F

Yarbay
22 Ekim 2010
Tarihinde Katıldı
Takip Ettikleri
23 üye
Görüntülenme (?)
407 (Bu ay: 2)
Gönderiler Hakkında
F
3 yıl
Xbox Series Konsolları Monitör ile Kullanmak Hakkında Bilgilendirme
Merhabalar,

Bir süredir Xbox Series X konsolumu 2K bir monitör ile kullanıyorum. Ana konuda sürekli bu konuyla ilgili sorulara rastlamam sebebiyle araştırarak öğrendiklerimi ve niye monitör tercih ettiğimi sizlerle paylaşmak istedim.

Öncelikle yeni monitör alacak olanların HDMI standartlarından haberdar olması gerekiyor. Yeni standart HDMI 2.1, bu standart 4K çözünürlükte 120 hz desteklemekte. Başka herhangi bir yöntemle HDMI 2.1 olmayan bir ekranda bu konsollarla 4K 120 hz alamazsınız. Ancak maalesef monitör piyasasında HDMI 2.1 henüz yaygınlaşmadı, bu standardı destekleyen modeller yüksek fiyatlardan satılıyor, hatta öyle ki fiyatları CX OLED'lere yaklaşıyor. Herhalde kimse OLED TV parasına -ki sadece oyun için alacak da olsanız performansı gayet iyi- VA veya IPS monitöre para vermez.

Burada önümüze iki seçenek çıkmakta, ya üstüne biraz daha para ekleyip OLED alıp geçiyoruz, ya da benim yaptığım gibi HDMI 2.0 destekleyen bir monitöre yöneliyoruz.

Burada 2K monitörlerin şöyle bir güzelliği var; bazı modellerde yeni nesil konsolları düşünerek ekledikleri konsol modu bulunmakta. Bu monitörün 4K sinyali kabul etmesine yarıyor, bu sayede konsollar da (hem Series hem de PS5 için geçerli) bu 2K monitörleri 4K monitör olarak görüyor ve 4K sinyal gönderiyorlar. Bu ne işe yarıyor; eğer yeni nesil bir Xbox sahibiyseniz oyunları 4K'da oynayarak HDR'dan faydalanabiliyorsunuz, Xbox'da HDR sadece 4K çözünürlükte destekleniyor. Ayrıca ben denk gelmedim ama 2K desteklemeyen oyunlar da var imiş. PS5 sahipleri için bu daha da kritik zira PS5 direk 2K çözünürlüğü desteklemiyor. Konsol modu bulunan 2K monitörlerin listesi aşağıdaki linkte, ben buradan bakıp araştırmamı da yaptım ve Gigabyte G32QC aldım.

https://www.reddit.com/r/Monitors/comments/jppwin/a_quick_explanation_overview_of_1440p_monitors/

Bu listedeki monitörlerden alırsanız, competitive oyunları 1440p@120hz'de oynayabilirsiniz. Benim monitör gibi freesync over HDMI desteği olan modellerde VRR da cabası olur. Competitive oyunların bir çoğunda 120 hz desteği var, ben Warzone, BF1 gibi oyunlarda 120 hz tercih ediyorum. Bunu sadece Xbox sahipleri yapabiliyor, PS5 1440p'yi desteklemiyor.

< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >


Aynı zamanda konsol modu ile single player ağırlıklı, frame rate'den ziyade 30 veya 60 FPS olup da grafik kalitesine önem veren oyunları da 4K@60FPS+HDR şeklinde oynayabilirsiniz. PS5 sahiplerinin maalesef tek opsiyonu 2K monitör kullanacaklarsa bu mod.

< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >


Konsol modu ile ilgili bilgi vermek gerekirse; (sadece kendi monitörümdeki deneyimlerimdir) öncelikle ilk akla gelecek soru, monitör 4K sinyali 2K'ya downscale ederken oynanışta bir gecikme, lag oluşuyor mu sorusu. Cevabı ise hayır, bu modu çok fazla kullanmadım ancak herhangi bir gecikme hissetmedim özellikle dikkat etmeme rağmen.

İkinci akla gelebilecek soru ise "görüntü kalitesi nasıl" sorusu. 2K'dan çok bir fark yok, daha net bir görüntü olacağını düşünürdüm ancak öyle olmuyor. Herhangi bir artefact ya da görüntüde bozulma falan da olmuyor. Gayet 2K'da nasıl kullanıyorsanız öyle kullanıyorsunuz.

Son olarak kendi monitörümden bahsedeyim:https://www.gigabyte.com/tr/Monitor/G32QC

Bendeki kontrast fetişi sebebiyle sadece VA veya OLED ekranlara tahammül edebiliyorum, IPS ve TN benim için yok hükmünde, hatta iş telefonumun ekranı OLED olmadığı için şahsi telefonuma Whatsapp business kurdum ve aramaları da ona yönlendirdim. Bu sebeple VA panelli bu modeli tercih ettim.

  • Bendeki üründe bleeding bulunmakta, aşağı yukarı her VA monitörde az veya çok bu olur, Samsung G7 gibi high-end modellere yönelerek bu sorundan muzdarip ürünlerin denk gelme ihtimalini düşürebilirsiniz ama ortadan kaldıramazsınız.
  • Kontrastı çok iyi, maksimum parlaklığı 400-450 nit civarında, ucuza 4K HDR diye satılan çoğu TV'den daha yüksek bir parlaklık değeri ancak HDR için yeterli değil HDR konusunda beklentileriniz düşük olmalı (HDR400 sertifikalı).
  • Monitör AMD Freesync Premium Pro destekliyor, yani aynı anda hem HDR hem de Freesync Premium kullanabiliyorsunuz. Freesync'i bazı modeller sadece Displayport bağlantısı üzerinden destekliyor, bu monitörde HDMI üzerinden de sorunsuz destekliyor. Freesync VRR aralığı 20hz ile 144hz aralığı, yani aşağı yukarı her oyunda sürekli devrede olacaktır. VRR desteği bence 4K'dan, HDR'dan falan çok daha önemli, underrated olduğunu düşünüyorum.
  • Curved bir model ama çok az bir eğimi var pek farketmiyorsunuz bile, 1 günde alışılır.
  • 1 ms response time iddiası var ancak bu konuda bu monitör bana göre vasat, sürekli hızlı oyunlar oynayan insanlar bu monitörle üzülür, monitörü zorladığınız zaman ghosting'i farkediyorsunuz. Bu konuda hassasiyeti olanların IPS modellere yönelmesi daha iyi olur.
  • Tamamen plastik bir yapısı var ama oldukça ağır ve sağlam, tilt ve yükseklik ayarlama destekli bir standı var ancak swivel yok.
  • 2 HDMI, 1 DP, 2 de USB girişi bulunmakta.

2K bir monitör almayı tercih ettim çünkü;
  • Competitive oyunlar monitörde çok daha iyi oynanıyor. Salondaki dev gibi TV RDR gibi oyunlarda daha çok keyif veriyor ancak FPS'lerde ekranın tamamına hakim olmak çok daha zor.
  • Bir oyun bilgisayarı toplamak niyetim var, monitörü 2K yerine 4K alsam ya PC kullanırken sürekli bulanık görüntü olacaktı ya da ekran kartına çok ciddi paralar yatırmam gerekecekti.
  • Konsol modu destekli bir 2K monitör hem PC, hem Xbox hem de PS5'i tek bir ekrana bağlayıp sorunsuz bir şekilde kullanabileceğim (henüz PS5 yok).
  • Ve en önemlisi, bir 4K HDMI 2.1 monitöre vereceğim paranın yarısını verdim. Elde ettiğim deneyim ise çok da farklı olmadı.
F
4 yıl
Infinity 401 Modem IP Atama Sorunu
Merhaba,

Xbox One X konsolumu modeme kabloyla baglayamiyorum, hicbir şekilde IP almıyor. Kablosuz bağlandığımda sorun yok ancak oyunlarda paket kaybı ve gecikme yaşıyorum kablosuz.

Modeme Nvidia Shield ve TV de bağlı kablo ile, bunlar sorunsuz IP alıyor. Xbox'ı başka evde denedim sorunsuz çalıştı kablo ile yani sorun konsolda da değil. Bir tek Xbox ve bu modem kablo ile bağlandığında sorun oluyor. Ayda yılda bir sorunsuz bağlandığı da oluyor kablosuz 20 kere falan modemle konsolu yeniden başlatmak gerekiyor. Konsol arayüzünde 192.168.0.X olması gereken yerde apayrı bir IP yazıyor. Sorun neyden kaynaklanıyor olabilir ve nasıl çözülür? Yardımlarınızı rica ediyorum.
F
4 yıl
Vekaletle Satılan Aracı Alırken Parayı Kime Göndermeliyiz
Merhaba,

Birinden eşinin arabasını satın alacağım. Ancak araba eşinin babasının üzerineymiş, dolayısıyla şahıs bana vekalet ile satış gerçekleştirecek. Bu durumda dikkat etmem gereken birşey var mı? Para havalesini ruhsat sahibi olan kayinpedere mi yapmalıyım yoksa satışı yapan kişiye mı?
F
4 yıl
Citroen C4 1.6 THP Exclusive Yakıt Tüketimi ve Motor Hakkında
Merhabalar,


Başlıktaki aracı alma arefesindeyim. Aşağı yukarı herşeyine ikna oldum ancak yakıt tüketimi biraz korkutuyor. Internette net birşey bulamadım 7,5 litre yakar da diyen var 10 litre yakar da. Istanbul içi kullanılacağını düşünürsek bu araç ne kadar yakar? Alınır mı?

Edit: 1.6 THP DS3 kullanan bir arkadaşımdan motorun sorunlu olduğuna dair bir dönüş aldım. 1.6 THP ile sorun yaşayan var mı? Alacağım araç 2011 model 85 bin km'de çok yıpranmamış bir araç.
F
5 yıl
Netmaster Infinity 401 Modem IP Alma Sorunu
Saçma sapan bir sorunla karşı karşıyayım. Modemim, TV ve Xbox One X ile birlikte yan yana duruyor. Wi-fi her cihazda çalışıyor. Ancak kablolu bağlantı sorun çıkarıyor. Xbox'a kablolu bağlantı yaptığımda IP almıyor. TV'ye yaptığımda alıyor sorunsuz, çalışıyor. Xbox'a PC'den bağlantı paylaştım donanım sorunu mu diye, sorunsuz bağlandı yine kabloyla. Konsolda sorun yok yani. Diğer cihazları bağlıyorum modemde sorun yok. Sadece bu iki cihazı birbirine kablolu bağlayamıyorum, bunlari kablosuz baglamakta da sorun yok.

Modemim ayarlarını sıfırladım.
Xbox ayarlarını sıfırladım.
Xbox'a yeni mac adresi verdim
Farklı kablolar denedim.

Çözüm önerisi sunacaklara şimdiden teşekkür ederim.
F
5 yıl
Demirdöküm Compact Doğalgazlı Şofben Su Soğuması Problemi
Merhabalar,

Evimdeki Demirdöküm kombide su sıcağı açınca sorunsuz sıcak akmaktayken, ki kaynar su akıyor, duş alınabilecek dereceye getirmek için en ufak bir soğuk su açarsam kombi devreden çıkıyor, su soğuyor. Evde banyodaki lavabo ve mutfak lavabosunda ve duşta sıcak su var, petek falan ısıtmıyor kombi merkezi sistem. Eve servis çağırdım, ev eski ve beşinci kat diyerek İski'yi aramamı ve su basıncını artırmamı söyledi gitti, ancak kattaki diğer iki dairede böyle bir sorun yok, bana su basıncından olsa diğer dairelerin de yaşaması gerekirdi gibi geliyor. Servisin dediği başvurmak istemediğim bir çözüm. Konu hakkında bilgisi olan varsa yardımcı olursa çok makbule geçer. Teşekkürler.
F
6 yıl
Takımımı Çok Takdir Ediyorum Şundan Ötürü
Hiç çirkef oyuncu yok arkadaş. Adam gibi top oynuyoruz, kazanıyoruz kazanamıyoruz farketmiyor. Kimse gereksiz sarı kart görmüyor, rakibe kötü niyetli faul yapmıyor. Herkes yere düşen rakip oyuncuyu yerden kaldırıyor. Tartışmalı pozisyon olduğunda hakemin üstüne çullanmıyorlar. Adamların işi topla, herkes çok profesyonel. Ama bu değil ki kazanmayı istemiyorlar, sonuna kadar mücadele de ediyorlar, bugün 87'de Ndiaye'nin top kornere değil de taça çıksın diye kendini yırttığında hırsı görüyorum ki bu maçta bir de kötü oynadı. Oyundan çıkan adamın suratı düşüyor, herkes sahada kalmak istiyor top oynamak istiyor. Kazanırız kaybederiz futbolda herşey var ama ben bu takımın karakterine hasta oluyorum arkadaş, Digitürk'e parayı itiş kakış izlemek için vermiyoruz çıksınlar iyisiyle kötüsüyle toplarını oynasınlar, dünkü derbiden sonra buna bir kere daha emin oldum. Helal olsun bizim takıma.
F
7 yıl
60 Hz Monitör ile 75 hz\u0027de Battlefield 1 Oynamak (No VSYNC Input Lag)
Öncelikle bahsetmem gereken sistem konfigürasyonum. Stok 6700K, 1406 mhz'e ufak bir OC yaptığım GTX 980, 1440p 60 hz panelli Asus VX24AH model monitörüm üzerinden anlatacağım yaptıklarımı. Uzun bir süre VSYNC açık şekilde 1440p-ultra'da oynadım oyunu. Daha sonra oyunun game-engine'de triple-buffering'i zorladığını okuyunca VSYNC işinden tamamen vazgeçmeye karar verdim, bildiğiniz gibi triple-buffering ve VSYNC ikilisi yağ gibi akan görüntüler sunsa da multiplayer FPS oyunları için son derece sakıncalı 80-90 ms'e kadar input-lag yapıyorlar. VSYNC kapatınca oyun hantallaşıyor, akıcılığı kaybediyordu. Reddit'te yaptığım araştırmalar sonucunda yaptığım işlemleri paylaşacağım şimdi. Konunun amacı eldeki donanımla en akıcı şekilde BF1 oynamak ve VSYNC input lag'ından kurtulmak.

-Monitörü OC Yapmak
Daha önce bunu duymamış olanlar olabilir. Üreticiler panelleri üretirken her zaman üstte pay bırakıyorlar tazeleme oranları için. Her monitör için bu böyle, ancak önce söylemem iki şey var. Birincisi, monitörü OC yapmak garanti dışı bırakabilir, benim monitörüm Amazon ürünü olduğu için çok önemsemedim. Monitöre bir zarar gelme ihtimali yok gibi birşey, içi rahat etmeyen olursa internetten iyice araştırmasını öneririm. İkincisi, her panelin kendine özgü OC potansiyeli var. Aynı marka model iki monitör farklı değerlere OC olabilir.

Nvidia GPU'lar için monitör OC etmeyi şöyle anlatabilirim, öncelikle çok basit bir işlem, sadece maksimum OC değerini yakalamak uğraştırabilir. Ben 75 hz'de tatmin eden bir değere ulaştığım için bıraktım daha ötesini denemedim. Nvidia Denetim Masası, Çözünürlük Değiştirme yolunu izleyince çözünürlüklerin altında Özelleştir butonu var. Ona tıklayıp Özel Çözünürlük Oluştur seçeneğini seçiyoruz, daha sonra panelimizin doğal çözünürlüğü olacaktır zaten orada bir sıra alttaki tazeleme hızını 10 hz artırıyoruz, ben 60'da 70'e getirdim. Daha sonra oluşturduğumuz özel çözünürlüğü seçip test kısmına geçmemiz gerekiyor.

< Resime gitmek için tıklayın >

Monitörler doğal olarak desteklemedikleri tazeleme hızlarında frame skipping yapabiliyorlar, yani framelerin hızına yetişemeyip bir tanesini atlayabiliyorlar, oyun oynarken bir siyah frame geçişi olarak görebiliriz bunu mesela. Frame skip sorunu var mı yok mu OC'den sonra bunu kontrol etmek gerekiyor, bunun için de vereceğim siteyi kullanmanız gerekiyor.

http://www.testufo.com/#test=frameskipping&horiz=25&vert=17

Basitçe, siteye girip, tarayıcıyı tam ekran yapıp (Chrome için F11), telefon veya fotoğraf makinasıyla ekranın bir resmini çekmeniz gerekiyor. Ancak bu herhangi bir resim değil, ISO ayarını en düşüğe getirmek gerekmemiz gerekiyor, daha düşük ISO değeri daha düşük enstantane hızı anlamına gelmekte ve frame atlaması olup olmadığını anlamak için gerekli. Ben Galaxy S7 Edge ile ISO 50 değerinde test ettim, frame skipping görmeyince 75 hz'e çıkarıp öyle denedim, yine başarılı olduğunu görüp OC'mi tamamladım.

OC'nin başarılı olduğunu anlamak için aşağıdaki resimde göreceğiniz beyaz kareler arasında boşluk olmaması gerekiyor, eğer boşluk varsa fazla OC yaptınız ve frame atlıyor monitör, underclock gerekiyor.

< Resime gitmek için tıklayın >

Monitörü hangi değere OC ettiğinizin konunun genel amacıyla çok bir bağlantısı yok. 69 hz'e de OC olsa 96 hz'e de (bazı 60 hz monitörler 100 hz'de sorunsuz çalışıyor) konuyu açmamın amacı VSYNC akıcılığıyla VSYNC olmadan düşük input lagla BF1 oynamak. Bunu da mümkünse 60 hz'in üstündeki değerlerde maksimum akıcılığa ulaşmak için monitörümüzü OC etmeye uğraştık.

Monitör OC olduysa oyun içinden VSYNC'i kapatıp frame cap'i 200'e getirmek olacak. Yani ayarlarımızın FPS'mize müdahale etmesini istemiyoruz dışarıdan kendimiz halledeceğiz. İkinci adım BF1'in kurulu olduğu klasöre user.cfg dosyasını oluşturmak, bu dosyayla manuel bir FPS limiti belirleyeceğiz. Bu değerin OC sonrası monitörümüzün tazeleme değerinden 1-2 FPS daha yüksek olması gerekiyor tearing'le uğraşmak istemiyorsak. Ben monitörü 75 hz'e OC ettikten sonra 76'ya sabitledim FPS'i config file ile, akıcılık yerlerdeydi. 77'yi denediğimde mükemmel bir akıcılığa eriştim oyundaki tüm hantallık gitmişti VSYNC açık gibi bir akıcılığı 75 hz ve input lag olmadan deneyimliyordum. Config dosyasını oluşturmayı bilmeyenler için söyle anlatayım, BF1'in kurulu olduğu klasöre giriyoruz, exe dosyasının olduğu yerden daha ileri gitmeden tabi ki. Oraya yeni bir notepad dosyası açıp ilk satıra gametime.maxvariablefps XX komutunu giriyoruz. Daha sonra farklı kaydet diyip dosya türünü txt değil tüm dosyalar olarak seçiyoruz, dosyayı user.cfg olarak adlandırıp kaydedip çıkıyoruz. XX kısmı monitörünüzün OC sonrası tazeleme hızı +1, +2, +3 gibi bir değer olmalı. Mesela 79 FPS'ye stabil OC ettiyseniz monitörü sırayla 80,81 ve 82 değerlerini deneyin. Ben 76 FPS'de akıcılığı yakalayamadım, 77'de yağ gibi oldu. Tek tek denemeniz gerekiyor. Net bir değer söylemem münkün değil.

< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >


Tabi bu işlemlerin hepsinin çalışması için Nvidia Denetim Masası'ndan düşey senkronizasyon yöntemimizi ayarlamamız gerekiyor yoksa tearing'den kurtulmak zor.

Ayarlar şöyle:
- Uygulama ayarlarını kullan (bunu tabi ki istemiyoruz)
- Açık (bunu da istemiyoruz input lag yüzünden)
- Uyarlamalı (adaptive sync de istemiyoruz, bu ayar eğer FPS'niz 60'ın üstüne düşüyorsa oyun içerisinde yararlı oluyor, 60'ın altında VSYNC kapatılıyor, 60'ın üstünde FPS aldığınızda açıyor kendisi)
- Uyarlamalı Yarım Yenileme Hızı (nein)
- Hızlı (nvidia fast sync, kullanacağımız ayar bu)

< Resime gitmek için tıklayın >

Fast Sync FPS'yi limitlemiyor. Genelde 60 hz monitörde 150 FPS alanların kullandığı bu ayar VSync'den çok daha az input lag üretiyor. Biz zaten FPS'mizi tazeleme hızımıza yakın bir değere sabitledik, üstüne Fast Sync'in tearing üzerinde çalışması için bir iki FPS'lik pay da bıraktık.

Gerisi test etmeye kalıyor. Ben şu an 75 hz halinden inanılmaz memnunum BF1'in, eski VSYNC-60 hz ultra ayarlara göre yağ gibi akıyor. Skorlarım falan iyileşti ciddi manada. Bir de BF1 Ana Konu'da low preset'te oyunun daha akıcı olduğundan bahsetmişti bir iki arkadaş, deneyimledikten sonra ben de hak verdim anlamadığım şekilde daha akıcı hissettim. Şu anki konfigürasyonum 1440p,75 hz, uzak mesafe çiziminin Ultra'da olması dışında low preset ayarlar şeklinde, akıcılık çok çok başarılı. Tabi güçlü kartım var niye low preset'te oynayayım diyenler bunu yapmak zorunda değil, ama yine de tavsiye ederim bu konfigürasyonla GTX 980 yüzde 50-60 anca çalışıyor, ısınmıyor yaz gününde, akıcılık da cabası.

Not: AMD kart kullanıcıları da CRU isimli programla monitörlerini OC yapabilir, ayrıca Fast Sync eşdeğeri bir düşey senkronizasyon çözümü ile aynı akıcılığı elde edebilirler. Ancak kendim deneyimlemediğim şeyleri tavsiye etmek istemediğimden AMD'cilerin ne yapması gerektiğiyle ilgili ayrıntılı konuşmadım, ufak bir araştırmayla aynı şeyleri yapmaları çok basit.

Deneyen olursa sorunlarını veya sonuçlarını konuya yazarsa hem çözüm arayabilir hem de daha da iyisine ulaşmak için fikir alışverişinde bulunabiliriz. Yazdığım herşey internetten okuyup denediğim şeyler, yanlışlar varsa düzeltmeniz beni mutlu eder.
F
7 yıl
Ankara Levent Yüksel Konser Bileti Veriyorum
Yarın akşam Jolly Joker'deki konsere kız arkadaşımla gitmek için iki bilet almıştım ancak bir talihsizlikten gidemiyoruz. Bileti kendi arkadaşlarım yerine buradan birine vermek istedim. Tek şartım bileti alacak kişinin sevgilisiyle gitmesi, bir ücret falan talep etmiyorum. Kız arkadaşıyla resmini ve facebook profilini özelden paylaşan, ya da herhangi başka bir şekilde sevgilisiyle gideceğini kanıtlayan ilk kişiye biletleri vereceğim Biletix'i arayıp. Özelden ulaşabilirsiniz.
F
8 yıl
Volant değişimi
İyi günler herkese,

2008 model tdi polo aracımda kalkışta kasayı sarsacak derecede titreme (aynalar oynuyordu) ve stop edince motorda sarsıntı gibi belirtiler vardı. Aynı zamanda çekişi de düşüktü eskiye göre. Bu belirtiler volan arızasını mı işaret eder? İlk gösterdiğim yer baskı balata, ikincisi volan arızası dedi 800 lira civarı masrafı varmış. Bu işten anlayan varsa baskı balatayı mı değiştirmeliyim volanı mı? Fikirlerinizi ve yorumlarınızı bekliyorum.

Teşekkür ederim.
DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.