Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
9
Cevap
84
Tıklama
0
Öne Çıkarma
Fakir adamın gündelik pc/serverı için PSU modifikasyon tavsiyesi...
H
2 hafta
Yarbay
Konu Sahibi

Selam gençler.

Takribi 15 yıllık fantazimi yeni gerçekleştirdim. Bugüne kadar yeni ekran kartlarını tam hızla çalıştırmak konusunda eski serverlar hep sorun yaşadığı için hiç servera geçemedim. Ama artık iş değişti. Çünkü ekran kartları artık çok pahalı ve ben oyunlarda geriden geliyorum. 1080ti gibi bir kartın benim için hala bayağı gideri var. O zaman neden servera geçmeyelim değil mi?

Çin'den ikinci el RD450x server anakartı aldım. Xeon 26 serisi V4 işlemcileri destekliyor. ECC ram desteği var ve quad channel. Toplam 16 ram slotu var. Ben 8'ini kullancağım. İşlemci başına 4 ram. Her biri 16gb. Toplam 128gb ddr4 2400mhz ecc ram. Yavaş tabii, ama quad channel olması biraz kurtarır muhtemelen.

ABD'den 2697 V4 işlemci aldım iki adet. LGA2011. 18 core 36 thread. Dolayısı ile toplam 36 core, 72 thread. Ahahahaha! Su soğutma blokları için 3d printer'da adaptörler bastım. Aklınızda olsun, though pla manyak güçlü bir pla. But arz işlerde acayip başarılı.

Elimde 36cm radyatör vardı. Arkadaşta iki adet 12cm su soğutma vardı (birinin pompası arızalı). Bir yerden de 150TL'ye pompası radyatöründe olan 12cm radyatörlü sistem aldım. Hepsini hacamat ettim. Silikon borularla birleştirdim. Bir dandik su kabı. İşlem tamam. Şu anda alet şöyle: 36cm radyatör -> CPU1 (pompalı blok) -> 12cm radyatör, 12cm pompalı radyatör, 12cm radyatör, CPU2 (pompalı blok) -> Su kabı -> 36cm radyatör. Sistemde zayıf üç adet pompa var. Toplamda 72cm radyatör var.

Aynı sistemde 1080ti ekran kartı takılı.

10gbit network kartı takılı. X540 chipli. Bu 15w elektrik çekiyor tek başına. O yüzden beleşe aldım sayılır. Soğutucusunun üstüne fan taktım. Verdim 5V'u. Sesini bile duymuyorum. Isınmıyor da.

Sas kartı

8 adet 6TB SAS Disk.
1 adet 1TB Sata Disk.

2TB NVME

Tüm bunlar CM Stacker kasaya tek delik açmadan sığdı. Tabii bol bol 3d printer ile parça bastım.

---------------------------

Yola çıkarken "Çift psu yaparım, kolay olur" diyordum. Elimde bir dolu PSU vardı. Ama O kadar da değil. Stacker'ın da bir istihap haddi var. Şu anda bir PSU dışarıda. Dolayısı ile bir PSU alacağım. Benzer bir server arkadaşım için de toplamıştık; ama onun kasasını sigma profilden yaptığımız için, 40x40x60 cm bir küp yapıp, içine 16 disk, 3x24cm radyatör ve çift psu tıkmıştık. Eski serverı için ikinci el aldığımız 1650w'lık Rampage Mining PSU'su vardı. Bu aletler gürültülü. İçini açtım, fanına direnç attım yavaşlattım. Ama çift PSU olduğu için, "1650w psu'yu 800w gibi düşünürüz, noolcak" deyip geçtim. Bayağıdır da çalışıyor.

Benim PC-Server'da ise tek PSU olacak. Daha mantıklı bir PSU bulamadım. Bu Mining psu'ları leş parasına satılıyor. PSU'ya da 3000TL veremem şimdi. İki işlemciye verdim 3000TL. Dolayısı ile bir rampage daha alıp, onu da hadım etmeye niyetim var. Sistemin çekeceği de her şey maksimum yük altında iken %20 payı ile birlikte 1000W. Sizce fan hızı yavaşlatılmış 1650w bir psu bunu kaldırır mı?

Güç çekme hesabımı da buraya atıyorum:
CPU: 2 x 140w = 280w
Anakart: 50w
Ram: 8 x 5w = 40w
1080ti: 300w
HDD: 9 x 10w = 90w
NVME: 10w
10gbit: 20w
SAS kartı: 15w

Toplam: 805w

%20 payıyla 970w

Fanlar ve üç pompayı da eklesek 1000w işimi görecek. Tabii ki CPU ve GPU aynı anda %100 iken diskler de çekebileceğinin maksimumunu çekip, 10gbit de aktif olmaz. Olsa bile kısa süreli olur. Ama gene de hesabı böyle yapmak lazım.

Rampage 1650w Mining PSU'sunu hadım etmeye ne diyorsunuz? Daha makul bir fikriniz var mı? Bu PSU'lar 800-1000TL oluyorlar. 1500TL'yi pek geçmek istemem. İkinci el tabii. Sıfır değil. Bir diğer opsiyon direnç atmak yerine potansiyometreli motor sürücüsü bağlayabilirim. O zaman fan hızını manuel olarak ayarlayabilirim. Yüke bindireceğim zaman biraz gazlayabilir, boşta iken düşürebilirim. Ama bunun da başka sorunu var: Çok kısıkta unutmak.



R
2 hafta
Yüzbaşı

https://www.n11.com/urun/add2psu-atx-sata-molex-24-pin-guc-kaynagi-baglanti-adaptoru-n111418-14737634?magaza=hizlidiyot
Şu tarz bir ürün sayesinde birden fazla psuyu sisteme bağlayabilir eş zamanlı çalıştırabilirsin.Neyin kaç watt çekeceğini 3 aşağı 5 yukarı biliyorsun 500 anakarta 500 ekran kartına taksan yeter sağlıklı bir iş olmaz ama bu sistem komple sağlıksız.Buna harcanan emek ve parayla 2. el rtx4060 sistem alınır ve bu server bu rtx 4060 lı sisteme bile yaklaşamaz.
Dediğin gibi fantezi bir sistem olmuş ama performansı yetersiz olacaktır bunu performans için değilde fantezi için yaptın sayarsak sorun yok.

Ayrıca bu pcnin fotoğraflarını görmek isterim.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
H
2 hafta
Yarbay
Konu Sahibi

Şu anda zaten çift psu kullanıyorum. Ama kasada yer yok. PSU'nun biri açıkta duruyor. O yüzden güçlü tek psu'ya ihtiyacım var. Bir de bu tarz bir alete gerek yok. İki psu'nun yeşil kablosunu paralelle. Gene aynı şey. Aynı anda açılır kapanırlar. Bunlar kablo deşmek istemeyenler için. Benim öyle dertlerim yok.

Bu sistem oyun için değil. Bu sistem işlem gücü olarak şu anda 5950x'den güçlü. Ama oldukça beleş. Amaç çok çok farklı. Sadece anakarta çok para verdim. O da ikinci el bir B550 kadar verdim. İşlemci ucuz, ram ucuz.

Bu sistemin amacı proxmox işletim sistemi kurup, içine Sanal makineler (virtual machine) kurmak. Truenas vm (hdd server), windows vm (gündelik pc), homeassistant vm (ev otomasyon sistemi), hawkeye vm (güvenlik kamerası işletim sistemi) kurmak ve aynı anda dört belki daha fazla işletim sistemi çalıştırmak. Bunların içinden windows vm'e ekran kartını atayacağım. O da oyun oynamak için. Yani, amaç bambaşka. Truenas için pc lazım mesela. Truenas'ın pc'sini sattım an itibariyle. Artık tek serverda hepsini çözüyorum. Daha ucuz, daha hızlı, daha kolay yönetilebilir oluyor. Homeassistant ve hawkeye için raspberry pi 4 4gb yeter mesela. Ama o da 3000TL aga. O 3000TL'yi buna gömer eğlenirim. Yani oyun önceliklerimin sonuncusu muhtemelen. Zaten oyunlarda kasten 4-5 yıl geriden geliyorum. O sayede ekran kartı konusunda bir derdim kalmıyor.

Ek olarak da, 10gbit ağ kartı ile de salondaki mal pc ile bu serverdaki vm windows üzerinde remote dektop açacağım. Gene bu serverın kaynaklarını kullanarak salonda da takılabileceğim. İster çalışırım, ister oyun oynarım.
Amaç bambaşka yani. Bu bir konsept denemesi. Herşey için tek bir cihaz kullanma. Başka cihaz kullanılacaksa da onu uzaktan kumanda gibi, bu cihaza bağlanmak için kullanma. Konsept bu.

Zaten ekran kartına para vermeyeceğim ve mevcut kart bana yeterli olduğu için girişebildiğim bir şeydi bu. Render alırken 5950x'in kafasına kafasına vuracak mesela. 1080ti bana yetersiz geldiğinde bu serverın maksimum kaldıracağı 2080ti olur. Belki bir ara benimkini satar, gider ABD'den getirtirim bir 2080ti. O da ekran kartı açısından gelebileceği son nokta. O da yetmemeye başlarsa, bu anakart işlemci gider. Yerine EPYC server gelir. O zaman da o eskimiş olacak. Alırım bir RTX 4080 super. Devam.

Amaç bambaşka anlayacağınız. Ekran kartı konusunda geriden takip etmek benim için sorun değil. Aksine esneklik ve leşçilik yöntemi.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @rayli82
R
2 hafta
Yüzbaşı

Hocam gerçek bir dh üyesi olduğunuz belli😂 yakın ilgi alanlarına sahibiz.Müsait zamanınızda sizinle kesinlikle tanışmak sohbet etmek isterim Bu ne kadar fazla ilgi alanı :
sanal makineler farklı işletim sistemleri işlem gücünü farklı alanlarda kullanma network ev otomasyon güvenlik elektrik elektronik 3d printer oyunlar render rasberypi yok yok sizde maşallah.

Benim de sizin gibi ilgi alanlarım giderek genişliyor siz ne amaçla kullanıyorsunuz bilmiyorum ama ben bu tarz hobilerime oyuncak diyorum benim oyuncaklarım şimdili bunlar :
şu sıralar güneş enerji paneli 18650 piller bms qcy 3.0 charge module buck boost convertar gibi oyuncaklarımla oynuyorum biraz vakit bulursam aldığım röle mödülü ve esp 8266 veya ai thinker dev kartı ile wifi otomasyon la oynayacağım.Benim amacım kendimi geliştirmek veya bu işten para kazanmak değil sadece seviyorum üretmeyi onarmayı seviyorum.

Yazılarınızı okuduğum kadarıyla custom.bir kasaya sahipsiniz yerinizde olsam bir psu daha almam kasama 2. Psu için yer üretirdim.
Ayrıca sizin gibi kabloları deşmenizide önermem yükte 250-400 w kadar çekebilecek psuları paralel yapmak benim attığım ürünle bile sağlıklı değilken bir eee ci olarak psu kablolarını kesip ek yapmanızı kınıyorum 😂
Server işlemcileri tamam çok güçlü ama sentetik testlerdeki aldığı puanlar sizi yanıltmasın çokça da sıkıntısı var bu kadar işlem gücü için f/p olabilir ama dezavantajları herkese hitap etmez .

Ana bir server kurup evde lazım olan cpu ve gpu ihtiyacını tek noktadan karşılamak bizim kafamızdakiler için her zaman bir hedef olmuştur hatta bende bu amaçla bir oyun bilgisayarı topladım konsol almadım tvye kadar hdmi uzattım hatta forumdaki bazılarına 10 mt hdmi kablosu alıp tvye oyun konsol alma masrafından kurtarmışlığım var.

Bu pcnin fotoğrafını görmek isterim



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Huseyin-ZST
H
2 hafta
Yarbay
Konu Sahibi

Hahahaha! Tam benlik birini buldum!

Listeye lazer cnc makinesi, drone, rc tekne, rc uçak, ho ölçek tren maketçiliği, klasik otomobil ve hi-fi'ı da ekleyelim. Sorun da bu. Bu kadar çok ilgi alanı ve hobi olunca, hepsinden, TAMAMINDAN maliyet kısmam şart oluyor. Eğer bir şeyi ucuza getirebilirsem GETİRİRİM. Bu, diğer hobime bütçe açmam demek.

Bu arada, şu anda balkonda iki adet 100w panel duruyor. Deneyler yapıyorum. HAhahahaha!

PSU deşerken her yerini deşmiyorum canım. O iş sakat. Aynen dediğiniz gibi, zaten kablolar acayip ince ve dandik, bir de onlara CPU ve GPU'da ek yapmak yanlış. PSU'da yeşil kablo tetik kablosu. Deşmekte sakınca yoktur. Akım yoktur. Veya fan bağlayacaksınız. HDD molexi deşer, ek alır oradan bağlarsınız. Veya HDD bağlamak için elinizdeki hurda psu'dan kabloları kesersiniz, bu psu'ya ek molexler eklersiniz. Bunları düzgün, makaronla yalıtırsanız, hiç tehlikesi yoktur. AMA GPU VE CPU kablolarını hacamat etmek sakat iş.

Zaten ben de bu arada ümisi kestim. Sanıyorum kasanın dışına taşacağım. Şu ana kadar kasanın içinde kalmayı başarmıştım bu kadar malzeme ile. CM Stacker devasa bir kasa. Sanıyorum tekerleklerini takoz üstüne alıp, altında daha fazla alan açıp, ikinci psu'yu alta takacağım. En az çirkin görünüm öyle olacak gibi. Kasa custom sayılmaz bu arada. A'dan Z'ye herşeyi orjinal. İçine yerleşebilmek için parçalar bastım. Orjinal montaj yerlerine vidalanıyor falan. Kasayı bugüne kadar çok farklı işlerde kullandım. Hiç kesmedim. Orjinal hali ile duruyor. Seviyorum çünkü kasayı. Gerçek bir PC klasiği (bir tek önündeki 6 adet usb portunun 2'sini kestim, yerine usb3.0 koydum).

Bu montaj devam ediyor. İlerledikçe foto atarım. Asıl arkadaşa yaptığım sistem çok ilginç ve şık oldu. Onun ilk fırsatta fotolarını atarım. Çift katlı bir sistem. Altta PSU'lar ve HDD'ler var. 16 disk alanı var. Üst katta yatay şekilde anakart duruyor. ön duvarda 6 tane 12cm fan deliği var. Yan duvarda 6 tane 12cm fan deliği var. Diğer yan duvarda iki adet, hdd'ler için 14cm intake var. Üst kapağını da pleksi yapacağız. Çok manyak bir sistem olacak. Hali hazırda çalışıyor da, daha kapakları kestirmedik. Çoğunluğu 2mm mdf olacak beyaz boyalı. Üst kapağı da Pleksi olacak.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @rayli82
H
2 hafta
Yarbay
Konu Sahibi

Sanırım bir çözüm buldum. Ama renk tam tutmayacak. Coolermaster stacker ile birebir aynı ene sahip Silverstone mini itx kasa buldum. Onu bunun üstüne koyacağım. İkinci PSU mini itx'in içinde olacak. CM stacker'ın üstünde 80mm fan yuvası var. Onu açarsam ve Silverstone kasayı delersem, Stacker'a zarar vermeden kabloları Stacker'ın içine alırım. Bir ihtimal, HDD'ler de sığarsa belki HDD'leri de bu kasaya alırım.

Bu çözümün tek sorunu, gelecekte bir gün bu kasayı masa altına almak istersem masa altına sığmaz. Ama böyle bir şey zaten istemem.
Mini itx kasanın içine bir aparat basarak da, HDD'lerin alınlarını (dolayısı ile seri numaralarını) görecek şekilde kolay sök-tak bir düzen tutturabilirim.

Sanırım en pratik çözüm bu olacak. Elimde bir adet 750W Thermaltake, bir adet 600w xilance PSU var. Onları kullanırım.



S
2 hafta
Yarbay

Güç kaynağının fanı için sıcaklığa bağlı fan kontrolcü yapabilirsiniz.
Yada PSU fanını 4pinli bir fan ile değiştirip fanı anakarta bağlayabilirsiniz. Kontrol için argus monitör gibi program kullanabilirsiniz



< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

R
2 hafta
Yüzbaşı

Lazer cnc ,drone ,hi fi da uyuyor ama bunlar çok çok pahalı hobiler en basitinden bi fpv drone setup kurayım dedim sadece gözlük fiyatına bakıp vazgeçtim .onun yerine bozuk hddlerden çıkan yüksek rpm motorlar ile 4 pervaneli sabit kanat drone yapmak istiyorum flap fln hiç uğraşmayacağım düz gidip sağ yüklenince sol sağ yüklenince sağ gidecek sonrada sert iniş yapacak ama hep maliyet zaman lazım piller zaten çok pahalı şu an pillerle oynuyorum zaten 3s4p 18650 bir battery pack yapacam ama aspilsan her biri 100 lira az değil.

Bence psuyu koymak için bir kasa daha almak mantıksız psu için kasaya vidalanabilecek bir kutu üretebilirsiniz .



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Huseyin-ZST
H
2 hafta
Yarbay
Konu Sahibi

Aslında benim drone'a giriş maceram da leşçilikle oldu. Arızalı bir optokopter buldum. FPV hızlı aletler bana göre değil. 3 boyutlu yönetimde fena beceriksizim. Arızasını tahmin ederek aldım. Tamir ettim. Kumanda olarak rc tekne için aldığım kumandayı kullandım. Aletin içine raspberry ve zaten elimde olan modemi taktım. Ardupilot optokopterin içinde vardı. Ardupilot'tan 3a'ya (3a daha küçük ve hafif) serial bağlantı. USB çıkışına da 4g modem.

Telemetri ve komut verme işinde mesafe limitinin önüne geçtim. Sonra bir kamera, kameradan live feed internet üstünden süper gecikmeli geliyor (100ms civarı gecikme). Bir Laptop ve cep telefonumun interneti. Sonsuz menzil. Pil bitene kadar git. Bir tek pil acayip pahalı oldu. Onu da vakti ile Hobbyking'den almıştım. Aslen drone merakım da yoktu. Asıl ilgi alanım uçak. Ama hiç fırsat olmadı. Bir tane kırık uçak var. Onu tamir edip uçuracağım bir ara. Menzil ve uçuş süresinin kısa olması meselesi sinirimi bozuyor. Uçak o konuda çok çok daha iyi. Gene, akrobasi ile ilgilenmiyorum. Beceremem. Niyetim RC kumanda ile kaldırıp, 4g telemetriye geçip, 20km uçup geri gelmek.

Teknede kendimce bir hız rekoru kırmayı başardım. Ama benim tekne, tekneden çok bir denizaltı idi. Orta boy tekne, suyunu çıkarsan 50km/sa hıza çıkabilecek bir aleti modlaya modlaya 90km/sa'ya ulaştım. Minicik bir dalga aleti uçuruyor. Burun üstü suya dalıyor. O hızla uzun süre su altından gidiyor. Hali ile denizaltı. RC tekne işinden de, alet bozulursa gölün ortasında kalıyor. Gidip sandal, kayık falan alman gerekiyor. Ondan yılıp bıraktım. Drone, uçak daha iyi. Hiç olmazsa çakılıyor. Gidip enkazı topluyorsun. Bir keresinde yıldığım için kurtarma teknesi yaptım. Burun kısmı U şeklinde. U'ya diğer tekneyi geçirip yanıma getirecek. Hesap bu. Kurtarma teknesi de kaldı gölün ortasında.

--------------------------

PC'ye dönecek olursak, ikinci kasa normalde biraz gereksiz evet; ama 3 tane 12cm radyatör, 1 tane 36cm radyatör, 9 tane hdd'yi o kadar kart da takılı iken sığdırmak çok zor. Sığıyor eyvallah. Ama kabloları da düşününce, içinde çalışmak çin işkencesi gibi. O yüzden mini itx kasaya PSU ve HDD'leri atıp rahat edeceğim. Bir de eğer raylı bir düzenekle disklerin seri numaralarını görebilecek ve gerekli hallerde şak diye çekebilecek bir şey yapabilirsem işimi çok kolaylaştırır. Geleceği de düşünüyorum. Diskler arada cortluyor. Hata vereni bulmak, değiştirmek falan da önemli.




Bu mesajda bahsedilenler: @rayli82
H
2 hafta
Yarbay
Konu Sahibi

Yaptığımız ilk server bu şekilde. Henüz kapakları takılmadı.

- 2 x Xeon E5 2697 V4
- 8 x 16gb ddr4 2400mhz ram
- 2 x 24cm, 1 x 12cm radyatör, 2 x coolermaster pompalı su bloğu
- 1TB NVME
- 1080ti ekran kartı
- 2 x HBA SAS kartı
- 10 x 4TB SAS disk
- 1 x 10gbit ethernet kartı
- 2 x PSU

Aynı şekilde kasanın içinde Raspberry pi 4 ve onun SSD'si de mevcut. Aldığımız 10gbit kartlar pc kapalı iken de akım çekiyor ve aşırı ısınıyor. Bu sebeple ikinci elde Çin'de çok ucuza satılıyorlar. Bunları aldık. Üstüne fan taktık. Fanın voltajını da raspberry'den verdik. Böylece pc kapalı iken de fan dönüyor.

Sas kartlarını soğutmak için tepeden bir fan kartlara üflüyor. Aynı şekilde CPU VRM'lerinin tepesinde de birer fan mevcut. Tüm fanlar düşük hızda çalışıyor. Bütün bunların toplamı normal bir pc gibi ses yapıyor.

Birkaç gün içinde kapakları 2mm mdf'den kesilip boyanacak. Üst kapak da pleksi olacak.

---------------------------------------

Kapaklar kapanınca, öndeki fan ayar düğmeleri ve açma kapama düğmesi de kapağa takılacak. İş bitecek.

Kendi serverımı ise an itibariyle dağıttım. Yarın mini itx kasa da gelecek. Tekrar toplayacağım. Onun da fotolarını atarım.
< Resime gitmek için tıklayın >


< Resime gitmek için tıklayın >


< Resime gitmek için tıklayın >


< Resime gitmek için tıklayın >


< Resime gitmek için tıklayın >


< Resime gitmek için tıklayın >


< Resime gitmek için tıklayın >



DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.