M

Çavuş
01 Kasım 2011
Tarihinde Katıldı
Takip Ettikleri
2 üye
Görüntülenme (?)
155 (Bu ay: 2)
Gönderiler Hakkında
M
geçen yıl
Soruları yanıtlıyorum: EEM, IT
Selamlar,

Tercih dönemi kararsız kalanlar için elektrik elektronik mühendisliği, bilgi teknolojileri, biraz da bilgisayar mühendisliği ve yazılım ile ilgili sorularınızı yanıtlayacağım. EEM mezunuyum ve IT alanında yöneticilik yapıyorum. Yaklaşık 8 yıldır iş hayatındayım.

Sorusu olan?

+-+-+-+-+-+-
Ekleme:
Siber güvenlik uzmanı nedir, ne yapar? sorusuna daha detaylı bir açıklama yapmam gerektiğini fark ettim.

1) Siber güvenlik işinde ekmek var mı?

Siber güvenlik ülkemizde de dünyada da pozisyonların doldurulamadığı bir alan. Cazibesini koruyor. Tecrübeli insan açığı ve göç fazla. İlk işe girerken özellikle staj deneyimleri çok önemli. Genellikle bilgisayar elektrik elektronik mühendisliği tercih edilir ancak diğer disiplinlerden de bu işi yapanlar var.

2) Hangi okuldan mezun olduğunuz önemli mi?

İlk işe başlarken adayın bilgisinden ziyade yetenekleri, motivasyonu, ingilizce bilgisi ve o zamana kadar yaptıkları önemli. Okulunuzun ve ortalamanızın ilk işe başlarken katkısı elbette var ancak sandığınız kadar olmayabilir. Bu ikisi adayın karakteri ve disiplini ile ilgili bilgi verir. İyi bir okuldan iyi bir ortalama ile mezun olmanız genel anlamda çalışkan ve disiplinli olduğunuzu gösterir. Sonrasında ise etkisi azalır yerini iş hayatında yaptıklarınız ve bildikleriniz alır.

Staj tecrübesi, ingilizce seviyesi, öğrenme motivasyonu, iş disiplini, takım çalışmasına yatkınlık da önemli.

(Sorumluluk reddi beyanı: İşe alırken değerlendirme yapan kişi ve kurumlara göre değişebilir.)

3) Uzamanlık alanları neler?

Onlarca uzmanlık alanı bulunuyor. En temelde 3'e ayırmak gerekirse; siber güvenlik analisti, sızma testi uzmanı, risk ve uyum uzmanı olarak çalışma hayatına başlayabilirsiniz. Çalışma hayatı çok farklı ancak aynı işi (bilginin gizliliğinin, bütünlüğünün ve erişilebilirliğinin korunması) yapan meslekler.

< Resime gitmek için tıklayın >

Sızma Testi Uzmanları birçok kurumum kendi bünyesinde veya güvenlik şirketlerinde çalışabilir. Bir yerde çalışmayıp ödül avcılığı yapabilir. Saldırganların yöntemlerini öğrenerek kurumsal sistemlerde açıklıklar bulmaya çalışılır. Bazı araçlar ile zafiyetler taranır. Merak edenler Kali Linux kurabilir ve ethical Hacking eğitimlerini inceleyebilir. Ceh, oscp gibi sertifikların içeriğini de inceleyebilirsiniz. Aşağıya linkler bıraktım. Genel olarak stres seviyesi çok yüksek değildir.

https://www.kali.org

https://www.hackerone.com


SOC Analyst kurumlar siber saldırı aldığının farkına içeriden çok sayıda farklı sistemden gelen veriyi işleyerek bulur. Bu veriler binlerce farklı kaynaktan toplanabilir. Farklı sistemden alınan veriler normalize edilir (standart hale getirilir) ve korelasyon kurulları yazılır. Bunun sonunda alarmlar ürer. Bu alarmların 7x24 saat analiz edilmesi ve şirketin buna nasıl müdahale edeceği bu kişilerin sorumluluğundadır. İyi bir soc analisti iyi bir bilgi teknolojileri bilgisine sahip olmalıdır. Yani network sistemleri, işletim sistemleri, veritabanları gibi birçok konuda bilgi sahibi olmalıdır. Bunun dışında SIEM, SOAR, DLP, EDR, NDR, DAM gibi farklı güvenlik sistemleri de iyi bilmeleri gerekir. Derinleştikçe uzmanlaşılarak incident responder, threat hunter, forensic gibi işlere evrilebilirsiniz. Bahsettiğim güvenlik sistemlerinin idealde admin operasyonları ayrılarak security administrator ve soc analyst olarak birlikte çalışılabilir. Siz security administator da olabileceklerinizi tercih edebilirseniz IT tarafını çok daha iyi öğrenirsiniz. İleride architect olabilirsiniz. Özetle hackerların yöntemlerini öğrenip ayak izlerinden IT sistemlerinde onları tespit eden bir meslek. L1 seviyede (0-2 yıl diyebiliriz) güvenlik firmalarında vardiyalı çalışılabiliyor. Birkaç yılı öğrenilecek çok şey olması nedeni ile zor sonrasında oldukça değerli bir meslek. CISSP sertifikası alırsanız blue team alanında çok değerli bir işiniz olur. Bir malware incelemek ne yaptığını anlamak günler sürebilir. Bunun için de kişisel merak olarak çok önemli. Genel olarak zaman kritik işler olduğundan stres seviyesi yüksektir. Sızma testi uzmanlığındaki gibi freelence çalışma imkanı ilk yıllar çok olmasa da sonrasında iyi bir forensic uzmanı olursanız gerçekleştirebilirsiniz.

Udemy'de düşük fiyatlı eğitimlerden alabilirsiniz. Yukarıdaki anahtar kelimelere göre araştırma yapabilirsiniz. Aşağıdaki webinarları inceleyebilirsiniz.

https://www.sans.org/webcasts/?content-language=english
M
7 yıl
Turkcell Superonline Rezaleti (Fiber, TVplus, Ev Telefon) -- Abone olmadan önce okuyun
Merhaba,

Yaklaşık 3 yıllık superonline abonesiyim. 4 ay önce bir anda TVplus ve Fiber(50mbit/s, 150gb akk) internetimin kesildiğini farkettim.
Superonline evime servis gönderdi yeni modem kurulumu yapıldı. HG255s

Bugün adını superonline'dan öğrendiğim Üsküdar Line İletişim adlı bayisi yeni modemin seri numarasını hatalı kaydettirmiş. Benden 4 aylık süreçte ilki ilk açılan kayıtta olmak üzere 4 defa modem seri numarasını tekrar tekrar vermem istendi, verdim. Bu süreçte 50mbit/s olması gereken internet hızım 0,5-5mbit/s arasında ve ping değerim 100 civarı. Teknik servis ile birlikte de doğruladık. Ev telefonun ve numaram ise bu süreçte kullanılamıyor. Ancak benden her ay için 82 lira almaya devam ediyorlar. Para iadesi talebime de cevap alamadım. Neden mi? Kayıt açmışlar kapanması için sorunu çözmeleri lazımmış.

Bu durumu BTK,http://www.superonline.net, müşteri hizmetleri vb. kanallardan şikayet ettim. Buralardan da dönüş yapılmıyor. Ne yapılıyor, 4 aydır her gün sabah akşam otomatik mesaj alıyorum. Bir de size sms ile bilgi veriliyor deniyor.Evet 200 kere aynı mesajı aldım ve 16 kez telefonda görüştüm.

Müşteri hizmetleri ise bana "Yapacak birşey yok. Açılmış bir kayıt var, beklemeniz lazım." diyor. Böyle birşey olabilir mi? 4 aydır bekliyorum. Sözleşmemiz "...Bu hizmetlerin verilmesi koşulu ile" diye başlıyor. Ancak iptal edersem bana bu sefer 1100 lira taahhüt ücreti yansıtacaklarmış.

Yani ya hiçbir şey kullanamadan 4 aydır olduğu gibi aylık 82 lira ödeyeceğim ya da 1100 lira vererek sözleşmeyi iptal ettireceğim.

4 ay öncesine kadar turkcell servislerini size tavsiye edebilirdim. Superonline abonesi olmadan önce dikkatli olun.
Olay İstanbul Ümraniye'de yaşanmıştır.
M
8 yıl
8gb DDR4 2400Mhz RAM - 118 lira (sıfır) (amazon içerir)
Selamlar,
Amazon'da bir kampaya gördüm. DDR4 ram'lerin fiyatlarının tavan yaptığı bugünlerde ihtiyacı olanlar için paylaşayım.
Ballistix Sport LT 8GB Single DDR4 2400 MT/s (PC4-19200) DIMM 288-Pin Memory - BLS8G4D240FSE (Red)
amazon.de üzerinden her hesaba tanımlanan "MERHABA" kodlu indirim ile 118 liraya aldım.

link:https://www.amazon.de/dp/B01DPSQOO4/ref=pe_386171_38075861_TE_item
Bilginize,
Saygılar&Sevgiler.
M
9 yıl
SSD upgrade Monster Q47MS
Monster Q47MS-16GC3 bilgisayarım için 2 adet mSATA SSD almayı ve raid0 yapmayı planlıyorum.

Intel® HM87 Express Chipset
mSATA Portu 2x mSATA SSD


Öncelikle HM87'lerde SSD'ler raid0 yapılınca TRIM özelliğinin kullanılabildiğini okudum.
2 adet 120gb Samsung 850 EVO almayı düşünüyorum.

SSD'ler üzerinde raid düzeni için sonrasında üzerine UEFI win10 kurulum için bilmem/yapmam gereken ekstra bir işlem (bios update vs.) veya yapmama bir engel var mıdır?

Daha önce bu bilgisayar için bu ayarları başarı ile yapmış olan var mı?
Ek olarak monster servisi götürdüğüm ssd'leri ücretsiz takar mı? ben de takabilirim ancak zaten temizletmeye götüreceğim.
M
9 yıl
Laptop için çanta
MONSTER Q47MS-16GC3 15.6" laptop kullanıyorum. Bazı 15.6" laptop çantalarına bilgisayarım sığmıyor. Bu sebeple geniş ekran laptop için çanta alırken soru sorma ihtiyacı hissettim.

http://www.bimeks.com.tr/urun/146659/plm-case-bloomcase-15-6-notebook-cantasi-siyah.aspx#photos

< Resime gitmek için tıklayın >

uyumlu boyut aralığının 15"-16" yazmasından geniş ekran ile kullanılabileceğini anlayabilir miyim?

bu çantanın fotoğraflarını beğendim. 52tl 'ye de buldum. acaba geniş ekran 15.6" için uygun mudur? 100tl'ye kadar ofis ve okulda kullanabileceğim çanta önerisi olan var mı?


< Resime gitmek için tıklayın >
M
9 yıl
Spigen
Spigen, akıllı telefonlar için kılıf üreten bir firma ve Türkiye'de de distribütör aracılığıyla ürünlerini satmakta.

20 Mart 2015 tarihinde spigen.com.tr 'den Spigen LG G3 Screen Protector GLAS.tR NANO SLIM ve Spigen LG G3 Kılıf Ultra Hybrid için sipariş verdim.
Ertesi gün beni arayıp, staokta gözüken rengin olmadığını, başka bir (stokda yok gözüken) renginin gönderilebileceğini söylediler, kabul ettim.
Rengine dahi bakmadım çünkü hediyeydi ve acil ulaşmasını istiyordum.

Ürünü aldığımda, ürünlerin kutularına baktım, hiçbir zarar ziyan yoktu. Kılıf ve koruyucuyu hediye ettim ve birlikte açtık.
Tempered glass denilen koruyucunun her ne hikmetse kırılmış olduğunu gördüm. Karton kutuda sıkıntı yokken içindeki tempered glass nasıl kırılabilir?
Ürünün koruyucu bandlarını dahi çıkarmaya gerek duymadan, spigen.com.tr adresindeki form ile durumu belirttim. Bir gün sonra fotoğraflarını istediler, kutu ve camın fotoğraflarını attım.

Kılıf kutusunda bulunan güvenlik bandı camım kutusunda yoktu, sadece benim bile kapatabileceğim şeffaf ve açınca yırtılmayan bir band vardı. Kasten iade kırık cam koyabileceklerini düşünüyorum.
Ancak ne arayan var ne de soran. Siparişi vereli bu gün 10 gün oldu.

Cam elimde kaldı. Yeni alacaklara tavsiyem spigen.com.tr yerine diğer mağazalardan alış-veriş yapmaları.
Fotoğraflar eklenecek.
M
10 yıl
lg g2 mi lg g3 mü
Bir iki güne telefon almayı düşünüyorum. En az 3 yıl herşeyi ile kullanacağım bir cihaz arıyorum.
g2 32gb ve g3 16gb arasında kaldım. Telefonun her özelliğini sonuna kadar kullanan biriyim.

En çok kullanacağım özellikler:
Konuşma/Mesajlaşma/Görüntülü Konuşma (İyi sinyal kalitesi)
Video/Fotoğraf (görüntü kalitesi önemli)
Depolama
Batarya Performansı
İnternet

Ara sıra kullanacağım özellikler:
Gps
Oyun

Her zaman benim için performans tasarımdan bir adım önde gelmiştir.
Öncelikle çekim sıkıntısı olmamalı. 28gb ile de idare edebilirim. Filmleri telefondan izleme devrini kapattım. Ancak avantajlar iyidir.

Tabi g3 daha iyi ancak beni asıl düşündüren öğrenciyiz malum aradaki fiyat farkına değer mi?
g3 garanti servisi güven verecek şekilde en ucuz nereden temin edebilirim? Taksit yaptırarak?
Yardımcı olur musunuz?
M
11 yıl
Dijital Fotoğraf Çerçevesi - Mecer 608 8”
Hediye olarak Mecer 608 8" dijital fotoğraf çerçevesi alma niyetim var.
Google pek yardımcı olmadı. Bu tarz ürünleri deneyen, kullanan, araştıran var mıdır? Linkini verdiğim ürün nasıldır, çözünürlüğü yeterli midir? Başka öneriniz var mı?

Bugün ürünü görmeye gideceğim tavsiyeniz varsa onlara da bakmak isterim.


Özellikler:
Maksimum Çözünürlük 800 x 600 px
Ekran Boyutu8"
Renk Siyah
Kontrast Oranı300 : 1
Mp3 ÇalmaEvet/Var
Video ModuEvet/Var
Dahili Bellek100 MB
Hafıza Kart DesteğiMMC, MS, SD
Pc BağlantısıUsb
Dahili HoparlörEvet/Var
Kumanda Evet/Var
Garanti Süresi:24 Ay
Alarm Özelliği

Takvim Özelliği
MPEG1,MPEG2,MPEG4(DIVX,XVID) Desteği
M
11 yıl
Format atma: linux yerine windows kurmak
Bilgisayarımda linux yüklü geldi. Windows kurmak istedim. Hard disk ntfs değil ve yükleyemedim. Linux ile ilk kez karşılaşıyorum. Diski bölüp bi kısmını ntfs olarak biçimlendirmeyi düşündüm fakat linux üzerinde bunu nasıl yapabilirim bilmiyorum. Nasıl yapacağımı bilen biri yardım edebilir mi?

Sıkıntılı Kısım:
< Resime gitmek için tıklayın >

Bios:
< Resime gitmek için tıklayın >

Not1: flash bellek üzerinden format atıyorum.
Not2: linux dan eser kalmasın istiyorum.
Not3: linux mint 13
M
11 yıl
Rc zagi için motor ve pervane tavsiyesi
Yakın zamanda zagi benzeri bir uçan kanat yaptık. hobbyking üzerinden motor ve batarya siparişi vereceğiz. ancak motor seçiminde kararsız kaldık.

Tecrübemiz olmadığından karar vermeden önce soralım dedik.
Motor ve pervane olarak ne önerirsiniz.

iki kanat arası 140cm. Gövde 35cm
kanat profili sipkill 17.10B
DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.