O

Çavuş
30 Ekim 2011
Tarihinde Katıldı
Takip Ettikleri
0 üye
Görüntülenme (?)
62 (Bu ay: 0)
Gönderiler Hakkında
O
2 yıl
Klima Neden Tam Kapasite Çalışmaya Zorlamaz
Merhaba. Klima profesyonellerine bir sorum olacak.
Ben yazlığıma LG Dual Plus 24 klima aldım. Bununla ilgili foruma çok detaylı bir konu açtım. İlgi de gördü. Klimadan memnunum. Ancak şu an dışarısı 8 derece ve ısıtmayla ilgili bir sorunum var.
Isıtma modunda 26, 27, 28, 30 derece ve tum fan hızlarını denedim ancak bir türlü 1.600 Watt'tan fazla enerji harcatamadim bu klimaya. İçerisi 22 derece. Ayarlanan 28-30 derece. Yetistiremiyor yani. Ancak buna ragmen 1.600 Watt tuketimin üstüne cikmiyor.
Oysa teknik ozelliklerde 14 Amper / 3080 Watt maximum tuketim görünüyor. Hadi 3.000 Watt neyse de, bari 2.500 falan tuketse de daha iyi ısıtsa, ayarli derece olan 30'a gelmek icin çaba sarf etse daha iyi değil mi?
Klima sensoru yukarida ve ufleme agzina yakin oldugu icin 25 ölçüyor. Odanin diger ucundaki termometre 22 ölçüyor. Klima 30'a ayarlı. Ama 3.000 Watt kapasitesi olan paşam zahmet edip 1.600 ustune cikmiyor. Normalde 14.000 BTU klimalar o kadar elektrik harcıyor. O zaman ben niye 24.000 BTU aldım?
Dış sıcaklık 11-12 derece iken, yani bugune göre daha sicakken 2.400'e çıktığını gördüm oysa.
Bunun sebebi nedir? Nasıl aşılabilir? Bir sorun mudur? Arıza mıdır? Arizaysa detayı nedir?
Şimdiden cevap verenlere teşekkürler.
O
3 yıl
Vertical (Dikey) Kanallar Yok (Merkezi Sistem Uydu)
Merhaba.

Merkezi uydu sistemi (Turksat) mevcut bir bina... Anten çatıda... Dairelere dağıtılmış...

Horizontal (yatay) kanalların tamamı var; ancak Vertical (dikey) kanallar çıkmıyor. Sinyal seviyesi 60 olmakla birlikte sinyal kalitesi 0 (sıfır).

Farklı uydu alıcılarla denedim, sonuç aynı. Splitter ya da ek yok, Diseq swtich yok; zaten sadece Turksat uydu. Çatıdan gelen kabloyu direkt uydu alıcıya bağlıyorum.

Forumda benzer başlıklar açılmış ancak net bir cevap göremedim; bazı cevaplar olsa da konu sahibi "çözüldü" ibaresi düşmemiş. Zaten sunulan çözümler bende işe yaramadı.

Cevap vereceklere şimdiden teşekkürler.
O
3 yıl
LG Dual Plus Klima İnceleme (24.000)
Merhaba.

Ben uzun zaman yaptığım araştırmalar sonunda LG Dual Plus 24 klimada karar kıldım. klimayı aldım, montajını yaptırdım ve kullanmaya başladım. Ancak benim araştırma sürecimde bu klimayla ilgili (aslında genel olarak klimalarla ilgili) çok detaylı, istediğim gibi analizler olmadığını gördüm. Bu nedenle ben yapayım dedim.

LG Dual Plus 24.000 BTU klimayı Şubat ayı sonunda 6.650-TL fiyatla almıştım. Şu an sanırım 6.750-TL civarında; yani pek bir değişme yok.

Eco ve Plus arasında kalan arkadaşlara Plus almalarını öneririm. Zira yıllardır Cosa kullanan biri olarak söyleyeyim: LG'nin uygulaması ve bağlantısı çok daha iyi. Hem tepki, hem çalışma mantığı hem de tüketim verisi bakımından Cosa ile kıyas bile kabul etmez. Plus ile Eco arasında çok az bir fiyat farkı var; emin olun değer.

Diğer bir nokta: LG servisi çok çok iyi. En azından benim hizmet aldığım LG Çorlu Klima Servisi son derece başarılı. Servis, Arçelik'ten tamamen ayrı. Her yerde aynı mıdır bilmem ama... Klimayı almadan önce servisi aradım, vakum konusunu sordum. Vakum olayına çok önem veriyorlar. Ayrıca servisin sahibi Mehmet Ali Bey bizzat bütün sorularımı sabırla cevapladı. Klimayı aldıktan sonra da, takvimde bir sıkışıklık vardı, bizzat kendisi yanında iki elemanla geldi. Vakumu vs... çok iyi bir montaj yaptı. Kaçaktan şüphelendi, üşenmedi, yeniden vakumladı vs...

Ürünle ilgili genel bir yorum: Memnun muyum? Evet. Eskiden 18.000 Vestel on/off bir klima vardı. Bu takılınca "ben klima kullanmıyormuşum" dedim. Ki senelerdir pek çok klimam oldu. Yazlık, kışlık, ofislerim, ailemin evindeki vs... Ama bu bambaşka bir şey. Vestel, Baymak, Sigma... Aralarında dağlar kadar fark varmış.

Bir uyarı: Bu modellerde elektrik beslemesi dış üniteden yapılıyor. Yani elektrik kablosu dış üniteye bağlanacak. Ona göre... Bir de, 24.000 BTU olduğu için ben ayrı bir hat çektirdim klimaya, ayrı bir sigorta ile, evin girişinden direkt olacak şekilde. Aksi takdirde başka elektrikli aletler de aynı anda çalıştığında sorun olabilir.

Gelelim analiz kısmına...
Ben bu ürünü yazlığa taktırdım. Aslında soğutma için 18'lik bir klima yeterdi. Ama bölgede doğalgaz olmadığı ve ben kışın da gittiğim için ısıtma amacıyla bu klimaya geçtim. Isıtma performansı benim için önemli olan. Şimdilik sadece ona değineceğim. Yaz aylarında soğutma amaçlı kullanırsam onu da paylaşırım.

Analizde Nisan ayı 27'sini 28'ine bağlayan geceyi esas aldım. Klimayı akşam 18:50 sularında başlattım (ilk başta kurcalarken biraz aç-kapa oldu). Sabah 08:30'a kadar ısıtma modunda, 26 derece ayarında çalıştı.
Sanırım ısınan havanın yükselmesi ve üfleyen havaya sensörün yakın olmasından dolayı klima uygulaması sıcaklığı 28 derece civarında ölçtü. Ancak sanırım bunu üretici de düşünmüş olacak ki fan hızını ve ısıtmayı hep 2 derece civarı altına göre ayarladı. Aynı anda aktif olan Cosa cihazımdan (odanın diğer bir köşesinde) 23-26 yönünde ölçümler yaparken klima 26-28 arasını gösterdi. Manuel eski tip cıvalı termometre ise 22-25 arasını gösterdi. Ama dediğim gibi, bu bir sorun olmadı. Ev ayarlanan, gerçek sıcaklıkta idi.

Aşağıda koyduğum fotolarda saate göre ısının artışını görebilirsiniz. Bu turuncu ekran görüntüleri Cosa cihazından alınmadır. Sol üstteki veri dış ortam sıcaklığı, altta bulunan büyük veri ise iç ortam sıcaklığıdır.

Yine bir başka ekran görüntüsünde dış ortam sıcaklığını ve iç ortam sıcaklığını grafik olarak görebileceksiniz. Burada çizgi ile işaretlediğim yerde aşağı doğru bir kırılma var. Bu kırılma klimayı kapattığım saattir. Sonrasını dikkate almayınız; ancak klimanın etkisini anlatmak adına önemli bir gösterge...

Dış sıcaklık saat 00:00'da 11.8 derece iken, gece en az 9.3'a düşmüş. Evin sıcaklığı gece 12'den sonra hiç 26 derecenin altına düşmemiş. Genelde 27 derece ve hatta üstünde seyretmiş (Cosa verisi).

Peki bu halde ne kadar elektrik harcanmış?
19:00 - 23:59 , 30 derece ayarında , toplam 5,00 KW , ortalama 1,000 Kw/h
00:00 - 08:30 , 26 derece ayarında , toplam 10,60 KW , ortalama 1,247 Kw/h
TOPLAM : 15,60 KW = 12,63-TL (Kwh=0,81-TL)

Ara ara anlık watt verisine baktığımda (evet LG uygulaması anlık veriyi gösteriyor) en yüksek 2,5 KW gördüm. Yani ürün etiketinde yazan "max 14.0 Amper" değerine hiç çıkmadı, en fazla 10,87 Ampere çıktı.

Diğer bir önemli husus da, evin özellikleri. Ev 56 metrekare kapalı alan, 8 metrekare cam balkon. Bol pencereli. Hiçbir ısı yalıtımı yok. Müstakil olduğundan 4 yanı açık. Bina 2 katlı. Alt kat ayrı, bağımsız ve direkt toprak üstünde. Klimanın takılı olduğu benim üst kat ise çatı katı. Çatı da yalıtımsız. Yenice beldesinde, deniz kenarı, rüzgara açık, çok rutubetli yazlık bir ev. V çatı olduğu için tavan yüksekliği oldukça fazla; hatta arada bir de asma kat var. Aslında 1+1+hall+balkon, ama asma katı da (8 m2) sayarsanız 2+1+hall+balkon gibi... Isı yalıtım / mantolama yok; sadece yatak odasının duvarları normal duvar kağıdı, tavanı dekoratif strafor kaplı...

Şüphesiz ki 0 derecede ya da 5 derecede ölçüm yapamadığım için kusursuz bir test değil. Ancak Mart-Mayıs ve Eylül-Kasım dönemlerinde şehir dışındaki evlerinde kullanmak isteyenler için çok faydalı bir paylaşım olacağını düşünüyorum. Pandemiden dolayı bu tarz evlere ilgi de artmışken... Ben alırken bu tarz verileri, böyle inceleme videolarını, yazıları, makaleleri asla bulamadım. Sanırım diğer Arçelik grubu klimalar ya da benzer teknik özelliğe sahip 24'lük klimalar için de fazlasıyla fikir verir.

Aşağıya görselleri paylaşıyorum.

Umarım birine faydası olur...

NOT : Soğutma için almayı düşünenler, soğutma performansının ısıtmadan daha iyi olduğunu; daha az elektrik yakarak daha iyi soğutma yapacağını bilsinler. Ona göre bir kıyasla sonuca ulaşabilirler...

NOT-2 : Klimanın kalitesi, bozulmazlığı, performansını yılarca koruması vs... üzerine henüz bir şey söyleyemem. Bozulmadıkça bunu ancak 5 sene sonra değerlendirebiliriz...

-----

< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
O
3 yıl
Tavsiye Talebi: Bosch Car Service - VAG (Seat) İçin Öneri
Merhaba.

Seat Leon 2016 model aracım var. Otomotiv sektöründeki arkadaşların tavsiyesi ile debriyaj seti değişimini Bosch Car Service'de yaptırmaya karar verdim. Bir bayiden fiyat da aldım. Parça güzel, fiyat uygun.

Ancak yaptığım araştırmada gördüm ki bu Bosch Service'lerin kimisi eski Renault uzmanı, kimisi hâlen bir yandan Toyota Servisi, kimisi Ford logosu varmış zamanında vs...

Kısacası: Volkswagen grubu (VAG) araçlarda uzman bir Bosch Car Service bilen var mı? Ya da ekseri VAG araçların gittiği bir servis. Daha da iyisi: "Ben VAG aracımı götürdüm ve memnun kaldım, bizim araçları iyi biliyorlar" diyen var mı?

Yer: İstanbul (tercihen Avrupa Yakası ama iyiyse Anadolu Yakası da olabilir)

Teşekkürler.
O
4 yıl
Tunçmatik UPS - KGK Arızası
Merhaba.



Tunçmatik firmasından 2 sene önce 2 adet UPS aldım. Ama çok pişmanım. Birinde devamlı bir arıza, devamlı bir sorun, çalışmama, erken biten pil vs... Şimdi de diğeri arızalandı. Hem garantisi bittiği için, hem corona sebebiyle çıkmadığımdan, hem de biraz hobi olarak bu işleri sevdiğimden "kendim yapabilir miyim?" dedim. Ama yapamadım :) Elim yatkındır, biraz anlarım ama bu iş beni aştı. Değerli ustalardan yardım rica ediyorum.



Cihaz elektrik kesilince 0,5 saniye içinde, 1 saniyeye kalmadan kendini ve bağlı cihazları kapatıyor. Şebekeye bağlı değilken, cold-strat yapmak istediğimde bip sinyalleri ile uyarıp açılmıyor. Buna ilişkin video şu şekilde:

https://www.youtube.com/watch?v=Xy7forPiLK0
Videoyu izlemek için tıklayınız


Cihaz cold-start denemesinde tamamen tepkisiz kalmıyordu. Bu nedenle akülerin sağlam olduğunu düşündüm. Hemen PowerManager programı ile bağlantı kurdum. (Bu arada, Tunçmatik rezaleti burda da devam ediyor, şu an sitesinden indirilen program kurulamıyor. Eskisini buldum bilgisayarımdan neyse ki...)



Programın sunduğu veriler şöyle (tabi cihaz aküden çalışmadığı için fişe takılı iken bu şekilde) :)

< Resime gitmek için tıklayın >

< Resime gitmek için tıklayın >


Cihazın içini açtım. Fuse - otomatik sigorta var. Cihaz fişe takılı ilen sigortaya giren 2 kablo ucunda da elektrik var. Bataryaları besleyen kablo başında elektrik var. Bu kablo başlarını halojen ampule (220V) bağladım. Azıcık da olsa yandı, daha doğrusu biraz kızardı. Demek ki bataryalara şarj geliyor.



Şarjı söküp çift batarya seri olarak bağlanmış hâlde aynı işlemi batarya elektriği ile aynı ampule uyguladım. Yine hafif kızardı. Demek ki bataryalardan az veya çok bir şekilde akım geliyor.



Bunun üzerine batarya modunda iken cold-start yapıp ürünün arkasındaki prizlere bakayım dedim. Ürünü cold-start yaptığımda yani bataryadan açtığımda o sinyal verip kapanana kadar geçen sürede, yani yarım-bir saniye gibi çok kısa sürede prizlere elektrik geliyor. Kontrol kaleminde ışık yanıyor kısacık da olsa. Ancak prize gelen bu elektriğin 220V olduğunu sanmıyorum. Zira voltaj düşüklüğünden mi, yoksa süre kısalığından mı bilmem ama kontrol kaleminin ışığı zayıf yanıyor. Yani normal prizdeki gibi kuvvetli değil. (Gözüm beni yanıltmadıysa...)



Eldeki veriler bunlar. Cihazın içinin de fotoğraflarını çektim ama şimdilik konuyu şişirmemek için koymuyorum. Cevap gelir ve isterseniz ekleyebilirim.



Yukarıdaki veriler ışığında bataryaların sağlam olduğunu değerlendirdim. Ama başka da ne sorun olabilir bilmiyorum.

Yukarıdaki verilerden kastım:

1- Programın battery capability değerini %100 ve volt indication değerini "Normal" göstermesi : Ama bu durum cihaz prize takılı olduğu için mi böyledir, bilemiyorum.

2- Akülerin 220V ampulü çok az da olsa kızartması.

3- Cold-start yapınca yarım saniye ve muhtemelen zayıf da olsa prize elektrik gelmesi.



Malesef voltmetre / multimetre cihazım yok. Aküyü ölçemiyorum.



NOT : Bundan 2-3 ay kadar önce temizliğe gelen hanım elektrik süpürgesini bu prize takmıştı. Cihaz aşırı yükten dolayı yoğun sinyal verip kendini kapamıştı. Tabi hemen süpürgeyi çıkarıp başka prize taktık. Sonra cihaz şebeke modunda çalışmaya devam etti. Bundan dolayı bozulmuş olabilir mi?



ÜRÜN : Tunçmatik Lite II 1000VA (Bataryalar 2017 üretim ve hiç zorlanmadı. Belki de hiç tamamen boşalmadı.)



Değerli yardımlarınızı rica ederim. Şimdiden teşekkürler.


---
O
4 yıl
PES 2020 (PC) Kendi Yaptığımız Takım ile Multiplayer
Merhaba.

PES 2020'de arkadaşlarla kendi takımımızı yaptık. Oyuncuları görünüm dahil olmak üzere yeniden kurguladık. Bunun için PEU Ligi'nden bir takım seçtik, sanırım PES United gibi bir şeydi.

Bu takımla bilgisayarımızda lokal olarak maç yapabiliyoruz. Otomatik Güncellemeyi kapatmak yeterli oluyor. Hiçbir sorun yok.

Ancak biz bu takımı Multiplayer bölümünde, arkadaşlarla oynarken, bilgisayara karşı kullanmak istiyoruz. Bir araya gelemediğimiz zamanlarda, uzaktan, aynı takımı alıp, bilgisayar takımlarına karşı oynamak amacındayız.

Bu mümkün olabilir mi? Olabilirse nasıl?

PES uzmanı arkadaşların yardımlarını bekliyoruz. Teşekkürler.
O
4 yıl
Sarı Işığı (LED) Beyaza Çevirmek?
Merhaba IKEA'dan tezgah altı aydınlatma aldım. Mağazada beyaz sarı arası bir tondaydı ancak monte edince gördüm ki sapsarı. Yeni mutfak duvarlarım ve dolaplarım beyaz renk ama resmen saman sarı gibi durdu, malesef.

Bunu folyo/film ile yahut baska bir şekilde beyaza çevirmenin yolu var mıdır? 24 volt ile çalışıyor. Içindeki LED'ler değişir mi? Değişirse kim yapar? Film ile olabilirse hangi renk(ler) kullanılmalı?

Ürün bu:
https://www.ikea.com.tr/urun-katalogu/aydinlatma/tavan-ve-spot-lambalari/spot-lambalar/10421868/vaxmyra-ledli-spot-lamba.aspx?gclid=Cj0KCQiAovfvBRCRARIsADEmbRIBMMUa9EISx8Csm5Ug6V3cskWACgyD9Z9HhmifRF3iLespIAqaZd8aAl_AEALw_wcB

Cevaplar için teşekkürler.
O
7 yıl
LEON Ampul Tipleri
Merhaba.

Internette (elbette Google üzerinden) pek çok arama yaptım, pek çok site gezdim ama bir türlü şu soruya cevap bulamadım. İlla ki adı gibi ezbere bilenler vardır. Derli toplu kayıtlanması bakımından bu başlık bence mühim. Lütfen birisi açık ve net şu sorunun cevabını yazabilir mi?

SEAT LEON 2016 STYLE 1.2 BENZİNLİ - Aracın kısa, uzun ve sis farlarının ampul tipleri nedir?

Teşekkürler.
O
8 yıl
Modülasyonlu Yahut On/Off Termostat
Merhaba.

Nette araştırma yaparken modülasyonlu kablosuz bir termostatın sitesinde şöyle bir cümle okudum: "On/off termostatlar kombinizin modülasyon özelliğini devre dışı bırakır."

Bu bana pek mantıklı gelmedi. Zira evet, on/off termostat oda sıcaklığına göre modülasyon yönetemez ama neden kombinin özelliğini devre dışı bıraksın? Sonuçta termostatın "on" komutu verdiği süre boyunca kombi yine (en azından) sistemden dönen suyun sıcaklığı ve ayarlanan su sıcaklığı (örneğin 50 derece) ile ayarlama tasarlayıp modülasyonlu olarak çalışacaktır.

Yani örneğin istenen sıcaklığı on/off termostatta 24 olarak ayarladık. Oda ise 23 derece. Bu sırada kombi sıcaklığı 1 derece arttırmak için çalıştığı süre boyunca modülasyon yapacaktır. Elbette OpenTherm bir termostatın tasarruf verimini sağlamaz, bunu biliyoruz. Ancak "modülasyonu komple devre dışı bırakıyor" demek de bence yanlış.

İşin uzmanları ne düşünür acaba?

("Bu kadar tatavayı neden yaptın?" dediğinizi duyar gibiyim. Açıkçası Cosa Akıllı kombi kiti ile modülasyonlu bir termostat arasında tercih değerlendiriyorum.)
O
9 yıl
Vestel Smart TV ve Dark Ev Ağımı Çökertti
Merhaba.

Evimde Huawei marka VDSL modem ile 23-24 mbps bağlantı sağlıyordum. Salonda sinyal biraz düştüğünden araya ofisimden getirdiğim Airties Air4310 Reperater cihazını yerleştirdim. Gayet güzel çalışan ve bütün evi besleyen bir kablosuz ağım vardı.
Ta ki Vestel Smart TV cihazını alana kadar.
Bu cihazın yanında bir de PC bulunduğundan ikisini birden beslemek için Dark WRT-152 cihazını aldım. Cihazın kurulumunu yaptım. Televizyon bağlantı sağladı. Buraya kadar her şey güzeldi. Ancak ne olduysa bundan sonra oldu...
Internet bağlantımız 3 dakikada bir kesilmeye başladı. Üstelik kesintiyi ilk 5 dakika modemin ışıklarından anlayamıyorsunuz. Bütün ışıklar olması gerektiği gibi yanıyor. Siteler açılmayınca, videolar donunca anlıyorsunuz. 5 dakika sonra modemin ışıkları da gidiyor. Modemi kapatıp yeniden açınca Internet geliyor. Ancak 3-10 dakika arasında tekrar gidiyor. Yeniden kapat-aç vs......
Çözümü Vestel TV'yi besleyen Dark repeaterı kapatarak ve televizyonun internet bağlantısını keserek buldum. Kısacası Smart diye aldığım televizyonu kullanamadığıma mı yanayım, Dark'ın WRT-152 cihazına para verdiğime mi?
Televizyon, otomatik IP aldırınca DNS-1 olarak 192.168.1.1 alıyor; yani modemin IP'sini DNS olarak alıyor. Aynı zamanda ağ geçidi olarak da tabi. Sorun buradan kaynaklanıyor olabilir diyerek DNS adreslerini manuel Google'ın 8.8...... DNS'lerini girdim, ancak çözülmedi.

Yardımcı olabilecek, ağ ve smart tv konusunda bilgili arkadaşlardan yardım rica ediyorum. Şimdiden teşekkürler.
DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.