BU KONU YALNIZCA REHBER ODAKLI DEĞİLDİR, HER TÜRLÜ BİLGİ PAYLAŞIMI İÇİN AÇILMIŞTIR.

17.02.2023 DÜZENLEME: Galaxy S23 serisi cihazlarda da bu rehber geçerlidir. Konuya gelen Galaxy S23 serisi kullanan arkadaşlara duyuralım. Cihazlarınıza uygun olarak güncellenmiş bir uygulama silme listesi sunamıyorum ama benim paylaştığım liste genel ve bütün Samsung cihazlarda bulunan uygulamaları içeriyor, onları silebilirsiniz. Ekleme gerekirse yapacağım.

17.03.2023 DÜZENLEME: DUYURU:

Evet dostlar, rehbere en büyük güncelleme geldi. Artık uygulama silme adımları 5 dakikanızı bile almayacak. Kod girmek yok, kodları sizin yerinize ben giriyorum

Rehbere BAT dosyası güncellemesi yapılmıştır. Samsung bat dosyaları adlı Google drive dosyasının içinde silmek istediğiniz şeylere ait bat dosyalarını bulacaksınız. Bunların nasıl uygulanacağına dair yönergeler yine aynı dosya içerisinde bulunan BAT UYGULANIŞ dosyasında bulunmakta.



Değerli Samsung Galaxy kullanıcıları,

Öncelikle kendimden kısaca bahsetmek istiyorum. Ben Onur, ODTÜ'de okuyan 22 yaşında bir üniversite öğrencisiyim. Şu an kendimce telefon incelemeleri yapıyorum ve Hardware Plus'ta teknoloji haberleri yazıyorum. Android'i derinlemesine incelemeye 13 yaşımda başladım. İlk telefonum olarak LG G2'yi seçtim. Ardından TeknoSeyir gibi ilkeli teknoloji kanallarında birçok telefonun incelemesini takip ettim, Android konusunda detaylı araştırmalar yaptım. Android'in çalışma prensibini öğrenmek için uzun zaman harcadım, uygulama yazmaya çalıştım, Google'ın Android hakkındaki dokümanlarını takip ettim, kendi Custom ROM'larımı oluşturmaya çalıştım.


< Resime gitmek için tıklayın >
Tabi ki hepsinde başarılı olamadım ancak bu süreçte Android ve genel işleyiş hakkında çok detaylı bilgiler edindim. Bu konuda yeterli bilgiyi edindiğimden emin olduktan sonra ADB (Android Debug Bridge) ile telefonlarda root yetkisi olmadan en yüksek potansiyele ulaşmaya çalıştım. Yaptığım değişiklikler sayesinde, eski cihazlarda bile bana göre mucize sayılabilecek iyileştirmeler yaptım. Ekran süresini, kullanım süresini ve cihaz performansını artırdım. Ayrıca ısınmayı azaltıp telefonların daha rahat çalışmasını sağladım.

Yakın zamanda bu öğrendiklerimi bir rehbere dökmeye başladım. Bu rehberi oluşturmamdaki amaç, benim gibi Android'e ilgisi olan kullanıcılara yardımcı olmak ve sorun yaşayan kullanıcıların sorunlarına bir nebze çözüm bulabilmekti. Önce kendi kullandığım cihaz olan S20 FE'nin konusunda bu bilgilerimi paylaştım. Çok sevindirici dönüşler aldım. Ardından diğer cihazların forumlarında da bu rehberi paylaşarak herkesten dönüşler almaya çalıştım. Çok ciddi bir başarı oranıyla iyi sonuçlar aldım. İki cihazında deneyip, ikisinde de olumlu sonuç alanlar oldu. Halen daha rehberi "mükemmel" diyebileceğim hale ulaştırabilmiş değilim ancak rehberin neredeyse tamamının bitmiş olduğunu söyleyebilirim. Rehberi hazırlamak yaklaşık 1 ayımı alsa da, aslında 9 yıllık bir bilgi birikimini sizlerle paylaşabilmenin mutluluğu içerisindeyim.

< Resime gitmek için tıklayın >

Hazırladığım rehberi bütün Samsung kullanıcıları deneyebilsin ve rehberi uygulayan kişiler gönlünce paylaşım yapabilsinler diye bu konuyu açma kararı aldım. Ayrıca bu konuyu cihazınız hakkında bilgi almak, bilgi paylaşmak ve yardım istemek için de kullanabilirsiniz. İster A serisi ister S serisi isterse de M serisi, isterse Note serisi olsun. Hiç farketmez. Özellikle yazılım odaklı sorularınız için burayı kullanabilirsiniz.

Rehberi buradan Google Drive linki olarak paylaşıyorum. Linkteki dosya isimlerini yeterince bilgilendirici yapmaya çalıştım. Rehber sonuçlarını ve rehber hakkındaki yorumlarınızı paylaşırsanız sevinirim.

Rehber sürekli olarak güncelleniyor, son değiştirilme tarihlerini Google Drive üzerinden takip edebilirsiniz. Yaptığım değişiklikleri "Değişim Günlüğü" şeklinde ilgili dosyanın en başına ekliyorum. Bu sayede kimsenin önemli gelişmeleri kaçırmamasını sağlamak istiyorum.

Herkese iyi forumlar dilerim. Rehberin herkesin sorunlarına çare olabilmesi dileğiyle....

Sevgilerimle,

Sonklavyebükücü


https://drive.google.com/drive/folders/1CNZX244jRdzyv62QlPNOGZANhW7dz8qu?usp=sharing


Sıkça Sorulan Sorular (SSS)

BU REHBERDE NELER VAR?
-Cihazınızın daha iyi çalışması için öneriler var. Yazılım güncellemelerini kaldırmak mı istiyorsunuz? Rehberde var. Samsung'un bildirim panelinde reklam göstermesini istemiyor musunuz? Rehberde var. Telefonunuz hızlansın mı istiyorsunuz? O da var :)

YALNIZCA UYGULAMA MI SİLİYORUZ?
-Uygulama silme de işin içine dahil. Ama bundan çok daha fazlası var içerde :)

GARANTİ BOZULUR MU? TELEFONUM KULLANILAMAZ HALE GELİR Mİ?
-Custom ROM atmakla, root ile uğraşmayacağız. ADB'nin bize sağladığı nimetlerden yararlanacağız sadece. Garanti bozulmaz, Knox tetiklenmez, elinizdeki telefon pahalı bir kağıt tutucu haline gelmez. Korkmaya gerek yok.

REHBERİ UYGULAMAK NE KADAR VAKTİMİ ALIR?
-Rehberi uygulamak için bir günü ayırmanız yeterli. Yaklaşık 60 sayfa kadar bilgi var içerde. Cihazın hızlanması ve daha soğuk çalışması gibi etkiler hemen gözlemlenebilir. Pil konusundaki etkiler içinse 2-3 şarj döngüsü yapmanız yeterli olacaktır.

HER ÖZELLİĞİ KAPATIP TELEFONU AKILSIZLAŞTIRACAK MIYIZ?
-Hayır. Sadece gereksiz olanları kapatacağız.

REHBERDE UYGULADIĞIM ŞEYLERİ GERİ ALABİLİR MiYİM?
-Tabi ki mümkün. Cihazı sıfırlamadan değişimleri geri alabilirsiniz. Uygulamaları geri getirebilmek mümkün.

YAPTIKLARIMIZ KALICI MI?
-Cihaz sıfırlanmadığı sürece, güncelleme gelse bile kalıcı.

SIFIRDAN KURULUM YAPMAK ŞART MI?
-Kesinlikle değil. Sadece sıfırdan kurulum yaparsanız etkilerini daha iyi görürsünüz. ODIN ile sıfırdan kurulum yapmak için gerekli biglieri de diğer dokümanlarda paylaştım. Sıfırdan kurulum yapmak istemeyenler, “Cihaz Bakımı” uygulamasının verilerini silebilir.

REHBERDEKİLERİ SÜREKLİ UYGULAMAK ZORUNDA MIYIM?
- Paylaştığım optimizasyon kodlarını ayda 1 kere uygulamanız sizin yararınıza olacaktır. Çoğu kişi için 30 dakikayı geçmiyor zaten bu işlemler. Güncellemelerden sonra da optimizasyon kodlarını uygulamanızı şiddetle tavsiye ederim.


Rehberle ilgili daha detaylı bilgi için lütfen dokümanları inceleyiniz. Diğer sorularınız için birçok cevabı rehberde bulacaksınız.

Eğer sorunuza cevap bulamadıysanız, lütfen bana özel mesaj yoluyla eksik bulduğunuz kısımları, eklememi istediğiniz şeyleri iletin.




Rehber Güncellemeleri


03.09.2022
  • “Veri Erişimini Kesmemeniz Gereken Bazı Uygulamalar” kısmı eklendi.
  • Bağlı uygulamalarla ilgili kısa açıklama eklemesi.
  • Yazım hatası düzeltmeleri.
  • Google Play Hizmetleri önerilerinde bazı değişimler.

07.09.2022
  • Uygulama silmek için kolay yol eklemesi yapıldı. (Bkz. Kısım 1.2.1)
  • Bazı açıklamalar ve görseller eklendi.

15.09.2022
  • RAM Plus özelliğini kapatmak için gerekli komutlar sağlandı. (Bkz. Kısım 1.4)
  • Uygulama silme listelerinde güncellemeler yapıldı.
  • Universal Android Debloater kısmında ekleme yapıldı.

18.09.2022
  • RAM Plus kısmındaki bilgiler S21 FE özelinden, diğer cihazlara da uygun olacak şekilde düzenlendi.
  • Komut satırını açma konusunda sorun yaşayanlar için görsel eklemesi yapıldı.
  • Optimizasyon kodlarındaki son komut uygulanırken “Failure” hatası alanların neler yapabileceği bilgisi eklendi.
  • Google Play Store’un “Zararlı Uygulama Taraması” özelliğinin kapatılması hakkında öneri eklendi. (Bkz. Kısım 2.6)

07.10.22
  • Failure hatası için çözüm eklendi. (Bkz. Kısım 1.3)
  • Bazı uygulama açıklamaları düzeltildi.

22.10.22
  • Bölüm “2.7.1 Neden Gereksiz Optimizasyon Yapmayalım?” eklendi.
  • RAM Plus için ek bilgiler eklendi.
  • Bölüm “1.3.1 Optimizasyon Kodları Ne İşe Yarıyor?” eklendi.

23.10.22
  • “SAMSUNG TELEFONLAR İÇİN GELİŞMİŞ OPTİMİZASYON ADIMLARI” dokümanı eklendi.
  • Uygulama silme listesine güncelleme yapıldı.

12.11.2022
  • “UYGULANIŞ ADIMLARI - ÖZET” belgesi eklendi.
  • “BANA ULAŞIN” belgesi eklendi.
  • “GELİŞMİŞ OPTİMİZASYON ADIMLARI” belgesine “ÖNEMLİ NOT” adıyla bazı notlar girildi. (Önceden uygulayanların okuması elzem. CTRL+F yazınca çıkan menüde “Önemli Not” yazmanız yeterli.)
  • “GELİŞMİŞ OPTİMİZASYON ADIMLARI” belgesindeki 6. Komut tamamen silindi. 
  • “GELİŞMİŞ OPTİMİZASYON ADIMLARI” belgesindeki 3. Komut’taki 2. Kademe silindi. Bu kod artık yalnızca “Etkin” ve “Devre Dışı” olacak şekilde düzenlendi. 
  • Uygulama silme listesinde güncelleme yapıldı. 

21.02.2023
  • Uygulama listesi Android 12 yüklü S20 FE’ye uygun şekilde güncellendi
  • Ana dokümana bazı açıklamalar eklendi. 
  • Uygulama silme listesinin başındaki açıklamayı okuyun.

25.11.2023
  • GELİŞMİŞ OPTİMİZASYON ADIMLARI içeriği kaldırıldı. 
  • Uygulama önerileri listesinde düzenlemeler yapıldı.