A

Onbaşı
22 Nisan 2013
Tarihinde Katıldı
Takip Ettikleri
0 üye
Görüntülenme (?)
3 (Bu ay: 0)
Gönderiler Hakkında
A
10 yıl
Yarış simülasyonlarını tanıyalım
Simülasyon ya da fazla bilinmeyen Türkçe karşılığıyla benzetim, belirli bir alanda gerçek hayattaki fiziksel kuralların bilgisayar ortamında modellenmesidir. Böylece modelin değişkenleriyle oynayarak farklı senaryoların gerçek dünyaya ihtiyaç duyulmadan bilgisayar ortamında oluşturulması amaçlanır.

İşte “yarış simülasyonlarının” amacı da araçların şasi, lastik, süspansiyon, damper gibi parçaların fiziklerinin bilgisayar ortamına gerçek hayatta verdikleri tepkileri yansıtacak şekilde aktarılmasını sağlamaktır.

Başta Formula1 takımları olmak üzere birçok yarış ekibi bu simülasyonları kullanarak her seferinde piste çıkmaya gerek kalmadan araçlarının ayar değişikliklerine bilgisayar ortamında verdikleri tepkileri ölçerek hızlı ve dengeli setupları(yarış ayarları) bulmaya çalışırlar.

Peki yarış simülasyonlarının bilgisayar oyunlarından farkı nedir? Yarış simülasyonlarında temel amaç bilgisayar ortamına aktarılan bir aracın tüm fiziksel tepkilerini mümkün olduğunca gerçekçi bir şekilde yansıtabilmektir. Yarış oyunlarının temel amacı ise oyun oynayan kişinin gerçekçiliği hissetmek yerine zevk alabileceği bir program yaratmaktır. Dolayısıyla iyi modellenmiş bir yarış simülasyonu size tıpkı gerçekte olduğu gibi o aracın süspansiyon, motor, fren, direksiyon, roll barları gibi bir çok parçasında ayar değişikli yaparak gerçek hayattaki tepkileri almanıza, buna uygun bir sürüş stili geliştirmenize ya da daha hızla veya daha dengeli bir araç ayar kurulumu hazırlamanıza imkan verir. Aynı zamanda sürücünün yarış sırasında yediği g-force dışında her şeyi hissedebilirsiniz.

Günümüzde yarış simülasyonları ile yarış oyunları birbirine gittikçe yaklaşmakta olduğundan bu iki türün karışımı olan simülasyonlar da vardır.

Peki ben simülasyon dünyasına girmek istiyorum, ünlü SPA pistinde gerçek bir F1 pilotu gibi araç kullanmak istiyorum yada kamyonlarla hız yapmak istiyorum derseniz ihtiyacınız olan bir bilgisayar, internet bağlantısı (ki bazı simülasyonlarda yapay zekaya karşı kendinizi sınama imkanınız varken, en iyisi online liglerde başka insanlara karşı yarışmaktır.), force feedback(pist üzerindeki her şeyi titreşimleriyle size yansıtan) destekli bir direksiyon ve tabi ki bir yarış simülasyonudur. Bunların yanında sürücünün yarış sırasında hissettiği g-kuvvetlerini simüle eden simülatör koltuklarda olursa kendinizi gerçek bir pistte görebilirsiniz.


Bugün için piyasada var olan yarış simülasyonları incelersek özetle şöyle diyebiliriz(rFactor, rFactor2 ve iRacing için kendi kategorilerinde ayrıca inceleme yazılarını da okuyabilirsiniz.):

rFactor

rFactor yarış simülasyonları dünyasının en bilinen, en fazla rağbet gören, en kalabalık sunuculara sahip uygulamasıdır diyebiliriz. rFactor’ un Pro modunu yarış simülatörlerinde kullanan birçok F1 takımı da mevcuttur. rFactor ISI firması tarafından geliştirilmiş online simülasyon ligleri bakımından en zengin simülasyondur. rFactor’ un bu kadar rağbet görmesinin bir çok sebebi vardır. Öncelikle rFactor fiziksel modellemedeki başarısın yanında mod geliştirmeye imkan tanıyan yapısı sayesinde çok fazla sayıda araç ve piste sahiptir. Yani rFactor resmi modları dışında dünyanın her tarafından modderlar sayısız pisti modelleyerek ücretsiz olarak kullanmanıza sunmuş, aynı şekilde hemen hemen her türlü aracın fiziklerini hazırlayarak ücretsiz olarak sanal ortamda indirmenize ve kullanmanıza olanak vermiştir. Öyle ki RFactor simülasyonunu kullanarak aynı zamanda 2012 yılı F1 aracını, 1960 yılı Lotus F1 aracını, 2012 Le Mans şampiyonu AudR18’i yada bir okul otobüsünü sanal ortamda kullanma imkanı bulabilirsiniz. rFactorun resmi modları dışında modderlar tarafından hazırlanan ücretsiz ve bol içerik sayesinde rFactor simülasyon dünyasının tepesine oturmuştur.

rFactorun eksileri ise günümüze göre eskimeye başlayan grafikleri ile lastik ve direksiyon fiziklerinde eksiklikleridir. Bu eksiklikleri gidermek amacıyla ISI tarafından rFactor2 beta sürümü piyasaya sunulmuştur.

rFactor2

RFactor2 yukarıda da değindiğimiz üzere ilk simülasyondaki eksiklikleri gidermek ve çağın gerisinde kalmaya başlayan rFactor’ u günümüzün gelişen teknolojine uydurmak amacıyla hazırlanmaktadır. RFactor2 ile gelişmiş direksiyon ve feedback teknolojisi, gelişmiş grafikler ( HDR , yağmurun simüle edilmesi gibi.), gelişmiş lastik fizikleri, gerçek zamanlı değişken pist grafikleri gibi yeni özellikler simülasyona eklenmiştir. Bu yazı hazırlandığı zaman RFactor2 halen beta aşamada olup tam sürümü çıkmamıştır. Ancak yakın zaman modlanabilme özelliği ve uygun fiyatı sayesinde online simülasyon liglerinde rFactorun; tahtını devralacak gibi gözükmektedir.

iRacing

İRacing online simülasyon dünyasında rFactor kadar yaygın olmasa da beklide piyasadaki en kaliteli ve gerçekçi simülasyon olarak nitelendirilebilir. Bunun sebebi ise üçboyutlu lazer taraması, gerçek ölçülerdeki araç parçaları, sürüş dinamikleri için araç verilerinin kaydı gibi yöntemlerle hazırlanan araç fizikleri ile gerçekçiliğin had safhada olmasıdır. Aynı şekilde İRacing simülasyonuna dahil ettiği pistleri, yine üç boyutlu lazer taraması yöntemi ile tüm çukurları ve tümseklerini dahi birebir yansıtacak şekilde hazırlamaktadır. Peki bu kadar özelliğe karşın İRacing online simülasyon dünyasının neden tepesinde değildir diye sorarsanız buna kısaca pahalı olması, aylık abonelik parası istemesi, modlanabilme özelliği olmaması sebebiyle sadece resmi olarak hazırlanmış olan sınırlı sayıdaki araç ve piste sahip olması olarak gösterebiliriz


Bu saydığımız simülasyonlar dışında NetKar Pro, Project CARS, Asetto Corsa, Simraceway, Gamestockcar gibi simülasyonlarda piyasada simülasyonseverler için mevcuttur.

www.simyaris.com
A
11 yıl
Memur memur senden nasıl bayram kazığı yedi?
İbretlik bir olay gerçekten sadece öğretmenlere yarayan bir zam olayını bütün memurlara yarıyormuş gibi sundular bayram öncesi. 2014 yılında mühendisler olarak %4 zamla kaldık enflasyon bunun çok üzerinde olacağı halde. haber detaylarıhttp://memurunyeri.com/2012-08-19-15-32-43/ucret/4700-taban-aylik-artisindan-memur-ne-kadar-zararli-cikti.html
DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.