Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
3
Cevap
980
Tıklama
0
Öne Çıkarma
iOS kullanıcısı Android i ögrenmeye çalışıyor :)
S
13 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

iPhone ilk çıktığı aydan beri aralıksız her modeli alıp kullanan ve seven birisi olarak , hep android i merak etmişimdir acaba gerçekten iOS ile rekabet eden bir işletim sistemi mi diye.

Bu nedenle çok masraf etmeden bir android telefon alıp incelemek istedim ve bir Samsung Galaxy Mini GT-S 5570 aldım.

Dünden beri baya bizzikledim makineyi gerçekten hoşuma gitti, Tabii ki piyasadaki amiral telefonlar gibi uçan kaçan bişey değil, ama benim görmek istediğim zaten işlem gücü, kamerası vs deil, işletim sisteminin neler sunduğu idi. Konuları inceledim forumda ama herkes artık baya bir kurdu olmuş işin, bütün içerikler genelde ileri seviye kullanıcıların ayarına gelmiş. bizim gibi yeni kullanıcılara ağır geliyor analtılanlar :)

Şimdi,

Telefonda 2.2.1 versiyonu işletim sistemi yüklü. 600 mhz işlemcsi var.

Birkaç sorum var şu şeklide; (Ozet gec P.. lik sorular oldu ama :P umarım okursunuz.)

1* Telefona Root atma ve Rom yükleme terimleri ne anlama geliyor? Rom yükleme, iPhonelardaki Custom FW yükleme gibi bişey mi? yani olması gerekenden başka bir versiyonu yüklememize yarıyor, ve okuduğum kadarı ile geliştiriciler tarafından da içerik eklenip çıkarılabiliyor. Peki her rom her telefona oluyor mu? Yoksa benim telefonumun CPU su yavaş diye en yeni versiyon android işletim sistemini kuramayacak mıyım mesela? Telefonu özelleştirme (rom yükleme vs konularında) biraz bilgi verebilir misiniz? veya acemilere anrdoid diye bir konu varsa mesela orayı okuyabilirim link verirseniz. Root atmayı hiç anlamadım zaten. neden atılır ne işe yarar.. Faydası * Zararı nedir.

2* iPhonedaki Jailbreak mantığı bu sistemde de var mıdır? yani sınırsız market erişimi , misal iphonedaki installous, cydia benzeri..

3* Mac Book Pro kullanıyorum ve MacOsX işletim sistemim ile telefonu nasıl eşliyeceğim, Telefon rehberi, programlar, backup vs... yani kısacası Itunes tarzı telefonumun her özellğine erişebişeceğim bir sistemi var mı Android de? (vardır tabiki de hangisi :P içinde herhangi bir program çıkmadı) Özellikle, bilgisayarımda bulunan adres defterimi telefon numaralarını telefona geçirmek istiyorum da...

4* ve son sorum da şu, telefonda nacizane 160 mb mı ne yer var... indirdiğim oyunları vs ben SD kartına yüklemek ve oradan kullanmak istiyorum. Bunu yapabiliyoruz herhalde birkaç yazıda bahsi geçerken gördüm çünkü. Bunu yapmak için yukarıda adı geçen kırma yöntemlerine mi başvurmak lazım yoksa herhangi bir program aracılığı ile veya telefon ayarı ile yapabiliyor muyuz_?


umarım canınız sıkılmadan okur ve cevaplarsınız :) tesekkur ederim simdiden.



M
13 yıl
Binbaşı

genellikle, bu tip sorulardan artık gına geldiği için "açın okuyun kardeşim, kaç sefer yazdık" tepkisini veriyorum ama belli ki siz öyle soru sorup kaçan tiplerden değil, kalıcı arkadaşlardansınız bu sebeple kısaca cevaplamak isterim sorularınızı.

şöyle izah edeyim;
1) android cihazlar kutudan çıktıkları anda bazı bölümleri bir manada kilitlidir. yani admin değil, kullanıcı hesabı ile çıkar kutudan. günlük kullanım ve bir çok kullanıcı için bu yeterlidir zaten ama işin ayrıntısına girenler için, derin ayarları yapabilmek için cihazı root etmeniz daha doğrusu kendinize root yetkisi kazandırmanız lazım. root neler getirir birincisi custom rom kullanabilirsiniz ki buna birazdan değineceğim, ama başka rom yüklemeyip orjinal rom ile kullansanız bile root yetkisi sayesinde adblock ile reklamları engelleme, setcpu ile işlemciyi overclock etme yada yavaşlatıp pil ömrünüzü uzatma, rom dahil komple cihaz yedeği alma gibi birçok derin ayara çeşitli uygulamalarla erişim sağlarsınız...

ios daki cydia gibi ücretli uygulamaları ücretsiz edinmek için root olmanıza yada rom atmanıza gerek yoktur. cihaz kutudan çıktığı gibi kırılmış uygulamaların bulunduğu bir market uygulaması kurarak bunlara erişim sağlayabilirsiniz. apple kendi storeundan başka bir yerden uygulama kurmanıza müsade etmiyor biliyorsunuz bu sebeple başka yerden uygulama kurmak için bile jailbreak yapmanız gerekiyor, android bu açıdan özgür. google'ın kendi uygulama marketi var ama illa burdan yükeleyeceksin gibi bir dayatması yok, isteidğiniz yeren uygulama yükleyebiliyorsunuz, bu sebeple de kırılmış bir uygulamanın apk sini kendiniz bilgisayardan bulup telefona da kurabilirsiniz yada az evel dediğim gibi bu tip uygulamaların olduğu bir marketi telefonunuza kurup oradan uygulamaları da edinebilirsiniz.

ben şahsen bu tip kırılmış marketleri çok kullanmıyorum. hem güvenlik açısından kusursuz olmadıkları kesin hem de geliştiriciler de kazansın istiyorum. yani bir uygulamanın resmi markette ücretsiz ama reklam içeren bir sürümü varsa kırılmış olandan ziyade onu tercih ediyorum ki, geliştirici de kazansın. ama uygulamanın sadece ücretli sürümü varsa ve benim için gerekli bir uygulamaysa mecburen kırılmış versiyonuna yöneliyorum çünkü google ücretli uygulamaları henüz türkiye ye satmıyor. neyse çok dağıtmadan sorulara döneyim.

rom ise bir manada işletim sistemi değiştirmek oluyor.
yani içindeki androidi silip yerine başka bir android kuruyoruz yine ama sizin de dediğiniz gibi geliştiriciler tarafından içerik eklenip çıkartılabildiği için seçenekler çok çok artıyor. bunu sağlayan da açık kaynaklı bir sistem olması. hatta öyle ki siz bile, ben bile istediğimiz içeriği ekleyip çıkartabiliyoruz bunun için programcılık bilmeye de luzum yok, bu işi çok kolaylaştıran siteler var. rom kitchen deniyor. bir manada mutfağa giriyorsunuz, atıyorum romumun temeli gingervillain olsun ama standart GV den şunları şunları çıkartmak istiyorum, bunu bunu eklemek istiyorum diyorsunuz, listelerden seçiyor, tik koyup kaldırıyorsunuz yani. seçiminizi tamamlıyorsunuz site size akşamına yada ertesi gün bir indirme linki mailliyor, tıklayıp zipi indiriyorsunuz ve kuruyorsunuz... evet içerik özelleştirmek bu kadar kolay.

yalnız her rom her telefona olmuyor. elinizdeki modelin kendi donanımlarıyla uyumlu bir rom yüklemeniz gerekiyor. yani windowstaki gibi işletim sistemini kurup sonra kullandığınız donanımların sürücülerini yüklemek gibi bir sistem yok android de. bir manada işletim sistemi ve sürücüler tek bir paket halinde geliyor. bu bağamda da kendi donanımınıza uygun olmayan sürücüleri içeren bir rom kuramıyorsunuz. cihazınızla çalışabilecek çeşitler içinden istediğinizi seçiyorsunuz. hoş bu durum da değişmek üzere bir kaç sene içinde. google ın planları arasında tek bir android sürümü çıkartıp bu sürümle tüm cihaz ve donanımları desteklemek var. yani sizin telefonunuzdaki işletim sistemini ben kendi telefonuma da kurabilicem, beğenirsem tablet bilgisayarıma da kurucam, arkadaşıma vericem o motorolasına kuracak, ötesi sony sine vs vs... işi oraya doğru götürmeyi planlıyor google ama bakalım, bugün için kendi cihazınızın parçalarıyla uyumlu bir rom kurabilirsiniz.

rootun faydalarını saydım, sınırsız özgürlük dedim bu çok güzel ama kötü yanı yok mu var tabii, işi çok iyi bilmiyorsanız elinizdeki bu sınırsız özgürlükle yanlış işler yapma ihtimaliniz de var. şöyle söyleyeyim kernel-radio dediğimiz ufak yazılım parçaları var. bunlar yazılım ile donanımın haberleşmesini sağlıyor desek yanlış olmaz. yani bir manada cihazda yüklü olan kernel ne kadar ustaca kodlanmışsa cihaz performansı o kadar artar desek yeridir. şimdi eğer cihaz rootlu değil ise, sizin herhangi bir custom kernel yüklemenize müsade etmiyor. üretici tarafından fabrikada yüklenen kernel ne ise sizin için ondan ibaret oluyor kernel dünyası, başka yükleyemiyorsunuz çünkü. üreticinin kendi kerneli tabii ki sorunsuz oluyor ama en iyisi yada en hızlısı olmuyor malesef. root olmazsanız bunlardan mahrum kalıyorsunuz. root olursanız, başkası tarafından kullanılan, beğenilen, üreticininkinden daha iyi bir kernel yükleyebiliyorsunuz cihaza. peki daha iyi bir kernel yüklemenin riski ne, eğer işi doğru yaparsanız sorun yok ama dalgınlıkla kendi cihazınıza htc desire kerneli kurarsanız bir daha açılmama ihtimali var. yahut doğru kernel kursanız bile kurulum sırasında oluşacak bir hata sorun çıkartır. genel hatlarıyla rom ve root bu denilebilir.




2) yukarıda da yazmıştım zaten, cydia benzeri bir durum androidde de var üstelik kırılmış uygulamalar için root olmaya da gerek yok.


3) macOS tarafını bilmiyorum işin açıkçası, özel bir uygulama var mıdır yok mudur. üretici sayfasından kontrol ederseniz, cihazınıza uygun bir suit in mac versiyonu olup olmadığını görebilirsiniz.
adres defteri için ne kullanıyorsunuz bilemiyorum ama kullandığınız programın "dışa aktar" benzeri bir özelliği varsa ki muhtelmelen vardır, kişilerinizi tek bir dosya olarak kaydedip bunu gmail kişiler e import ederseniz, telefondan bir şey yapmaya gerek kalmadan internet aracılığıyla tüm rehber android cihazınıza senk. edilecektir.


4) cihazınızın android sürümünü bilemiyorum ama sd karta uygulama taşımak 2.2 ve üstü sürümlerde mevcut. eğer 2.2 ve üstü kullanıyorsanız uygulama yönetiminden taşıma işlemini yapabilirsiniz. ama bir süre sonra cihaz hafızası yine dolacaktır çünkü her uygulama sd kart desteği sunmuyor olabilir ayrıca taşısanız da uygulamanın küçük bir kısmı yine cihaz hafızasında kalıyor bu sebeple dahili hafızanız küçük olduğu için ileride hafıza sorunu çekmeniz muhtemel. kullandığınız cihaz için durumu bilemiyorum ama ben desire kullanıcısıyım ve desire için sd kartın bir kısmını ayırıp formatlayıp cihaz hafızası gibi gösteren custom romlar var, sizin cihazınız için de böyle bir seçenek olması muhtemeldir.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
C
13 yıl
Binbaşı

Samsung apps market uygulamasında kies air diye bir uygulama var.
Onu kullanarak telefona browser üzerinden bağlanabilirsin.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
S
13 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

ManoMachine

Dostumd etaylianlatim icin gercekten tesekkur ederim.. bende arastirma yapmadan yazi yazan birisi degilim ama bu aradigim bilgiler artik o kadar temel bilgiler olarak geride kalmis ki, arastirdigim heryede anlamadigim bircok bilgi cikti karsima.. sen en basit sekilde bunlari anlatmissin usenmeden, cok tesekkur ederim. Root ve Rom olayini anladim, iTunes uzerinden Gmail uzerinden adres defterini senkronize etme varmis zaten ona tikladim ve dedigin gibi internetten kendi ares defterini indirdi telefon. Cok begendim bu ozelligi. Google contacts i yani.

Verdigin bilgiler isiginda, telefonumun hafizasinin da cok az oldugu gerceginide goz onunde bulundurursak, oyle uc kac ne kadar program varsa yukle tarzinda bisey yapamayacagim buna. :) amacim zaten ilk android deneyimimi yasamak.. simdiye kadar memnunum. biraz daha ilgilendikten sonra , bahsettiginiz custom rom vs olaylarina bakacagim. Daha simdi kendi icerisinde default olarak gelen ve markette bulunan uygulamalarla ilgili incelemelerimi tamamlayamadim. :) onlarla ugrasiyorum zamanim oldukca.

Tekrar bilgiler icin sagolun.



DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.