Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 kayıtlı üye, 7 misafir
52372
Cevap
4064637
Tıklama
106
Öne Çıkarma
Cevap: TÜRK TELEKOM/TÜRKCELL/TÜRKSAT FİBER OPTİK ALTYAPI ÇALIŞMASI [ANA KONU] (2619. sayfa)
P
2 gün
Teğmen

FFTH GPON altyapı için kullanılan bina içi kutu. Sarı olanlar OBK kablosu diye geçer dairelere dağıtılır. Turuncu kablo binanıza gelen ana hat. Sarıları bağlamadan da bazen üyelik alımı yapılabiliyor.

https://forum.donanimhaber.com/altyapinizi-sorgulatan-linkler--159338455

Şu konudan altyapınızı sorgularsanız Fiber aktif olduğunda aktif aboneliğiniz varsa fibere yoksa sıfırdan abonelik başlatabilirsiniz.


https://gigaspeed.com.tr/altyapi-sorgulama
Genelde en hoşuma giden yer burası sorguda




Bu mesajda bahsedilenler: @Sosary
W
dün
Binbaşı

Merhaba. Binamızda FTTB sistem var. Bu sistemle maksimum 100mbps alabiliyoruz. FTTH dönüşümü için nasıl bir yol izlememiz gerekiyor? Uğraşımız netice verir mi?



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
M
dün
Yarbay

2 Türlü FTTB var: FTTB-Ethernet ve FTTB-DSL. Sizdeki hangisidir? Bina içindeki (muhtemelen bodrumundaki) donanımın bir(kaç) fotosunu yollarsanız daha rahat yorum yapılabilir.

Hangisi olursa olsun FTTB sistemlerin FTTH'a dönüştürülmesi zor. Teknik olarak aslında oldukça kolay ama is o 100 Mbps'lik DL hızında yatıyor. Mevcut altyapıyı (yani Santral'daki donanım altyapısı ve kapasitesini) hesaplarken herbir FTTB abonesinin en çok 100 Mbps DL yapabileceğini varsayıp ona göre bir"kaynak cihaz kapasitesi" oluşturuluyor. Halbuki akşamdan sabaha bunu FTTH'a yaparsanız abone başına üst DL sınırı 1000 Mbps'ye kadara çıkabilecek; bu durumda Santral'daki kapasitesi yetersiz kalacak. Bu nedenle Santral tarafında ciddi bir tevsiata girişilmeden T.Telekom FTTB'leri FTTH'a dönüştürmeye yanaşmayacaktır.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @warchief46
M
dün
Yarbay

Hayır FTTH altyapı kurup şu anda size 100 Mbps üstü satamıyoruz diyebilirler ki zaten 100 Mbps üzerine fazla bir talepte yok. Zaten kişiye özel ayrılmış bir 100 Mbps kapasitede yok yani öyle olsa lokal santrallere bile Nokia SR7s, SR14s filan kurmaları lazım.

FTTB olan bölgelerde de dönüşüm yavaştan başladı ama öncelik FTTC olan ve hiç altyapısı olmayan bölgeler. Çünkü FTTC olsa da VDSL abonelerinin yarıya yakını 50 Mbps bile alamıyor. Asıl ilginç olan ADSL olan bölgelere hiç girişmemeleri cidden çok ilginç yani 2025 yılının arifesinde maximum 5 Mbps ADSL destekleyen yere dokunmamışlar. Sanırım ülkemizin %10 kadarı hiçbir zaman fiber ile tanışamayacak.


Bu mesaja 4 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @mafaky
M
dün
Yüzbaşı

Hocam bence FTTC ve adsl kullanıcılarına fibere gerek yok FTTB/Ethernet olanları FTTH yapsınlar hatta FTTH 1G destekli altyapıları 10G uyumlu yapsınlar bu ülkenin vatandaşları mağdur olmasın.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @mustifb
T
dün
Binbaşı

FTTC olanlarin oncelik olmasi iyi bir sey. 150m uzaktaki kabinden 68mbps maksimum ulasilabilir hiz aliyorum yogunluktan oturu (Ankastreden eve kadar CAT6 kablo var, ankastreden sonra kayip yok yani).

Bir de bu rezil internet icin 430 TL fatura oduyorum.


< Resime gitmek için tıklayın >





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Temet Nosce -- 20 Eylül 2024; 14:56:9 >


Bu mesajda bahsedilenler: @mustifb
M
22 sa.
Yarbay

Zaten FTTH altyapısı teoride 1GE değil ki GPON yani 2.5GE/1.25GE. Lakin pratikte FTTH sistemleri için 10GE portlar kullanılıyor ve 10G'lik havuzu 64 ila 128 abone paylaşıyor. Aslında kabine yakın olan FTTC, FTTB/Eth aboneleri şu andaki FTTH abonelerinin tamamından daha şanslı çünkü onlara adanmış bir kapasite var. Oysa ben maddi imkanım olsa ve 1 Gbps bağlatsam 7/24 indirme yapsam akşam peak saatlerde hattı satüre etme potansiyeline sahibim. Keza zaten şu anda bulunduğum bölgede FTTC kullanıcıları FTTH'den daha düşük ping alıyorlar.

Asıl mağdur olan 5 Mbps hıza 300 küsur lira ödeyen adam. Yani mobilde ulaşılabilir fiyata 200-300 GB'lık tarife olsa koşarak gidecek. 5 Mbps ne ya bu devirde onu internet diye satmaya utanırım ben.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @msdos34
M
21 sa.
Yüzbaşı

Benim söylediklerim mevcut duruma göndermeydi size değil zaten biliyorsunuz. O zaman FTTH arkadaşları satüre olmayacak şekilde altyapı yapsınlar hızları düşmesin

FTTC kullanıcısı olarak şunu anladım fiber kapasitem var ama FTTC sınırına takılıyorum. FTTC kabinleri ayakta tutmak için daha fazla maliyet oluyor. O zaman TT önerim FTTC abonelere %50 zam FTTH abonelere %50 indirim yapsınlar.




Bu mesajda bahsedilenler: @mustifb
M
20 sa.
Yarbay

Evet şu anda FTTH olarak 2.5G GPON portta bu hızı 64 kişi ile paylaşıyorum. FTTC kabininde fiber geldikten sonra 30 civarı abone kaldı ve 10 Gbps hızı paylaşıyorlar. FTTC kabinin tüm portları dolu olsa bile 96 kişi 10 Gbps'i paylaşacaktı. Tabii TT büyük bir iyilik yaparak 100 Mbps üzerinde hız kullananları farklı OLT'ye taşıdı.

Tabii Allah var 64 kişi 2.5G portu paylaşmamıza rağmen hafta sonları dışında hızımın tamamını kullanabiliyorum. Sadece Pazar günleri biraz kayıp oluyor ama yine de yarısından fazlasını kullanabiliyorum. Ama verimlilik açısından GPON portta kalan çok fazla abone kalmamıştır çünkü hem bu portlar daha az aboneye hizmet veriyor hemde cihazda gereksiz yer kaplıyor. Mesela FTTC sistemlerde kabinler 10 Gbps olsa da aslında 10 kabin tek 100 Gbps porttan hizmet veriyor.



M
19 sa.
Yarbay

FTTH FTTB ne demek bilmem bizim siteye hangisini taktılar bilmem ama yazışmalardan FFTH iyi anlıyorum bu doğruysa yeni kurulanlar FFTH mi oluyor acaba? FTTB eskiyse yeni fiber getirilen il ilçelere bu devirde kurmazlar sanırım artık diye umuyorum da burası tr belli olmaz 100 Mbps veremese de satarlar bence ama veremezler sen uğraşırsın Zira geçende mh önce bana 24 Mbps tarifeyi söyledi bende 100 olmaz mı dedim oluur dedi de ben kıllandım neden önce 24 öneriyor diye

EKLEME: sonradan arayıp baktım anlamlar buymuş buna göre bize gelen ne acep NOT: bizdeki FTTB gibi

FTTN Nedir?
Fiber altyapı türlerinden biri olan FTTN hizmeti santralden tüm mahalleye kadar fiber optik kablolar aracılığı ile internet hizmetinin sağlanmasıdır. Bu altyapıda internet verilen evlerde eski alt yapı bulunmaktadır. Bir telefon hattı aracılığı ile internet hizmeti gerçekleşmektedir. FTTN altyapısında VDSL2 modülasyonu yaygın bir şekilde kullanılırken sağlanan internet hızı ise maksimum 30 ile 40 MBPS arasında değişmektedir. İnternet hizmeti 40 MBPS ile sınırlıdır, daha yüksek bir internet hızı bu türde mevcut değildir.

FTTC Nedir?
Türkiye sınırları içerisinde fiber altyapıya sahip en yaygın kullanılan türlerden birisi FTTC’dir. Santralden tüm sokağa kadar fiber optik kablolar aracılığı ile internet hizmeti sağlanmaktadır. FTTN’de olduğu gibi bu altyapı sisteminde de bakır kablolar kullanılarak internet dağıtımı gerçekleştirilir. FTTN’den tek farkı internet hızıdır. Bu altyapıda 100 MBPS’ye kadar internet hızında hizmet verilmesi mümkündür. 

FTTB Nedir?
Santralden binanıza kadar fiber optik kablolar aracılığı ile internet hizmeti sağlanan türdür. Bina içerisinde bulunan dairelere kutu aracılığı ile dağıtım gerçekleşir. FTTB fiber altyapısında internet hızı 1000 Mbps’lere ulaşabilir. 

FTTH Nedir?
Dairenizde bulunan modem aracılığı ile internet erişiminizin sağlandığı bir fiber altyapı sistemidir. Oldukça yüksek bir maliyete sahip olduğundan kullanımı yaygın değildir. İnternet hızı 1000 Mbps’ye kadar ulaşabilir.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mito1172 -- 20 Eylül 2024; 21:5:26 >


Bu mesajda bahsedilenler: @mustifb
M
19 sa.
Yarbay

10 puanlık bir sorum olacak: Internet erişiminin Ekim-Mayıs arası minimum olduğu ancak diğer aylarda da oldukça tepe yaptığı bir Site'deyim. Bodrum-Milas arası, Bodrum Telekom'a bağlıyız. Site 1988'lerde falan inşa edilmiş ve bu süreçte Telekom bir PSTN altyapısı döşemiş. Ayrıca bir de lokal santral kurulmuş (ve bu santral daha sonra kurulmuş komşu birkaç siteye de hizmet veriyor; hatta biki yıl kadar önce yaklaşık 80-90 evlik bir komşu siteye bizden fiber çekilip FTTH altyapı götürülmüş...) Site oldukça geniş bir alana yayılı ve 400 ev bulunuyor. 5-6 noktada Sultan Palamut'tan kalma pasif (içinde sadece regletler olan) pasif saha dolapları var. Sitede daha sonrasında aynı bakır altyapıdan önce ADSL, sonra VDSL getirilmiş (DSLAM'lar sahada değil, lokal santral içerisinde...). Bu pasif saha dolaplarından bahçelere, yol kenarlarına konulmuş 35-40 dışmekan dağıtım kutusuna (haliyle bunlar da pasif...) şebekeler çekilmiş, dağıtım kutularından da evlere 2 per kabloyla bağlantı sağlanmış. VDSL halen yerlerde sürünüyor. 40-50 Mbps (teorik hız) ancak alınabiliyor.

Bodrum Telekom Site geneline FTTH getirmek üzere projeyi yapmış ve onaylatmış (bu projeye göre 86 noktada) dış mekan fiber dağıtım kutuları ve herhalde 2-3 noktada da OFSD'ler olacak. Telekom Siteye yeterince OBK verecek ama bu 86 kutudan evlere erişecek son adım altyapı dahili tesisat sayıldığından Site'nin yapması isteniyor.

Büyük kırma, dökme, kazı işi var (FTTH şebekesi çoğu yerde ya bahçelerden geçecek ya da kavrak taşlı yol veya kaldırımlar altından...) ve de her halükarda yer altında kemirgen riskine karşılık tüm OBK'ların da gayet korunaklı çekilmesi gerekiyor. Tahminim (bugünkü kurlarla) ev başına en az 15.000 TL masraf çıkar ki bu 400 evin en az %50'si bu parayı ver(e)mez/vermek istemez; zaten halen VDSL kullanan ev sayısı herhalde 150-200'den fazla değildir; Superbox vb. kullananlarla olsun olsun da 250'yi bulsun. Yani Site'nin FTTH altyapısını kurması oldukça zor!

Bu durumda T.Telekom acaba bu FTTH projesinden vaz geçip olan VDSL altyapıyı ıslah yoluna gider mi? "Islah"tan kastım, belli noktalara fiber çekip oralara aktif Tip saha dolaplarının konulması ve bu saha dolaplarından o 35-40 dağıtım kutusuna kadarki bakır altyapının tamamen yenilenmesi.

Özel bir bilgi: Site'nin mevcut yöneticisi Ümit Onal ile "yakınca tanışıyor". Ayrıca eski Telekomcu Mehmet C. Toros da Site sakinlerinden.




Bu mesajda bahsedilenler: @mustifb
E
2 sa.
Binbaşı

Merhabalar, sokağımıza fiber hat çekildi ve hatta bina içerisinde kadar kablo getirildi ama kablonun ucu boş bırakıldı. İçeri getirilen turuncu kalın bir kablo. Bina 10 yıllık ama sanırım fiber hat daireye kadar çekilmemiş. Türk Telekom kutusundan dairelere giden hatta ince beyaz kablolar bağlanmış. Açıkçası fiber kabloyu kim ve nasıl çekecek bir fikrim yok. Çünkü dairelere giden kablolar küçük bir boru hattından gidiyor. Oranın kullanılması imkansız. Bu konuda fikri olan var mı? Nasıl bir yol izlenecek ve benim yapmam gereken ekstra bir şey var mı ?


Bu mesaja 1 cevap geldi.
P
1 sa.
Teğmen

İnce beyaz kablolar OBK diye geçiyor daire içine kadar gider oradan ONT ile bağlanıp modeme internet verilir.

Turuncu kablo için Optik Fiber dağıtım kutusu bağlantısı yapılacak sizin binanıza bu kutu koyulmamış. Bu kutu içinde Turuncu ana hat ile dairelerinize çekilen beyaz fiber kablolar bağlantı yapılacak. Test edilecek ve abonelik alımı açılacak. Sizde çoğu süreç tamamlanmış son 2-3 adım kalmış çabuk sonlanacağını düşünüyorum.

Sizin yapmanız gereken tek şey kutu kurulumunu bekleyip adresinize altyapı sorgulaması yapmak.
Sorgulama için ilgili konu linkini bırakıyorum.
https://forum.donanimhaber.com/altyapinizi-sorgulatan-linkler--159338455

Ekte resmini ekledim bu ve bir çok türevi var hangisi gelir bilinmez


< Resime gitmek için tıklayın >





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Patron12 -- 21 Eylül 2024; 14:46:18 >


Bu mesajda bahsedilenler: @emrecyln
DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.