Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir, 1 mobil kullanıcı
173
Cevap
92670
Tıklama
0
Öne Çıkarma
Cevap: *MONO VE INVERTER SPLIT KLIMA -ENERJI TUKETİM -SINIFLANDIRMA TABLOSU -FIYAT LISTELERI* (9. sayfa)
_
11 yıl
Binbaşı

Adım Erdem, yüksek bilgisayar mühendisiyim, imzamdaki yaptığım projelere bakarsan bu işlerden ne kadar anlıyorum/anlamıyorum bir fikrin olur zannımca. Aytıca hakem heyetinde bilirkişilik yapma diye birşey VAR. Bilmeden konuşuyorsun. İnanmıyorsan, merak ediyorsan Bakırköy kaymakamlığında TSHH de görev alıyorum, gelirsin, sorarsın haa demek varmış öyle birşey dersin. Her bilirkişilik dosyası için TSHH de odadan bilirkişi talep edilmez. Öyle olsa, odadan bilirkişi talep edilse dosyalar birikir, 2 yılda karar verilmez olur. Mahkeme gibi değildir oralar. Mahkemeye 10 dosya geliyorsa kaymakamlığa 1000 dosya gelir. İtiraz edilenler mahkemeye gider.

Ha mahkemelere gelince artık onlarda bilirkişi listesinden seçer. Odadan falan talep etmezler. Yeni kanun yönetmeliğinden haberin yok sanırım.

Ayrıca telefondu, bilgisayardı vb... gibi işler için de makine mühendisleri odasına başvurulacak değil. Sen beni hatalı çıkartma çabasına girmiş gibisin ama söylediklerim doğrudur. Boş vaktin varsa araştır, doğru olduğunu göreceksin...

Gelelim klimaya. Dediğim gibi "en düşük güçte çektiği enerji" dediğin şeyin bir gerçekliği yok. İkisini de aynı cihazla ölçmenin de bir anlamı yok. Reaktif güç kafa karıştırma değildir. Gerçekdir. Güç faktörü %50 olan 100w lık bir cihaz, reaktif gücü ölçemeyen cihazda 200w olarak görülür. Güç faktörü 1 olan ise 100w. Güç faktörü önemli yani. Kafan karışsın diye demedim. Ölçüm yaparken göz ardı edilebilecek birşey değil. Toshibanın ve LG nin güç faktörleri aynı mı? Zannetmiyorum.

Dediğim gibi, belirli bir miktar paraya, LG nin en üst model Prestige 9k modeli alabiliyorsunuz. Ama aynı miktar paraya diğer modellerin ancak "orta seviye" klimalarını alabiliyorsunuz. COP oranları 3 lerde gezinenleri. Şimdi 5,6 ile COP 3 olan klima aynı mı?
Ama öbürü daikinmiş, mitsubishiymiş, toshibaymış. Valla ben araştırmamı yaparken toshibanın PKVP serileri vardı aynı benzer özelliklere sahip klima olarak. Fiyatları da 3500 lerde geziyordu. Yani +1000 TL pahalıydı. Niye vereyim? Ne farkı var? Toshiba gerçek 5.6 da, LG çakma 5.6 mı? Ayrıca Toshiba PKVP olanın 5.63 COP sadece 7 kbtu olan için. LG gibi 9k btru için olanı değil zannımca. Dediğim gibi, kapasite düştükçe COP artar.

Demem o ki, klimanın minimum kapasitede çalışırken çektiği gücün bir önemi yok LG de. Eğer oda sıcaklığı sabit ise Klima kompresörü tamamen kapatır. 150w da çekmez. En azından bizim klima salona büyük geldiği için bu şekilde çalışıyor. Kapıyı açıp tüm evi ısıtırsan tabi o moda giremiyor. Yani inverter klima diye sürekli motorun çalışması gerekir diye bir kural yok. Bu yüzden minimum modda çektiği güç buysa demekki verimsiz hesabı yapamazsınız. İnverterin kazancı önceki jenerasyon klimalar gibi tam güç çalışma, yada durma modlarında değil, düşük güçlü sıkıştırma operasyonunun verimli olmasında. Şimdi Toshiba daha düşük güçlü sıkıştırma yaptığına göre o daha iyidir diyemeyiz. Bunun bir optimumu vardır. Belki de kompresörü 70w da sürmek verimi arttıracağına düşürüyordur. yoksa ne olacak ki 10w da da sürülür kompresör. Sadece yazılıma bakar. LG yapamamış da Toshiba mı yapmış? Toshiba bunu reklam malzemesi olarak kullanıyor. Bak bizimki en düşük modda 70w diyor. Demiş olmak için zannımca. Çünkü belirli güçden düşük enerji verildiğinde elde edilen sıkıştırma verimi de motor iç sürtünmesi yüzünden düşer. Yoksa motor hızını ayarlamak inanın en cahil elektronik mühendisinin bile yapabileceği birşey. Tüm iş orada bitmiyor.

Gelelim 24 dereceye ayarlayınca o sıcaklıkta vermez mevzuna. Madem biliyorsun yazdığın listede oda sıcaklığını ondalık olarak gösterdiğin tabloya neden çıkış sıcaklığını da yazmadın ki? Debiyi de yazardın kullanım klavuzundan bir yerden bulup toplardık çarpardık bölerdik çıkış gücünü hesaplardık, girişe bölerdik verimini anlardık... Ayrıca bendeki klimanın yanında sistemden çekebileceği maksimum güç yazıyor. 1700w diye hatırlıyorum. Amper değerini de o an sisteme sağlanan voltaja göre değişir ama klavuzda o da yazıyordu hatırladığım kadarıyla.

LG nin eurovent sertifikasına gelince. Sizdeki modelini bilmem ama Prestige serileri için olan modelinin eurovent sertifikaları vardı. Araştırın bir bulursunuz illaki. Ha LG Türkiyeyi arıyorum oradakiler bilmiyor meselesine gelince; LG nin Türkiyedeki müşteri hizmetlerinin nasıl olduğunu bilmem. Ama hangi firmanın müşteri hizmetleri doğru dürüst ki? Yahu o telefonların başına işsiz güçsüz lise mezunlarunu oturtuyorlar 2-3 saat konferans verip. Ne bilsinler ki? Hemen hemen her şirket böyle. Yani koca koca şirketler var, ama müşteri temsilcileri sıfır. Önümüze dosyalar çok geliyor. Koca koca firmalar hemde bunlar ama müşteri hizmetleri şaka gibi. Geçen araba almaya niyetlendim. Araştırdım en güzeli Mazda3. Adamlar şaheser yapmış. İlk 3 vites tork konvertörlü, son 3 vites çift kavrama ve çok kompakt. Adamların dizelinde DPF yok ya. Herşeyi baştan tasarlamışlar resmen. Dünyada en az hata veren firma açık ara Mazdadır zaten. Mazda da koca japon firması. Mazda 3 serisi dünyada ödüle boğulmuş bir araçtır. Türkiyedeki mazda dağıtıcıları ise rezalet. Avrupa yakasında 1 tane kalmamış. Hepsi tek tek kapanmış durumda. İnternetten bakıyorsun maslakda bir EVO var sanıyorsun, gidip soruyorsun sıfır araç satışımız yok diyor adam. Ha Mazda Türkiyenin bu kadar kötü olması, Mazda 3 arabasının sanat eseri olmasını engellemez ama. Alır da sorun yaşarsan servis sıkıntısı çekersin, karşıya götür getir zorunda kalırsın vs.... Ama araç en güzel araba. Mercedes bile halt etmiş yanında. Mühendislik olarak, tasarım olarak, kullanılan teknolojiler olarak... Allahtan klimalar araçlar gibi çok hata veren cihazlar değil çok şükür...

Klimamın servis kataloğu (ki buraya atmıştım linkini daha önce diye hatırlıyorum) her türlü değer yazıyor. Max güç tüketimi, (rölatif olarak akım değeri tabiiki), dışarısı ve içerisi kaç dereceylen ısıtmada ve soğutmada hangi COP oranı ile çalıştığı, hatta dış ve iç ünite arasındaki bakır borunun boyu ne olursa verimin ne şekilde düşeceğine kadar herşey açık açık yazılmış durumdaydı. Öyle detaylı hazırlanmışdı ki, Toshiba'nın servis kataloğu yanında 3-5 sayfalık broşür gibi kalıyordu diye hatırlıyorum. Yani şahsen oradaki değerlerin kafadan atılmış olabileceğine inanmam ben.

Dediğimi özetleyeyim, siz orta seviyeli bir LG klima ile sorun yaşamış olabilirsiniz. Klimanın anlık tüketim değeri hiçbirşey ifade etmez. Tükettiği güç ile odaya verdiği ısıtma arasındaki bağıntı önemlidir. Eğer klimalarınız aynı odaya takılmış ise, adam akıllı, reaktif gücü de ölçebilen bir cihazla oda sıcaklığını 1 gün boyunca belirli bir seviyede tutarsınız. Bir gün biri ile, diğer dün diğeri ile. sonrada LG nin toplamda daha az enerji tükettiğini görürsünüz... Görmüyorsanız büyük ihtimal ile klimanızın montajı yapılırken vakumlama yapılmamıştır yada içindeki gaz basıncı olması gerektiği miktarda değildir. Dediğim gibi, eğer belirtilen değerlerden anlamlı bir sapma bulabilirseniz, şikayet eder yenisini alırsınız. Onda da aynı sorun var ise şikayet eder, tüm sizin marka model LG klimaları toplattırırsınız, ayrıca ulusal gazetelere ücretini LG ödemek üzere hata ile ilgili ilan gönderirsiniz... Bu klimaların servis kitapçıklarındaki değerler firmanın taahütüdür. Bu değerlerin sapması firmayı YALANCI duruma düşürür ki LG gibi bir firma bile isteye bu duruma düşmez. Ayrıca merak etmeyin, sizin yerinize diğer klima firmaları başka firmaların klimalarını alıp test edip değerleri yanlış mı diye kontrol ediyorlar. En azından LG Prestige serisi çıktığında EN VERİMLİ klima idi. Bu iddia ile ortaya çıkan bir firmanın açığını bulmayı sana bana bırakmaz daikin, mitsubishi, Toshiba ve diğerleri.

Sormuşsun, söyleyeyim, fatura geçen ayın, Ekim ayının 10 undan Kasım 10 a kadar.. Bu ayınki daha gelmedi. Gelse de 100 ü geçer mi? Şüpheliyim. (Edit: büyük ihtimal geçer çünkü başka odadaki Vestel 9kbtu luk klimayı çalıştıyorum arasıra bu ay). Elbetteki soğuklar şiddetlendikçe elektrik faturası artacaktır da, sıkıntı yok. Ben o odayı ısıtmak için geçen sene 250TL doğal gaz parası verdim. Tek odayı! Elektrik 300 gelse kafa kafaya demektir ki elektriğe de bir sürü zam geldi o zamandan bu yana... Daikin alıp 2 kat para versem o +50 TL lik yük 25 e düşecek miydi? Hayır. Cebimdeki parayla 2-3 yıl sonra COP 10.0 olan başka bir klima alabilirim. Ama pahalı klima alanlar bunu yapamaz ;)

Ben LG Prestige serisi klima aldım, tüketiminden, konforundan, ısıtmasından ve soğutmasından çoooook memnunum.

Yani, insanları yanlış yönlendirmiyorum. O çok reklam yapan, çok bilinen(!), ancak sadece adını satan, pahalı firmaların orta şekerli yada giriş seviyesi klimalarını alacaklarına COP değeri yüksek olan, LG gibi bir firmanın en üst sınıf klimalarını alsınlar, rahat etsinler. Paraları ceplerinde kalsın.

Dediğim gibi LG benim babamın firması değil. Samsung daha iyi, daha ekonomiğini yapsın Samsung en iyi derim (belki yapmıştır, yıl oldu bakalı, LG de eskidi artık yeniden araştırmak lazım). Arçelik daha güzelini üretsin, arçelikçi olurum. Ben bir firmanın fanatiği falan değilim.Araştırdım, buldum, kendim aldım, denedim, memnunum.

Yani LG bir ürün aldınız ve kötü bir deneyim yaşadınız diye tüm LG ler uzak durulası vebalı ürünler değil.

Ha eğer klimanızda sorununuz var ise, hakikaten değerlerini yerine getiremiyorsa hakkınızı da sonuna kadar arayın. Arayın da bu ülkede zor. Misal, Türk Telekom ADSL hatlarında 2011 Ekimine kadar %10 hileli olarak veriyordu. Kanıtladım ispat ettim, dava ettim. 4 yıldır sürüyor dava. TSSH Prof.Dr. Bil. Müh bilir kişiye yönlendirdi. Tüketici mahkemesinin bilir kişileri ise "Bilgisayar Kontrolörü" ve "Matematik Mühendisi". Konuyla çok alakalı(!) değilmi. Türkiyedeki adalet sistemi bu. Size de Allah sabır versin... İnşallah hak yerini bulur.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi _EUA_ -- 1 Aralık 2014; 4:46:51 >
Bu mesaja 2 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @cgt_ayd
C
11 yıl
Çavuş

madem bu kadar hakimsin bu konuya aydınlatsanda bizde bilgilensek yanlış biliyorsakta öğrensek. lg inverter klima kapalı konumda klimayı açıp 24 dereceye ayarlıyoruz. oda sıcaklığı 19,2 dışarısı 9,8 derece klima çalışmaya başlıyor devir yükselte yükselte 4,5 ampara kadar.(ama 4,5 ampere 30 sn civarında geliyor bence çok kısa) neyse yaklaşık 4 dk çalışıyor sonra 3,80 amper civarına düşürüyor ve inanın pancar motoru gibi ses çıkarıyor dış ünite sonra 2 dk kadar bu şekilde çalışıp 3,50 ampere düşürüyor 30 sn kadar çalışıp 3,50 amperde tamamen dış ünite duruyor. yaklaşık 3 dk sonra tekrar çalışıyor ve döngü bu şekilde devam ediyor.cihaz çalışıp ilk durduğunda 21,5 derece sonra sonraki durup kalkmalarda çalışma süresi artıp durması süresi kısalıyor ve sonunda 23,5 derece civarına getirebiliyor odayı. şimdi anlamadığım ilk çalışıp durmada klima 24 dereceye ayarlıyken oda 21,5 derecede neden klima duruyor? odayı ayarlanan dereceye getirdiğini algılıyorsa neden 3 dk sonra tekrar çalışmaya başlıyor.? odayı ayarlanan dereceye getirdiğini algılamya başlayınca cihaz yavaş yavaş kendini kasarak düşebildiği kadar gücünü düşürüp baktı hala oda en alt ta çalışabileceği btu nın üzerinde sıcaklık varsa dış üniteyi durdurması gerekmezmi? inverter bir klima markası ne olursa olsun en düşük 3,50 ampere kadar mı düşebilir? bu denemeleri kapı ve pencereleri açıp hava sirkülasyonu yaparakta denedim. kapı pencereyi açınca klima mesela 4 dk çalışıp 2,5 dk duruyorsa 6 dk çalışıp 2 dk duruyor ama ne yaparsam oda hangi şartta olursa olsun en son düşebildiği 3,50 amper yani aşağı yukarı 708-710 w.klima çalışmaya başladığında devir yükseltirken hariç daha hiç 3,50 amperin altında çalıştığını görmedim?

birde klimanızın katolg değerlerinde minimum çektiği güç yazıyor mu siz biliyormusunuz en az çektiği gücü?


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @_EUA_
C
11 yıl
Çavuş

benim klimanın minimum ne kadar elektrik çektiğini bulamadım ne kendi sitesinde ne kutunun içinde çıkan kitapcıkta ısıtmada nominal:770 w maksimum 1400 w bilgisi var sadece




Bu mesajda bahsedilenler: @_EUA_
_
11 yıl
Binbaşı

Neden duruyor? Ne bileyim ben. Servis kitapçığı yok ki bende. Benim klimamın var. Almadan önce inclemiştim. Senin klimanın servis kitapçığına baktım sadece şuhttp://www.servicemanuals.net/ServiceManual/LG/ASW096B7T0+LG+SERVICE+MANUAL/1536709/detail.aspx sitede gözüküyor ama gerçek midir bilinmez. Belkide sahte ilandır. Para verip risk almaya değmez bence.

Benim klimam için konuşayım öyle durma kalkma yapmıyor. Sürekli çalışıyor.
Sizinki durup durup kalkıyorsa bir problemi var diye düşünürüm. Öte yandan, oda sıcaklığı gerekli değere gelmeden klimanız dış kompresörü durduruyorsa bir sebebi olmalı. Aklımdaki tek sebep de dış ünitede buzlanma olmasıdır, onun çözülmesi için kompresör duruyor olabilir, yani klima "defrosta" giriyordur.. Klimanhiloın kullanıldığı en düşük sıcaklık ne bilmiyorum ki. Benimki -15 lere kadar ısıtabiliyor. Bu tip bilgiler servis kitapçığında olur işte. Şimdi 9 derecede niye defrosta girsin diye düşünebilirsin ama hava nemliyse girer mi girer. Dış ünite çok soğuduğundan....

Belkide gazı eksilmiştir. Kompresör ısıtmak için çok enerji harcıyordur ve fazla ısınıyordur, o yüzden de duruyordur. Bu daha mantıklı geldi bana mesela...

Klima duruyor dediğiniz dış ünite anladığım kadarıyla.. Peki ya iç ünite? Yani iç üniteden sıcak hava gelmeye devam ediyor mu? Mesela aklıma gelen bir diğer opsiyonda kompresör çalıştığında basıncı bir haznede biriktiriyor, sonrada klima içindeki basınçlı gazı bir valf ile kontrollü olarak bırakıyor. Böylelikle gaz basıncı olduğu halde kompressör kapatılabilir ama tabi gaybı taşlamak bu. Atıp tutmaya çalışmak. Ne olduğunu servisin söylemesi lazım. Olmadı LG den klimanızın servis kitapçığını talep edin.

Belkide iç üniteniz dediğiniz gibidir ama DIŞ üniteniz farklıdır. Model numarasını kontrol ettiniz mi dış ünitenin? Belki yanlış takmışlardır dış ünite inverter olmayan başka bir modeldir. Olabiliyor mu bilmiyorum ama olur mu olur. Kontrol etmek lazım...

Yani o klimanın inverter tekniği nedir, ne değildir bilemem. Ama aynı odayı ısıtmak için toshibadan daha az elektrik tüketmesi lazım. Her türlü bir servis çağırıp kontrol ettirilmeli.Tüketmiyorsa büyük ihtimal ile yanlış montaj yapılmıştır veya bir sorunu vardır ayıplı üründür..
Bir servis çağırın sorunu anlatın açıklasınlar. Açıklayamıyorlarsa servis kitapçığını versinler, bu klimanın çalışma stilinin bu olduğunu göstersinler.
Unutmayın, gaz kontrolü yapılırken basınç ölçümü yapılan borunun da vakumlanması gerekiyor. Yoksa sisteme hava girer, COP düşer. Tüm gazın boşaltılıp en baştan yarım saat 45 dakka vakumlanıp öyle gaz doldurulması lazım...
Eğer şikayet yoluna giderseniz klima 3000 TL den düşük olduğu için TSSH ye başvurmanız lazım. Düştüğünüz bilir kişiye LG den servis kitapçığını istemesini söyleyin. Herkez biz gibi didiklemez yoksa sorununuzu..

Ha elektrik faturası da geldi. Geçen ayın 8 inden bu yana 101 TL. İçime doğmuş mübarek. :) Tabi yukardaki klima çok yakıyor. cazır cazır 1000w. Onu açmasaydım 90 larda gelirdi heralde. Yinede tüketim değerlerim ortada.

LG Prestige Serisi candır. Tabii diğer COP 5 den yüksek klimalar ile fiyatlarının karşılaştırılması lazım. Fiyatlar oranlar geçen seneyle aynı kalmaz...
Sıkıntı olursa özelden yaz. Cevap vereyim. Klima tavsiyesi istenen forumda klima sorunları tartışmayalım daha çok.
Kolay gelsin.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @cgt_ayd
K
11 yıl
Yüzbaşı

ıkı aylık eleltrik faturam 230 tl olarak dun gelmıs bulunmakta evde elektrik kulanımı lcd tv buzdalabı ++ tasaruflu vede midea optimum 12,000 binlik klima klımayı halı ıle 24 saat kullandıgım olmustur gelen fatura normalmıdır.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
Z
11 yıl
Binbaşı

Normal.hatta çok az.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @karaca38
P
9 yıl
Teğmen

http://www.hepsiburada.com/samsung-ar5600-ar09jsfndwk-sk-a-9000-btu-h-inverter-klima-p-EVSAMAR5600AR09HSF

26 m2 salona yeterlimidir tavsiyeniz varmı



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

R
9 yıl
Er

Klima almak için fiyatların düştüğü en uygun zaman sizce hangi aydır ?


Bu mesaja 1 cevap geldi.
R
9 yıl
Er

120 metrekare 3+1 evim. Fethiye'de yaşıyorum ve hem yaz aylarında soğutma amaçlı hemde kışın ısıtma amaçlı klima için en mantıklısı Split klima dediler. En azından 1 tanesinin koridorun uç kısmına diğerini de 20 mt karelik salona monte ettirerek tüm evin içine aynı anda çalıştırarak düşünüyorum. Inverter olması da gerekli tasarrufu sağlar diye diye düşünüyorum. Acaba bana bu konuda bilgisi olan arkdaşlarım yardımcı olur musunuz ?
Şimdiden herkese teşekkürler..


Bu mesaja 1 cevap geldi.
A
9 yıl
Yarbay

İnverter harici klima artık yok zaten. ayrıca 120 m2 alan için 2 klima ile genel ISITMA konusunda sorun yaşayabilirsiniz.
Soğutma da pek sıkıntı olmaz ancak ısıtma büyük derttir.

Fethiye'de hangi bölgedesiniz?


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @resul4248
R
9 yıl
Er

merkeze 5 km Karaçulha beledesindeyim. Iısıtma konusunda evin genelini ısıtma klima ile mümkün değil midir sizce? Mümkünse bunu hangi tür klimalar ile sağlayabilirim ?


Bu mesaja 1 cevap geldi.
R
9 yıl
Er

Ado harikasın. Benim yerime en ince detayına kadar düşünmüşsün. 12.000 Btu inverter klimanın aylık tüketimini hesaplayıp kaç adet taktıracağıma karar vermeliyim



A
8 yıl
Yarbay

önemli konu



F
8 yıl
Yarbay

salon tipi klimalar için de böyle bir tablo var mı acaba?



DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.