Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
5
Cevap
1565
Tıklama
0
Öne Çıkarma
Pop Os ses cızırtısı ve başka sorunlar/sorular
R
3 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

arkadaşlar windows 11 yanına linux yükledim. pop os yükledikten sonra kde plasma kurdum. ilk defa kullanıyorum desem yeridir. ihtiyaç duyduğum yazılımları araştırarak yüklüyorum.

şu an sorunum ses de cızırtı oluşması. ve aynı zamanda ses çok geriden geliyor. mesala youtube videolarında görüntü ileride ancak ses geriden takip ediyor. displayport ile sesi monitörden alıyorum.

amd yazılımını tümden kaldırıp baştan yüklemek istedim ancak çok karışık geldi. bozunca baştan başlamak istemedim.

corsair icue yazılımının linux versiyonu yok. o yüzden h115i yi kontrol edemiyorum.

windowsdaki gibi grafik ayarları yapabileceğim bir amd yazılım ekranını bulamadım.

donanım bilgilerini öğrenmek adına hardinfo yükledim. başka program tavsiyeniz var mı?

yüklenmeyen sürücüleri nasıl görebilirim? en son yüklediğim programların listesini nasıl bulurum? kolay bir şekilde program ekle/kaldır yazılımı var mıdır? linux için güvenlik yazılımı kullanıyor musunuz?

şimdilik aklıma gelen bunlar. takıldığım konularda yardımcı olabilir misiniz?


sistem özellikleri
i7 11700K
Asus Tuf z590-wifi
Sapphire 6900xt
32 GB ram
samsung cf791 monitör



U
3 yıl
Moderatör

Selamlar, hayırlı olsun :)

Pop_OS içine KDE Plasma kurmak pratik bir çözüm değil; Kubuntu paketlerini kurduğunuzu varsayıyorum, kaldı ki Pop_OS, modifiyeli Gnome 3 giydirilmiş bir Ubuntu'dan daha fazlası. Eğer KDE Plasma'yı kullanabileceğiniz bir dağıtım istiyorsanız KDE neon, Fedora veya Kubuntu'yu (LTS değil, son sürümlerini) tercih edebilirsiniz. Bence şansınızı Fedora ile deneyin çünkü içindeki Linux çekirdeği (5.11'den 5.13'e) donanımınızı daha başarılı kullanabilir. GNU/Linux dağıtımlarında AMD sürücülerini ayrıca yüklemeniz de gerekmez. Grafik ayarlarının hemen hepsini KDE Ayarlar menülerinden yapabilirsiniz.
Donanım bilgilerine ulaşmak için genelde ayrıca program yüklemeniz gerekmez, aradığınız şeye göre komut muhakkak vardır. Sırf program isterseniz de inxi veya hw-probe önerebilirim.

Kurduğunuz programları (paketleri), kullandığınız paket yöneticisinin listeleme özelliği ile (örneğin apt list) görebilirsiniz. Debian, Ubuntu veya türevlerini kullanırken Synaptics paket yöneticisi de size görsel arayüz sunabilir.
Kurduğunuz programlar flatpak ise flatpak list komutu işinize yarayacaktır. Flatpak'leri dağıtımınızın sunucusundan da Flathub.org adresinden de indirebilirsiniz.

Corsair Icue aydınlatma kontrolü için kullanılan bir program sanırım. Onun için OpenRGB belki işinize yarayabilir
https://openrgb.org



U
3 yıl
Moderatör

Bu arada, hangi dağıtımı kullanırsanız kullanın, bir program (paket) kurmak istediğinizde önce dağıtımın deposuna veya Flathub.org sitesine bakın. Eğer olmuyorsa github/gitlab sayfasındaki yönergeleri izleyerek kendiniz derleyebilirsiniz (korkunç bir iş değil, birkaç satır kopyala yapıştır yapmanız gerekir). İnternet sitesinden indirip yüklemek en sondan sonraki çaredir :)



R
3 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

yardımınız için teşekkür ederim Uğur bey. pop os yerine mx linux kurdum. bunda baya bir şey yüklü geliyor sanırım. şöyle bir şey farkettim. mesala plank dock veya bir şey yüklemek istediğimde adımları doğru şekilde uyguluyorum ancak bir zaman sonra apt update komutu verdiğimde bazı eksikliklerin olduğu yönünde mesajlar çıkıyor. yani bir şekilde bozulmalar oluyor.

acemisi olduğum için mutlaka yanlışlarım oluyordur. ilk mesajda berlittiğim pop os da program bile yükleyememeye başladım :) root olamadım vs. kde masaüstünü sevdim açıkçası. distrowatch sitesindeki popülerliğe göre linux dağıtımlarını deniyorum windowsun yanında.

bir şey kurmak istediğimde genellikle önce kendi sitesine bakıyordum. dediklerinize göre hareket edeceğim.

çok teşekkür ederim saygılar.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
W
3 yıl
Yüzbaşı

Pop os mopos vs.. hepsi hikaye, ubuntu kur devam et fantezi aramıyorsan.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Wollowon -- 25 Temmuz 2021; 13:59:9 >

U
3 yıl
Moderatör

Selamlar, rica ederim :)

DistroWatch.com'da MX Linux çok uzun süredir birinci sırada; ancak kullanan, soru soran biriyle hiç denk gelmedim nedense 🤔

MX Linux Debian (apt) tabanlı olduğu için apt install veya apt-get install ile paket kurabilmeniz lazım. İndirdiğiniz bir dosyayı kurmak için de o dosyayı göstermeniz ancak öncesinde "çalıştırılabilir (sağ tık-> “Bir program gibi çalıştırmaya izin ver”)" olarak ayarlamanız gerekir, komut yazmanız gerektiğinde chmod +x görürseniz bu işe yarar.

KDE Plasma'ya Plank Dock yüklerken birçok paketin (bağımlılığın) eksik bulunması normal. Plank GNOME için tasarlandığından, Plank'i kurmak istediğinizde Gnome (GTK) ile ilgili birçok bağımlılık da yüklenmesi gerekir, eğer Gnome yüklü olsaydı bunların yüklenmesi gerekmezdi. KDE'deki hemen hemen her şey Qt "dilinde" (kütüphanesi kullanılarak) geliştirilmiş olsa da GTK programlar da tabii ki çalışabilir. Plasma için dock arıyorsanız Latte kurmanızı öneririm.

Program yüklemek istediğinizde yazılım yöneticisi (Plasma'da Keşfet, Pop_OS'ta Pop_Shop, Gnome'da Yazılımlar vb.) içinde aramanız genelde yeterli olmalı. Eğer olmuyorsa yazılım bulmak için Flathub sitesini veya programın Github/Gitlab sayfasındaki Flat, AppImage veya deb dosyalarını kullanabilirsiniz




Bu mesajda bahsedilenler: @rambetiko
DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.