Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 2 misafir
6180
Cevap
202510
Tıklama
23
Öne Çıkarma
Cevap: SFF / MINI ITX Severler Kulübü (310. sayfa)
3
3 gün
Yüzbaşı

Sıvı soğutma premikslerini önermem, azıcık şeye çok para biçiyorlar. Zaten su soğutma tamiri ve bakımı meşakatli olduğu için en temel aşamada kolayına kaçmayı gereksiz buluyorum. Çevre dostu soğutma sıvısı adı altında Türkiye'de bilinen e-alışveriş mağazalarında bulamayacağınız propilen glikol içeren ürünlere yönelin. Üreticisinden, distribütör bayiinden veya sanayi yerlerindeki dükkanlardan temin edebilirsiniz. Bazı üreticiler dilüte etilen glikol (genelde %30-50 arası) dolduruyor (ör: Corsair) ama kullanılan soğutma sıvısı soğutucuyla temas eden yüzey materyallerine, maliyetine, keyfiyete ve üretim yapılan bölgedeki çevre yasalarına göre değişebiliyor. Propilen glikol (tercihen %30, yaygın aralık %20-40) içeren antifrizleri sulandırarak soğutucuya dönüştürüp kullanabilirsiniz.

Aralarındaki farkları bilmiyorum fakat bildiğim şey etilen glikolün aşırı zehirli ve tahriş edici olduğu, kokusuz ve renksiz olduğu için sızıntı ve bulaşın zor tespit edilebildiği, evcil hayvan ve çocuklardan kesinlikle uzak tutulması gerektiğidir. Piyasadaki soğutucu ve antifrizlerin çoğunluğu etilen glikol içerir. İki bileşenin de tadının tatlı olduğu söylenir ama bir yorum yapamayacağım o konuda Bütün antifrizler sıcaklık, atmosfer vb. faktörlerden bağımsız bakterisidaldir yani alg, yosun, bakteri vb. üremesine izin vermezler. Sadece iyotlu damıtılmış su da kullanabilirsiniz ama ben kullanmadım ve oranını bilmiyorum. İyot eminim daha etkilidir organizmalara karşı.

Temizlemek için %20-30 dilüte isopropil alkol veya sirkeli su veya sitrik asitli su yetecektir. Saf alkol (akrilikte ve PETG'de kullanmayınız) sulandırılınca hücreleri daha etkin parçalar ve yüzey aktifliği arttığı için daha sıkı tutunur. Basit temizlik için 1'e 10 ağırlık oranında sitrik asit ve suyu, 1'e 2 oranda beyaz sirkeyle suyu karıştırıp ikisinden birini kullanın. İsterseniz derin temizlik için alkollü solüsyonla sitrik asitli solüsyonu ayrı ayrı kullanabilirsiniz. 360mm AIO için toplam yarım litre sıvı yetecektir.

Soğutucuyu açmadan önce kesinlikle tartın. Bitirdiğinizdeki ağırlığı aynıysa veya biraz üstündeyse çok iyi ama kesinlikle altında kalmayın. 3-5 ml bile çok önemli bir fark. Su, daha doğrusu antifrizli su aşırı ısındığında genleşebilir (%2 veya %3 net hatırlamıyorum) ama doğru çalışan bir soğutucuda o sıcaklıklara gelmemesi lazım. Temizliği bitip doldurup kapattıktan sonra çalkalayıp radyatörü her eksende döndürürseniz ufaklı baloncuklar irili baloncuklara dönüşüp kaybolacaktır. Yarıdan fazlası dolunca arada bir pompayı da çalıştırabilirsiniz. 1-2 saat bekledikten sonra bloğu bir daha açıp doluluğunu kontrol edin. Ağzına kadar doldurmadan, arada 2-3 çay kaşığı su kadar boş hacim bırakıp kapatırsanız işlem tamamdır. Doğru yaparsanız daha 5-7-10 sene açmanıza gerek kalmaz. Radyatörü kulağınıza dayayıp iyice çalkaladığınızda pet şişe foşurtusu gelmemesi lazım. Hafif bir ses varsa bu hava boşluğu çok önem arz etmeyebilir, zira dediğim gibi bunların içindeki sıvılar saf su değil ve farklı sıcaklıklarda farklı materyal özellikleri var.

Son olarak, bazı ürünlerden ve firmalardan uzak durun. Mesela EKWB'ın loop cleaner + flusher'ı (Slovenya'da insan hayatı beş para etmediği için) bildiğin karsinojenik madde içeriyor kutusunda hayati tehlike uyarısı var (MSDS hazard symbols yazarak araştırın). Soğutucu premiksleri zaten çok pahalı ama EKWB'ın premiksleri en pahalısı. EK batmayı çoktan hak etmiş ve zaten batmakta olan bir şirket olduğu için para kazandırmayın.

Önemli ek: sitrik asitli çözelti kullandıktan sonra sodyum bikarbonatlı suyla bir kere daha temizleyip asidi etkisizleştirin. Son olarak OAT antifrizlerde korozyon önleyiciler de var. Eğer siz sadece iyotlu su kullanacaksanız korozyon önleyici de kullanmanız şart ve kapalı döngü soğutma sistemlerinde tercihen senede 1 kere suyu değiştirmeniz gerekir. AIO yılda 1 kere söküp takmaya elverişli bir alet olmadığı için sadece su kullanmayı ben önermiyorum. Sadece hazır premiksler veya tasarruf etmek için propilen glikol veya etilen glikol bazlı OAT antifreeze/coolant kullanın!


< Resime gitmek için tıklayın >
Eğer deriyle temas eder veya aerosollerini solursan çok yüksek kanser riski var.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 3Korner1Penaltı -- 18 Eylül 2024; 2:46:45 >

DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.