Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 2 misafir
103
Cevap
2721
Tıklama
2
Öne Çıkarma
Cevap: 8K Tıp vs Müh (3. sayfa)
R
3 gün
Er

Ya tıp ya itü boğaziçinde herhangi bi bölüm



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @realgs
Z
3 gün
Yüzbaşı

3-4k sıralama ile gelen çok fazla öğrencimiz var. Senin sıralaman için de kesinlikle tavsiye ederim. SBÜ’yü de araştır ama çok gazlarına gelme forumda sbü ordusu var herhalde. 27 hastaneli cart curt olması hiç de iyi bir şey değil.. Staj dönemine girdiklerinde kendileri de sövecekler okula. Stajlarda sınıf temsilcisi kafasına göre herkesin sınıfını belirliyor. Mesela kardiyoloji için bi kısmı Siyami Ersek hastanesine gidiyor, evet çok iyi hastane ama diğerlerini de şehrin ücra köşelerinde hastanelere sallıyorlar. arkadaşım sabahın 6sında çıkıp 3 saat yol gidiyordu karşıdaki hastaneye gidebilmek için. Her stajda hastanenin, hocaların değişmesi kötü bir şey.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @2-2 Domination
K
3 gün
Yüzbaşı

Tıp bence



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @2-2 Domination
E
3 gün
Er

Tıp yaz. Her şey para gibi bu ülkede artık. Garanti ol. Not ortalaması şu bu kurtarmamaya başladı. Catia ansys simulink gibi programlarda makine için konuşuyorum gerekli yeteneğe sahip olup ayrıca belli başlı projeler de yapman lazım bu programlar ile. Bunları da satabilmen lazım ağzın laf yapacak. İçine kapanık biriysen uzak dur derim çünkü insan ilişkileri de çok önemli. Üzgünüm ama türkiyede iş bu seviyeye geldi. Yakın zamanda belki değil ama 10 yıl sonra üniversite isminden önce de sen nesin sorusu falan yöneltecekler bence insanlara. İş buraya gelmeye başladı. Ben insanlarla da uğraşırım diyorsan yaz tıpı geç tek derdin dersi geçmek olsun.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi epeolatry57 -- 19 Temmuz 2025; 14:20:49 >

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

H
3 gün
Binbaşı

kral çok basit

sadece bölüm okuyacaksan mühendislik okuması tıpa göre kolay.

ama işsiz kalmak istemiyorsan mühendislikte bölüm bitirmek yetmez. En azından tıptaki kadar çalışman lazım. Ve bu çalışma kısa vadede zorunda hissettirmediği için yapmaman da yüksek ihtimal.

tıp kolay değil ama hayat için çabalaman gereken çabayı mecburen yaptırdıkları için işsiz kalmıyorsun. mühendislikte ipler tamamen senin elinde.



T
3 gün
Binbaşı

Gençlerin kafasını mı karıştırıyorum!? Evet bunu tıp fakültesini sevmediğinden dolayı int*har eden öğrenciye anlatmayı dener misiniz?

Acilde günde 400'ü aşkın hasta baktım, diğer arkadaşlarımdan 600'ü aşkın baktıklarını bile duydum. O kadar çok zorlandım ki kendi zihnimin buradan kurtul diye bağırışına kulak asmadan zorunlu hizmetimin bitmesini sabrettim. Sizce bu iş sevmeden yapılabilir mi? Daha 6 yıllık eğitimin zorluğundan bile bahsetmedim.

Evet istifa ettiğimde geri dönebilme rahatlığım var ama emin olun keşke 8 sene öncesine geri dönseydim de odtü ceng yazsaydım diyorum. Bu cümleyi şu an ki ceng piyasasının durumu ve yapay zekanın gelişmesine rağmen yazıyorum. Bunu bilerekten bile ceng yazardım.

İşini sevmeyen insanların genelde hiçbir işi sevmeyeceği sonucuna nasıl bu kadar kolay varabiliyorsunuz? Hani doktor olmuşuz belli bir seviyede çalışkanlığımızı ve zekamızı da kanıtlamışız ya bence ilgi alanımız gerçekten sevdiğimiz iş olursa belki gerçekten iyi iş yaparız!? Hiç böyle düşündünüz mü? Bir araba gemiler gibi yüzemeyince asfalt yolda da gidemez anlamına mı geliyor bu??

Ayrıca insanların İstanbulda 20-30k ya iş aramaları İstanbul' dan dolayı da olabilir mi sizce? Nüfusu aşırı kalabalık ve iş imkanlarının dar olduğu bir şehir..?

Tıpı seven insan için hiçbir sözüm yok, sevdiği mesleği seçsinler ama anne babaları tarafından zorla dayatmalar ve/veya manipülasyonlar ile tıpı seçen gençlerin çekeceği acıları biliyorum, ben bunu engellemeye çalışıyorum.


Bu mesaja 2 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @zoilist
T
3 gün
Binbaşı

Yanlış, yaptığın iş gerçekten sevdiğin tutkun olan bir alansa katlanabiliyorsun. Eğer sevmediğin iş ise koşullar ne kadar iyi ne kadar rahat olsa bile yapmak istemiyor, huzursuz oluyorsun. Bu yüzden 2 sene boyunca forumlarda, subredditlerde sürekli yazdım sevdiğiniz mesleği yapın diye.

Ege ortopediyi ele alalım, asistan abilerle konuşuyordum ortopedi nasıl diye. Adam 36 saat mesai yapıyordu, çocuk ve yetişkin acil arası mekik dokuyordu. 24 saat belki 30dk-1 saat arada uyuyorsa uyuyor sonra hop saatlerce süren ameliyat. Yeri geliyordu 48 saat süren blok nöbet yapıyorlardı. Sence bu iş sevmeden yapılır mı?

Ben de ilk göreve başladığımda evde sağlık hizmetlerindeydim, yaşlılara vs yürüyemeyen hastaların evlerine gidip 1. basamak sağlık hizmeti veriyorduk. Tam rahat yatış yeri, bazen hastaya çıkmadığım günler oluyordu ama yine de huzursuzdum çünkü bu mesleğin bana gçre olmadığını biliyordum.

Kararı sen ver...




Bu mesajda bahsedilenler: @2-2 Domination
L
3 gün
Onbaşı

hocam iyi de tıp eğitiminin çoğunun ezber olduğuna inanıyorum ve eğer ki bu ezberi belli ölçüde yaparsak tusta kendimize göre alan hiç mi bulamayız? Ya da bulamasak bile seçtiğimiz yolu sevmesek bile yolu güzelleştirme şansımız hiç mi olmaz? Ben bunu biraz liseye benzetiyordum ama demek ki yanılıyormuşum


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @TR_mahmutpek
S
3 gün
Çavuş

top bölümler geliyor müh olabilir



G
3 gün
Er

Hocam öncelikle tebrik ederim çok güzel bir sıralama yapmışsın. Görüyorumki mühendislik konusunda kafanda çok fazla belirsizlik var şu anda sektör bu belirsizlikleri kaldırabilecek durumda değil 5 sene kendini yer durursun kesinlikle tıp yazmalısın




Bu mesajda bahsedilenler: @2-2 Domination
J
3 gün
Er

trde odtü, itü müh bölümlerinden mezun olsanda savunma sanayi girmediğin sürece 120k+’lı maaşları görmen şuan işe başlasan çok zor. otomotiv ana sanayi maaşları berbat. verdiği emeğin karşılığını alamadığını hissediyor çoğu arkadaşım. yan sanayi olup yüksek maaşlar veren otomotiv şirketi var mıdır bilmiyorum ama ana sanayi durumu berbat. ben olsam tıp seçerdim. ha ben mühendislikten mezun olunca 1 sene - 2 sene tecrübe kasarım, hollandaya isveçe almanyaya giderim diyorsan orasını bilemem





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi jinxbot -- 19 Temmuz 2025; 19:5:43 >

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

T
3 gün
Binbaşı

doğru, tıp eğitimi fazlalıkla ezber ve ot gibi çalışıp tekrarlar ve tusa girersen puan yapar bir yeri kazanırsın ama benim demek istediğim tıpa ilgisi olmayan ve tıp dışı (mühendislik vs) isteyenler için büyük sorun olabilmesi... (tıpı gerçekten isteyenler ve mühendisliğe karşı negatif-nötral olanlar tıpı seçer yapar bir şekilde)

asıl olay içinde ukte kalan bir şeyi yapmak istemek, ben gerçekten çok iyi doktor olabileceğimi biliyorum, hatta elim de yeteneklidir, çok iyi bir cerrah olabilirim ama olmak istemiyorum, bilgisayarlarla uğraşmak, bir şeyleri geliştirmek istiyorum ve işte bu tıpta yok, olsa da çok kısıtlı... insan vücudu ile uğraşmaktan zevk almıyorum, öğrenmek istemiyorum... böyle bir durumdayken tıpta rahat bir yerde olsan bile iş senin için işkence oluyor

bu yüzden diyorum, gerçekten mühendislik istediğinizden eminseniz tıp yazmayın, doktor olursanız ileride paranız olsa bile bir ömür o mühendislik içinizde ukte kalacak yoksa, ben böyle yaşayamayacağımı bildiğimden doktorluğu bıraktım

ha yolu güzelleştirebilir misin, evet yine de mümkün.. konuştuğum orto asistanı abi ben tıpı sevmiyordum nefret ediyordum ama ortopedi ameliyatına girince aşık oldum ortopediye ve ortopedi asistanlığının seçtim dedi, böyle bir şey de mümkün ama bu ihtimaller ile tıpı seçmek ne kadar akıl kârı sen karar ver

insanın kendisinde bitiyor, burada doktorluğa aşık birisi de birkaç paragraf yazar, benim gibi tıptan nefret eden birisi de yazar, arada kalırsın... sen kendin karar vereceksin, yapabileceğin en iyi şey ortamı görmek, hastaneye tıp fakültelerine hatta mümkünse ameliyathanelere gidip gör, sevdiysen ok... kendini iyice tanımalısın..


Bu mesaja 2 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Loky19
N
3 gün
Er

Bütün tıp tıp seslerinin arasında gerçek aklın sesi tekrar güneş gibi doğar. Hoş geldiniz hocam :)




Bu mesajda bahsedilenler: @TR_mahmutpek
M
3 gün
Yüzbaşı

tıp lar konusuna ilgim olduğu doğru. bildiği kadarı ile yardımcı olmak isterim. başlıklardan birinde medeniyet Ü. tıbı sormuşsun, yök atlastan bakınca 84 adet prof var okulda. tokat ta 30 tane ki çoğu taşra da bile bu kadar yok ama Erzurumda 104 prof var. sırf istanbul diye bu sıralamaları bulmuş. yoksa o okulun hakkı can çatlasa 20k.

yaşadığın şehir neresi istanbul mudur?

medeniyete 10 basan bi okul diyeyim size. eskişehir osmangazi. hem köklü hemde okuması en kolay olanlardan deniyor. bi iş arkadaşımın kızı omü yerine osmangazi kazanıp orada okumuştu. okul köklü şehirde tam öğrenci şehri. tıp okumak için harika bir yer. kyk ları da gayet iyidir. gidip kalmışlığım var eskişehir kyk larda. o zamanlar bile kayser kyk lardan 10 gömlek ileride idi imkan ve lokanta kalitesi olarak.

size tek eskişehir öneririm. başka gelmedi aklıma. akdeniz ve adana zaten aşırı iklimsel sorunları olan memleketler. adanalılar bile şehri terk ederken oralar yazılmaz.


Bu mesaja 2 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @2-2 Domination
Z
3 gün
Yüzbaşı

prof sayısına göre tercih yapmak ne kadar mantıklı tartışmak gerekir. Atatürk Üniversitesi’nde bir öğrenci o kadar profesörün kaç tanesinin karşısına çıkıyor? Birçok fakülteden mezun doktor tanıdım bir tanesinin bile profesör sayısını vurguladığını görmedim. Uzmanlık yapmaya gitmiyor sonuçta bu gençler.. O profların bir çoğu dinazor ve azarlamaktan başka hiçbir şey katmıyor öğrencilere..
Gereksiz ölçütlere bakarak çocukları mutlu olmayacakları şehirlere ve fakültelere göndermek heveslerini daha ilk yıllarından kaybettirebilir. Aynı durumu yaşayarak köklü dediğimiz bilmem kaç yüz profesörü olan bir fakültede (Akdeniz) zorla bir süre okuduktan sonra Medeniyet’e geçmiş biri olarak öğrencilik hayatımı çok güzel devam ettirdim, tıpı bırakma ayrımından kısa sürede tıpa aşık oldum ve dersleri çok daha derinlemesine okuyup araştırdım hep.
tıp eğitimine artık daha yenilikçi yaklaşmak gerekir. genç ve dinamik eğitim kadrosu artık çok daha değerli. profesör hocalarımızın eğitimdeki önemi, gerekliliği tabiki tartışılmaz ama verimleri çok daha önemlidir. Özellikle bu teknoloji çağında köklü dediğimiz bir çok fakültenin eğitim işini eline yüzüne bulaştırdığını görebiliyoruz.
Akreditasyon benim için en önemli ölçüt. Zaten sertifika sürecinde tüm yeterlilikler detaylı inceleniyor tepdad kurumu tarafından.
İstanbul Medeniyet Üniversitesi de akredite bir tıp fakültesidir hocam. Bilgimiz olmayan yerleri gömüp, duyduklarımızla da yüceltmeyelim. Yanlış fakülte tercihi ile bu mesleği bırakan çok öğrenci var. O kadar iddialı konuşmaya gerek yok.. Teşekkürler bilgilendirmeniz için.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi zoilist -- 20 Temmuz 2025; 0:57:40 >

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @maviplanet
Z
3 gün
Yüzbaşı

İstanbul’da mı iş imkanı dar dediniz? Hukuktan tutun mühendisliklere kadar en fazla imkanın olduğu şehirdir İstanbul. Zorunlu atamasında beklemediğiniz bir yere düşmüş olabilirsiniz. Rahat yerler tercih edilebilir. Acil için pek yorumum yok, o konuda haklısınız. Umarım gelecekte iyileştirmeler gelir. Neticede çok fazla mezun vermeye başlıcaz yakında.
İstifanız TUS çalışmak içinse mesleği sevmedim bıraktım doğru bir ifade olmaz. Eğer mesleği tamamen bıraktıysanız tekrar geri dönebilecek olmaktan daha çok güvendiğiniz şeyler vardır.
ODTU Ceng mühendislik için çok iyi bir tercih ama kaç kişi bu üniversitelere yerleşebiliyor ki? Bundan birkaç yıl önce 30-40 sıralama ile alan bölümler bir gazla 10-15k’lara yükseldi. Bu gençler şimdi mezun oldular iş peşinde koşturuyorlar. Bilgisayar mühendisini Yozgat’a gönderirseniz formatcı olur. Tabiki büyük şehirlere yaşayacak. O pandemi dönemindeki evde, cafede çalışayim ayda 2-3000£ kazanayim dönemleri bitti.
18 yaşındaki soru çözerek buralara gelmiş çocukların sevdiği işi seçmelerini de ameliyata girip hiçbir şey anlamadıkları kana bulanmış organlardan bekleyemezsiniz. Bu çocuklar psikopat mı?
Çoğumuz bu fakülteyi fizyolojiyi, patolojiyi, dahiliyeyi görüp sevmedik mi?
6 yıllık eğitimimiz zor olabilir ama o süreçteki anılarımızı, emeklerin verdiği tatlı tatmini hiç düşünmüyoruz. Bahsettiğiniz fakülteler de yatılarak geçilecek değiller, yatıp geçen de zaten A101 sırası bekliyor şuan.
En sevmeyenimiz gider aile hekimi olur ama eminim yine daha mutlu olur.
İmkanlar iyi olsa da keşke hepimiz sevdiğimiz kendimizi bulduğumuz mesleği, işi yapabilsek ama kazancın olmadığı yerde tatmin de olmaz.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @TR_mahmutpek
L
3 gün
Onbaşı

Tıpa ilgin varsa bu sıralamalara güzel fakülteler gelir ama yoksa önermem. Gerçekten sevmeyenin, okuyabileceği yapabileceği bir meslek değil bence. Hangi alan daha çok hoşuna gidiyorsa oradan ilerlemek daha mantıklı bir seçim olur.



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

L
3 gün
Onbaşı

hocam değerli tavsiyeleriniz için teşekkür ederim. Kendi çapımda bu yaştaki olabilecek tecrübelerimle bu konuyu çoğu yaşıtımdan daha çok düşündüğüme inanıyorum. Günümüzden baktığımda kendi düşüncelerimi size aktarsam ve siz şurada eksik düşünüyorsun üstüne tekrar düşünmelisin şöyle bir şeyler yaşayabilirsin gibi şeyler söylemenizi rica etsem olur mu benim için çok büyük bir iyilik olur. ( Forumda bu kadar yardıma ihtiyaç duymamın temel sebebi sülalemde herhangi bir doktor veyahut mühendis bulunmuyor ve sülalemde üniversite okuyacak 2. kişiyim o sebeple önümün olabildiğince karanlık olduğu yolu kendime aydınlatmaya çalışıyorum ve bu yolu aydınlatmak cidden asla düşündüğüm kadar kolay olmadı ) . Kendi hikayemden çok kısaca bahsedip düşünceme geçeceğim. Ben 2020 gibi yaklaşık 13 yaşında yazılım mühendisi olmak istiyordum o yaşıma kadar tabii ki annemin mutlu olması gibi şeylerle doktorluk istiyordum fakat 13 yaşında cidden izlediğim bir mühendis abi bu kararımı etkilemişti. Daha sonrasında yine takriben 2021 yıllarında yani 14 yaşımda yazılım çalışıyordum fakat bu işin böyle olmayacağını ve diplomasız çok zorlanacağımı tecrübeli abilerim söyleyince sınava hazırlandım. 2 yıllık hazırlığın sonucunda ortalama sayılabilecek bir sıralama yaptım ve üniversite senemde en kötü şu gelirse yazarım dediğim sıralamaları tutturup tercih yaptım.Tercih dönemi yine ailemin çevremin tanıdığım her büyük insanın ( ailemde üniversite okuyan tek kişi ve o dönemki rehberlik hocam hariç tabii ki ) tıp yaz demesine karşılık 17 yaşında il dışında tek başıma nasıl yapacağım mühendislik istiyorken tıp nasıl okuyacağım gibi sorularla beraber tıpa da mühendisliğin altında yer verdim ama benden 6 bin düşük tıpları yazdım. Tercihimde aslında tıp geleceğine emin gibiydim çünkü istediğim mühendislik ile aramda 3 bin puan vardı ve bilgisayar revaçta bir bölümdü her şeye rağmen. Sonuçlar gelince bölümün 9 bin düştüğünü görüp bilgisayara yerleştiğimi gördüm. Başta inanılmaz sevindim çünkü hayalimi ufak çaplı gerçekleştirmiştim. Yani bana vaadedilen bölüme bir şekilde girmiştim ve devamında uğraşırsam gelecekti. Daha sonrasında hazırlığa başladım türkiyenin 4 yanından gelen arkadaşlar farklı kültürler farklı kafalar derken inanılmaz 6 aylık bir hazırlık dönemi geçirip hazırlığı atlayıp okulumu yarım yıllığına dondurdum. Bu dondurmamdaki en büyük sebep aslında biraz kendimi keşfetmem gerektiğime inanmamdı çünkü tercihimi 2020deki hayalime inanarak yapmıştım ve tıp aklımda hep kalmıştı. Mental olarakta gitmeye hazırlandığım için. Neyse şuan 6 aylık bir düşüncenin sonucunda şu düşüncedeyim ve mantıklı olup olmadığına dair gram fikrim yok.

Benim 2020de istediğim bilgisayar mühendisleri sektörde çok az insanın yapabildiği ama sonuçta milyonlara etki eden teknolojiyle beraber dünyanın dönüşmesinde dijitalleşmesinde en büyük etmeni oynayan kendi yaptığı ürüne insanlara sunup karşılığında bu insanların hayatına dokunabilen onları geliştirebilen ya da eğlendirebilen ürünler koyan kişiydi. Günümüzde ise muhtemel bilgisayar mühendisleri kod yazmayacak ya da çok daha az kod yazan hızlı ürün çıkartmaya odaklanmış ya da işin teknik kısmında ( ben game developer olmak istiyordum uzunca bir süre ) fazlaca zaman harcayan elektroniği ya da üst düzey fizik / matematik bilgisini kullanan insanlara evrilme aşamasındalar. Elektroniğe pek bir ilgim olmadığını söyleyebilirim aynı tıp gibi. Yapay zeka ile beraber daralan mühendislik sektöründe ( her ne kadar sonradna genişleyeceği iddia edilse de ) ailemin gerek networkünün gerekte bana kalacak inanılmaz bir parasının olmayacağını düşünerek eğer ki daralan sektör 4 yıl sonra ya da bundan 2-3 yıl sonra açılmış durumda olmazsa olası bir işşizlik yaşantımda inanılmaz mutsuz olacağıma depresyona belki gireceğime sevmeyeceğim ve az para kazanacağım işler yapacağıma sektöre olan inancımın kırılacağına inanıyorum.

Burada neden tıpı bir kaçış olarak görüyorum burada tıp aslında garanti bir kapı. Ben game developer olmak istediğimi söylemiştim. Bu 6 aylık süreçte bunun için üniversite okumama gerek kalmadığına emin olabilecek kadar sektörü gördüm. Yazılımda ne web site geliştirmeyle ilgim var ne herhangi bir teknik kısmıyla ( siber güvenlik alternatifler gibi ) gömülü yazılım istediğimi söylüyorum ama muhtemelen teknik kısmına girdiğimde kafam almayacak ve o kadar üstüne düşünüp kafa yormayı istemeyeceğim. Ama kodlama yapmayı ve oyun geliştirmeyi cidden seviyorum zira saatlerce kodlar yazabilir sistemler kurabilir ve bir şeyler tasarlayabilirim. Ama bunları üniversite okumadan da kod yazabilirim üstelik yapay zeka kullanmadan rahat rahat oyun geliştirebilir ve tasarlayabilirim. Tıp okursam da 6 yıl sonra hem iyi kazanacağım bir mesleğim olacak hem çocuklarıma bırakabileceğim inanılmaz bir networküm hem de en kötü durumda dahi dünya kafayı yerse bile kendi ayaklarım üstünde durabileceğime inanıyorum.

Geçen yıla göre tıpa çok daha pozitif bakıyorum ve eğer ki gittiğimde sevecek en ufak kırıntı bulabilirsem ona tutanabileceğime inanıyorum. 18 yaşında geleceği bu kadar planlamak ya da düşünmek mantıklı mı bilmiyorum ama hayatımın genel gidişatını kontrol etmek zorundayım zira çevrem üniversite okumamış hayatını 40-50 bin lirayla takaslamış ve kendini hiçbir şekilde geliştirmeyen insanlarla dolu ( arkadaş çevrem değil fakat sülalemi buraya çok rahatlıkla dahil ederim ) . Şimdi size sorum şudur sizce bu kafa ile tıpa geçsem ileride pişman olur muyum yoksa bu düşünce yapısı ile hayatımda mutlu olabilir miyim. Mühendisliği denemeyi istiyorum fakat inanılmaz rekabetçi bir insan değilim ve boş zamanlarımda genelde zorunda kalmazsam çalışmayı pek seçmiyorum ( söylememin inanılmaz büyük şımarıklık olduğunun farkındayım ama bu boş kaldığımız 6 ayda her ne kadar istesem de yapamadığımı çok net gördüm video oyunlarına inanılmaz bir tutkuyla bağlıyım ). Sizin gibi ileride içimde ukte kalmasından başaran arkadaşlarımı görüp onlar gibi olabilirdim demekten günümüzde acayip korkmaktayım. Ama başaramazsam ihtimali de en az bu ihtimal kadar içimi korkutuyor. Sizce fakültede kendi ilgi alanlarımla beraber tıpı bitirip sonrasında elimde mesleğim olduktan sonra gerekirse tus yazdıktan sonra hayatımda kendime istediğim kadar şans tanımalı mıyım yoksa tek kurşunumu riskli bir şekilde harcamalı mıyım?


Sizin yardımcı olabileceğinize inanıyorum çünkü eminim ki benzer bir yoldan geçeceğiz ve ileride neler yaşayacağımı ve bu yoldan geçmiş birinin bana önerilerini çok fazla merak ediyorum. Buraya kadar okuduysanız okuduğunuz için ve gelecek cevabınız için çok teşekkür ederim


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @TR_mahmutpek
T
3 gün
Binbaşı

dostum öncelikle uzun uzun kendini anlatmışsın, bu bile tek başına takdire şayan, evet kendini tek başına hissediyorsun çünkü çevrende sana ışık tutabilecek insan sayısı çok az bunu anlıyorum, bizde yine üniversite mezunu var sayılırdı ama aynı şekilde doktor yoktu, bize kimse doktorluğun böyle olduğunu söylememişti..

evet yazdığım mesajlarda sevdiğiniz yerden gidim dedim, 2023 de forumda bir yazı yazmıştım mühendislik vs tıp diye orada bunu dile getirdim, 2024 yılında ise yine aynı şekilde mesaj yazdım, özellikle r/liseliler ve r/UniversityTR de çok mesajım vardır. Ama 2025 yılına geldiğimizde ise durumun gerçekten değiştiğini hem görüyorum hem de cengdeki arkadaşlarımdan duyuyorum, yeni openai matematik olimpiyatında altın madalya kazanan ai geliştirdik, gpt-5 çıkacak vs diyorlar, exponential olarak gelişme olmaya başlıyor yapay zeka alanında ve bundan en çok etkilenecek kesim maalesef yazılımcılar olacak, şu an ki kötü durum daha da kötüleşecek bu kesin, ben şu an matematik öğreniyorum ceng için ve anlamadığım yerde yapay zekaya sorup anlıyorum ve gerçekten çok güzel anlatıyor, e bunu yapan ve daha da gelişen bir ai kod mu yazamayacak!? ki yazıyor da zaten, eskiden 3 yazılımcının yaptığı işi 1 yazılımcı yapacak ve bu da sektörü daraltacak

burada not düşmek istiyorum, söylediklerimin önceki mesajlar ile çelişmemesi için gayret gösteriyorum, eğer tıbbı gerçekten sevmediğinden emin olan birisi asıl istediği alandaki koşullar ne kadar kötü olursa olsun seçmelidir çünkü tıp sevilmeden, nefret edilerek garanti meslek gözüyle asla yapılamaz! (sevdiği mesleği yaparak en iyisi olur ve rakiplerinden sıyrılır işi kapar)

ama işte senin durumun burada garipleşiyor, sen kodlamadan zevk alıyorum diyorsun ama doktorluğa da pozitif bakıyorum diyorsun, eh ikisine de ilgi alanı olabilir insanın...

sana en iyi tavsiyem, şu an çevrendeki hastaneleri hatta mümkünse üniversite hastanelerine gidip oradaki öğrencilerden asistanlardan bilgi alman, konuşmandır, o ortamı görmeli ve yaptıkları işi görmelisin, insana dokunmak, konuşmak, hasta duası almak, insan vücudunu öğrenmek, (hatta mümkünse ameliyatlar-küçük operasyonları izlemek) bunları görmen gerekli

eğer bunları görüp evet hoşuma gitti yaparım diyorsan tamam seç tıbbı pişman olmazsın, ama yok ben bunu yapamam diyorsan mühendislikten ilerle

bak burada paragraflarca sana tavsiye verebilirim ama senin o işi görüp kendi algılama süzgecinden geçirip değerlendirmen yapabileceğin en en değerli şey olacaktır, o yüzden en yakın zamanda bir hastaneye, üniversite veya eğitim araştırma hastanesine gidip ortamı gör, kendini tanıt herkes sana yardımcı olacaktır

sen hem tıbba yakınsın hem de koşullarından dolayı garanti mesleği önemsiyorsun, bir şey bile bulsam ona tutunurum diyorsun tıp yaz geç derim ama yine de hastaneleri gör kesin net bilgi gerekli

çok uzun ve biraz karışık yazdım kusura bakma ama son bir not, ileride doktor olup yazılımı da öğrenebilirsin, aynı şu an benim yaptığım gibi, tıp seçince ceng gitmiyor, ama ceng seçersen tıp için illaki tekrar yks ve 6 sene gerekli oluyor




Bu mesajda bahsedilenler: @Loky19
T
3 gün
Binbaşı

öncelikle şunu söylemek istiyorum, sen şu an hala tıp fakültesi okuyorsun değil mi? yani henüz meslek hayatına atılmadın (profilindeki açtığın konulardan bu anlaşılıyor, 5 veya 6.sınıfa geçmiş olmalısın) peki daha mesleği gerçekte yaşamadan nasıl bu kadar net tavsiye verebiliyorsun? bir laf vardır, bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olunmaz! ben zorunlu hizmeti bitirmeme rağmen korkarak yanıt veriyorum çünkü buraya yazacağın bir kelime bile bir gencin ileride cehennemi yaşaması için sebep olabilir, aynı bende olduğu gibi...

yazdıklarına gelelim, çok fazla mezun vererekten acil servisler rahatlatılmaz, hasta yükü çok fazla ama sistem doktorları arttırarak bunu kapatmaya çalışıyor, nehire insanlar düşüyor ama sen cankurtaran sayısını arttıralım diyorsun, LAN İNSANLARI NEHİRE DÜŞÜREN O ASIL SEBEBİ DÜZELTSEK YA!? buradaki sözüm sadece sana değil asıl bu ülkeyi bu hale getirenlerde, doktorlar bu ülkede sistemdeki çalışan dişliden başka bir şey değil, sadece sistem dönsün yeter, o dişlierin kırlması önemli değil zaten yerine yenisi geliyor öyle değil mi!? (hastalar o kadar cahil ki, eğitim gerekli ama birilerinin işine gelmiyor maalesef)

hayır istifam tus çalışmak için değil direkt ceng için, hatta şu an şu mesajı yazdıktan sonra ceng öğrenmeye devam edeceğim, ciddi derecede tıptan nefret ediyorum, hayatımda yapacağım en son şey doktorluk olacak büyük ihtimalle, ceng ile bir şeyler yapmayı zorlayacağım sonuna kadar (en son seçenek doktorluk yaparım dedim ama bu istediğimden değil halihazırda bulunduğundan dolayı, öncekinde yazdığım gibi elimde imkan olsa 8 sene öncesine dönüp direkt ceng yazardım bu gereksiz zorlayıcı fakülteyi seçmezdim, işsiz olcağımı bilsem bile seçmezdim!)

benim derdim tıp vs mühendislik karmaşası, senin dediğin yozgat ceng vs oraları tutturanlar zaten tıp yazamıyor, bizim tartışmamızın dışında bir konuya değiniyorsun... tıp kazanabilecek kadar sıralama yapmış kendini kanıtlamış insanlar gerçekten sevdiği tutkulu olduğu meslekte iseler başarırlar, yeterki sevsinler ki ayrıca zaten iyi üniversitelerde oluyorlar tıp sıralaması tutturdukları için

eee burada soru soran genç daha 13-14 yaşında kodlama yaptım sevdim dedi ve ceng seçmiş, demekki üniversite kazanmadan da o bölümü sevip sevmeyeceğin öğrenilebiliyor! hastaya dokunmak, insanların senden çare beklemesi ve onlara çözüm bulmak, hasta duası almak vs... ameliyatlarda da gayet öğrenilir, kana bulanmış organ senin bakış açın, kardiyovasküller cerrahi düşün, adamlar kalbin içini açıyor, kalbe eliyle direkt dokunuyor, bu mesela mükemmel bir hissiyattır seven için, aşırı tatmın edici olabilir, ya da ortopediyi ele alalım, illaki ameliyata gerek yok, acilde travmada çok ortopedici oluyor, onlar sürekli küçük ameliyatımsı gibi hastalara işlemler yapıyor acil serviste, envai çeşit aletleri var, daha 1 hafta önce ege tıpta işim vardı ortopedici arkadaşımı ziyaret ettim beraber bir hastanın ayağına matkapla delip şişe bağladık, mesela bu olay bile tek başına çok ilginç duruyor, ilgini çekerse anlaşılabilir.... daha sayısız örnek verebilirim! mesleği sevip sevmediğini görmek için psikopat olmaya gerek yok...

benim bulduğum bir söz vardır ''bir meslek ne kadar zor olursa olsun seviliyorsa yapılır, bir meslek ne kadar kolay olursa olsun sevilmiyorsa yapılmaz!'' sen bu mesleği o kadar çok seviyorsun ki dahiliye, fizyoloji, patoloji ne kadar zor olursa olsun sıkıntı olmuyor... ama ben ve benim gibi birçok mühendis olmak isteyen, insan vücudunu öğrenmek istemeyenlere sor bakalım... tiksiniyorum ulan bu derslerden! dahiliye sözlüsünde harrison dahiliye 4000 sayfalık kitaptan sorumlu olmak ne demek biliyor olmalısın! peki ya ben dahiliyeyi öğrenmek istemiyorsam!?

''En sevmeyenimiz gider aile hekimi olur ama eminim yine daha mutlu olur.'' önceki mesajımda bile yazdım, aile hekimliğinden daha da kolay bir yerde evde sağlıkta görev yaptım ona rağmen aşırı mutsuz ve huzursuzdum, gerçekten hayata çok tozpembe bakıyorsun dostum... umarım göreve başladığında da tozpembe bakabilmeyi başarırsın çünkü sistem sana daha çok vuracak :')

acil serviste cehennemi yaşadım, gerçek intihar düşüncelerini savuşturdum, bana tıp seçtiren anneme babama her gün küfürler ettim hatta onlara zarar verecek kadar toksik nefretlerle doluydum... evet doktorluğu sevmezsen bu oluyor, sen taviye verdiğin gencin tıpı sevip sevmediğini bilmeden ileride benim gibi tecrübeleri yaşayamayacağından ne kadar eminsin? intihar eden ahmet enes tekin den sonra tavsiye verdiğin başka gencin ahmet enes tekin gibi olmayacağından ne kadar eminsin!?


Bu mesaja 2 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @zoilist