Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir, 1 mobil kullanıcı
5
Cevap
375
Tıklama
0
Öne Çıkarma
Bellek pazarında BOT krizi başladı: Ürün sayfalarına rekor trafik
A
4 hafta (7445 mesaj)
Yarbay
Konu Sahibi

Bellek pazarında BOT krizi başladı: Ürün sayfalarına rekor trafik
Yapay zekânın hızla yaygınlaşması nedeniyle DRAM pazarında ciddi bir arz-tedarik sorunu yaşanıyor. Bu da özellikle DDR5 DRAM fiyatlarının kısa sürede ciddi şekilde yükselmesine neden oldu. Şimdi ise arz sıkıntısı yalnızca fiyatları değil, bot trafiğini de artırmaya başladı. Güvenlik şirketi DataDome, DDR5 ürün sayfalarının gerçek kullanıcılara kıyasla altı kat daha fazla otomatik bot tarafından ziyaret edildiğini açıkladı.



Fiyat ve stok durumunu kontrol ediyor



DataDome'a göre tespit edilen bir operasyon, engellenmeden önce 10 milyondan fazla scraping (meta veri arama) isteği üretti. Sadece bir saat içinde 91 farklı ürün listesine yaklaşık 50 bin istek gönderildiği, bunun da ürün başına ortalama 551 sorguya denk geldiği belirtiliyor. Bu tempo, hedeflenen her kit için yaklaşık 6,5 saniyede bir stok kontrolü anlamına geliyor.



Ayrıca Bkz.Bu da oldu: Kullanıcılar artık kendi DDR5 RAM'ini üretiyor



DataDome, botların alarm sistemlerine takılmamak için istek hızlarını bilinçli olarak ayarladığını da vurguluyor. Trafiğin hafta sonları düşmemesi ve belirli bir tavan seviyede sabit kalması, insan davranışından ayrışan en net göstergeler arasında.



Tedarik zinciri de hedefte



Scraping faaliyetinin yalnızca tüketici RAM kitleriyle sınırlı kalmadığını da söyleyelim. Endüstriyel bellek tedarikçileri, DDR5 soketleri ve bağlantı bileşenleri de hedef alınmış durumda. Özellikle SO-DIMM ve CAMM2 tabanlı parçaların da sorgulandığı belirtiliyor. Hatırlanacağı üzere, artan fiyatlar ve küresel DRAM baskısı kullanıcıları kendi DDR5 modüllerini üretmeye kadar itmişti. Ülkemizde ise henüz benzer bir durum söz konusu değil. Ancak tedarik sorunlarının devam etmesi, PC pazarını özellikle DRAM'e sahip donanımları etkilemeye devam ediyor.




Kaynak:https://videocardz.com/newz/datadome-ddr5-scalping-bots-hit-ram-product-pages-6x-more-than-shoppers-10m-requests-from-one-bot

DH forumlarında vakit geçirmekten keyif alıyor gibisin ancak giriş yapmadığını görüyoruz.

Üye olduğunda özel mesaj gönderebilir, beğendiğin konuları favorilerine ekleyip takibe alabilir ve daha önce gezdiğin konulara hızlıca erişebilirsin.

Üye Ol Şimdi Değil

 Haberi Portalda Gör

Y
4 hafta (2231 mesaj)
Yarbay

Tespit edebiliyorsanız, botlara satış yapmayın. Bot ile alınan ürünlerin siparişini iptal edip, iplerini banlayın.

Herkes karaborsacı olmuş.



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

E
4 hafta (4451 mesaj)
Yarbay

Bu yazılım işi geliştikçe saçma sapan şeyler de yapılmaya başlandı.



< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

E
3 hafta (3285 mesaj)
Yarbay

Bu durumda en güzeli, satın almamak...Bekleyip piyasanın durulmasını beklemek.




V
3 hafta (20202 mesaj)
Yarbay

Mining çılgınlığı zamanında ekran kartlarında aynısı vardı. Gerçek fiyatından ekran kartı alabilmek için botlar birbiriyle yarışıyordu, sonra
satış sitelerinde karaborsa fiyatından tekrar satıyordu.



M
3 hafta (10784 mesaj)
Yarbay

botmuş peh



DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.