M

Yüzbaşı
25 Temmuz 2011
Tarihinde Katıldı
Takip Ettikleri
1 üye
Görüntülenme (?)
34 (Bu ay: 0)
Gönderiler Hakkında
M
9 yıl
11-12. Sınıf ve Mezunlar için YGS-LYS İlk 100 Rehberi
< Resime gitmek için tıklayın >< Resime gitmek için tıklayın >

Sınavın açıklanmasından bu yana yönlendirme bekleyen birçok kişiden mesaj aldım. Netlerimi, kaynak tavsiyelerimi, çalışma biçimimi öğrenmek isteyenler vardı, elimden geldiğince yardımcı olacağım.

Öncelikle netlerim ve sıralamalarım yukarıdaki görsellerde var. Yine de aklınıza bir şey takılırsa özel mesajla açıklayabilirim.

Sınava hazırlık sürecini lise başından itibaren nasıl yürüttüğümü anlatmaya çalışayım:

9. sınıfı bulunduğum ilin dışındaki bir fen lisesinde okudum; sonrasında kendi şehrimdeki özel bir okula geçtim. Gerek ortaöğretime geçiş sınavının verdiği bıkkınlık gerek ÖSYS sistemine vâkıf olamamam sebebiyle 10. sınıf birçok öğrenci gibi benim için de verimsizdi.

11. sınıfa geçtiğimde özel bir "üniversite" yurdunda kalmaya başladım, her ne kadar garip gelse de sınav sürecini yeter düzeyde bir sonuçla atlatabilmemdeki en etkin unsur yurttur; çünkü ortak paydanızın olmadığı, bir şeyler paylaşmadığınız insanlar arasında yaşıyorken çok fazla boş vaktiniz oluyor. Boş vaktin yanı sıra üniversite okuyan insanları görmeniz de ayrı bir motivasyon. Elinizde böyle bir imkan varsa mutlaka ailenizle istişaresini yapın, üniversite yurdu olmasa dahi yurtta kalmayı düşünün.

11. sınıfın ilk dönemini özel bir çalışma yapmadan, ödevlerle-dershane sınavlarıyla uğraşarak geçirdim, 2. dönemde ise YGS'ye yönelik çalışmaya başladım ve 11. sınıf bitmeden bir tanesi konu anlatımlı olmak üzere üç YGS Türkçe, bir Mat-1, bir konu anlatımlı coğrafya, 1 konu anlatımlı tarih kitabı bitirdim.

İlk YGS denemesine 11. sınıfın ortalarında girdim ve sanırım 128-129 net yaptım, bu rakam sizi tedirgin etmesin çünkü çevremde ilk denemeleri benden çok daha düşük olmasına rağmen LYS'de önüme geçmiş birçok insan var. Bu yüzden sınav sonuçlarından etkilenmemeye çalışın, demoralize olmanız bir haftalık çalışmanızı ziyan eder, ki her hafta denemeye girmeye başladığınız dönemde bu sorununuzu hâlâ aşmadıysanız ciddi çöküntü yaşarsınız.

12. sınıfa geçtiğim yaz dönemi yalnızca optik ve manyetizma videosu izleyip 5-6 test çözdüm, çünkü YGS denemelerinde boş bırakmak durumunda kalıyordum, sizin de her denemede boş bırakmak durumunda kaldığınız konular varsa yaz dönemi bunları halletmek için en iyi zaman. Yazın sonlarına doğru 25-30 YGS denemesi aldım, bu sırada netlerim 135-140 arasında gidip geliyordu.

Okul başlayınca birçok insan LYS çalışmanın öncelikli olduğu hususunda uyaracak, aynı şeyler bana da söylendi fakat kulak asmadım çünkü YGS'de ilk 100'de olursam o motivasyonla uyumam, yemem, dolaşmam; ders çalışırım diyordum, -sonuçlarıma bakınca göreceğiniz üzere durum pek öyle olmuyor-, bu yüzden YGS'ye kadar LYS'yi hiç sallamadan çalışmaya devam ettim, aşağıda sıraladığım kaynakların tamamını YGS'den önce çözdüm. 12. sınıfın ilk döneminde yapılan TÖDER'de 180. oldum, 151 netim vardı ve netlerim arada bir 139-138'e kadar düşse de genel olarak 145-150 civarında seyrediyordu. Bu noktada bir şeyi vurgulamak istiyorum, yukarıda belirttiğim gibi eğer sınav sonuçları sizi demoralize ediyorsa Türkiye geneli sınavlardan uzak durun, ÖSYS sınavlarındaki performansınız ciddi ölçüde etkilenebilir. Kendimi deneyeyim ya n'olacak mantığıyla her bulduğunuz sınava girmek yalnızca sizi yıpratır, akıllı olun ve işlevsel, size bir şeyler katabileceğine inandığınız sınavlara öncelik verin.

YGS'ye 2 ay kala zaman probleminizi aşmaya çalışın, öncesinde bununla uğraşmanıza gerek yok. Benim sınavlarımın 10-15 dakika uzadığı oluyordu fakat son 2 ay seri deneme çözmeye başladım ve sınavdan 2 hafta önceki denemelerde ortalama 40 dakikam artıyordu.

Son gün ders çalışmayı bırakın zırvalıklarına inanmayın. Ben sınava giderken arabada 10. sınıftan beri ufak notlar tuttuğum defterimi okuyordum ve 1 fen sorusu çözmemi sağladı, ki 1 fen sorusu benim sıralamamda dahi 100 kişi oynatıyor, durumun daha düşük sıralamalardaki karşılığını tahayyül edebilirsiniz.

Çalışma biçiminiz, çalışma miktarınız elbette önemli fakat sınav sonucunuzu belirleyen en temel parametre sınav anındaki durumunuz, mümkün olduğunca kendinizi kontrol etmeniz gerekiyor, zira YGS'ye değin girdiğiniz denemelerin hepsinden daha zor, yorucu bir 160 dakika geçireceksiniz, soruların tahmin ettiğinizden çok daha farklı olduğunu göreceksiniz, geçmiş senelerdeki netleri duyup "aa ben de yaparım" dediğiniz, yahut sıralama hesaplama programlarına yazdığınız netlerin hayal olduğunu fark edeceksiniz, bu noktada kendinize çekidüzen vermeniz gerekiyor. Feni çözmeye başladığımda o kadar kendimden geçmiştim ki odaklanmak için kendime vurdum, çünkü bir süre sonra hedeflediğiniz ile yaptığınız arasındaki uçurumu görünce mental mukavemetinizi kaybediyorsunuz, eliniz ayağınıza dolaşıyor, sınav süreci bittikten sonra ne kadar kıytırık olduğunu anlayacağınız üniversite sınavı, o an doğaüstü öneme sahipmiş gibi geliyor. Bu yüzden sınav anında kendinizi sınavdan soyutlamamaya çalışın, düşünmemeniz gereken bir şeyler düşündüğünüz kanaatine varırsanız kendinizi bir şekilde uyarın.

Genel tavsiyelerim:
*Defter tutmayın, yalnızca önemli olduğuna inandığınız noktaları kendi biçeminizle not alın, bu notlar sizin temel kaynağınız olacak.
*Hocalarınızı fazla dikkate almayın, ekseriyası banka borcu ödemek için hevessizce okula gelen vasat üstü, memur zihniyetli insanlar.
*Verilen ödevin yersiz olduğuna inanıyorsunuz yapmayın, kendi çalışma planınız her zaman öncelikli olsun, bu hafta şu konuları bitirmem gerekiyor dediyseniz ödevlerinizi bir kenara bırakın.
*Rehberlikçilere itibar etmeyin, 18-19 yaşında insanlarsınız; ne zaman oturup kalkacağınıza, ne çalışacağınıza karar verebilirsiniz.
*Sınav işkence süreci değildir, iç disiplininizi oturttuktan sonra kendinize vakit ayırabilirsiniz, ders çalışmıyorken suçluluk duymayın.
*Çalışma ortamınıza dokunulmasına izin vermeyin, mümkün olduğunca rahat hissedebildiğiniz bir ortam olsun.
*Ailenizin sınava ilişkin bir şey bilmesine gerek yok, ailenizi mümkün olduğunca hazırlık sürecinin dışına itin, hocalarınızın-dershanenizin muhatabı siz olun.
*Ufak şeylere takılmayın, çalışırken müzik dinleyip dinlemediğiniz, masanızın konumu, sınav sabahı karbonhidrat yiyip yemediğiniz, duvara astığınız motivasyon sandığınız zırzop sözler hiçbir şeyi değiştirmeyecek.

Kaynak tavsiyeleri:

Matematik 1:

< Resime gitmek için tıklayın > Fem konu özetli...
< Resime gitmek için tıklayın > FDD YGS Matematik, yeni baskısı çıkmış fakat kitap hala gayet iyi.

Geometri:

< Resime gitmek için tıklayın > FEM konu anlatımlı ilk olarak çözülebilir.
< Resime gitmek için tıklayın > FEM soru bankası, 2-3 haftada çözülebilir.
< Resime gitmek için tıklayın > Birey B soru bankası, seneye yayarak öğrendikleriniz pekiştirebilirsiniz.

Türkçe:

< Resime gitmek için tıklayın > FEM simetri konu anlatımlı, 11. sınıfta ya da yazın çözülebilir.
< Resime gitmek için tıklayın > Körfez YGS soru bankası, FEM'in hemen ardından çözülebilir.
< Resime gitmek için tıklayın > Birey B soru bankası, seneye yayarak unuttuklarınızı hatırlamak için çözün.

Biyoloji:

< Resime gitmek için tıklayın > FEM cep kitabı, internetle birlikt konu anlatımı için yeterli.
< Resime gitmek için tıklayın > FEM soru bankası, vakit varsa çözülebilir.
< Resime gitmek için tıklayın > FDD YGS-LYS soru bankası, Bu kitap sınava en yakın en iyi biyoloji kitabı, kesinlikle çözün.
< Resime gitmek için tıklayın > Birey C soru bankası, ilk 100 istiyorsanız çözün, C olduğuna bakmayın, kasıntı değil, rahat rahat çözebilirsiniz.
< Resime gitmek için tıklayın > Fen Bilimleri Yıldız Serisi, sınava 2-3 ay kala konuları hatırlamak için hızlıca çözülebilecek kaynaklardan.

Fizik:

< Resime gitmek için tıklayın > Palme A-B soru bankası, tek ihtiyacınız olan kitap bu, fiziğe kafanızı pek yormayın ne YGS'de ne LYS'de sizi zorlayacak, işaretleyip geçeceksiniz.

Kimya:

< Resime gitmek için tıklayın > FEM simetri YGS soru bankası, 11. sınıfta ya da yazın çözülebilir.
< Resime gitmek için tıklayın > Palme YGS,çözerseniz soru kaçırmanız pek mümkün değil.
< Resime gitmek için tıklayın > FEM cep kitabı, çantanızda dursun, kimyada çok basit şeyler dahi sık sık unutuluyor.

Coğrafya-Tarih-Felsefe:
Felsefe ile az çok ilgiliyseniz cep kitabına bile ihtiyacınız yok, kaynak kullanmadım, bir şey öneremeyeceğim.
Coğrafya için EDAM, tarih için Final cep kitapları işinizi görecektir.

LYS'ye ilişkin daha sonra bir şeyler yazacağım.
M
9 yıl
Bayramda açıklanabilir mi?
ÖSYM bayramda vardiya yapıyor mu? Bayramda açıklanması mümkün mü?
M
9 yıl
Hacettepe Hazırlık
Hacettepe hazırlık atlama sınavı için taramamız gereken kaynaklar nedir? Hacettepe'nin kendi sitesinde konu ile akalı bi' doküman buldum ama yeterli değil gibi görünüyor. Hacettepe'de olup proficiency sınavına girmiş arkadaşlar özel mesaj yoluyla iletişime geçerse sevinirim.
M
9 yıl
Försvarsmakten\u0027e 2 kişi lazım
Försvarsmakten oyun beyler, tepede mission abstract'i veriyor, aşağıda uyguluyorsun, 4 kişi oynanıyor iki kişi lazım.

http://team.forsvarsmakten.se/english/#/private/w1w7Ztko9m
M
9 yıl
LYS Sonuç Belgesi - Tercihlerim
Sıralamam görüldüğü gibi 565, tercih listem de görülüyor, sizce en muhtemel yerleştirme sonucum nedir?


< Resime gitmek için tıklayın >< Resime gitmek için tıklayın >
M
9 yıl
MF 10k Tercih Listeleri
İlk 10k'daki sayısalcılar tercih listelerini atsın. Forum olarak birbirimize takıcaz böylece haber değeri taşıyan bir şey çıkacak ortaya.

MF3 565
< Resime gitmek için tıklayın >
M
9 yıl
MF3 565, Tercih Önerileri
Başlıktan da anlayabileceğiniz üzere MF3 sıralamam 565. 2k civarında bir sonuçla Cerrahpaşa Türkçe düşünüyordum, fakat sonuç bu şekilde gelince kafam epey karıştı.

İstanbul'da, İngilizce eğitim veren, sıralamama yakın bir okulda okumak istiyorum.

Ayrıca Hacettepe İngilizce de olabilir gibi geliyor.

6-7 senemi geçireceğim şehre ve okula 10 gün içerisinde karar vermek gerçekten zor dolayısıyla fikirleriniz benim için önemli.
M
9 yıl
EUW Gold - Platinum Duo
Title'da yazdığım üzere EUW'de Gold - Platinum Duo arıyorum.

Summoner name "Röthinzil", denemek isteyenler ekleyiversin.
M
9 yıl
KYK ilk 100 bursu
KYK ilk 100 bursu, YGS sıralamalarında ilk 100'ün içerisinde olup LYS'de olmayan öğrencilere verilecek mi?

Daha önce KYK'yı arayıp sormuş ya da birinden duymuş olanlar yardımcı olursa sevinirim.
M
9 yıl
İlk 100\u0027den 10k\u0027ya salma serüvenim
YGS'nin açıklandığı dönem forumu takip edenler hatırlıyordur, YGS 2 ilk 100'deydim, 487.2 puan...

YGS sonucunun verdiği rahatlıkla salınca LYS'de kafasını aldım.

Matematik 43.75,
Geometri 18.75,

Fizik 20,
Kimya hatalı kçç sorusu dahil 27.75,
Biyoloji 28.75

yaptım, şimdi bu sonuçla nasıl bir sıralama alacağımı ne yapacağımı bilmiyorum. Geometri-fiziğin katsayısı matematik-biyolojiden yüksek olduğu için MF-3 çok da kötü gelmez diye düşünüyorum ama emin değilim çünkü fizik sınavında sıkıntı yaşadım, epey soruya bakamadım, dolayısıyla fizik çok çok düşük oldu.

OBP 97, sizce muhtemel sıralamam ne civardadır? 2k'nın dışına çıkar mıyım?

Edit: Arkadaşlar ekran görüntüsü istemişler, yukarıda YGS başlığında bulabileceğinizi söylemiştim ama yine de ordaki ekran görüntüsünü buraya da atayım.




< Resime gitmek için tıklayın >
DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.