E

Binbaşı
01 Aralık 2012
Tarihinde Katıldı
Takip Ettikleri
11 üye
Görüntülenme (?)
303 (Bu ay: 1)
Gönderiler Hakkında
E
7 yıl
Forum server ının kalitesizliği!
Merhabalar,

Forum belli bir süredir çok yavaş açılıyor, özel mesajlar bölümü spam gibi sürekli mesajları birden fazla yolluyor, bazen site hiç açılmıyor.

Server iyileştirme için herhangi bir çabamız var mıdır? Yok ise lütfen olsun. Günlük kaç ziyaretçi, kaç kullanıcı giriyor bilmiyorum ama takdire şayan bir sayı olduğunu düşünüyorum. Bunun devamı için bakım şart. Site yoğunluğu kaldıramıyor. Lütfen çözüm bulunsun.

Saygılar.
E
7 yıl
Şikayet sebebiyle araya kaynayan mesajların silinmesi
Merhabalar,
Şahsıma hakarette bulunan bir arkadaşın mesajını şikayet ettim. Ancak forumda tartışma olarak algılanıp benim yorumum da silinmiş.

Bakın, ben bu konuyu tecrübemden, bilgimden ve konuyla ilgilenebileceğim için devraldım. Bu konuya emek harcıyorum. Her yazdığım yazı önemli. Takdir edersiniz ki her yazdığımı da aklımda tutmuyorum. Silinen mesajlarımın bana geri iletilmesini istiyorum. Gerekirse editler tekrar paylaşırım.

Ayrıca, moderatör, admin vs, şikayet incelerken tartışma sağlamış mesajları neden direk siliyor? Neden işin kolayına kaçılıyor?

Burası bilgi paylaşım platformu. Alışveriş sitesi değil. 3 paragraf yazıyı içinde bir cümle nüktedan diye nasıl silebiliyorsunuz? Yazık günah değil mi? Hiç mi emeğe saygınız yok?

Bu sorunumun çözülmesini rica ediyorum.
E
8 yıl
Samsung Notebook için teknik servis arıyorum
Merhabalar,

Samsung NP550P5C bilgisayarım artık çok ısınmaya başladı. Fanını temizletmek, macunlarını yeniletmek istiyorum. İstanbul Avrupa yakasında iyi ve güvenilir bir servis arıyorum.

En çok hızlı olması önemli. Samsung teknik servis 1 hafta sürer diyor. Bu PC benim elim ayağım. 1-2 güne çözebilecek bir yer arıyorum.

Müşterisi olduğunuz, önerebileceğiniz varsa yardımlarınızı bekliyorum.

Teşekkürler.
E
8 yıl
Nvidia GT 650M tam verim alamama problemi
Arkadaşlar merhaba,

3 senelik bir dizüstüm var. Samsung N550P5C. i7 3630QM, 8GB RAM, 2GB Nvidia GT 650M.

Şimdi şöyle bir problemim var, ben bu ekran kartını galiba kullanamıyorum. Mesela CS:GO oynuyorum, aynı ayarları kullanırken makineyi Intel Graphics'e bindiriyorum aynı fps, Nvidia denetim masasından GT 650M'e yüklüyorum yine aynı fps.

Son driver yüklü, hiç aksatmadan güncellerim.

Ben anlamadım bu işi. Hardware ile de çok aram olmadığı için bilgim de pek yok. Bu işten anlayan varsa bana bi yol göstersin lütfen.

Şimdiden çok teşekkürler.
İyi akşamlar.
E
10 yıl
Fn Tuş problemi
Merhabalar. eski bi netbook um var. annem kullansın diye tekrardan xp yükledim bugün fakat baktım klavyesi bozuk. bende harici bi klavye taktım şuan sorun yok. fakat wireless Fn+F3 tuşlarına basınca açılıyor(kendi klavyesinde), yani yeni klayvede bu komut yemiyor. InitialKeyboardIndicators da yapabileceğim bi komut yok sanırım. wireless bağlantısını sürekli açık tutmak istiyorum. ne yapmam gerekiyor. yardımcı olursanız çok sevinirim.

yani asıl problem şuan netbook un klavyesini kullanmadan harici bir klavyeyle aynı komutları nasıl veririm yada sürekli wireless ı nasıl açık tutarım?
E
17 yıl
Otomobil Bebek/Çocuk Koltukları [İlk Sayfa Güncel] (13.03.2017)
Bu yazı doğru bilgilendirme ve doğru yönlendirme amaçlıdır. Herhangi bir ticari amaç gütmez.

Otomobiliniz varsa ve bebek sahibi olduysanız en önemli ihtiyacınız çocuk otomobil koltuğudur. Ani frenlerde, kaza anlarında, araç kontrol kaybında bebeğinizi en iyi koruyan üründür. Bu ürünler testlere girer. Bu testler bağımsız kuruluşlar tarafından yapılır ve bir puan sistemine göre puanlanır. Bu test kuruluşları ADAC, Stiftung Warentest, Öamtc, tcs, AutoBild ve PlusTest tir.

Bu testlere bakarak, aldığınız veya almayı düşündüğünüz ürünün güvenilirliğini, konforunu ve özelliklerini inceleyebilirsiniz.

Çocuk otomobil koltukları, çocuğunuzun doğumundan 135 cm boya ulaşıncaya kadar olan süreç için kesinlikle gerekli bir üründür. Bu süre zarfında alınabilecek koltukların yaş, boy, kilo bazında ayrı ayrı grupları vardır. Bunlar;

0-13 kg arası ana kucakları,
9-18 kg arası bebek koltukları,
15-36 kg arası çocuk koltukları

olarak 3'e ayrılır.

Bunların dışında iki adet de kombine oto koltuğu grubu bulunmaktadır. Bunlar;

0-18 kg arası bebek koltukları,
9-36 kg arası bebek-çocuk koltukları dır.

Normal şartlardaki süreç ilk 3 seçenektir. Bunlar çocuğun gelişim aşamasına göre üretilmiş ürünler olup, çocuğunuza en iyi güvenliği ve konforu sağlayacak ürünlerdir.
Şayet, çocuk sahibi olduktan 2 sene sonra otomobiliniz oldu. 9-18 alsanız bile çok az süre kullanacaksınız. Bu yüzden 9-36 seçeneği sizin için daha uygun olacaktır. Yani ürün grubu seçilirken önce fiyattan ziyade çocuğunuzun yaşı, boyu, kilosu gibi durumlara bakılarak hareket edilmelidir.

Gelelim grupları tanıtmaya.

0-13 kg Ana Kucakları:

Doğumun ilk anından ortalama 8-9 ay kullanılan bu ürün, bebeğinizin anne karnındaki pozisyonu ile, onu ilk kucağınıza aldığınızda tuttuğunuz pozisyon arasında bir pozisyon sağlayarak, bebeğinizin şimdiye kadar tek bildiği ve yabancılık çekmeyeceği uyku pozisyonunu sunar. Otomobiliniz yoksa bile bebeğinizi minimum 6 ay ana kucağında tutmak, hem onun uyumasını kolaylaştıracak hem de güvende hissetmesini sağlayacaktır. 3-4 seneden beri çoğu hastane, doğum sonrası sizden ana kucağı istemekte ve bebeğinizi ana kucağına koyduktan sonra size teslim etmektedirler.

Ana kucakları otomobil içerisinde arka cama bakacak şekilde, ters olarak bağlanmaktadırlar. Bunun sebebi, fiziğin eylemsizlik kuralıyla alakalıdır. Otomobil öne doğru giderken kaza ve fren anında vücudumuz öne gitmeye devam etmek isteyecek ve emniyet kemeri göğüs kafesimize baskı uygulayacaktır. Bu kuvveti daha kaburgaları ve göğüs kafesi sertleşmemiş bir bebeğe uygulatmak, tamamıyla zarar vereceğinden ana kucakları ters takılır ve baskı sırta yayılır. Bunun dışında yeni doğan bir bebeğin vücuduna oranla kafası çok ağırdır. Aynı şekilde öne baskı ciddi kafa ve boyun zedelenmelerine sebebiyet verecektir. Bu yüzden bazı ülkelerde 2-3 yaşına kadar ters seyahat zorunludur.

https://www.youtube.com/watch?v=Sg5i9YInU64


9-18 kg Bebek Koltukları:

Minimum 6. aydan (yani bebeğiniz oturma yetisi kazandıktan sonra) itibaren ortalama 4 yaşına kadar kullanılan gruptur. Bu grupta yatış pozisyonu ayarlanabilir, baş boyun destekleri bulunur, isofixli ve isofixsiz modeller olarak 2'ye ayrılırlar. Bu grupta terse yönelimli, öne yönelimli, 360° dönebilen, iç kemerli veya ön barlı kullanılan modeller vardır. Bunların ayrımına da değineceğim.


15-36 kg Çocuk Koltukları:

Çocuğunuz 90 cm boya kavuştuğu andan itibaren 135 cm oluncaya kadar kullanabileceğiniz grup. İsofix bağlantısının en çok gerektiği ürün grubu budur. Çünkü, bu grupta iç kemer desteği bulunmaz. Çocuğunuz yetişkinler gibi, araç içi emniyet kemeri ile bağlanır. Hal böyle olunca, isofixsiz bir 15-36 yı araca yerleştirirsiniz, çocuğunuzu oturtursunuz ve emniyet kemerini bağlarsınız. Koltukta isofix olmadığı için, emniyet kemeri hem çocuğu hem koltuğu tutar. bu da güvenlik kaybına yol açar.
Ancak isofixli bir 15-36 da, çocuk koltuğunu isofixle araca sabitlersiniz. Emniyet kemeri sadece çocuğu tutar. Tıpkı bizi tuttuğu gibi.

Kombine Gruplar:
0-18 kg arası Bebek Koltuğu:

Bu grup doğumdan 4 yaşa kadar kullanılır. Genellikle doğumdan itibaren kullanılmak için alınmazlar. Doğumdan itibaren kullanmak isteyenler de ana kucağı olmayan bebek arabaları ile beraber kullanırlar. Çift yönlü oluşları 9-18 şeklinde satın alınmasını sağlamaktadır. Bu grupta isofixsiz ürün çok azdır.

9-36 kg Bebek-Çocuk Koltuğu:

Türkiye'de en çok alınmak istenen ve en çok tercih edilen gruptur. Tabii bu demek değildir ki bu doğrudur. Bu ürün normalde, bizim garson boy diye adlandırdığımız, ara dönemdeki çocuklar için ve ikinci araçlarda kullanılması için üretilmiş ürünlerdir. Bir kere alayım kurtulayım mantığı doğru değildir. Çünkü bu koltuğun içine 6 aylık bebek de sığar, 12 yaşındaki çocuk da. Sizce güvenliği bir olabilir mi? Ayrıca, bu ürün grubundaki tüm isofixli ve orjinal markalı ürünlerde ön bar vardır, iç kemerli olarak Römer markası tarafından denenmiş ve birinci deneme başarısız sonuçlanmıştır. Bu yıl Römer tekrar denemiş ve düşük puan ile ADAC testini geçmiştir.(2016)

Testler:

ECE R44/04 : Bir Avrupa onay standardıdır. Çarpışma test mankenleri kullanılarak yapılır ve çocuk araç koltukları, önden çarpışmalar için 50km/sa ve arkadan çarpışmalar için 30km/sa hızlarda test edildikten sonra ölçüm cihazları ile test mankenlerinin ne kadar iyi korunduğu tespit edilmektedir.


Stiftung Warentest : Almanya'daki tüketici konseyidir. Uluslararası Tüketici Araştırma ve Test Organizasyonu, ICRT adına testler uygular ve yürütür. Stiftung Warentest ADAC ile işbirliği yaparak kendi testlerini yürütmektedir. Test dahilinde kullanılan çarpışma hızı 64km/sa dir.


ADAC : Almanya'da araba sahiplerinin çıkarlarını temsil eden ve çocuk araç koltukları testleri organize eden bir kuruluştur. Yürütülen testler, ECE R44/04 standartlarına göre yaklaşık %50 daha katı veya daha
sıkı gereksinimleri şart koşmaktadır. Bu testlerden skorun %50'si çarpışma sonuçlarına, diğer %50 ise kullanıcı dostluğu, rahatlık, kullanım yönergeleri ve montaj yöntemleri gibi kriterlere göre verilmektedir. En düşük sonuçlar geçerlidir. Araçlara önden ve yandan çarpışma yaptırılmaktadır. Bu özellik çok önemlidir, çünkü çocuklar yandan olan çarpışmalarda önden olanlara nazaran daha ciddi şekilde yaralanabilirler.


Plus Test : VTI ve NTF Plus Test 2009 yılında İsveç'te tanıtılmıştır. Bu test, İsveç'te tavsiye edilecek kadar iyi olan koltuklar için bir kalite damgası sağlamaktadır. Plus Test'in o kadar sıkı kriterleri vardır ki; yüzü ön tarafa bakan araç koltuklarının bu kriterlere uyum sağlaması mümkün değildir.
Plus Test onaylı bir çocuk araç koltuğunda oturan çocukların hiçbiri, kaza anında herhangi bir ciddi veya yaşamı tehdit edici yaralanmalara maruz kalmayacaktır.

I-Size yönetmeliği : Bu yönetmelik otomobil koltuklarına bir kaç yeni düzenleme getirerek, optimum güvenlik unsurlarını revize etmek için çıkarılmıştır. Bu yönetmeliğe göre, bir çocuk koltuğunun i-size yönetmeliğine uyabilmesi için;
- Isofix bağlantılı olmalıdır.
- 15 kg'a kadar geriye dönük yolculuğa elverişli olmalıdır.
- Hep bahsettiğim, boy kriterine göre üretilmiş olmalıdır (105 cm).
- Bebeğin baş, boyun ve sırt kısmına ekstra güvenlik sağlamalıdır.
- Hataya yer vermeyecek şekilde, doğru veya yanlış bağlantıda uyarı mekanizmasına sahip olmalıdır.

Markalar; (Alfabetik)

Britax-Römer

Britax ve Römer ortaklığı 1978 yılında gerçekleşmiştir. Yani Britax-Römer markası Alman markası değildir. İngiliz-Alman ortaklığıdır. 1938 yılında güvenlik koltukları ve motor üretimi üzerine kurulan İngiliz şirket Britax, şuan tüm dünyada, oto koltuğu dalında lider firmalardan biridir. 26 yıldır ülkemizde satılan markanın tüm koltukları 'Avrupa Güvenlik Testleri'ne girer ve genellikle başarı ile geçer. Başarısız ve ya başarısında şüphe duyulan ürünlerinin üretimi durdurularak yenileneme çalışmaları yapılır.

Distiribütor : İTAMEKS

Cybex

Cybex, diğer markalara göre daha yeni olmasına karşın güvenlik sıralamasında ilk 5'e hızla yükselmiş bir otomobil güvenlik koltuğu üreticisidir. Kurucusu, bebek markası Concord'un bölge müdürlüğünü, daha sonra Maclaren markasının Almanya distiribütörlüğünü yapmış ve Maclaren markasından daha iyisini yapabileceğine inanarak Cybex markasını kurmuştur. Cybex, ilk olarak Almanya'da kurulan bir Alman markası olsa da 2014 yılında Uzak Doğu'nun en büyük bebek arabası üreticisi olan Çin menşeili 'Goodbaby' tarafından, 70.7 milyon Euro karşılığında satın alınmıştır. Kalite standartları düşmemiştir. Sadece şirketin sahibi değişmiştir. Tabi gelecek yıllarda marka ne olur, ne hale gelir bilinmez ama şuan hala ilk 5'teki yerini korumaktadır.

Distiribütör : OPERA

Dorel - Maxi Cosi

Dorel, 1962 yılında Hollanda'da kurulmuş bir şirkettir. Bünyesinde bir çok marka bulunmaktadır. Bunlar; Maxi Cosi, Safety 1st, Bébé Confort, Quinny, Tiny Love gibi tanınmış markalardır. Maxi Cosi, ana kucağı (0-13) grubunda tartışmasız Dünya lideridir. Hatta ve hatta, ülkemizde kağıt mendile 'Selpak', yüzey temizleyiciye 'Cif' demek aklımıza nasıl kazınmışsa, tüm dünyada Maxi Cosi dendiğinde akla 0-13 ana kucağı gelmektedir. Son yıllarda ana kucağı grubunda Cybex ve Besafe in gerisinde kalmış olsa da, hala bilinen ve tercih edilen bir markadır.

Ditiribütör : GRUP BABY (Maxi Cosi,Quinny)
JOKER (Bébé Confort)

HTS BeSafe

HTS firması Norveç'te 1930 yılından bu yana at eyeri, otomobil koltuğu vb ürünler üretmiş, 1963 yılında da ilk bebek güvenlik oto koltuğunu 'BeSafe' markası adıyla piyasaya sürmüştür. İskandinavların en titiz olduğu noktalardan biri olan güvenlik konusunda, dünyadaki öncü markalardan biri olmuş ve bu ününü günümüze kadar sürdürerek korumuştur. An itibari ile Dünya sıralamasında en güvenli bebek oto koltuğuna sahip olan BeSafe (Plus Test - iZi Kid), Türkiye piyasasında yeni sayılır, 5 yıldır ülkemizde ürünlerini satışa sunmaktadır.

Distiribütör : BEBEK YAŞAM

Recaro

1906 yılında Almanya'da kurulan şirket 108 yıldır uçak ve otomobil koltuğu üretmektedir. Bebek ve Çocuk grubu güvenlik koltuklarını yaklaşık 30 yıldır üretmektedir. Kendimce eksik gördüğüm tek yanı, gri köpükte ısrarcı olmalarıdır.

Distiribütör : E-BEBEK

Bu saydığım markalar çocuk koltuğu markalarıdır.
Bunlar ise Türk fasoncuların bazıları;

Kraft

Yüzde yüz Türk olan bu firmamız, senelerdir bizi Alman olduğuna inandırmış, ancak gerçek yüzü ortaya çıkmıştır. ATAK DIŞ TİC' e bağlı olan markamız Çin Halk Cumhuriyeti'nde fabrikası olmaksızın fason olarak üretim yaptırılarak dünyada sadece ülkemizde satılmaktadır. İnternetten araştırdığınızda kendi sitesi olmadığını göreceksiniz. Girdiği herhangi bir test yok.

Bizim kraft :http://www.kraftbaby.com/
Orjinali :https://www.kolcraft.com/

Sahip Firma : ATAK DIŞ TİCARET

Koala

Britax-Römer'in Türkiye Distiribütörü İTAMEKS tarafından ürettirilen Koala markamız, ülkemizin en kaliteli üretimlerindendir. Ancak yalnızca ülkemizde satıldığından testlere girmemektedir. Piyasada Römer'in yan ürünü diye tanıttıkları bu marka tamamen Türk olup, bu tanıtım şeklinden İTAMEKS'te oldukça rahatsızdır. Kumaşlar tamamen İtameksin kendi üretimidir.

Sahip Firma : İTAMEKS

Ve Çin markalarını tanıyalım:
- Kraft
- Prego
- Koala
- Pierre Cardin
- Kanz
- Tripper
- Casual
- Sunny Baby

Bu saydığım markalar sadece döküm plastikten ibaret olup, sizde aynılarını herhangi bir bebek fuarından satın alabileceğiniz plastik kalıplar sayesinde bir atölyeye yaptırabileceğiniz ürünleri sizlere satmaktadır. Bir güvenliği olmamakla beraber, kaza anında çocuğunuza daha bile fazla zarar verebilirler. Çünkü dayanımları çok düşüktür. Sağlam bir darbede kırılıp bıçak etkisi yaratabilirler.

Gelelim koltuklara;

1 - Ana kucakları:

Ülkemizde bulunan en güvenli ve en konforlu ürünleri, Maxi Cosi, Cybexve Besafe markaları üretmektedir. Güvenlik testlerinden başarı ile geçen, Peg Perego, Chicco, Recaro gibi markaların da ürünleri bulunmakta ancak, bu son saydıklarımı her bebek arabasıyla kombin edemediğiniz için satışları daha az tercih edilir. Inglesina Huggy nin ADAC testi bulunmamaktadır. Bununla beraber, Inglesina ve Peg Perego'nun anakucakları olması gerekenden daha dik bir pozisyona sahiptir. Bazı doktor arkadaşlar tarafından uygunsuz bulunmuştur.

- Kullanırken yapılan hatalar:

Ana kucakları kullanılırken yapılan en büyük hata, otomobile düz bağlamaya çalışmaktır.

Ana kucakları sadece ve sadece arka cama yönelimli bağlanır!

Bağlantısı basittir. Koltuğu aracın içerisine ters bakacak pozisyonda koyarsınız, emniyet kemerinizi kendimizi bağladığımız gibi (bir bel bir boyun kemeri) hazırlarsınız. Bizim belimizden geçen kemer anakucağının ayak kısmından geçer, bizim boyun-omuz kemerimiz de anakucağının arka dış kısmından geçer. Kemerlerin yerleşimleri için kasadan farklı renkte indikatörler bulunur. Bunlar genelde mavi olurlar.

https://www.youtube.com/watch?v=3Gu7ZQe8koA bu da genel bir video.

İkinci büyük hata, otomobil içerisinde, tutma kolu sandığımız bariyeri çocuk dışarıyı görsün diye geriye almak.

Bizim taşımak için kullandığımız kol, aslında taşımak için yapılmamıştır. Otomobilde oto koltuğu olarak bağlıyken, ters olarak monte edileceğinden o kol güvenlik unsurudur. Çünkü; koltuk kemerle bağlanır, kemer kaza veya ani frende eylemsizlik prensibine karşı koyarak kendini kitler ve koltuğun öne gitmesini engeller. Ama kemer daha sonra kendini toplayacaktır. Kemer kendini toplarken (yani kısalırken yada sıkışırken) ana kucağı tepetaklak koltuğa vurmasın diye o kol vardır. O kol anakucağının ters bir hareketinde koltuğa çarparak, anakucağının alabora* olmasını engeller.

*Bununla ilgili video bulamadım, uygun bir zamanda kendim çekip yayınlayacağım.

Diğer bir hata, çocuk bunda iki büklüm kalıyor altına destek verelim battaniye koyalım vs diye çıldırmak.

Arkadaşlar, bu ürünlerin hepsi aynı şekilde üretiliyor. Çoğu marka dünyanın 140 ülkesinde satılıyor. İki büklüm diye bir siz mi düşünüyorsunuz? Öncelikle ürünün açısı, hem bebeğin anne karnındaki cenin pozisyonudur hem de, bebeği doğar doğmaz kucağınıza aldığınızda da tamı tamına bu açıda tutarsınız bebeği. İsteyen bebeğini kucağına alıp fotoğraflayıp karşılaştırsın.
Bebeğiniz dünyaya geldiğinde bildiği tek uyuma pozisyonu bu olacak. Zaten ebeveyn olanlar bilirler ki, yeni doğan bebeği dümdüz yatağa yatırınca da kıvrılarak uyurlar. Ayrıca, bebeğiniz rahatsız olduğunda size ağlayarak sinyal verir. Yani rahatlığı konusunda ondan bilgi alın, kendi kendinize iş yapıp, teste tabi tutulmuş ürünlere bezler battaniyeler sıkıştırıp ergonomisini bozup, bebeğinizin omurgasına zarar verme riskine girmeyin.

Bebeğinizin refleks sistemi yeni doğduğunda oturmadığı için, anakucaklarında maksimum 2 saat tutun. Daha sonra uyuyor olsa bile uyandırıp düz bir zemine yatırın yada kucağınıza alın. Bu bebeğinizin yavaşlayan kan dolaşımını hızlandıracak ve vücudun uyuşmasını engelleyecektir. Portbebe isimli ürünlerin çıkış amacı budur.

- Peki ana kucağı seçerken nelere dikkat edeceğiz?

Öncelikle güvenlik testlerine, kumaşına ve ergonomisine bakılmalı. Mesela her ana kucağı güvenlik testinde başarılı diye ergonomisi süper olacak diye bir kaide yok. Peg Perego örneği gibi. Her konuda değerlendirmelisiniz. Eğer universal girişli bir anakucağı bakıyorsanız da (Cybex, Maxi cosi, Besafe) ona uyumlu bebek arabası almanız gerektiğini bilmelisiniz.

Universal Modeller: (Markaya göre alfabetik)

Besafe iZi Go X1:

Besafe markasının en çok satan ana kucağı modelidir. Diğer anakucaklarından farklı olarak 5 nokta emniyet kemer sistemi vardır. Bel desteği, kafalık ve koldan bağımsız tenteye sahiptir. Kemer pedleri altta kalmasın diye mıktanıslı bölümleri bulunur. Komple darbe emici köpükle kaplıdır. 2016 sonu itibarı ile 800 TL PSF'ye sahiptir. (Stokke ve Mima anakucaklarını Besafe'e ürettirmektedir.)

Besafe iZi Sleep:

Besafe'in devrim yaratan yatış pozisyonlu anakucağı modelidir. Güvenlik kolunu arkaya aldığınızda ürün yatış pozisyonuna geçer. Bel desteği, kafa desteği bulunur. Tentesi sabittir(Stokke için ürettikleri farklı). Türkiye distiribütörü artık ürünü getirmemektedir. Joker mağazalarında Stokke markalı bebek arabasına uyumlu hali satılmaya devam etmektedir.

Cybex Aton Basic:

Cybex markasının ilk ve en basit modelidir. Yurtdışında Aton adıyla satılır ve tentesi koldan bağımsızdır. Yani Avrupa'da aynı ürün farklı şekilde satılıyor. Testi başarılı en hafif ürünlerden bir tanesidir. Komple darbe emici köpük kaplıdır. Bel desteği ve kafalık yoktur. Baş düzleşmesini engelleyici ortası delik yastığı mevcuttur. 2016 sonu itibarı ile 500 TL PSF'ye sahiptir.

Cybex Aton 4:

Cybex markasının en çok satan modelidir. Koldan bağımsız ve körüklü bir tenteye sahiptir. Komple darbe emici köpükle kaplıdır. Bel desteği ve kafalık mevcuttur. Kumaşlarındaki pamuk oranı biraz daha yüksektir ve daha yumuşak bir dokumaya sahiptir. Kafalık çocuğun boyuna göre ayarlanabilir. Oldukça konforlu ve oldukça güvenli bir üründür. 2016 sonu itibarı ile 800 TL PSF'ye sahiptir.

Cybex Aton Q:

Cybex'in Platinum serisine ait anakucağı modelidir. Aton 4 ile tek farkı emniyet kemeri noktaları gümüş renkte ve tente ana renkle aynı renktir. Yani Kırmızı anakucağının tentesi de kırmızıdır. Görsel fark dışında Aton 4 ile bir farkı yoktur. 2016 sonu PSF'si 1000 TL'dir.

Cybex Cloud Q:

Cybex'in şimdiye kadarki en başarılı modelidir. Ürün tam yatabilme özelliğine sahiptir. Bu yeteneğe sahip olarak üretilmiş 2. koltuktur (İlk Besafe izi Sleep). iZi Sleep modelinden farklı olarak, yatış pozisyonuna geçmesi için ayrı bir mekanizması vardır. Bel desteği, kafalık, körüklü ve renk uyumlu tentesi ile tüm özellikleri bir arada bulunduran bir modeldir. Yatış pozisyonunda oto koltuğu olarak bağlanamasın diye, yatış pozisyonuna aldığınızda kemer geçiş yerlerini otomatik kilitler. Hataya yer bırakmaz. 2016 sonu itibarı ile 1100 TL PSF'ye sahiptir.

Maxi Cosi Cabriofix:

Maxi Cosi markasının en çok satan modelidir. Kafa yastığı ve bel desteği bulunur. Tente, kol ile bağımlıdır. Yalnızca üst kısımda darbe emici köpük bulunur. 2016 itibarı ile 745 TL PSF'ye sahiptir.

Maxi Cosi Pebble:

Maxi Cosi'nin bu modelinde Cabriofix'ten farklı olarak, pilot kemer sistemi vardır. Kafa yastığı farklıdır. Yine bel desteği mevcuttur ve tente yine kol ile bağımlıdır. 2016 itibarı ile 995 TL PSF'si bulunuyor.

Maxi Cosi Pebble Plus:

Maxi cosi Pebble modelinin i-size uyumlu halidir. İç destekler artmış ve kafalık desteği bununla beraber değişmiştir. Başka bir farkı yoktur. 75 cm'e kadar kullanılabilir. 2016 PSF'si 1135 TL'dir.

Bu yukarda tanıtmış olduğum universal adaptör sistemli ana kucaklarını, birçok marka bebek arabasıyla kombin edebilir, adaptör yardımıyla bebek arabasına oturtabilirsiniz. Adaptör piyasada 'Maxi Cosi Adaptörü' diye geçer. Ama o adaptöre Maxi Cosi, Cybex ve Besafe markaları uyumludur.

Sadece kendi markasında bebek arabasına uyumlu modeller:

Römer Baby Safe Plus SHR II:

Römer'in en başarılı oto koltuğudur. ADAC'tan tam puan almıştır(isofix bazasıyla).https://www.adac.de/infotestrat/tests/kindersicherung/kindersitz-test/detail.aspx?KisiID=143&nc=True&info=R%C3%96MER+Baby-Safe+Plus+SHR+II+mit+ISOFIX+Base&ergo=False
Üründe bel desteği yoktur. Ayarlanabilen kafalık, bağımsız tente mevcuttur. Tek tuşla bebek arabasından çıkarma opsiyonları ile çok güvenli ve çok kullanışlı bir üründür. Genellikle Britax-Römer markalı travel setler ile birlikte satılmaktadır.

Peg Perego Primo Viaggio SL:

Peg Perego'nun en başarılı koltuğudur. ADAC'tan 'Çok İyi' puanını almıştır. Ayarlanabilir kafalık ve bel desteği bulunur. Kumaşları renge göre farklılık gösterebilir, ama dokuması gayet iyidir. Şahsi fikrim çocuğun konumu diğer marka ve modellere göre daha dik. Ancak yine de iyi puan almış bir üründür. Bu ürün de Peg Perego markalı travel setler ile birlikte satılmaktadır.

Birebir inceleme fırsatımın olmadığı ancak iyi puan almış ana kucakları;
-Kiddy Evo Luna i size
-Joie I Gemm i size
-Recaro Privia
-Concord Airsafe

NOT: Uçaklarda kabul edilen ana kucakları listesini ekliyorum.
http://www.tuv.com/de/germanyinfothek/infothek/kindersitze_flugzeug/hersteller_kindersitze/hersteller_kindersitze.html?utm_campaign=DonanimHaber&utm_medium=referral&utm_source=DonanimHaber


2 - 9-18 kg Oto Koltukları :

9-18 Grubu, bebek için en önemli gruptur. Ana kucağına artık sığmıyorsa, geçmeniz gereken grup bu gruptur. Yatış pozisyonları, iç ergonomisi ve gerekli bel ve kafa destekleriyle bebeğinizin yaşına göre üretilmiş ve o yaş grubuna en uygun modellerdir. Başlıca markalar;

- Besafe
- Britax-Römer
- Cybex
- Maxi-Cosi dir.

Bu markaların hemen hemen her modeli, tüm güvenlik testlerinden başarıyla geçmiş ürünlerdir. Gönül rahatlığıyla alınabilirler. Buna rağmen, özünde bu işi yapmayan ancak başarılı koltuklara sahip markalar da bulunur. Modeller kısmında değineceğim.

- 9-18kg aralığında oto koltuğu seçerken nelere dikkat etmeliyiz?

Öncelikle en bilindik ve ücretsiz sonuç gösteren nadir sitelerden olan ADAC kuruluşunun sitesinden ürünlere bakmalıyız.https://www.adac.de/infotestrat/tests/kindersicherung/kindersitz-test/default.aspx?amp Bu site Almanca ancak, Google Chrome kullanıyorsanız, otomatik olarak çeviri isteyip istemediğinizi soracak. Türkçe çeviri biraz saçma olabiliyor. tavsiyem İngilizce'ye çevirmeniz.

Daha sonra, seçtiğimiz ürünleri canlı görmeli ve çocuğumuzu koltuk içerisinde denemeliyiz. Bu niçin önemli, her çocuğun gelişimi bir değil ve her çocuk standart büyümüyor. Yaşına göre toplu veya boylu olabilir. Bu da koltuk seçiminde önemli bir etkendir.

9-18 Grubunun en önemli özelliği yatış pozisyonudur. Yatış pozisyonları, çocuğun seyahat anında rahat edebileceği, uyuyabileceği, camdan dışarıyı rahat görüp, sizi darlamayacağı şekilde olmalıdır. Çünkü hem araba kullanıp hem de çocukla ilgilenmeye çalışmak, gerçekten bir kaza sebebidir.

Bu grupta isofixli ve isofixsiz olarak modeller ayrılır. Isofix kullanmayan modeller, güvensiz değillerdir. Bu grup için isofix;
- Kesin bağlantıdır. Yani ya %100 doğru bağlarsınız yada %100 yanlış( yani %0 doğru)
- Isofixsiz bağlantıda kemeri tam germezseniz, kuvvetinize ve otomobil koltuğunuzun(bizim oturduğumuz) esnekliğine bağlı olarak, %0-100 arası bir değerde doğru bağlantı yapabilirsiniz. Tam doğru yaparsanız %95 lere çıkmanız mümkün.
- Isofix ile kemer bağlantısının ikinci farkı, yan darbelerdir. Emniyet kemerleri öne doğru ani harekette kitlenir. Ancak yanal bir esneklikle kitlenme mekanizması daha paylıdır. Yani daha geç kitlenir. Bunu kendinizi bağlayıp da deneyebilirsiniz. Yani, yanal kazalarda isofixsiz koltuklar, emniyet kemerinin insan için yapıldığından ötürü, çocuk koltuğunu tam stabil tutmayabilir. Bununla beraber çok büyük bir salınım da yapmaz. Kemerli koltukların isofixliler kadar iyi puan aldıklarını unutmayın.
Zamanında okuduğum AutoBild tarafından yazılmış bir makaleye göre, isofixli bağlantı ile kemerli bağlantı arasında genel olarak %3 ile %8 arasında bağlantı noksanlığı tespit edilmiştir. Tabi bu doğru bir kemer bağlantısı ile belirlenen fark. %5 lik fark ise darbenin şiddeti.

Isofixsiz modeller : (Markaya göre alfabetik)

Besafe iZi Comfort X3:

Besafe markası 0-18 ve 9-18 olarak tek kabin kullanan bir marka. Isofixli yada çift yönlü kullanılan modeli arasında sadece alt kasa değişiyor. Baş koruması eylemsizliğe uyumlu, yani çocuğun kafasıyla beraber öne gitme hareketi mevcut. Bel ve sırt destekli olan ürün, komple darbe emici köpükle kaplı. Kemerlerin altta kalmaması için sağda ve solda magnet bölgeleri mevcut. Kılıfı çıkarması gayet basit. Sınıfın en çok yatan ve en yüksekte duran modeli.

Ancak, belirtmem gereken noktalar mevcut. X3'teki X=jenerasyon demek. Yani X3 = 3. Jenerasyon. X1 ile X3 farkı kafalık. X1 modelinde yastık şeklinde yumuşak bir kafalık bulunurken, X3 modeli geliştirilerek sert ve daha korunaklı bir kafa koruması haline getirilmiş. Fakat, X1 modelinin çeşitli testleri bulunurken, X3 ün herhangi bir testi bulunmuyor. Bunun nedenini Norveç'e kadar mail attım, adamlar gayet nazik bir şekilde TR dist. bilgi al dediler. TR dist. nden bir bilgi alamadım maalesef.
Fikrimce sebebi, Avrupa'da pek satılmıyor oluşu olabilir. Ama neden testi yok, net ve kesin bir bilgim yok maalesef.

Ürünün 2016 itibarı ile PSF'si 1200TL.

Britax-Römer King 2 :

Römer'in efsaneleşmiş kemer bağlantısı, kasa açılarak yapılır. Çok çok basit ve sağlamdır. Bel desteği bulunmuyor, kafa desteği gayet güzel. Kumaşlar son derece kolay çıkarılabiliyor. Everyday modeli hariç LS ve ATS modellerinde göğüs kafesi darbe emici padleri mevcut. Tamamı değil, belden yukarısı darbe emici köpük ile kaplı.
Adac testleri başarılı ve güvenli. 2016 PSF'leri 749-849-899(Everyday-LS-ATS).

Maxi-Cosi Tobi :

Maxi Cosi'nin bence Cabriofix'ten sonraki en önemli amiral gemisi. En çok satan modeller arasında. Kullanım kolaylığı, bağlantısı, konforu gayet iyi. Benim sevmediğim, eski modellerinde pilot kemer sistemini tel ile yapmışlardı. Omzu zarar gören bebek müşterilerim oldu. Daha sonra teli kaldırıp kaucuğumsu bir madde ile gerçekleştirdiler bu sistemi ve tekrar teste girdi. Sonuç gerçekten çok güzel. Tmamaında darbe emici köpük yok, belden yukarısı ve kafa bölgesinde mevcut. Kumaşlar çıkıp yıkanabiliyor. Bel desteği yok, kafalık yeterli ve görme engeli yaratmıyor çocuğa. Yatış pozisyonu Besafe gibi, yüksek ve iyi açılı. 2016 PSF'si 1200TL.



Düzenleme devam edecek...

Bu arada blog baya hit almış. DH ile eş zamanlı güncellemeye çalışacağım. Dileyen inceleyebilir.

bebekvecocukgerecleri.blogspot.com.tr
DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.