Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
15
Cevap
901
Tıklama
0
Öne Çıkarma
Sizin için en uygun dağıtımlar
P
12 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Her gün hangi linux dağıtımını kullanmalıyım diye konu açılıyor bu konuda onlara cevap vereceğim. Yanlışlarım olabilir o yüzden yanlışlarımı söylerseniz mutlu olurum.

BAŞLANGIÇ düzeyi için:
En başlangıç için türkçe forumalrında bilgi olan:
Ubuntu: < Resime gitmek için tıklayın >
Çok kararlı olmasada hızlı sayılabilen kasma yapmayan bir dağıtım. Türkiye'de forum ve wikisi yüzünden sorunlarınızdan dolayı fazla sorun çekmezsiniiz(Necati Şaşmaz gibi konuştum ) Wubi desteği kalktığı için 13.04 ve 12.10 sürümlerini cd veya usb'den yapmak zorundasınız.

Linux mint: Ubuntu ve Pardustan sonra en fazla türkçe bilgi linux mint hakkında vardır facebook grupları ve siteleri mevcuttur. Kararlı ve hızlıdır. Arkaplanları internette bulduklarınızdan iyidir benim masaüstümden aldığım fotoğraf dahiliydi.

HIZ ve sadelik için: < Resime gitmek için tıklayın >
not:Resim benim değildir deblinux.files.wordpress.com'dan alıntıdır
Dock'la birlikte gelen manjaronun görselliği e deposu yeterlidir. Hızıda bilgisayardan bilgisayara değişiklik gösterir. Çok denemişliğim yoktur sadece virtual boxta denedim. Bende hzlıydı standart bir bilgisayarım olmasına rağmen. Dual boot'ta bir problem yok kurulumda basit saf ubuntuydu sanırım kurulum. Arch gibi bir profesyonel dağıtımın sadeleştirilmiş hali gibi en önerdiklerimdendir forumdan biri önermişti zaten.

Server için: Ubuntu server,CentOs veya Debian. Kurulumu kolay olan gentoo
Denemişliğim olmadığından yorum yapamıyacağım

Hafif bilgisayarlar için:
Xubuntu: Bunun içinde açıklamaya gerek yok ubuntunun xfce'li ve ram kullanımı 160 mb ve cpu kullanımı %5'le %1 arası. Lubuntuda buna benzer istatisklere sahip



Yarın ekleme yaparım.

DH forumlarında vakit geçirmekten keyif alıyor gibisin ancak giriş yapmadığını görüyoruz.

Üye olduğunda özel mesaj gönderebilir, beğendiğin konuları favorilerine ekleyip takibe alabilir ve daha önce gezdiğin konulara hızlıca erişebilirsin.

Üye Ol Şimdi Değil



S
12 yıl
Yarbay

En çok tavsiye edilen dağıtımlar Bugüne kadar kurduğum dağıtımlar hakkında kendimce has eleştiriler yapayım

Linux camiasına ilk olarak Mint 14 Cinnamon kurarak giriş yaptım. Kullanımı en kolay dağıtım diyebilirim. Açılış ve kapanış hızı beni memnun etmedi haliyle bilmediğim bir sebepten dolayı da çöktü. Mint bildiğiniz gibi ubuntu tabanlı bir dağıtım fakat öyle bir sorunu var ki beni bıktırdı. Kurmuş olduğum birkaç dağıtımda özellikle ubuntu ve ubuntu tabanlı olan mintte ekran uyku moduna geçiyor problemini yaşadım. Acaba monitörün ayarlarında mı yanlışlık var yok onda da yok. Bilgisayarı açtığım zaman sistemin tam açılış sırasında ekranın uyku moduna girme sorununu bir türlü çözemedim. İlginçtir ubuntu tabanlı olan Elementary de bu sorun yok. Sadece Ubuntu 12.04 13.04 ve Mint 14 KDE/Cinnamon Mint 15 Mate de bu sorun mevcut. Mint 15 kurulum sırasında türkçe dil paketlerini kurup sistemin tamamına onaylayıp yeniden başlattığımda tekrar herşeyin ingilizce olması Daha neler neler... Eğer bu arızaları giderseler bile Ubuntu ve Mint in açılış ve kapanış hızından dolayı tercih etmem biraz sıkıntılı. çok mecbur kalmadıkça tabi
önemli:" uyku modu sorunu, kurulmuş olan dağıtımın monitörün kendi uyku modu ayarlarıyla çakışma sorunuyla alakalıdır. monitörün uyku modunu ne kadar iptal etsem dahi sorun çözülmemiştir. ilgili dağıtımların ekran ayarları kısmında da uyku modunu pasif yaptığım halde yine düzelmemişti. "

Peppermint 4: Sade tasarımı, ve hızı bu dağıtımda "hissettim" Övmek gibi olmasın tabi bu hız bilgisayardan bilgisayara farklılık gösterecektir. Ama benim için önemli olan Skype olmadığı için vazgeçtim. Android telefonlarda kullandığımız Pixlr Express programının olması çok güzel ve Google Drive olması farklı bir hava katıyor. (Skype mint dağıtımlarında mevcut.)

Zorin 7: Pencere efektlerini beğendiğim Win 7 benzeri dağıtım. Bunda da sırf Skype olmadığı için geri çekildim. (ne skype miş arkadaş )

Pear 7: Yarım yamalak türkçe dil sorunu ve Skype olmadığı için vazgeçtim. Açılış hızı beni memnun etmemişti.

Şuan Elementary kullanıyorum beta olmasına rağmen açılış hızının 20 saniye, kapanış hızının 3-5 saniye olması çok iyi. Tabi bunda da bazı hatalar var ama beta olduğu için bişey diyemiyorum. Skype yok tabiki sırf hızlı olduğu için idareten kullanıyorum. Bilgisayarıma en uygun dağıtımı bulmak herhalde o kadar kolay olmayacak

edit...

Yeni dağıtımlar peşindeyim. 1-2 hafta önce Opensuse kurmuştum. Türkçe dil desteği sıfır. Bana göre değildi farklı kullanıcılara hitap ediyor olabilir. Uzun zaman önce Debian kurmuştum sürümünü hatırlamıyorum. Herşey dev gibi ikonlar pencereler vs. ekran kartını tanımamıştı herhalde ama yine yeniden kurma düşüncesindeyim.
Fuduntu kuracaktım fakat şununla karşılaştımhttp://www.fuduntu.org.tr/
Arch dağıtımını deneyeceğim. Mageia kuracam.
Şöyle bir dağıtım var ubuntu tabanlıhttp://www.hybryde.org/site/index.php fakat yanlış anlamadıysam sadece 32 bit sistemler için. benim pc 64 bit ama 32 bit yazılımları çalıştırabiliyor. Arayüz dizaynı dikkatimi çekmişti.
Gözüme kestirdiğim dağıtımlar bunlar. Deneyip görücem.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Savunmadım Çıkar Göster -- 29 Temmuz 2013; 2:08:48 >
Bu mesaja 2 cevap geldi.
L
12 yıl
Yarbay

Eski bir masaüstü bilgisayarım var. Windows XP yüklü sürekli virüs ve kasma problemi yaşadığım için Linux'a geçmeye karar verdim.

Sistem;
AMD Sempron 2500 1.4 GHz
1 GB Ram
Nvida FX 550 256 MB

Bu sisteme Xubuntu mu Lubuntu mu kurmalıyım? Veya sistemime göre daha stabil, daha hızlı çalışan Linux dağıtımı varmıdır?


Bu mesaja 3 cevap geldi.
C
12 yıl
Binbaşı

Slax deneyebilirsiniz, portable çalışıyor 300mb'a yakın bir boyutu var sade ve kullanışlı




Bu mesajda bahsedilenler: @Soprano
P
12 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

quote:

Orijinalden alıntı: Soprano

Eski bir masaüstü bilgisayarım var. Windows XP yüklü sürekli virüs ve kasma problemi yaşadığım için Linux'a geçmeye karar verdim.

Sistem;
AMD Sempron 2500 1.4 GHz
1 GB Ram
Nvida FX 550 256 MB

Bu sisteme Xubuntu mu Lubuntu mu kurmalıyım? Veya sistemime göre daha stabil, daha hızlı çalışan Linux dağıtımı varmıdır?

Slax'ta iyi seçenek tabii ben puppy linux öneririm onuda bugün tanıtırım. Bu görsellere bakın hangisini severseniz onu yükleyebilirsiniz xubuntu lubuntu. ben xubuntu veya lubuntu öneririm ingilizceniz iyi değilse çünkü geniş bir ubuntu forumu var türkçe.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
P
12 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Bende linux mintte dizi-magden tam ekran izleyemiyordum alttan menülü kısım yani windowsta başlatın olduğu sütun çıkıyor win7'dede 10 dk'ye filan oluyor onda 20 dk sonra oluyor. Ubuntuda wine ve skype problemi vardı beni manyak eden.

BEnde manjaro deneyeceğim final releasei çıktığında elementary'e dönüş yapacağım.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
K
12 yıl
Er

Ev kullanımı için Pardus nasıl ?


Bu mesaja 1 cevap geldi.
F
12 yıl
Yüzbaşı

Elementary OS bence en kullanıcı dostu ve en güzel tasarıma sahip dağıtım.

< Resime gitmek için tıklayın >


Ubuntu çekirdeğini kullanıyor, ama yeni çekirdeğe geçecekler ve buna ek olarak bir tema değildir bu, sistem programları vs. bir sürü şeyler için özgün kodlar yazılmıştır...



_
12 yıl
Teğmen

Hocam bu ubuntudaki açılışta ekranın uyku moduna geçmesi durumunu inan bende çok araştırdım. Özellilkle çift ekran kartlı, ve ATI ekran kartı pc lerde daha sık rastlanıyor. Kurmadığım denemediğim ATI sürücüsü kalmadı.

http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=39569.0

bu konuyu ben açmıştım ve bir arkadaş bir çözüm önerisi yazmıştı. O zaman 13.04 kullanıyordum ve bu yöntem dogru şekilde yapıldığında %100 işe yaradı.

13.04 kullanıyordum fakat devamlı hata veriyordu, pc cok ısınıyordu. 13.10 da denedim ama ona daha çok var, çok sorunlu.

Şuan için uzun süreli destek alan 12.04 e geçtim. Bunda da bir çok sorun yaşadım. Ek sürücülerden ATI fglrx telifli olan sürücüyü kurduğumda ekran kartından gelen o devamlı fan sesi ve aşırı ısınma gitti. Pc resmen rahatladı.

Benim ekran kartım ATI radeon 6450hd, sahipli fglrx sürücüsünü ek sürücüler menüsünden kurdugumda sorun oldu, unitiy ve pencere yöneticileri dahil her şey kayboluyor, aklınızda bulunsun. Ama telifli olanı yüklediğimde bu sorun olmuyor fakat openGL yi kullanamıyorum ve bazı grafıksel işlemler olmuyor, animasyonlar kulanılmıyor.

Elemantary OS Luna yı kurdum 2 gun denedım. Ubuntu 12.04 üzerine kurulmasına ragmen ubuntu 12.04 den daha stabil ve hızlı geldi. Özellikle internet tarayıcılarıın ve diğer programların açılış süresi 2 sanıye sürmüyor.

Beta 2 sürümü olmasına ragmen bi hayli kararlı ve stabil. Türkçe desteği %90 ve üzeri. Zaten görselliğe önem veren bir sürüm. Şuan için daha kullanışlı ve daha cazip geldi.

Skype yok derken kastettiğinizi anlayamadım. Çünkü ben yükledim sykpe ın kendi resmi sitesinden.
Ayrıca Wine 1.6 çıkmış ve 3000 e yakın sorun düzeltilmiş. Ama kullanıp denedin mi dersen, Wine HQ 1.6 yı kurdum fakat daha windows programı deneme fırsatım olmadı.

Elemantary OS direk ubuntu tabanlı oldugundan hemen hemen her türlü ihtiyaç yada sorun için ubuntu 12.04 ile ilgili arama yada araştırma yaparak bilgiye ulaşabilirisiniz.

Ayrıca ubuntu yazılım merkezinide içinde barındırması en güzel yanlarından biri.

Aslında farklı linux sürümleri de denemek istiyorum, o yüzden bu sayfayı takip ederek arkadaşlarımızın tavsiyelerini değerlendireceğim. Windows tan artık gına geldi Tamamen kararlı ve her türlü ihtiyaca karşılık verebilecek bir linux sürümü olsa, para bile ödeyip satın almayı kabul edebilirim. Çünkü vaat ettikleri ve şuan için gösterdikleri gelişim, daha kullanıcı dostu ve kullanıcıların ihtiyaçlarına yönelik davranması güzel, windows un dayatmaları insanı sıkabiliyor.

Hem arkadaşımızın sorununa yardımcı olmak isterken, kendi gözümden de ufak bir değerlendirme yaparak paylaşmak istedim.

Şairin dediği gibi, Windows'la da olmuyor, Windows'suz da olmuyor :)




Bu mesajda bahsedilenler: @Colmy
M
12 yıl
Teğmen

quote:

Orijinalden alıntı: Soprano

Eski bir masaüstü bilgisayarım var. Windows XP yüklü sürekli virüs ve kasma problemi yaşadığım için Linux'a geçmeye karar verdim.

Sistem;
AMD Sempron 2500 1.4 GHz
1 GB Ram
Nvida FX 550 256 MB

Bu sisteme Xubuntu mu Lubuntu mu kurmalıyım? Veya sistemime göre daha stabil, daha hızlı çalışan Linux dağıtımı varmıdır?

PARDUS gnome yükle



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
P
12 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

quote:

Orijinalden alıntı: marsabakanadam


quote:

Orijinalden alıntı: Soprano

Eski bir masaüstü bilgisayarım var. Windows XP yüklü sürekli virüs ve kasma problemi yaşadığım için Linux'a geçmeye karar verdim.

Sistem;
AMD Sempron 2500 1.4 GHz
1 GB Ram
Nvida FX 550 256 MB

Bu sisteme Xubuntu mu Lubuntu mu kurmalıyım? Veya sistemime göre daha stabil, daha hızlı çalışan Linux dağıtımı varmıdır?

PARDUS gnome yükle

Pardus mu? o debian oldu hocam sadece ismi pardus kendisi debian türkçe olmayan kısımlar bile var.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
M
12 yıl
Teğmen

quote:

Orijinalden alıntı: Professional Geek

quote:

Orijinalden alıntı: marsabakanadam


quote:

Orijinalden alıntı: Soprano

Eski bir masaüstü bilgisayarım var. Windows XP yüklü sürekli virüs ve kasma problemi yaşadığım için Linux'a geçmeye karar verdim.

Sistem;
AMD Sempron 2500 1.4 GHz
1 GB Ram
Nvida FX 550 256 MB

Bu sisteme Xubuntu mu Lubuntu mu kurmalıyım? Veya sistemime göre daha stabil, daha hızlı çalışan Linux dağıtımı varmıdır?

PARDUS gnome yükle

Pardus mu? o debian oldu hocam sadece ismi pardus kendisi debian türkçe olmayan kısımlar bile var.

haklısın amaç zaten yerli işletim sistemini gelişmesini engellemek inadına pardus.
isterse leblebi olsun benim işimi görüyor(ofis-internet-müzik-video) ve yerli daha ne olsun



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
P
12 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

quote:

Orijinalden alıntı: marsabakanadam


quote:

Orijinalden alıntı: Professional Geek

quote:

Orijinalden alıntı: marsabakanadam


quote:

Orijinalden alıntı: Soprano

Eski bir masaüstü bilgisayarım var. Windows XP yüklü sürekli virüs ve kasma problemi yaşadığım için Linux'a geçmeye karar verdim.

Sistem;
AMD Sempron 2500 1.4 GHz
1 GB Ram
Nvida FX 550 256 MB

Bu sisteme Xubuntu mu Lubuntu mu kurmalıyım? Veya sistemime göre daha stabil, daha hızlı çalışan Linux dağıtımı varmıdır?

PARDUS gnome yükle

Pardus mu? o debian oldu hocam sadece ismi pardus kendisi debian türkçe olmayan kısımlar bile var.

haklısın amaç zaten yerli işletim sistemini gelişmesini engellemek inadına pardus.
isterse leblebi olsun benim işimi görüyor(ofis-internet-müzik-video) ve yerli daha ne olsun

Hocam onun yerine debian kursun evet ben yabancı mossad ajanıyım İlkokullu olmama rağmen işim gücüm yok Tübitağın uyduruk işletim sisteminin gelişimini engelliyorum.

Pardus 2012 çok iyiydi virutalbox'ta kullanmıştım güzeldi çok. 2013'te türkçe olmayan yer vardı.Bildiğin debian.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
M
12 yıl
Teğmen

quote:

Orijinalden alıntı: Professional Geek

quote:

Orijinalden alıntı: marsabakanadam


quote:

Orijinalden alıntı: Professional Geek

quote:

Orijinalden alıntı: marsabakanadam


quote:

Orijinalden alıntı: Soprano

Eski bir masaüstü bilgisayarım var. Windows XP yüklü sürekli virüs ve kasma problemi yaşadığım için Linux'a geçmeye karar verdim.

Sistem;
AMD Sempron 2500 1.4 GHz
1 GB Ram
Nvida FX 550 256 MB

Bu sisteme Xubuntu mu Lubuntu mu kurmalıyım? Veya sistemime göre daha stabil, daha hızlı çalışan Linux dağıtımı varmıdır?

PARDUS gnome yükle

Pardus mu? o debian oldu hocam sadece ismi pardus kendisi debian türkçe olmayan kısımlar bile var.

haklısın amaç zaten yerli işletim sistemini gelişmesini engellemek inadına pardus.
isterse leblebi olsun benim işimi görüyor(ofis-internet-müzik-video) ve yerli daha ne olsun

Hocam onun yerine debian kursun evet ben yabancı mossad ajanıyım İlkokullu olmama rağmen işim gücüm yok Tübitağın uyduruk işletim sisteminin gelişimini engelliyorum.

Pardus 2012 çok iyiydi virutalbox'ta kullanmıştım güzeldi çok. 2013'te türkçe olmayan yer vardı.Bildiğin debian.



sen niye alındın benim lafım sana değil ki başta HAKLISIN yazıyor.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
S
12 yıl
Yarbay

Öncelikle yaşadığım sorunlara çözüm sunduğunuz için teşekkür ediyorum.
"Hocam bu ubuntudaki açılışta ekranın uyku moduna geçmesi durumunu inan bende çok araştırdım. Özellilkle çift ekran kartlı, ve ATI ekran kartı pc lerde daha sık rastlanıyor. Kurmadığım denemediğim ATI sürücüsü kalmadı. "
Benim kullandığım ekran kartı Geforge GT-430. Bilgisayarımda bugüne kadar donanımsal bir arıza çıkmadı, kullandığım dağıtımlar olsun ya da bilgisayarın kendi içerisindeki bileşenleriyle olsun. Böyle bir sorun olmadı. Paylaştığınız linkteki çözümleri Mint 14 mate ve Ubuntu 12.04 dağıtımlarında denedim, bir sonuca ulaşamadım. Bu sorun çözülse bile Ubuntu'yu kullanmayı düşünmüyorum çünkü bilgisayarı benim haricimde kullananlar da olduğu için kullanımı kolay bir dağıtım olması lazım. Mint bir adım önde bu yüzden. Daha açık yazamalıydım burada benim hatam da var Ekran uyku modu sorunu şu şekilde oluyor; bilgisayarı başlatıyorum, sistemin tam bios ekranı gelmeden "Sinyal Yok" uyarısı hemen ardından "Uyku Moduna Geçiliyor" uyarısı geliyor. Tabi bu uyarı ekranları herbiri 4-5 saniye beklerken oluyor. Son uyarı da bittiğinde işletim sistemi normal hantallığıyla açılıyor. Bunları sorun olarak görmeyebilirsin ama zaten sistem geç açılıyor bir de araya ek olarak bunlar girince olmuyor be hocam Bu arada bilgisayarımda tümleşik grafik işlemcisi mevcut.

"Skype yok derken kastettiğinizi anlayamadım. Çünkü ben yükledim sykpe ın kendi resmi sitesinden.
Ayrıca Wine 1.6 çıkmış ve 3000 e yakın sorun düzeltilmiş. Ama kullanıp denedin mi dersen, Wine HQ 1.6 yı kurdum fakat daha windows programı deneme fırsatım olmadı.

Elemantary OS direk ubuntu tabanlı oldugundan hemen hemen her türlü ihtiyaç yada sorun için ubuntu 12.04 ile ilgili arama yada araştırma yaparak bilgiye ulaşabilirisiniz.
"
Skype vardı aslında sorunsuz kurulumunu yapmıştım görüntülü görüşme yapacam kamera simgesine tıkladığım an hata veriyor ve program kendini kapatıyor. Kamera donanımıyla ilgisi yok çünkü skype görüntülü görüşmelerini sorunsuz olarak Mint dağıtımlarında gerçekleştirebiliyordum.

Şu sıralar windows 7 veya 8 kurmayı düşünüyorum. Özlemedim desem yalan olur. Fakat o mavi ekranlar, o virüsler trojanlar, o sistem optimize programları falan filan aklıma gelince vazgeçiyorum
@xboxhunter


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @xboxhunter
_
12 yıl
Teğmen

Rica ederim, bilgimizin yettiğince belirtmeye çalıştım. Dün biraz çekirdek güncellemesi hakkında araştıma yaparken, yabancı bir sitede bir kullanıcının. Son çıkan çekirdek sürümüne güncellediğinde uyku modu sorunun kalktıgını yazıyordu.

Bende en son çıkan 3.10.04 çekirdek güncellemeisi yaptım, Elemantary OS ta kendi verdiği çekridek yanlış tarılamıyorsam 3.2 yada 3.5 ti sanırım. Bu güncellemeyi yapnca bu sorun ortadan kalktı ve sistemde gözle görülür bir hız artışı meydana geldi, bilginiz olsun.

Bunu yapmak isteyen arkadaşalar, İnce ayrıntı, çekirdek güncellenmden önce Ek sürücülerden kurulmuş olan sürücüleri kaldırın/etkisizleştirin, sorun çıkabiliriyor.

Windows 8 kullanıyordum kaldırdıktan 1 hafta sonra 8.1 güncellemesi çıktı, bazı gelişme ve değişiklikler oldugu soylenıyor, denemekte fayda var.

Zaten linux tan tam istediğim verimi alamadıgımdan şuan için Win7 ile birlikte kullanıyorum bende.

Saygılar




Bu mesajda bahsedilenler: @Colmy
DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.