K

Teğmen
14 Eylül 2004
Tarihinde Katıldı
Takip Ettikleri
0 üye
Görüntülenme (?)
2 (Bu ay: 0)
Gönderiler Hakkında
K
18 yıl
boot device sorunu
arkadaşlar herkese selam. ben yeni bir harddisk aldım. şu anda pc'de 2 tane harddisk var. biri 120 gb biri 250 gb ( yeni olan bu ). ancak 250 gb lık harddisk i, anakart boot device olarak görmüyor. ben windows u 120 den silip 250 lik harddiske yüklemek istiyorum. ancak dediğim bigi bu harddisk boot device olarak ayarlanmıyor. eğer windows u bu harddiske yüklersem açılır mı? bu arada anakartım asus p4p800 se. şimdiden teşekkürler.
K
18 yıl
Hard Disk alacağım
Arkadaşlar, şu anda kullandığım hard disk Samsung SP1213C SATA (120 gb). 7200rpm dönüş hızı ve 8mb belleği var. Anakartım da Asus P4P800 SE. 300gb lık bir harddisk almak istiyorum. Ancak görebildiğim kadarıyla 300 gb'ların hepsi SATA2 ve bellekleri genellikle 16 mb. Ayrıca dönüş hızları da benim hard disk'inkinden farklı.
Öncelikle benim anakartımın SATA2 desteği olup olmadığını bilmiyorum ve Asus'un sayfasından da bulamadım. SATA2 alsam anakartım sorunsuzca çalıştırır mı? Bir de belleği ve dönüş hızı farklı iki hard disk'i kullanmanın ne gibi zararları olur?
Teşekkürler..
K
19 yıl
disk bölümlendirme
arkadaşlar, c diskimin bir kısmından başka bir bölüm oluşturmak istiyorum. partition magic programını indirdim ancak deneme sürümü olduğu için bölümlendirmiyor. format atmadan bu işi yapabilen başka program var mı?
K
19 yıl
fedora core 3 ile windows bölümlerini görmek???
arkadaşlar fedora core 3 'te mnt altında windows partition'larını göremiyorum; başka bir dizin altında mı oluyo fedorada? ne yapmalıyım?
K
19 yıl
Java2 SDK 5.0 Yüklemek
Bu yazıda Windows XP için SDK 5.0’ı (ya da diğer adıyla jdk1.5.0) yüklemeyi ve java da yazdığınız herhangi bir programı nasıl derleyip çalıştıracağınızı anlatacağım. Hemen belirteyim: Bu yazıda profesyonel java coder’larının, hatta biraz da olsa java’yla ilgili programlama deneyimi olanların yararlanabileceği hiçbir bilgi yoktur. Bu yazı jdk hakkında hiçbir bilgisi olmayanların işine yarayabilecek bir yazıdır. Ayrıca bu yazı programlamayla ilgili hiçbir bilgi vermez. Sadece java diliyle yazılmış olan bir programın nasıl derlenip çalıştırılacağını anlatır.
Her neyse, bu kadar laf kalabalığından sonra geçelim ekşın kısmına ;)
Yapacağımız tüm işler 4 adımdan oluşmakta..
1. JDK1.5.0_01’i indirip yüklemek.
2. Execution Path’ı ayarlamak.
3. Kütüphane kaynak kodunu (library source) ve dokümantasyonu yüklemek.
4. TextPad editörünü indirip yüklemek ve derlemek için internetten örnek kod indirmek. indirdiğimiz örnek kodların arasından bir tane konsol uygulaması, bir tane de applet derleyip çalıştırmak.

---1. JDK 1.5.0_01 i indirip yüklemek------------------------------------
http://dlc.sun.com/jdk/jdk-1_5_0_01-windows-i586-p.exe adresinden Windows için JDK 1.5.0_01’ı indirmeye başlayabilirsiniz. Daha sonra indirdiğiniz dosyaya çift tıklayıp yüklemeyi başlatabilirsiniz. Yükleme esnasında herhangi bir ayrıntı olmadığı için uzun uzun anlatmayacağım; ancak küçük bir ayrıntıyı atlamazsanız bu yazıyı uygulamanız esnasında işiniz çok kolaylaşır: Yükleme sırasında JDK 1.5.0 default olarak c:\Program Files\Java\jdk1.5.0_01 dizinine yüklenecek şekilde ayarlanmıştır. Siz bunu değiştirip direk c:\jdk1.5.0_01 olarak ayarlayın. Bu ayrıntıyı unutmayarak JDK 5.0’ı yüklediğinizi varsayıp ikinci adıma geçiyorum.

---2. Execution Path’i ayarlamak------------------------------------------
Şimdi aklınıza “Bu nedemek, ne işe yarar, execution path yenir mi?” gibi sorular gelebilir. Maalesef bu sorularınızı yanıtsız bırakıyorum! ;Yazıyı uzatmamak için hemen yapmanız gerekenleri anlatacağım, siz daha sonra bu yaptıklarınızın ne işe yaradığını internetten araştırıp bulabilirsiniz. Şimdi ilk olarak Bilgisayarım’a sağ tıklayıp Özellikler seçeneğini seçin. Buradan Gelişmiş sekmesi içindeki Ortam Değişkenleri tuşuna basın. Karşınıza gelen pencerede Sistem Değişkenleri başlıklı bir menü göreceksiniz. Burada path isimli değişkene çift tıklayın ve Değişken Değeri satırının EN SOLUNA C:\jdk1.5.0_01\bin; ifadesini ekleyin. ÖNEMLİ NOT: Burada daha önceden belirttiğim gibi JDK’yı C:\jdk1.5.0_01 dizinine yüklediğinizi varsaydım. Eğer başka bir yere yüklediyseniz, aynı şekilde yüklediğiniz dizindeki “bin” klasörünün yerini yazmanız gerekmektedir. Sondaki noktalı virgülü koymayı unutmayınız! Bu işlem de bu kadar. Buraya kadar her şeyi doğru yapıp yapmadığınızı kontrol edelim: Başlat>Çalıştır’a cmd yazıp Tamam tuşuna basın. Karşınıza komut satırı gelir. Burada java –version yazıp enter’a bastığınızda karşınıza şöyle bir yazı gelmesi gerekir:
java version “1.5.0_01”
Java (TM) 2 Runtime Environment, Standart Edition (build 1.5.0_01-b08)
Java Hotspot (TM) Client VM (build 1.5.0_01-b08, mixed mode, sharing)

Bunun yerine şöyle bir yazıyla karşılaştıysanız yanlış yaptığınız bir şeyler var demektir. Yazıyı baştan dikkatlice okuyarak tekrar deneyiniz:
‘java –version’ iç ya da dış komut çalıştırılabilir program ya da toplu iş dosyası olarak tanınmıyor

--- 3. Kütüphane kaynak kodunu (library source) ve dökümantasyonu yüklemek---
a. Kütüphane Kaynak Kodu’nu (Library Source) yüklemek: Bu işlem için şu adımları takip edin:
a1. Başlat>Çalıştır’a cmd yazıp Tamam’a basın.
a2. cd C:\jdk1.5.0_01 yazıp enter’a basın.
a3. mkdir src yazıp enter’a basın
a4. cd src yazıp enter’a basın
a5. jar xvf ..\src.zip yazıp enter’a basın ve işlemin sonlanmasını bekleyin.

b. Dökümantasyonu yüklemek: Bu işlem için ilk önce dökümantasyonu indirmek gerekiyor..
http://sunsdlc1-23-vhost2.sun.com/servlet/EComFileServlet/jdk-1_5_0- doc.zip?ActionId=verify&TicketId=dlF%2BPAFMNeE7%2BQ%3D%3D&TicketServerUrl=EMr8DPgljlCngjJlNnNDcFaPvU3tT%2BIO859ZF2EwLi4b1e0IkW%2FTF%2FLVaA%3D%3D&GroupName=EedEWQ%3D%3D adresine tıklayarak dökümantasyonu indirmeye başlayabilirsiniz. Dosyayı direk “C:\jdk1.5.0_01” dizinine indirin ya da indirdikten sonra buraya taşıyın. Daha sonra sırasıyla şu işlemleri yapın:
b1. Başlat>Çalıştır’a cmd yazıp Tamam a basın.
b2. Komut satırına cd C:\jdk1.5.0_01 yazıp enter’a basın.
b3. jar xvf jdk-1_5_0-doc.zip yazıp enter’a basın ve işlemin sonlanmasını bekleyin.
Bu adım da böylece bitti!

---4. TextPad editörünü indirip yüklemek ve derlemek için internetten örnek kod indirmek.---
Burada netbeans veya eclipse gibi tümleşik geliştirme ortamı yerine TextPad gibi basit bir editörü seçmemin nedeni, bu editörün diğer ikisine göre kullanımının daha kolay olması. Yeni başlayanlar, hemen büyük projeler için kod yazmaya başlamayacağına göre, eclipse gibi karmaşık bir ortam kullanmamalılar. TextPad gibi kolay bir editör programlarınızı derlerken ve çalıştırırken size büyük kolaylık sağlar. TextPad’i http://www.textpad.com/ adresinden indirebilirsiniz. İndirdiğiniz dosyayı yükleyin ve programı tam sürüm yapmak için bana pm atın ya da kendi başınızın çaresine bakın ;) Bu programı indirip yükledikten sonra http://www.phptr.com/content/images/0131482025/sourcecode/corejava.zip adresinden “Core Java2 Volume I – Fundementals” kitabındaki örnek kodları indirin. Bu kodları sadece TextPad’de nasıl derleme yapılacağını anlamak için indirmeniz gerekiyor. Herhangi başka bir kaynak kodunu da kullanabilirsiniz. Ayrıca bu yazıyı okuyup gerekenleri yaptıktan sonra kitabın kodlarını silebilirsiniz, zaten elinizde bu kitap yoksa kitabın kodları hiçbir işinize yaramayacaktır. Neyse indirdiğiniz "corejava.zip" dosyasını örneğin C:\CoreJavaBook diye bir dizine açın. Daha sonra TextPad’i çalıştırın ve File>Open yaptıktan sonra dosya türünü Java (*.java) olarak ayarlayın ve "C:\CoreJavaBook\v1\v1ch2\Welcome\Welcome.java" dosyasını açın. Karşınıza Welcome.java programının kaynak kodu gelecektir. Daha sonra Tools>Compile Java seçeneklerine basın. Tebrikler ilk java programınızı derlediniz!!! Şimdi Tools>Run Java Application seçeneklerini takip ettiğinizde karşınıza konsol ekranı gelir şöyle bir yazı çıkar:
Welcome to Core Java
by Cay Horstmann
and Gary Cornel
Devam etmek için bir tuşa basın…

İlk java programınızı çalıştırdınız!

Bir de applet çalıştıralım:
File>Open seçeneklerinden sonra tekrar dosya türünün .java olduğunu unutmayarak "C:\CoreJavaBook\v1\v1ch2\WelcomeApplet\WelcomeApplet.java" dosyasını açın ve yine Tools> Compile Java seçenekleriyle programınızı derleyip, Tools>Run Java Applet seçeneğiyle appleti çalıştırın. Bu sefer karşınıza küçük ve öncekine göre daha renkli(!) bir pencere gelmiş olmalı. Bu da oldu demektir..

Sonuç olarak anlatmak istediğim, TextPad’de herhangi bir program yazdıktan sonra onu Tools>Compile Java seçenekleriyle derleyip hatalarını düzelttin; programın türüne göre Tools> Run Java Application veya Tools> Run Java Applet seçenekleriyle çalıştırabilmeniz. Bundan sonrası size kalmış. İnternette yeni başlayanlar için java dersleri bulmanız pek de zor değil! Java hayatınızda başarılar, programlamaya başlamanın zamanı artık geldi!
K
19 yıl
Debian Sarge Kurulumu
arkadaşlar debian sarge kurmak istiyorum.. bana yardımcı olabilecek biri var mı?
K
19 yıl
mandrake 10.0 açılış hatası
Mandrake 10.0 açılırken aşağıdaki hata oluşuyor:

eth0 arabirimi başlatılıyor : HATALI
(bringing up the interface eth0 : FAILED)

sistem açılıyor ama açılış esnasında yukarıdaki yazıda uzun bi süre bekliyor. bunu halletmenin bi yolu var mıdır? şimdiden teşekkürler..
K
19 yıl
kurulan programı çalıştırmak???
arkadaşlar, .rpm uzantılı bi kurulum dosyasını (sanırım windowstaki setup.exe gibi bi şey bu) çalıştırdım ve bişiler install etti ancak bana kurmak istediğim directory'yi sormadı. şimdi bu kurduğum programın nereye kurulduğunu bilmiyorum, bu programı çalıştırabilmek için naapmam lazım?
not: kurduğum program linux altında çalışabilen bi turbo pascal derleyicisiyMİŞ
K
19 yıl
windows dosyalarına erişim
arkadaşlar benim windows altında c, d, e olmak üzere 3 parçadan oluşan harddisk vardı. e ye mandrake yükledim. diğer iki kısım ntfs.. mandrake çalışıyorken windowstaki c ve d kısımlarına errişebilir miyim? böyle bişi mümkünse nasıl yapılır, anlatırsanız sevinirim..
edit: yüklediğim mandrake sürümü 10.0
K
19 yıl
mandrake 10.0\u0027dan foruma!!!
allam inanamıyorum.. cesaret ettim ve mandrake 10.0'ı yükledim!! bu da mandrake'yi kullanarak foruma yazdığım ilk yazı
DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.