayarlarını ona göre ayarlamanız gerekir. Ama farklı bir şey denemek için hayvan standartlarını ziyaret edebilirsiniz. Böylece fotoğraflarınız daha etkili ve samimi olabilir. Farklı açılardan kareler yakalayarak mükemmel bir çekim elde edebilirsiniz.

Bakış ve Anlatım

“Gözler ruhun aynasıdır” sözü hayvanlar için de geçerlidir. Özellikle bizimle birlikte yaşayan evcil hayvanların duygularını gözlerle belli ettiğini görmeniz zor olmayacaktır. Evcil hayvan sahibiyseniz, hayvanınızın bakışlarına bakarak ne istediğini anlamanız zor olmaz. Gözlere odaklanın ve arka plan parlaklığını gözlerdeki duyguyu öne geçirecek şekilde ayarlayın. Böylece hayvanınızın duygusunu iyi bir kareyle yakalayabilirsiniz.

Arka Plan Seçimi

İyi bir arka plan fotoğraflarınıza değer katacaktır. Evcil hayvanlarınızı fotoğraflarını çekmek için özel yerlere göz gezdirin. Örneğin evinizin arka bahçesini veya bir parkı seçebilirsiniz. Bununla birlikte su da fotoğraflarınıza güzellik katacaktır. Kedilerin suyla arası pekiyi olmasa da köpeğinizi deniz gibi yerlerde çekebilirsiniz. Köpeğinizin güvenliğini de düşünerek sığ su olan yerler bulmalısınız.

Hayvanınızın Kişiliğine Önem Verin

Hayvanlar da tıpkı insanlar gibi benzersiz kişiliklere sahip canlılardır. Profesyonel bir evcil hayvan fotoğrafçısı olmanın en büyük avantajı hayvanın ruh hâlinden haberdar olmak ve kişiliğini tanıyacak vakte sahip olmaktır. Her zaman kamerayla denemeler yapabilir ve hayvanınızın ruh hâlini yakalamak için uğraşabilirsiniz. Evcil hayvanınız ne kadar yaramaz olursa olsun elinde sonunda size fotoğraf çekmek için iyi bir fırsat sunacaktır

Çocuklar ve hayvanlar
Çocukları ve hayvanları aynı kare içinde yakalamak biraz pratik ve sabır gerektirebilir ancak bu şekilde oldukça güzel kareler yakalayabilirsiniz. Çocukların ve hayvanların doğası oyunculuk bakımından benzerlik taşır bu yüzden bir arada çok hoş bir görüntü oluşturabilirler. Onların dikkatini çekin ve güzel bir fotoğraf karesi yakalayabilmek için iyi bir uyum yaratabilmelerini sağlayın.

Kontrast
Evcil hayvanların da bizim gibi dinlenmeye ihtiyacı var. Rahat ve sakin anlar genellikle iyi pozisyonlar yaratabilir. Hayvanınızın kendinizi rahat hissettiğinden emin olun. Onları kendi renkleriyle uyum sağlayan bir arka plana çekip rahat ettirmeye çalışın. Doğru aydınlatma fotoğrafçı için her zaman önemlidir. Evcil hayvanınız uyurken fotoğraflamayı amaçlıyorsanız onu rahatsız etmeyecek ve uykusunu bölmeyecek bir flaş kullanmaya çalışın.

Bir Oyun Tasarlayın
Fotoğraf çekerken evcil hayvanınızı eğlendirmeye çalışın. Bu hem küçük dostunuz için keyifli olacak hem de iyi bir fotoğraf yakalamanızı sağlayacaktır. Evcil hayvanlar için oyuncakla birlikte şapka, gözlük, kravat gibi aksesuarlar da kullanabilir ve keyifli kareler yakalayabilirsiniz. Hayal gücünüzden başka bir sınır yok!

EVCİL HAYVAN FOTOĞRAFLAMAK İÇİN 8 İPUCU
F
9 yıl
Fotoğrafçılık İçin Bazı İpuçları
Eğer sokakta rastladığınız bir insana veya yolculuk ederken gözünüze ilişen bir manzaraya baktığınızda gözünüzde bir fotoğraf karesi canlanıyorsa fotoğrafçı gözüne sahipsiniz demektir. Bu fotoğrafçılık yapabilmek için gerekli olmakla birlikte tek başına yeterli olmayacaktır. Fotoğrafçılık, görsel zeka kadar devamlı gelişim gerektiren bir iştir ve kendinizi bu alanda geliştirebilmeniz için bazı hususlara dikkat etmeniz gerekecektir.

Öncelikle fotoğrafçılığın bir pratik meselesi olduğunu unutmamak gerekir. Fotoğraf çekebilmek için görseli iyi algılamak yeterli değildir. Fotoğraf sanatına ne kadar hakim olursanız olun, pratiği yitirdikten sonra iyi fotoğraflar çekmeniz zorlaşacaktır. Bu yüzden fotoğraf makinesinin dolabınızda değil çantanızda olması gerektiğini unutmayın. Fırsat bulduğunuz her an çekim yapmak pratik kazanmanızı sağlayacaktır. Bunun için kendinize vakit ayırmakta zorlanıyorsanız bir fotoğraf kulübüne katılabilirsiniz. Böylece hem sık sık düzenlenen etkinliklere giderek fotoğraf çekmek ve başka fotoğrafçılarla çektiğiniz fotoğraflar üzerine konuşmak faydalı olacaktır.

Fotoğraflarınızı yayınlamak için kendinize bir web sitesi açmanız faydalı olacaktır. Facebook gibi sosyal platformlarda fotoğraflarınızı paylaşabilirsiniz ancak çalışacağınız kişilerin sizi doğrudan bulabileceği bir web sitesine sahip olmanız daha faydalı olacaktır. Sosyal paylaşım sitelerindeki emek hırsızlığını da göz önünde bulundurmanız gerekir. Facebook’a yüklenen bir fotoğrafı paylaşmak veya bilgisayara kaydetmek oldukça kolaydır. Bu yüzden fotoğraflarınızı kendi resmi web sitenize yüklemek ve çalışmalarınız için örnek tescil eden fotoğraflar seçmek faydalı olacaktır.

Fotoğraf arşivi oluşturmak hem çalışmalarınızı gözden geçirmenizi sağlayacak hem de çalışmalarınızı tanıtabilmek için fotoğraf seçmenizi kolaylaştıracaktır. Fotoğrafların konusuna, temasına göre fotoğrafları gruplara ayırarak etiketleyebilir ve bir sıraya koyabilirsiniz. Çalıştığınız her konuda böyle bir fotoğraf arşivi oluşturabilir ve çalışmalara devam ettikçe kendinizi geliştirmek için fotoğrafları bu arşive koyabilirsiniz. Böylece kaydettiğiniz ilerlemeyi görmeniz de kolay olacaktır.

İlginizi çeken birçok alan olabilir ancak fotoğrafçılığın her alanında uzmanlaşmanız oldukça zordur. Fotoğrafçılık disiplinli bir şekilde ilerlemesi gereken bir yetenektir. Örneğin kendinizi manzara ve doğa fotoğrafları alanında iyi hissediyor ve model çalışmalarında istediğiniz başarıyı elde edemiyorsanız siz bir doğa fotoğrafçısısınız demektir. Bu alanda ilerlemek sizin için daha faydalı olacaktır. Elbette bütün alanları deneyebilir, ilgi duyabilirsiniz ama fotoğraf çekerken en yatkın olduğunuz alanı bularak ona göre ilerlemeniz faydalı olacaktır.

Fotoğrafçılık İçin Bazı İpuçları
F
9 yıl
Manzara fotoğrafı için 10 ipucu
BİR MANZARA FOTOĞRAFI ÇEKMEK İYİ BİR GÖRÜNTÜ YAKALAMANIN YANI SIRA, DOĞRU EKİPMAN, SABIR VE ZAMANLAMA GEREKTİRİR, TÜM BUNLAR O KADAR KOLAY DEĞİLDİR. BU MAKALEDE İYİ MANZARA FOTOĞRAFLARI ÇEKMEK İÇİN 10 İPUCU YER ALMAKTADIR.

1- Kendinizi hazırlayın
İyi bir hazırlık manzara fotoğrafçılığı için çok önemlidir. Google Earth veya başka bir program yardımıyla konum belirlenerek bu konumda diğer fotoğrafçıların çektiği fotoğraflara göz atılabilir. Bulduğunuz konum gündoğumu veya günbatımı sırasında ilginç bir görüntüye mi sahip? Ya da buranın ışık yoğunluğu nasıl? Rahatsız edici unsurlar bulunuyor mu? Fotoğraf çekmek istediğiniz yerde hangi şartların olduğunu ve olması gerektiğini oraya varmadan önce bilmeniz faydalı olacaktır. Böylece daha iyi ve daha başarılı manzara fotoğrafları çekebilirsiniz

2- En iyi ışığı kullanın
Manzara fotoğrafçılığı için en iyi zaman gündoğumu ve günbatımı saatleridir. Bu herkesçe bilinmektedir ancak bu süre içinde ışık önemli ölçüde değişebilir. Fotoğrafınız için hangi ışığı tutmak istediğinizden emin olun. Küçük nüanslar belli anları yakalamak ve güzel bir resim elde etmek için faydalı olabilir. En azından güneş doğmadan önce orada olduğunuzdan ve gün batımını yakalayabilecek zamanda yetiştiğinizden emin olun. Eğer ışık fotoğraf yakalayabileceğiniz durumda değilse, gidin.

3- malzeme bilgisi ve uygun tekniği kullanmak
Manzara fotoğrafçılığının en kolay kısmı malzeme bilgisi ve teknikolsa da burada sık sık yanlış yapılmaktadır. Doğru tekniği kullandığıonızdan emin olun. Yüksek detaylar yakalayabilmek için mümkün olan en düşük ISO ayarında ve F/16 civarındaki diyafram değerleriyle çalışın. Otofokus kullanın ancak asla elle odaklama yapmayın. Size odak derinliğinin nerede başladığını anlatmak istiyorum. Pozlanmış manuel veya diyafram öncelikli çekim modunu iyi bir pozlama için kullanarak yeterli pozlama ayarı yapabileceğinizi düşünüyorum. Az veya aşırı pozlamaya maruz kalmamak için çekim yapacağınız yere bilinçli gidin.

4- tripod ve kablo çıkışını kullanın
Ayrıntılı bir manzara yakalayabilmek iyi bir fotoğraf çıkarabilmek için önemlidir. Mümkünse bir tripod kullanın ve kaliteli bir tripod kullandığınızdan emin olun. Sert ve ağır bir tripod size iyi gelecektir. Buna ek olarak, bir kablo salınımını kullanımak uzun pozlama için idealdir özellikle kablo sürümü önemlidir. Böylece kamera kullanılan ayna-opklapfunctie mümkün olduğunca titreşimleri engellemek için mümkün olan her şeyi yapabilir (ilk resmi çektikten sonra aynayı birkaç saniye yukarı doğru çevirir) ve çekebilirsiniz. Bunun sonucu olarak net ve ayrıntılı görüntüler elde edeceğinizden emin olabilirsiniz

5- Hava Durumu Hakkında Bilgi Edinin
Seçtiğiniz yerde uygun koşulların olup olmadığını öğrenmek için hava tahminlerine göz atmanız faydalı olacaktır. Rüzgar nereden geliyor? Bulut nerede sürükleniyor ve hangi renk yoğunluğunda? Yüksek veya düşük gelgit var mı? Bunları öğrenerek gitmek istediğiniz konumun durumunu tahmin edebilir ve daha ilginç kareler yakalama fırsatı elde edebilirsiniz. Hava durumu hakkında birşeyler bilmek faydalı olacaktır. Örneğin sıcak bir günden sonra soğuk bir gün gelirse toprak sis oluşturur. Bu durum iyi bir fotoğraf yakalamak için yararınıza olacaktır.

6- İyi bir kompozisyon sağlayın
İyi bir kompozisyon yaratman”ın bilinen kuralları: Bir çizgi oyunu ve ilgi noktasını muhafaza ederek ve ön planda kullanılacak bir konu yaratarak derinlik yaratmak için fotoğraftaki ‘altın oran’ı belirlemek. Bu kuralları uygulamak zor değil. Bunları uygulayarak insanların resme nasıl bakacağını tahmin etmek mümkündür. Oran, denge ve uyum konularını yeterince iyi bilip bunları kullandığınızdan emin olun. Muhteşem bir konum yakalamış olsanız da iyi fotoğraflar çıkarabilmek için bu kuralların önemli olduğunu unutmayın. Bunları fotoğrafınız için bir başlangıç noktası olarak kullanın.

7- Gri tonlamalı filtrelerin kullanımı
Gri tonlama filtreleri her manzara fotoğrafçısının standart donanımı içindedir. Doğru kullanıldığında kameranın ışık ayarlarını doğru yakalanmasını ve dengeli bir pozlama oluşturulmasını sağlar. Karanlık ve ışık arasında çok büyük renk farklarının olduğu günbatımı manzarasını düşünün. Gri degrade filtre kullanarak ön plandaki ayrıntıları çok iyi bir şekilde yakalamak ve pozlanan bu fotoğrafı en iyi şekilde muhafaza etmek mümkündür. Ayrıca sadece güzel renkler için yavaş deklanşör hızları konusunda endişe etmeyin. Aynı zamanda bulutlar ve manzarayla güzel efektler de yakalaybilirsiniz Not: Günümüzde bilgisayardaki fotoğraf editörlerinde de gri tonlama filtreleri bulunmaktadır ama sonradan eklenen efektler asla yukarıda anlatılanların verdiği kaliteyi vermeyecektir. Hiçbir şey eski moda el emeği gibi olamaz!

8- Visualise
Bana hayalperest bir insan olduğumu ve çektiğim fotoğrafların hayalperestçe olduğunu sık sık söylüyorlar. Resmi bir hayalperest olarak görselleştirmeyi ve öyle çekim yapmayı her zaman tercih ederim. En cazip koşullarda nasıl görselleşeceğini planlamadan, manzarayı gördüğünüz an resim yakalamaya çalışmayın. Yani iki boyutlu bakın. Bu kolay tanınan bir mekan bulunarak (hangi şartlarda ve hangi mevsimde olduğu göz önüne alınarak) mümkündür.

9- Çekim İçin Uygun Lensleri Kullanmak
Birçok manzara fotoğrafı geniş açılı lensler ile çekilir. Bu gayet bilinen bir durumdur. Geniş açılı bir lens, iyi bir kompozisyon oluşturmak ve dramatik hatlar yakalamak için gereklidir. Bu her zaman iyi bir seçimdir ancak seçimlerinizi sık sık gözden geçirin ve nasıl bir kare yakalamak istediğinizi kendinize sorun. Görüş alanınıza göz gezdirin ve hangi kısmın sizin için daha büyüleyici olduğunu belirleyin. Ufuk çizgisinde küçük bir bölüm mü belirlediniz? Öyleyse bir telefoto lens ile belirlediğiniz bölümü izole edin. Ayrıca odaklanmak için bir zoom lens kullanın. Böylece lensler size yakaladığınız manzarada kafanızdaki kareleri oluşturmak için yardımcı olacaktır. Ben 500mm ölçüsündeki lensim ile düzenli manzara fotoğrafları çekebiliyorum.

10- Konumun İstediğiniz Gibi Olduğundan Emin Olun
Ekipmanınız, lensleriniz ve yapmak istediğiniz resimler varsa , ama istediğiniz resmi yakalayabileceğinizden emin olamıyorsanız gün batımından bir saat önce tripod arkasında konumlanmanız faydasız olacaktır. Kendinize istekli olup olmadığınızı sormanız gerekiyor? Hayır mı? Sorun değil, ama bazı resimleri çekemeyeceğinizin farkındasınız. Bu durum bir soru işaretini yanında getirir: Etrafınızdaki görüntü için ne kadar büyük bir tutkuya sahipsiniz? Ne kadar güzel bir resim çekmek istiyorsunuz? Çekeceğiniz fotoğrafları gördüğünüz manzaraya duyduğunuz tutku ve coşku belirler. Etrafınızdaki doğa ve manzara için duyduğunuz tutkunun en az fotoğraf çekmek için duyduğunuz tutku ve fotoğraf için yeterli bilgiye sahip olmak kadar önemli olduğundan emin olun. İyi şanslar!

Manzara fotoğrafı için 10 ipucu
F
9 yıl
Dış Mekan Model Çekimleri
Fotoğraf sanatçılığı, sahip olunan fotoğraf dallarının birinde ya da birkaçında uzman olmayı gerektirmektedir. Bu uzmanlıklar arasında düğün fotoğrafları, doğum fotoğrafları, ürün fotoğrafları gibi seçenekler olduğu gibi, genel anlamda moda fotoğrafçılığı da oldukça önemlidir. Moda fotoğrafçılığı, uğraşılan temel işlemler ve yapı itibari ile, daha fazla yaratıcılığa dayalı olduğu için fotoğraf sanatçılarına zevkli bir iş olarak gelmektedir.

Fotoğraf dünyası içinde, sınırsız bir yaratıcılığa sahip olunan dallardan biri, moda fotoğrafçılığı şeklinde bilinmektedir. Çünkü konu insandır, insan olan yerde zenginlik ve derin anlam da doğal olarak artacaktır. Bu şekilde olayın özü fotoğraf sanatçısının algılarına bırakılmış olacaktır.

Estetik ve kompozisyon odaklı kaygıların öne çıktığı model çekimleri, fotoğrafın niteliğine göre de isimlendirilebilmektedir. Örneğin, estetik kaygıların yoğun olduğu çalışmalara genel anlamda “moda fotoğrafçılığı” ismi verilse de, kompozisyon merkezli fotoğraf çekimlerine “portre fotoğrafçılığı” denilmektedir.

Estetik odaklı moda fotoğrafçılığı çalışmalarında en iyi sonuçlar, stüdyo ortamlarında alınmaktadır. Eğer fotoğraf dış mekanda çekilecekse, ışık ve bazı teknik şartlar sağlandıktan sonra stüdyo şartları aranmayabilmektedir.
Dış mekan fotoğraf çekimleri için ilk bilinmesi gereken, reflektör kullanımı gerekliliğidir. Işığın çok sert olduğu saatlerde, modele reflektör ile doğrudan bu ışığı yansıtmak iyi sonuçlar vermeyeceği için, bu sefer de difüzör kullanımı gerekmektedir. Çünkü difüzör, ışığı yayar, dağıtır ve yumuşatır. Model ile ışık kaynağı arasında geçirgen bir yapı olarak kendini göstermektedir. Difüzör kullanılmadığı durumlarda, ışık biraz daha yumuşak gelirken, rekleftörün modele yakın tutulması ile sonuç alınmaya çalışılır.

Dış mekan çekimleri için flaş veya dolgu flaş teknikleri uygulanacaksa, bu ışıkların açıları çok iyi ayarlanmalıdır. Işık eğer doğrudan modele patlatılacaksa, görselliğin bozulmaması için açı çok burada devreye girmektedir. Flaş ışıkların gücü de, fotoğraf için ayarlanabilmektedir. Dolgu flaş gibi ışık kaynağına destek olan bir ışık türünün kullanım açıları ve gücü de oldukça önemlidir.

Dış mekan çekimlerinde konsept öğeleri oldukça önemlidir. Örneğin eski bir bina, düz bir duvar ya da estetik bir fon işimizi görecektir. Bu konuda, yaratıcılık ve program becerileri de büyük önem taşımaktadır. İyi bir kurgu, güzel bir arka fon, bilgisayarda rahat oynanabilir öğeler ve model duruşu, dış mekan çekimlerini anlamlı kılan maddeleri temsil etmektedir. İyi bir fotoğraf sanatçısı, dış mekan çekimlerinde doğrudan başarıyı yakalamak için teorik konular ile pratik uygulamaları doğrudan birleştirebilmelidir.

Dış Mekan Model Çekimleri
F
9 yıl
Kompozisyon Ve Diyafram
Fotoğraf sanatçıları, ilgi duydukları bu harika uğraş üzerinde oldukça detay bilgiler edinerek işlerinde uzmanlaşmaya çalışmaktadırlar. Bu açıdan düşünüldüğünde, bazı teknik kavramların açıklanmasının gerekliliği ortaya çıkmaktadır. Fotoğrafçılık dünyasında önemle üzerlerinde durulan kavramlardan ikisi, kompozisyon ve diyafram kavramlarıdır.

Diyafram
Kabaca tarif etmek gerekirse, fotoğraf filminin ışığa tutulduğu açıklığın çapına, diyafram denmektedir. Lens diyaframının değiştirilmesi, fotoğrafta ciddi değişikliklere ve derinliklere yol açabilmektedir. Fotoğraf makinelerinde ise f-stop şeklinde tanımlı durumdadır.

Modellerine göre değişen fotoğraf makinelerindeki genel duruşlar, f2, f2.8, f4, f5.6, f8, f11, f16, ve f22 şeklinde bilinmektedir. Bu dizilişte, numara küçüldükçe çap artmaktadır. Örneğin F2, daha geniş olduğu için f4’e nazaran daha fazla ışık almaktadır.

Duruşlar arasında matematiksel bir iki katlılık durumu söz konusudur. Örneğin fotoğraf makinesi f8 istiyorsa, siz manuel şekilde f11 ayarlamışsanız, aslında filmi yarı yarıya az ışığa tutmuş olursunuz. Eğer aynı koşullarda f5.6’ya manuel şekilde ayarlarsanız, filmi iki kat ışığa tutmuş olursunuz. 2’nin katları şeklinde ışık durumu değişmektedir.

Bu anlamda belirtilmesi gereken bir başka husus ise alan derinliğidir. Çap arttıkça alan derinliği veya odaktaki uzaklık azalmaktadır. Örnek olarak, eğer f8 ile 4 metre odak uzaklıktaki mesafede iseniz, f4 ile 2 metre uzaklık söz konusu olacaktır.

Fotoğraf makineleri üzerinde diyafram değeri “f” ile ifade edilmektedir. Makine üzerindeki “A” harfi ise, “diyafram öncelikli çekim modu” durumunu göstermektedir.

Kompozisyon
İyi bir fotoğraf sanatçısı olabilmek için, kompozisyon bilgisi ve uygulamalarının yüksek olması gerekmektedir. İyi bir fotoğraf algısı yaratabilmek, bu kavramı ne kadar anladığınız ve uyguladığınız ile de doğru orantılıdır.

Fotoğraf sanatçıları, kompozisyon konusunda bol bol pratik yapmanın önemli olduğunu bilmekte ve buna göre tavsiyelerde bulunmaktadırlar. Bu konuda pek çok kitap da bulunabildiği gibi, eğitimlerde de kompozisyon kavramı üzerinde sıklıkla durulmaktadır. Kompozisyon ile ilgili olarak bir takım alt başlıkların da bilinmesi gerekmektedir. Altın oran, diyagonal etkiler ve üçte bir kuralı gibi bir takım alt kavramlar, sağlam kompozisyon pratikleri için bilinmesi gereken başlıklardır.
Fotoğraf sanatı ile uğraşmaya başlarken, teorik bilgilerin bilinerek pratiğe aktarılması, zaman içinde bilinçli bir fotoğraf sanatçısının evrelerini tamamlamasına neden olacaktır. Buradan hareketle, başarılı bir fotoğraf sanatçısının tüm kompozisyon kavramlarını enine boyuna öğrenmesi, sürekli olarak kompozisyonlar oluşturup bu bilgileri pratiğe dökmesi ve en nihayetinde başarılı çalışmalarını elde etmesi oldukça önemlidir.

Kompozisyon Ve Diyafram
F
9 yıl
Harika Fotoğraf Çekebilmek İçin Tüyolar
Fotoğraf sanatçısı olmak, fotoğraf sanatı ile ilgili her detaya hakim olmayı gerektiriyor. Yetenek ve tecrübe ile harmanlanan fotoğraf sanatçılığı, başarılı kareler ve estetik açıdan tatmin edici görüntüler elde edebilmek açısından oldukça önemli unsurları içerisinde barındırıyor. Haliyle ortaya, harika fotoğraflar çekebilmek için bazı püf noktalarını iyi öğrenebilmek kalıyor. Bu tip bilgilerin ise, konusunda uzman fotoğraf sanatçılarından ve alanında harikalar yaratan fotoğrafçılardan edinilmesi şart gibi duruyor.

Kusursuz fotoğraflar çekebilmek isteyen fotoğraf sanatçısı adayı arkadaşlar için, bir takım tüyoları listelemeye gayret ettik. Aşağıda, madde madde bu tüyoları bulabilirsiniz;

1- Model ya da günlük konsept fotoğraflarında, özellikle birey fotoğrafları çekilirken, yatay eksendeki denklik oldukça önemli oluyor. Yani, makinenin göz hizası, modelin ya da fotoğraftaki asıl kişinin göz hizasına denk getirilmelidir. Bu sayede, fotoğrafın bilinçaltında yaratacağı eşitlik ve normallik değerleri yükselecek ve estetik açıdan herhangi bir sorun algılanmayacaktır.

2- Bir fotoğrafın olmazsa olması, arka plan özelliğidir. Dekupe halde çekilen fotoğraflar ile, daha özenilmiş ve renklendirilmiş arka planlar eşliğinde fotoğraf çekmek kesinlikle farklı bir estetik algı yaratmaktadır. Dekor kullanılacağında da, fotoğrafın hikayesine ve konseptine uygun şekilde bir ortam yaratılmalı ve kullanılacak olan dekorun, arka plan renkleri ve model ile kesinlikle tam bir uyum içinde olması sağlanmalıdır.

3- Fotoğrafların canlı yapısı oldukça önemli olan bir başka unsurdur. Eğer fotoğraf özellikle mat ve karanlık çekilmiyor ise, kesinlikle renk tonlarındaki canlılık uygun olmalıdır. Gündüz vakti çekilen fotoğraflarda bu durum sorun değil iken, karanlıkta ve dış mekanda çekilen fotoğraflarda bu konuya özellikle dikkat etmek gerekiyor. Karanlık ortamda ve dış mekanda, flaş kullanmaya özen gösterin. Bu sayede renler daha canlı ve olması gerektiği gibi görünebilmektedir.

4- Flash kullanımındaki en yaygın hatalardan biri, bu ışığı düzgün şekilde uygulayamamaktır. Flash ışığın tesir mesafesine dikkat edilmeli, ışığın uzanamadığı noktaların karanlık çıkmaması durumu gerçekleşmemelidir.

5- Işığın geliş yönünün ayarlanması oldukça önemlidir. Yalnızca geliş yönü değil, fotoğraf çekilen ortamdaki ışık açısı da bir o kadar önemlidir. Bilhassa güneş ışığının eğik düştüğü anlarda çekilen fotoğrafların oldukça başarılı olduğu söylenebilmektedir.

6- Öte yandan, ışık bilgisinin sağlam olması, fotoğrafçılar açısından oldukça önemlidir. Bu bilgilerden yola çıkarak yorumlamalar yapmak gerekmektedir. Örneğin yandan gelen ışığın kırışıklık artırıcı etki yaptığı; fakat bulutlu havalarda bu etkinin tam tersi yönde işlediği durumu, fotoğraf çekilirken buna göre davranılmasını kolaylaştıracaktır.

Harika Fotoğraf Çekebilmek İçin Tüyolar
F
9 yıl
Kış Fotoğrafları Nasıl Çekilir?
Fotoğrafçılık ayrı bir tutku, bambaşka bir dünyayı temsil ediyor bu hobiye gönül verenler için. Kimileri zevk için uğraşıyor, kimileri ise profesyonel anlamda fotoğrafçılık sanatı ile ilgileniyor. Böylesine büyük bir dünyanın içinde ise, çok çeşitli fotoğraf türleri ve fotoğraf çekme yöntemleri bulunuyor. Ana başlıklardan bir tanesi ise, “kış fotoğrafı”! Kış fotoğrafları, mevsim ile alakalı konseptlerden oluştuğu için, bazı temel durumları da içinde barındırıyor.

Mevsim Kış, Hava Soğuk

Malum, fotoğrafçılar kış manzarası, kar, üşüyen hayvan, don tutmuş göl, karlı tepeler gibi görüntüleri yakalamak için uğraşacaklar. Bu tür fotoğrafların çekildiği ortamlar ise, haliyle soğuk olacaktır. Soğuk ortamda fotoğraf çekebilmek için, öncelikle dikkat edilmesi gereken unsur, makine ile ilgili olarak pil ömürleridir. Fotoğraf makinenizde kullandığınız piller, normal şartlarda oda sıcaklığında muhafaza edilirken, kış fotoğrafları için soğuk havaya çıktığınızda, pillerin daha kısa ömürlü olacağını aklınızdan çıkarmamalısınız. Bu nedenle de, özellikle 0 C’nin altındaki sıcaklıklarda fotoğraf çekecek olan, üstelik bir de uzun süre arazide kalmayı hedefleyen fotoğrafçıların, yanlarında mutlaka yedek pil bulundurması ve bu pilleri de uygun sıcaklıkta saklaması gerekmektedir.

Teknik Detaylar Mevsim Şartlarında Çok Önemli Bir Konumda Bulunuyor

Havanın oldukça soğuk olduğu ortamlarda, çoğu fotoğraf makinesinin de hızı düşecektir. Mevsimin kış olmasından dolayı, havanın bazı zamanlar kapanması da söz konusu olacağı için, hem makinenin nemden ve soğuktan korunması; hem de hedeflenen görüntünün ışık değişimlerinden dolayı etkilenmesi durumları yaşanabilecektir. Bu durumda, uygun an ve şartlarda, yakalanan açı çekilmelidir.

Kar manzaralı fotoğraflar için önerdiğimiz etmenlerin içinde, ilk olarak geniş açılı bir objektif mekan bulunması ve seçilmesi gerekliliği vardır. İdeal bir karlı manzara fotoğrafı için, 35 mm eşdeğeri yaklaşık olarak 24 mm denk gelecek şekilde ayarlanırsa, harika bir fotoğraf için uygun açı yakalanmış olacaktır.

Uygun mekan seçimi ve açının ayarlanması aşamalarından sonra, çekeceğiniz fotoğrafta yer alacak objelerin renkleri ile ilgili bir takım ayarlamalar yapmak zorunda kalabilirsiniz. Eğer fotoğrafınızda bulunan objelerin kar beyazı tonlarına uyum sağlamasını istemekteyseniz, makinenizin renk ve efekt ayarlarından uygun seçimi yapabilirsiniz. Fotoğraf çekiminin ardından, iyi bir fotoğrafçılık programı da bu konuda size yardımcı olacaktır.

Kış fotoğraflarında yapılacak olan poz müdahaleleri de oldukça önemli bir yer tutmaktadır. Manzara ve istenilen özelliklere göre yapılacak ufak dokunuşlar, enfes görüntüleri yakalamada etkili olacaktır.

Kış Fotoğrafları Nasıl Çekilir?
DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.