M

Yarbay
01 Ekim 2014
Tarihinde Katıldı
Takip Ettikleri
8 üye
Görüntülenme (?)
741 (Bu ay: 3)
Gönderiler Hakkında
M
2 ay
UCM başsavcısı, Netanyahu ve Hamas liderleri hakkında tutuklama emri çıkarılmasını istedi
Uluslararası Ceza Mahkemesi başsavcısı, Netanyahu ve Hamas liderleri hakkında tutuklama emri çıkarılmasını istedi


< Resime gitmek için tıklayın >
Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICC) başsavcısı, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Hamas'ın Gazze Şeridi’ndeki lideri Yahya Sinvar hakkında savaş suçu işledikleri gerekçesiyle tutuklama emri çıkarılmasını istedi.

ICC Başsavcısı Karim Khan, her iki kişinin de en az 7 Ekim 2023 tarihinden itibaren savaş suçları ve insanlığa karşı suçlardan cezai sorumluluk taşıdığına inanmak için makul gerekçeler olduğunu söyledi.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ile Hamas'ın siyasi lideri İsmail Haniye ve Hamas’ın askeri kanadı olarak bilinen İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın lideri Muhammed Deyif'in de tutuklanmaları istendi.

Merkezi Lahey'de bulunan ICC, son üç yıldır İsrail'in işgal altındaki topraklarda gerçekleştirdiği eylemleri ve son zamanlarda Hamas'ın eylemlerini de soruşturuyor.

Netanyahu geçtiğimiz günlerde İsrail'in üst düzey isimlerinin ICC'nin arananlar listesine girme ihtimalini "tarihi boyutlarda bir rezalet" olarak nitelendirdi.

Başsavcının talebi üzerine ICC yargıçları delillerin tutuklama emri çıkartmak için yeterli olup olmadığına karar verecek.


https://www.bbc.com/turkce/articles/c999kl4kzg1o
M
2 ay
Slovakya Başbakanı Robert Fico silahlı saldırıda \u0027ağır\u0027 yaralandı
< Resime gitmek için tıklayın >
Slovakya Başbakanı Robert Fico, bakanlar kurulu toplantısından çıkışta uğradığı silahlı saldırıda ağır yaralandı.

Olay anına şahit olan gazeteciler, birkaç el silah sıkıldığını aktarıyor.

İçişleri Bakanlığı olayı bir suikast girişimi olarak tanımladı.

Başbakanlığa ait sosyal medya hesabında, Robert Fico'nun birden fazla kurşun yarası olduğu ve "hayati tehlikesinin sürdüğü" açıklandı.

Olay, başkent Bratislava’nın 140 km kuzey doğusundaki Handlova’da yaşandı.

Reuters'ın olayın hemen sonrasına ilişkin geçtiği fotoğraflarda, bir kişinin bariyerler arkasında kelepçelendiği görülüyor.

Yaralanan Fico korumaları tarafından hızla makam aracına alındı.


Ülke medyası Başbakan'ın helikopterle hastaneye kaldırıldığını bildiriyor.

Fico'nun getirildiği hastanenin yetkilisi, Başbakan'ın damar cerrahisi bölümündeki ilk müdahalesinin ardından başkentteki bir hastaneye sevk edildiğini söyledi.


< Resime gitmek için tıklayın >
Robert Fico kim?

Slovakya’nın görev süresi dolmak üzere olan Cumhurbaşkanı Zuzana Caputova, "acımasız saldırı" nedeniyle şoke olduğunu duyurdu ve Fico’ya geçmiş olsun dileğinde bulundu.

Caputova, daha önce Fico için "demokrasinin sınırlarını test ediyor" ifadelerini kullanmış ve Rusya'nın Ukrayna işgaline karşı duruşu nedeniyle de eleştirmişti.

59 yaşındaki Fico 2023 Eylül ayındaki seçim sonrası başbakanlık görevine geldi.

Seçim kampanyası döneminde yaptığı açıklamada, iktidar olmaları halinde, Kiev'e "tek bir kurşun bile" gönderilmeyeceğini söylemişti.

Fico, iktidarının ilk aylarında Ukrayna'ya yapılması planlanan bir askeri yardımı durdurdu.

Robert Fico, sağ popülist bir koalisyonun liderliğini yapıyor.

Fico, 2018 yılında Jan Kuciak isimli gazetecinin cinayet soruşturması sürecinde başbakanlık görevini bırakmak zorunda kalmıştı.


https://www.bbc.com/turkce/articles/cqlnl0ne8kno
M
2 ay
Kuzey Makedonya\u0027nın ilk kadın cumhurbaşkanı görevi resmen devraldı
Kuzey Makedonya’da 8 Mayıs’ta düzenlenen cumhurbaşkanı seçiminin ikinci turunu kazanan Gordana Siljanovska Davkova, ülkenin ilk kadın cumhurbaşkanı olarak görevine başladı.

< Resime gitmek için tıklayın >
Siljanovska Davkova için Kuzey Makedonya Meclisinde yemin töreninin düzenlendiği özel oturum yapıldı.

Oturuma, yargı ve yürütmeden üst düzey temsilciler, dini liderler ve Türkiye’nin Üsküp Büyükelçisi Fatih Ulusoy da dahil olmak üzere yabancı ülkelerin büyükelçileri katıldı.

Oturumda yaptığı konuşmada, Siljanovska Davkova, Makedonya Cumhurbaşkanı görevini bilinçli ve sorumlu şekilde yerine getireceğini belirterek, "Anayasaya ve yasalara saygı göstereceğim ve Makedonya'nın egemenliğini, toprak bütünlüğünü ve bağımsızlığını koruyacağım." dedi.

Siljanovska Davkova, hiçbir ayrım gözetmeksizin herkesin cumhurbaşkanı olacağını vurgulayarak, ataerkilliğin hala mevcut olduğunu kaydettiği Balkanlar'daki ve ülkesindeki kadınlara ilham vermeyi amaçladığını söyledi.

Yeni cumhurbaşkanının, ülkenin anayasal ismi olan "Kuzey Makedonya"yı kullanmaması dikkati çekerken, Yunanistan’ın Üsküp Büyükelçisi Sophia Philippidou konuşmanın devam ettiği esnada oturumun düzenlendiği Genel Kurul Salonu'nu terk etti.

Devir teslim töreninin ardından Stevo Pendarovski’den görevi devraldı

Kuzey Makedonya ile Yunanistan arasında Haziran 2018'de Prespa Anlaşması imzalanmış, ardından Makedonya olan ülkenin ismi "Kuzey Makedonya" olarak değiştirilmişti. Böylece Yunanistan’ın vetosunu kaldırmasıyla ülkenin NATO üyeliğinin yolu açılmıştı.

Meclisteki oturumun ardından Cumhurbaşkanlığında düzenlenen devir teslim töreninde, Siljanovska Davkova görevi eski cumhurbaşkanı Stevo Pendarovski’den devraldı.

Oyların yüzde 64,14'ünü almıştı

Kuzey Makedonya’da 8 Mayıs’ta cumhurbaşkanı seçiminin ikinci turu düzenlenmişti.

İç Makedon Devrimci Örgütü-Makedonya Ulusal Demokratik Birliğinin (VMRO-DPMNE) öncülüğündeki ittifakın desteklediği Gordana Siljanovska Davkova, oyların yüzde 64,14'ünü alırken, Makedonya Sosyal Demokratlar Birliğinin (SDSM) öncülüğündeki ittifakın desteklediği eski Cumhurbaşkanı Stevo Pendarovski ise oyların yüzde 29,25'ini almıştı.

Gordana Siljanovska Davkova kimdir?

Ohri şehrinde 1953'te doğan Siljanovska Davkova, bir dönem devlet üniversitesinin hukuk fakültesinde anayasa hukuku ve siyasi sistem dersleri verdi.

1992-1994'te Meclis Anayasa Komisyonu üyeliği ve devlet bakanlığı yapan Siljanovska Davkova, BM Seçim Uzmanı, Avrupa Konseyi Yerel Yönetim Uzmanlar Grubu Başkan Yardımcısı ve Venedik Komisyonu Üyesi görevlerinde bulundu. ​​​​​​​

Ülkede 2019'da gerçekleşen cumhurbaşkanlığı seçiminde de aday olan Siljanovska Davkova, ikinci turda seçimi kaybetmişti.

Siljanovska Davkova, 2020’den beri Kuzey Makedonya Meclisinde milletvekili olarak görev yapıyordu.


https://www.aa.com.tr/tr/dunya/kuzey-makedonyanin-ilk-kadin-cumhurbaskani-gorevi-resmen-devraldi/3217372
M
4 ay
Ticaret Bakanlığı açıkladı... İsrail\u0027e ihracat kısıtlaması
Ticaret Bakanlığı, İsrail'e ihracat kısıtlaması getirildiğini açıkladı. Bakanlığın, İsrail'e yönelik kısıtlama kararı inşaat demirinden yassı çeliğe, mermerden seramiğe kadar 54 ürün grubunu kapsıyor. Kısıtlamalar bugünden itibaren geçerli olacak. İşte İsrail'e ihracatı kısıtlanan 54 ürün grubu listesi...

< Resime gitmek için tıklayın >
Ticaret Bakanlığı, 9 Nisan 2024'ten itibaren bazı ürünlerin İsrail'e ihracatını kısıtlama kararı aldı. Ticaret Bakanlığı'nın İsrail'e yönelik kısıtlama kararı inşaat demirinden yassı çeliğe, mermerden seramiğe kadar 54 ürün grubunu kapsıyor. Kısıtlamaların, İsrail'in Gazze'de ateşkes ilan edene ve yeterli miktarda, kesintisiz yardıma izin verinceye kadar yürürlükte kalacağı belirtildi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, İsrail'in Gazze'ye yönelik 7 Ekim2023'ten beri süren saldırılarına vurgu yapılarak, "İsrail, 6 ayı aşkın süredir Gazze Şeridi’nde yürüttüğü ve ayrım gözetmeden masum Filistin halkına ve sivil yerleşim yerlerine yönelik topyekün katliamda hayatını kaybeden Filistinli kardeşlerimizin sayısı 33 binin, yaralı sayısı yüzbinlerin üzerindedir. Bunların büyük çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşmaktadır. Gazze Şeridi yerle bir olmuş, büyük bir yıkıma uğramıştır" denildi.

Açıklamada, Türkiye'nin 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana çatışmaların durdurulması, insani kayıp ve fiziki yıkımın engellenmesi, önce kalıcı ateşkes ve diplomatik çözüm arayışlarının hâkim olması ve Gazze’nin yeniden imarı için, gerek taraflar nezdinde, gerekse uluslararası arenada ve İslam dünyası bünyesinde siyasi ve diplomatik çalışmaları en üst düzeyde yapıldığı bildirildi.

"Hiçbir kararı maalesef uygulamadı"

Açıklamanın devamında, "Türkiye, İsrail’in saldırıları başladıktan sonra Gazze’ye ve Gazze halkının yardımına koşarak, başta gıda, sağlık, tıbbi yardım ve binlerce hasta tahliyesi olmak üzere, gemilerle ve uçaklarla on binlerce ton yardımları ulaştırmış ve bu alanda dünyada en önde gelen iki ülkeden biri konumunda olmuştur. Bununla beraber, İsrail, uluslararası hukuku alenen çiğnemeye devam etmekte, uluslararası camianın sayısız siyasi ve hukuki ateşkes ve kesintisiz insani yardım sağlama çağrılarını yok saymaktadır. İsrail bugüne kadar uluslararası hukukun ve düzenin temel yapıtaşları olan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, BM Genel Kurulu, BM İnsan Hakları Konseyi ve Uluslararası Adalet Divanı’nın bu yönde almış oldukları hiçbir kararı maalesef uygulamamıştır" denildi.

Bakanlık, kısıtlama kararını duyurduğu açıklamada ayrıca şunları belirtti:

Bu kapsamda,

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 2728, 2720 ve 2712 sayılı kararları,

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun ES-10/21 ve ES-10/22 sayılı kararları,

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi’nin A/HRC55/L.30 sayılı kararı,

Lahey’deki Uluslararası Adalet Divanı’nın İsrail aleyhinde soykırım sözleşmesini ihlal iddiasıyla açılan dava kapsamında aldığı 26 Ocak ve 28 Mart 2024 tarihli ihtiyati tedbir kararları,

İsrail’e çok açık biçimde ateşkese varması, ve BM ile tam işbirliği içinde, Gazze Şeridi’ndeki Filistinlilere ihtiyaç duydukları tıbbi malzeme ve sağlık hizmetleri dahil olmak üzere tüm temel insani yardımların kesintisiz şekilde sağlanmasına izin vermesi yükümlülüğü getirmiştir.

Özellikle BM Güvenlik Konseyi ve Uluslararası Adalet Divanı’nın söz konusu kararları hukuken bağlayıcıdır.

Türkiye, tüm bu kararların uygulanmasının takipçisi olacağını defaatle açıklamıştır.

Bu doğrultuda, Türkiye, 9 Nisan 2024 tarihinden itibaren, ilk aşamada Ek’te belirtilen ürün grupları altında yer alan ürünlerin İsrail’e ihracatını kısıtlama kararı almış bulunmaktadır. Bu kararın gerekleri Ticaret Bakanlığı tarafından derhal yürütülecektir.

Bu karar, İsrail, uluslararası hukuktan kaynaklanan yükümlülükleri çerçevesinde, Gazze’de derhal ateşkes ilan edene ve Gazze Şeridi’ne yeterli miktarda ve kesintisiz insani yardım akışına izin verinceye kadar yürürlükte kalacaktır.

"İsrail’e askeri amaçla kullanılabilecek ürün satışına izin verilmedi"

Esasen, çok önceden bu yana, İsrail’e askeri amaçla kullanılabilecek herhangi bir ürün veya hizmetin satışına ülkemizce izin verilmemiştir ve verilmemektedir.

Gazze Şeridi’nde gelinen vahim aşama çerçevesinde, uluslararası camianın tüm üyelerine çağrımız, İsrail’in uluslararası hukuktan kaynaklanan yükümlülüklerine uymasını teminen, üzerine düşenleri yerine getirmeleridir.

Türkiye Cumhuriyeti devleti ve halkı olarak, bugüne kadar olduğu gibi Filistin’in ve halkının yanında yer almaya ve desteklemeye devam edeceğiz."


https://www.dunya.com/ekonomi/son-dakika-ticaret-bakanligi-acikladi-israile-ihracat-kisitlamasi-iste-54-urun-grubu-haberi-722534
M
5 ay
Almanya\u0027da esrar tüketiminin yasallaşmasında önemli adım
Alman Federal Meclisi, esrar kullanımını sınırlı bir biçimde yasallaştırmaya yönelik tartışmalı tasarıyı kabul etti. Yasaya göre esrar, uyuşturucu maddeler listesinden çıkarılacak.

Federal Mecliste‘ki oylamada koalisyon partilerinin çoğunluğu ile kabul edilen yasanın, bundan sonraki aşamada Eyaletler Meclisi’nde oylanıp, Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier tarafından imzalandıktan sonra, 1 Nisan'da yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Koalisyon hükümetinin ortaklarından Yeşiller ve Hür Demokrat Parti (FDP), 2021’de Federal Meclis seçim çalışmalarında esrarın kullanımının uyuşturucu tacirlerinin elinden alınması ve yasallaştırılması kampanyası yürütmüş; konu hükümet programında da yer almıştı.

Yasa başlangıçta planlandığı kadar ileri gitmese de mevcut Alman uyuşturucu politikasını kökten değiştiriyor.
Buna göre, yasayla 18 yaşından büyüklerin 25 grama kadar esrar bulundurmasına izin verilirken, isteyenler kişisel tüketim için evlerinde, çocuk ve gençlerin erişemeyeceği bir şekilde en fazla üç adet kenevir bitkisi yetiştirebilecek.
1 Temmuz’dan itibaren ise en fazla 500 üyeye sahip olacak "kenevir kulüpleri" adı verilen dernekler kenevir yetiştirebilecek ve dernek üyelerine esrar tedarik edebilecek.

Bir üye, bu dernekten günde 25, ayda ise en fazla 50 gram esrar satın alabilecek.

Kulüplerin içinde esrar tüketilemeyecek; ayrıca okul ve çocuk yuvalarına belirli bir mesafe olacak.

Yayalara ayrılmış caddelerde akşam saat 20.00'ye kadar esrar kullanma yasağı olacak.

Esrar, ağırlığı, hasat tarihi, son kullanma tarihi, çeşidi ve etken madde içeriğini gösteren bir broşürle birlikte "nötr ambalajda" kulüp üyelerine verilecek.

Tasarının ilk aşamasında eczanelerin ve lisanslı dükkanların da esrar satışı yapabilmesi öngörülmüştü.

Ancak hem koalisyonun diğer ortağı hem de başka Avrupa ülkelerinden gelen itirazlar sonrasında, tasarıda esrarın tüketicilere sunulacağı olanakların sınırlandığı açıklandı.

Yasa değişikliğine karşı çıkan Hristiyan Demokrat Birlik partileri CDU/CSU ve Almanya için Alternatif partisi (AfD) ile bazı doktorlar, uyuşturucunun daha erişilebilir hale gelerek gençlerin sağlığını riske atacağını ve dolayısıyla bağımlılık riskini arttırabileceğini öne sürüyorlar.

Brandenburg Eyaleti İçişleri Bakanı Michael Stübgen ise, yeni düzenlemenin trafik güvenliğini olumsuz etkileyeceğini ve uyuşturucu kullanımıyla ilgili trafik kazalarının artacağı görüşünü açıkladı.

Esrar, hastalar için 2017 yılından bu yana serbest

Kanun değişikliği, Almanya'yı Malta ve Lüksemburg'dan sonra esrarı kişisel kullanım için yasallaştıran üçüncü Avrupa Birliği ülkesi yapacak.

Almanya’da hali hazırda bazı hastalar için esrar kullanımına medikal olarak izin veriliyor. Ayrıca birçok tıbbi üründe de esrar kullanılıyor.

Eski Başbakan Angela Merkel döneminde 2017 yılında federal hükümet, esrarın ağır hastaların tedavisinde kullanılmasına izin veren yasaya yeşil ışık yakmıştı.

Bu düzenlemeyle, başka hiçbir tedavinin sonuç vermediği aşırı ağrıları olan hastalar doktor reçetesi ile eczaneden esrar temin edebiliyor; masrafları da Sağlık Bakanlığı üstleniyor.

Çok sayıda tıp uzmanına göre, esrar içmek ya da kenevirli tabletler kullanmak kanser, HIV, Parkinson ve sinir sistemi hastalığı olan MS hastalarına olumlu etki yapıyor ve ağrıları dindiriyor.

https://www.voaturkce.com/a/almanya-esrar-tuketiminin-yasallasmasinda-onemli-adim-federal-meclis-kabul-edilen-yasa-tasarisi-neleri-ongoruyor/7499894.html#:~:text=Esrar%2C%20hastalar%20i%C3%A7in%202017%20y%C4%B1l%C4%B1ndan,kullan%C4%B1m%C4%B1na%20medikal%20olarak%20izin%20veriliyor.
M
7 ay
Gabriel Attal: Fransa\u0027nın en genç ve eşcinsel olduğunu açıkça ifade eden ilk başbakanı
< Resime gitmek için tıklayın >
Fransa Başbakanı Elisabeth Borne’un görevinden istifa etmesinin ardından Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron yeni başbakan olarak 34 yaşındaki Eğitim Bakanı Gabriel Attal'ı seçti.

Attal, 1984 yılında François Mitterrand tarafından atandığında 37 yaşında olan Sosyalist Laurent Fabius'u bile geride bırakarak modern Fransız tarihinin en genç ve eşcinsel olduğunu açıkça ifade eden ilk başbakanı oldu.

Haziran ayında yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimlerinde Fransa'yı temsil edecek olan Attal, 20 ay görevde kaldıktan sonra bugün başbakanlık görevinden istifa eden Elisabeth Borne'un yerini aldı.

Gabriel Attal kim, neden başbakan seçildi?

Gabriel Attal'ın siyasette yükselişi hızlı oldu. Ama başbakanlık pozisyonuna gelmesi Macron'un cumhurbaşkanlığı için yeterli olacak mı? Paris'ten BBC muhabiri Hugh Schofield değerlendiriyor:

Bundan 10 yıl önce Sağlık Bakanlığı'nda bir danışman olan Attal, Macron'un eski sol-sağ ayrımını yok etme ve Fransa'da siyasetin kodlarını yeniden yazma ideolojisini destekledi.

Macron'un 2017'deki zaferinin ardından Attal parlamentoya girdi, bu görevde geçirdiği sürede katıldığı münazaralarda güçlü performans sergileyerek öne çıktı ve cumhurbaşkanının dikkatini çekti.

Attal, 29 yaşındayken Eğitim Bakanlığı'ndaki üst düzey pozisyonuyla bir hükümetin en genç üyesi oldu.

Ardından 2020'de hükümet sözcüsü olarak göreve gelen Attal ilerleyen süreçte seçmenler tarafından tanınmaya başladı.

Attal, Macron'un yeniden seçilmesinin ardından kısa bir süre Bütçe Bakanı olarak görev yaptı ve geçtiğimiz Temmuz ayında Eğitim Bakanlığı'nı devraldı.

Attal, Eylül'de ülkede kadınların çarşaf giymesiyle ilgili yaşanan tartışmayı, okullarda çarşafı yasaklayarak sona erdirdi ve böylece Macron'a liderlik konumu için gereken kararlılığa sahip olduğunu gösterdi.

Kendi eğitiminde zorbalıkla mücadele ettiğini söyleyen Attal ayrıca zorbalığa karşı bir kampanya yürüttü ve okullarda üniformayla ilgili yeni bir teklif hazırlayarak eğitim sektörünü karşısına aldı.

Attal tüm bu sürede kamuoyunda popülerliğini artırmaya devam etti.

Kamuoyu yoklamaları, Attal'ın Macron hükümetinin en çok beğenilen üyesi olduğunu ve Macron'un rakibi milliyetçi Marine Le Pen ve genç meslektaşı Jordan Bardella ile aynı seviyede yarıştığını gösteriyor.

Ancak bunlar yeterli olacak mı?

Birden fazla siyasi analiste göre Fransa halkı şu anda tepedeki yüzlerin yeniden düzenlenmesini değil, Macron'un yenilenmiş bir hedef ile liderliğini sürdürmesini istiyor.

Ayrıca mevcut durumda Attal'ın eski başbakan Elisabeth Borne ile aynı sorunlarla karşı karşıya kalması muhtemel.

Popülaritesi artan ve Haziran'daki Avrupa seçimlerinde kolayca kazanacak gibi görünen aşırı sağcı bir muhalefet; hükümet için çoğunluğu olmayan ve her yeni yasayı bir mücadele haline getiren bir Ulusal Meclis; ve ikinci döneminde neyi başarmak istediğini tanımlayamayan bir cumhurbaşkanı bu sorunlardan bazıları.

Bunların da ötesinde, yeni başbakanın İçişleri Bakanı Gérald Darmanin ve Maliye Bakanı Bruno Le Maire gibi ağır toplar üzerinde otoritesini sağlamak gibi başlı başına bir sorunu olacak.

Öte yandan Attal'ın gerçekte neyi temsil ettiğine dair soru işaretleri de var. Pek çok kişinin şüphesi, tıpkı kariyerini borçlu olduğu Macron gibi onun da gülümseme ve laf kalabalığından ibaret olduğu yönünde.

Borne neden istifa etti?

Elisabeth Borne, görevde olduğu sürede parlamentoda çoğunluk sağlamakta zorluk çekti ve ülkede Aralık ayında yeni göçmen yasası ile yaşanan krizin ardından istifa edebileceği tahmin ediliyordu.

62 yaşındaki Borne, 1991-1992 yıllarında görev yapmış olan Édith Cresson'dan sonra Fransa'nın ikinci kadın başbakanı olmuştu.

Fransız haber ajansı AFP, Borne'un Macron'a gönderdiği istifa mektubunun, "görevde kalmayı tercih edebileceğine dair izler" taşıdığını aktardı.

Borne, Macron tarafından kabul edilen mektubunda "Hükümetime istifamı sunmam gerekirken, bu görevde ne kadar tutkulu olduğumu da size söylemek isterim" ifadelerini kullandı.

Macron hükümeti, emeklilik yasasıyla başlayan ve Aralık ayında kabul edilen yeni göçmen yasasıyla birlikte iyice artan, sıkıntılı bir dönemden geçiyor.

Siyasi yorumcular, başkanlığının bitmesine üç yıl kalan Macron'un, bazı tartışmalı politikalar ve yasama yenilgilerinin ardından, hükümetine siyasi ivme kazandıracak değişiklikler yapması gerektiğini bir süredir ifade ediyordu.


< Resime gitmek için tıklayın >
Göç yasası tartışmasında neler yaşanmıştı?

Fransa Parlamentosu, aylarca süren siyasi tartışmaların ardından Aralık ayında, ülkenin göç politikasını sertleştiren yasa tasarısını onaylamıştı.

Senato'nun ardından Ulusal Meclis'ten de geçen tasarıya hem Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un merkezdeki Rönesans Partisi, hem de Marine Le Pen'in lideri olduğu aşırı sağcı parti Ulusal Cephe destek verdi.
Sol partiler ise Macron'u, aşırı sağa taviz vermekle suçladı.

Yasa tasarısının önceki versiyonları, aşırı sol ve aşırı sağ partilerin farklı itirazları nedeniyle Parlamento'dan geçmemişti.

Düzenlemeyle göçmenlerin aile fertlerini Fransa'ya getirmeleri zorlaştırılıyor, sosyal yardımlara erişimleri de geciktiriliyor.

Fransa'da geçen yıl başında da yeni emeklilik yasası nedeniyle ülke çapında grevler ve protestolar düzenlenmişti. Hükümet, emeklilik yaşını iki yıl yükseltmeyi öngören tartışmalı yasayı geçirebilmek için, anayasadaki özel bir maddeyi kullanarak Meclis’i de devre dışı bırakmıştı.

Macron'un partisi 2022'deki seçimlerde parlamentodaki çoğunluğunu kaybetmişti. Bu nedenle Cumhurbaşkanı'nın çıkarmak istediği yasalar Meclis'te muhalefetle karşı karşıya kalıyor.

Gabriel Attal, başkanlık koltuğuna ilk kez 2017'de oturan Macron'un dördüncü başbakanı.

Tüm bunların yanında Fransa ayrıca bu yıl Yaz Olimpiyatları'na da ev sahipliği yapacak. 26 Temmuz'da başlayacak Paris 2024 Olimpiyatları, ülkenin bu yıl daha da göz önünde olacağı anlamına geliyor.


https://www.bbc.com/turkce/articles/c3gy3m88xe9o
M
7 ay
Danimarka Kraliçesi II. Margrethe 14 Ocak\u0027ta tahtı bırakacak
< Resime gitmek için tıklayın >
1972 yılında tahta çıkan 83 yaşındaki kraliçe, İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth'in Eylül 2022'de ölümünün ardından Avrupa'da en uzun süre görevde olan hükümdar oldu.

Danimarka Kraliçesi II. Margrethe, pazar günü yaptığı Yeni Yıl konuşmasında, tahtta 52 yıl geçirdikten sonra 14 Ocak'ta ayrılacağını ve yerine en büyük oğlu Veliaht Prens Frederik'in geçeceğini açıkladı.

1972 yılında tahta çıkan 83 yaşındaki kraliçe, İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth'in Eylül 2022'de ölümünün ardından Avrupa'da en uzun süre görevde olan hükümdar oldu.

Kraliçe şubat ayında başarılı bir sırt ameliyatı geçirmişti. Konuşmasında, "Ameliyat doğal olarak gelecek hakkında, sorumluluğu gelecek nesle bırakma zamanının gelip gelmediği hakkında düşünmeye yol açtı," dedi.

"Şimdi doğru zaman olduğuna karar verdim. 14 Ocak 2024'te, yani sevgili babamın yerine geçtikten 52 yıl sonra, Danimarka kraliçesi olarak görevimden ayrılacağım," diyen Margrethe "Tahtımı oğlum Veliaht Prens Frederik'e bırakıyorum," ifadelerini kullandı.

Danimarka'da kraliyetin sembolik bir rolü bulunuyor ve ülke yönetimi tamamen seçilmiş parlamento ve hükümet tarafından yürütülğüyor. Hükümdarın partizan siyasetin üzerinde kalması ve devlet ziyaretlerinden ulusal gün kutlamalarına kadar uzanan geleneksel görevlerle ülkeyi temsil etmesi bekleniyor.

1940 doğumlu Margrethe, hayatı boyunca incelikli ve yaratıcı kişiliği ile Danimarkalılardan geniş bir destek gördü.
https://tr.euronews.com/2023/12/31/danimarka-kralicesi-margrethe-ii-14-ocakta-tahti-birakacak
M
8 ay
Maduro, petrol zengini bölgeyi Venezuela\u0027nın yeni haritasına dahil etti
Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Guyana'nın 3'te 2'sinin ilhakı için yapılan ve yüzde 96 oranında 'evet' çıkan petrol zengini bölgeyi, Venezulea'nın yeni haritasına dahil etti. Maduro, yeni haritayı sosyal medya hesabından paylaştı.

< Resime gitmek için tıklayın >
Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, komşu ülke Guyana ile ihtilaflı olunan Esequibo bölgesini Venezuela'nın yeni haritasına dahil etti.

Sosyal medya hesabından Venezuela'nın yeni haritasını paylaşan Maduro, "Guyana Esequibo'muzun derhal yeni Venezuela haritasına dahil edilerek basılmasını ve ülkedeki bütün okullara, liselere, topluluk konseylerine, kamu kurumlarına, üniversitelere ve tüm evlere götürülmesi talimatını verdim" ifadesini kullandı.


https://twitter.com/NicolasMaduro/status/1732215010737221791
REFERANDUMDAN 'EVET' ÇIKTI

Venezuela halkı, 3 Aralık'ta düzenlenen Dayanışma Referandumu'nda yüzde 96 evet oyu vererek komşu ülke Guyana ile ihtilaflı olunan Esequibo bölgesine ilişkin hükümete "tam" destek vermişti.

PETROL ZENGİNİ BÖLGE

Venezuela ile Guyana arasında yer alan Essequibo bölgesi, Yunanistan ve İç Anadolu Bölgesi kadar bir büyüklükte. Essequibo bölgesinde petrol yatakları, altın, elmas, uranyum, boksit, manganez ve her iki ülkenin de ekonomilerini etkilemekle suçladığı geniş bir biyolojik çeşitlilik ve hidrografik havzalar bulunuyor.
Ekim ayında Essequibo’da yapılan bir başka büyük keşif ise Guyana’nın rezerv miktarını Kuveyt veya Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) üzerine çıkardı ve bölgeye yönelik yeni sömürgeci hevesleri artırdı.

ESEQUİBO KRİZİ

28,2 milyon nüfuslu Venezuela ile Guyana arasındaki Esequibo bölgesi anlaşmazlığı, Guyana'nın bağımsızlığından önceki döneme dayanıyor.

Guyana'nın İngiliz sömürgesi olduğu dönemde, 1899 tarihli sınır tahkimi kararına göre Esequibo Nehri'nin batı sınırı olarak belirlenmesi ancak 1966'da Guyana'nın bağımsızlığını kazanmasının ardından bu sınırı tanımaması iki ülke arasında anlaşmazlığa neden oldu.

Halihazırda, Esequibo bölgesi ve Guyana Esequiba olarak bilinen bölge Guyana'nın ortalarında bulunan Esequibo Nehri'nin batısında ülkenin ise kuzeyinde yer alıyor.

Anlaşmazlık, Hollanda'nın Büyük Britanya'ya şu an Guyana ve Surinam'ın haklarını verdiği sömürge dönemlerine dayanıyor, ancak anlaşmada bazı sınır sınırları net değildi.

1841'de, Venezuela'nın bu topraklar için Büyük Britanya'ya ilk resmi iddiası, İngiliz sömürgecilerin egemenliklerine girmesini kınadıktan sonra ortaya çıktı.

1899 Paris Tahkimi’nde bölge Büyük Britanya'ya verildi. Venezuela kararı reddetti, Essequibo bölgesinin kendisine olduğunu iddia ediyor; çünkü 1777'de oluşturulan genel komutanlığa bağlı bir eyaletti.

Guyana ise Venezuela'nın talep ettiği bölgenin yaklaşık 160 bin kilometresini 1899 Paris Tahkim Kararı ile kendisine devredilen sınırlar olduğu iddiasında. Venezuela ve İngiltere, bir çözüm bulmak için 17 Şubat 1966'da Cenevre Anlaşması olarak bilinen anlaşmayı imzaladılar.

840 bin nüfuslu Guyana Amerika Kıtasının en küçük ülkelerinden biri. Topraklarının yaklaşık %80'i balta girmemiş yağmur ormanlarından oluşuyor.


https://www.birgun.net/haber/maduro-petrol-zengini-bolgeyi-venezuela-nin-yeni-haritasina-dahil-etti-488691
M
9 ay
Anayasa Mahkemesi’nden Can Atalay için ‘hak ihlali’ kararı!
Anayasa Mahkemesi, Gezi Davası'ndan tutuklu bulunan TİP Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında hak ihlali kararı verdi. AYM kararına ilişkin açıklama yapan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, "Gerekçeli kararı bir okumamız lazım. Gerekçeli karar doğrultusunda elbette ki işlem yapılır" dedi.

< Resime gitmek için tıklayın >
Anayasa Mahkemesi (AYM), Gezi Davası'nda 18 yıl hapse mahkum edildikten sonra 14 Mayıs'ta yapılan 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nde milletvekili seçilen Atalay'ın bireysel başvurusunu görüştü.

AYM, cezaevindeki TİP Hatay Milletvekili Can Atalay’ın “seçilme hakkı” ve “kişi hürriyeti ve güvenliği” haklarının ihlal edildiğine karar verdi.

Kararın 9’a karşı 5 oyla, oyçokluğu ile alındığı; ihlalin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yerel mahkemeye gönderileceği öğrenildi.

Bu karar ile birlikte Can Atalay’ın kısa sürede tahliye edilmesi bekleniyor.

Atalay, bireysel başvurusunda; “Milletvekili seçilerek yasama dokunulmazlığı kazanması nedeniyle yargılamada durma kararı verilmesi yönündeki talebinin reddedilerek yargılamaya devam edilmesinin; seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkının ihlal edildiğini” iddia etmişti. Atalay ayrıca, Yüksek Mahkeme’den; “tahliye talebinin reddedilmesi nedeniyle kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğinin belirlenmesini” talep etmişti.

TİP: DERHAL SERBEST BIRAKILMALI

AYM’nin kararı ardından resmi X hesabından bir açıklama paylaşan TİP, milletvekilleri Can Atalay’ın derhal serbest bırakılması gerektiğini belirtti.

TİP’in açıklamasında, “Halk kazandı! AYM, Hatay Milletvekilimiz Can Atalay’ın tutukluluğunun hak ihlali olduğuna karar verdi. Saray’a da adaletsizliğe de teslim olmadı! Şimdi arkadaşımız, halkın vekili Can Atalay derhal serbest bırakılmalı!” dendi.

BAKAN TUNÇ'TAN AÇIKLAMA

AYM'nin 'hak ihlali' kararına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, "Gerekçeli kararı gördükten sonra bir açıklama yapmak gerek.

Can Atalay'ın avukatı Akçay Taşçı, “İhlal kararı çıkarsa Anayasa Mahkemesi’nin kararının yerine getirilmesi için hüküm veren mahkeme olan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvuracağız” demişti.

KILIÇDAROĞLU’NDAN CAN ATALAY AÇIKLAMASI

Kararın ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da X hesabından bir paylaşımda bulundu. “Anayasa Mahkemesinin, Hatay Milletvekili Can Atalay için verdiği hak ihlali kararı, ülkemizde kırıntısı kalan demokrasi ve yargı bağımsızlığı için hayati öneme sahiptir” diyen Kılıçdaroğlu, “İlk derece mahkemesi kanunların da emrettiği üzere, bu kararı derhal yerine getirmeli, ülkemiz bu utançtan kurtulmalıdır” ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu, söz konusu paylaşımında, “#CanAtalayMeclise” etiketini kullandı.

NE OLMUŞTU?

14 Mayıs 2023’teki genel seçimlerde Türkiye İşçi Partisi’nden aday olan Can Atalay, Hatay’dan milletvekili seçilmişti.

Can Atalay hakkındaki, “milletvekili seçilmesi nedeniyle hakkındaki yargılamanın durması ve tahliye edilmesi” talebi Yargıtay 3. Ceza Dairesince reddedilmişti.

Bunun üzerine Atalay’ın avukatları yargılamada durma kararı verilmesi ve tahliye talebinin reddedilmesi nedeniyle Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulunmuştu.

Bu arada Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Gezi Parkı davasında Can Atalay’a verilen 18 yıl hapis cezasını onamıştı. Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, 12 Ekim’de başvurunun görüşülmesini, bir üyenin dosyaya hazırlanamadığını belirtmesi üzerine ertelemişti.


https://www.birgun.net/haber/anayasa-mahkemesinden-can-atalay-icin-hak-ihlali-karari-478502
M
9 ay
Polonya\u0027da muhafazakarlar ağır yenilgi aldı
< Resime gitmek için tıklayın >
Analistlere göre Polonya'da iktidardaki Hukuk ve Adalet Partisi, Anayasa'yı ihlal ederek mahkemelerin kontrolünü ele geçirdi. Ülkeyi liberal olmayan bir yola soktu. Muhalifleri şeytanlaştırmak için propaganda aracı olarak kullandığı devlet medyası dahil devlet kurumlarını siyasallaştırdı.

Polonya'da hafta sonu yapılan parlamento seçimlerinde, ülkenin "demokratik standartlarını yeniden tesis etme" vadinde bulunan üç muhalif parti, oyların yüzde 54'ünü alarak iktidarı ele geçirebilecek konuma geldi.

Seçimlerde yüzde 35 oy alan iktidardaki muhafazakar çizgiye sahip Hukuk ve Adalet Partisi (PİS) ise ilk sırada çıkmasına rağmen meclis çoğunluğunu kaybetti. 

Polonya Ulusal Seçim Komisyonu, oy sayımının bugün itibariyle sonuçlandığını duyurdu. 

Buna göre, PİS seçimleri yüzde 35,38 oy oranıyla birinci tamamladı. 

PİS'i yüzde 30,7 ile ana muhalefet bloku Sivil Koalisyon, yüzde 14,4 ile Üçüncü Yol ittifakı izledi. 

Yeni Sol Parti yüzde 8,6, aşırı sağcı Konfederasyon Partisi yüzde 7,1 oy aldı.

Parlamentonun alt kanadı Sejm ve Senatodaki temsilcilerin görev süresi 4 yıl olarak belirlenen ülkede seçim barajı partiler için yüzde 5, ittifaklar için yüzde 8 olarak hesaplanıyor.

Seçime katılım oranı yaklaşık yüzde 75 ile, Sovyet destekli komünist sistemin çöküşünü tetikleyen 1989 yılındaki yüzde 63'lük katılım oranını geride bırakarak rekor kırdı.

Oy sayımıyla birlikte yüzde 35,38 oy alan ve birinci olan PİS, diğer partilerin sonuçlarına göre Meclis çoğunluğunu kaybediyor. 

Bu durumda 3 muhalefet partisinin koalisyon kurarak Meclis'te çoğunluğu ele geçirmesi öngörülüyor.

Sekiz yıllık çalkantılı süreç

Analistlere göre Hukuk ve Adalet Partisi, Anayasa'yı ihlal edecek şekilde mahkemelerin kontrolünü ele geçirerek ülkeyi liberal olmayan bir yola soktu. 

Keza PİS, muhaliflerini şeytanlaştırmak için propaganda aracı olarak kullandığı, kamu medyası dahil devlet kurumlarını siyasallaştırdı. 

Ülkeyi sekiz yıl boyunca çalkantılı bir şekilde yöneten Jaroslaw Kaczynski liderliğindeki milliyetçi muhafazakar çizgideki iktidar, sık sık Brüksel ile karşı karşıya geldi. 

Brüksel tarafından anti-demokratik bulunan uygulamaları nedeniyle AB'den alabileceği bazı ödenekleri kesildi. 

Donald Tusk'un başbakanlığının önü açıldı

Sonuç, en büyük muhalefet grubu olan Sivil Koalisyon'un lideri Donald Tusk için büyük bir zaferle sonuçlandı. 

Tusk'un 2007-2014 yılları arasında yürüttüğü Polonya Başbakanlığı görevine geri dönmesi muhtemel görünüyor. 

Keza Tusk, 2014-19 yılları arasında Avrupa Konseyi Başkanlığı görevini yürütmüştü.

Hem Meclis, hem Senato'da çoğunluk muhalefete geçti

Üç muhalefet grubu toplamda yüzde 53,7 oy alarak 460 sandalyeli parlamentonun alt kanadı Sejm'de çoğunluğu sağlıyor. 

Buna göre, yeni hükümetin Sivil Koalisyon, Üçüncü Yol ve Yeni Sol tarafından oluşturulacak koalisyondan oluşması öngörülüyor. 

Üçü de farklı adaylarla yarıştığı için resmi olarak aynı koalisyonun parçası değil ancak her üç oluşum da "hukukun üstünlüğünü yeniden tesis etmek" için iş birliği yapma sözü verdi.

Öte yandan muhalefet, Senato'da da 100 sandalyeden 66'sını alarak ezici bir çoğunluk elde etti. 

Senato, Sejm'den daha az bir güce sahip olsa da yasama süreci üzerinde sınırlı etkisi bulunuyor. 

Seçimlerin ardından Hukuk ve Adalet Partisi Senato'da sadece 34 sandalyeye sahip olacak.
https://tr.euronews.com/2023/10/17/polonyada-muhafazakarlar-agir-yenilgi-aldi
DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.