DonanımHaber Mini sürüm 2 Ocak 2026 tarihi itibariyle kullanımdan kalkacaktır. Bunun yerine daha hızlı bir deneyim için DH Android veya DH iOS uygulamalarını kullanabilirsiniz.
G

Er
13 Ocak 2011
Tarihinde Katıldı
Takip Ettikleri
0 üye
361540 Gün Cezalı
356096 gün 13 s. 42 dk.
Gönderiler Hakkında
G
15 yıl
Profilimde e-mail adresimi nerden gözüktürebilirim?
Bazılarında e-mail adresi yazıyor bende aradım ama bulamadım bende gözükmüyor.
G
15 yıl
Şimdi Gidin bi Bira Daha Açın!
Alkol tedavisi gören sayısı 5 yılda 10'a katlandı

Türkiye'de alkol bağımlılığından kurtulmak isteyenlerin oranı her yıl katlanarak artıyor. 2004'te AMATEM'e başvuranların sayısı 11 bin iken, bu rakam 2009 sonunda 107 bini aştı.

< Resime gitmek için tıklayın >

Uzmanlar, alkol tedavisinde süreci kişinin motivasyonunun belirlediğini vurguluyor. Ülke genelindeki içki tüketimi ise 6 yılda iki kattan daha fazla artış gösterdi.

Uluslararası standartlar dikkate alınarak hazırlanan içki satışıyla ilgili düzenlemeler hararetli tartışmalara yol açtı.

Buna karşılık Türkiye'de alkol tedavisi görenlerin sayısı hızla artıyor.

Ülke genelindeki içki tüketimi ise 6 yıl içerisinde iki kattan daha fazla artış gösterdi. Türkiye'de ikisi özel 22 AMATEM'de 535 yatakla hizmet veriliyor.

84 yataklı Bakırköy AMATEM'de hastalara bakan uzman psikiyatrist sayısı 4'ü geçmiyor. Ülke genelindeki toplam bin 600 psikiyatri uzmanının ise sadece 600'ü devlet kurumlarında çalışıyor.

Bakırköy AMATEM yetkilisi Defne Tamer Gürol, alkol tedavisinde kişinin motivasyonunun çok önemli rol oynadığını belirtiyor.

Gürol, süreci şöyle anlatıyor: "Mesai saatleri içerisinde AMATEM'e başvuran her hasta muayene edilmektedir.

Bazı hastalar için sadece ayaktan tedavi yeterli olmaktadır. Ayaktan tedavi önce detoksifikasyon (arındırma) ile başlar. Bu tamamlandıktan sonra terapi programına geçilir..."

Türkiye'de AMATEM'lere yapılan başvuruların çoğu ayakta tedavi şeklinde gerçekleşiyor. Yatarak tedavi, ayaktan tedavisi mümkün olmayan hastalara uygulanıyor.

Bu tedavinin süresi 28 gün. Türkiye'de 2004 yılında toplam bin 417 bağımlı yatarak tedavi olurken, 2009'da bu rakam 2 bin 594 oldu.

Türkiye'de en çok madde bağımlısının başvurduğu Bakırköy AMATEM yetkilisi Defne Tamer Gürol, alkol tedavisinde sürecin kişinin motivasyonu ile doğru orantılı gittiğini belirtiyor.

Gürol süreci şöyle anlatıyor: "AMATEM'de tedavi ayaktan ve yatarak olmak üzere iki bölümden oluşmakta. Mesai saatleri içerisinde AMATEM'e başvuran her hasta muayene edilmektedir.

Bazı hastalar için ise sadece ayaktan tedavi yeterli olmaktadır."

BAĞIMLI, AYAKTAN TERAPİ GRUPLARINA KATILIYOR

ĞIMLI, AYAKTAN TERAPİ GRUPLARINA KATILIYOR

Alkol bozukluğu tespit edilen kişilerde ayaktan tedavi mümkün olamayacağı zaman yatış için randevu verildiğini anlatan Gürol, "Bunun dışında iki yatışın arası 3 aydan az olmamalı ve bir yıl içinde toplam yatış sayısı 3'ü geçmemelidir.

Yatarak tedavi yoğun bakım, alkol arındırma, madde arındırma ve 28 günlük psikososyal tedavi bölümlerinden oluşmaktadır.

Eğer kişi hekim ile görüştükten sonra tedavisine devam etmek için ikna olmazsa imzası alınarak taburcu edilir." şeklinde konuşuluyor.

Bunun yanında yatarak tedavi sonlandıktan sonra, tedavinin çok daha uzun süren bölümü başlıyor.

Burada hastanın, alkol ve maddesiz yaşamını kendi sosyal çevresi içinde inşa etmesini sağlamayı hedefleyen, ayaktan terapi gruplarına devam etmesi öneriliyor.

AMATEM'lerde bağımlılıkla ilgili diğer sorun da sigorta problemi. Başvuruda sosyal güvence ya da yeşil kart aranıyor. Yoksa ücretli tedavi olunuyor.

Bir aylık tedavinin 3-4 bin lira tuttuğu ifade ediliyor. Bu yüzden yüzlerce alkol ve madde bağımlısı 'para' problemi ile karşılaştığı için tedaviyi başlamadan bitiriyor.

Denetimli serbestlik kapsamında ise madde bağımlılarının tedavileri ücretsiz karşılanıyor.

Avrupa'da alkollü araç kullanma düzeyi sıfıra indi

Türkiye'deki yeni alkol ve tütün yönetmeliği sadece 'rekabetin temin edilmesi ve tüketici seçeneklerinin korunmasıyla' ilgili maddeleri kapsamasına rağmen ciddi tartışmalara sebep oldu.

Avrupa ise bunun da ötesine geçerek önemli sağlık politikaları geliştiriyor. 27 ülkenin yazılı bir ulusal alkol politikası mevcut.

Ayrıca son üç yılda ülkelerin yüzde 87'sinde ulusal farkındalık faaliyetlerine önem verildi. Bunun sonucunda araç kullananlarda kanda azami alkol düzeyleri 8 ülkede 0'a, 9 ülkede 0,2-0,4 g/l'ye ve 3 ülkede 0,8 g/l'ye indirildi.

Avrupa ülkelerinin üçte ikisinde, genel nüfus içinde alkol tüketimine ilişkin gerçekleştirilen ulusal anketlere ilişkin bilgiler oluşturuldu.

Ayrıca yapılan çalışmalarla içki içmeyenler hakkında veri sunuluyor. Yaş sınırlamasının altındaki içki kullanıcılar hakkında sağlıklı bilgiler bulunuyor.

Bunun yanında ülkelerin yüzde 60'ı, alkollü içkilerin bina içinde ve bina dışında satılacağı saatlere kısıtlama getirmiş.

Türkiye'de ise 'Ulusal Alkol Kontrol Programı' için taslak çalışması sürüyor. Çalışmaya göre, Avrupa'da bir kişi yılda 9,24 litre alkol tüketiyor.

Bu kıtadaki tüm ölümlerin yüzde 6,5'inin sebebi alkol. Avrupa ülkeleri, dünyadaki alkole bağlı hastalıklarda en yüksek orana sahip.
G
15 yıl
Takers ne demek?
Filmi yeni izledimde çok beğendim.Aksiyon , suç dalında 10/10 luk film.Kusursuz.Devamıda gelicek gibi gözüküyor.
G
15 yıl
DvDRip XviD-LST mi daha iyi BBRip XviD-OpeD mı?
Hangisi daha kalitedir ona göre indiricem.Yoksa arasında bir fark yok mu?

Tamam bbrip indiriyorum arkadaşlar.
G
15 yıl
Bir Efsaneydi - Hakan Peker.Noldu adam kayıp mı oldu yaa?
Hey gidi günler hey , klibi izleyin anlıycaksınız.

Videoyu izlemek için tıklayınız
G
15 yıl
Turktorrent ve bittorrent sitelerinde arama nerden yapılıyor?
Arama bölümü yok mu sitede amele gibi film mi arıycaz istediğim filmi nası bulucam?
G
15 yıl
Bu üyeliğimin şifresini unuttum
Üyeliğimi açarken bi kere yazmıştım ondan sonra her siteye girdiğimde bağlı kalıyodu kaldım böyle.
G
15 yıl
Bu Kız Beni Aşar Beyler
Şimdi izledim filmi.Filmdeki kız beni benden aldı bitirdi.She's Out of My League filmin ingilizce adı bu.Filmi izlemeden ölmeyin soluksuz izleyebiliceğiniz bir film ayrıca filmdeki bayanda çok hoş kendimi kaybettim.The girl nex door filmine benziyo ama onun gibi erotik sahneler yok.Türkçe dublaj veya HD kalitesinde muhakkak izleyin.

< Resime gitmek için tıklayın >
G
15 yıl
Masam Alçak Kalıyor Kamburum Çıkıyor Nası Yükseltebilrim?
1 metreye 1 metre kare şeklinde bi masa üzerindeki laptop.Masa ile laptop arasına bişey koysam da olur ama sallanmıyıcak doğru düzgün bişe olması lazım.Yorgan battaniye gibi şeylerde olmaz.Masanın ayağını uzatmam lazım ama kaynak filan yapılcak iş değil.Masanın ayağıda demir bu arada.Nası yükseltebilirim bu masayı?
G
15 yıl
Işın Karacanın Söylediği Bambaşka Biri adlı şarkı kimin?
Valentine's Day filminde bu şarkı çaldı fakat sözler ingilizceydi.Ajda Pekkan filan söylemiş önceden fakat şarkı kime ait anlamadım.
DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.