Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
4
Cevap
124
Tıklama
0
Öne Çıkarma
Midrangemi, Pioneer Ovalmi ?
B
2 ay
Er
Konu Sahibi

Arkadaşlar iyi günler, şu anda aracımda:
Teyp: Pioneer s-125UI
Hoparlör: 4 kapıda for-X XMD-3065 100W 4 ohms.
Amfi: Roadstar RDA-8040 4 kanal 2000W.
Bas: Pioneer champion serisi 1400W.

Aracımda şu an bu sistem mevcut ve ben bu sisteme ek olarak;
1 amfi
Pioneer oval, ya da herhangi bir midrange (oval mi yuvarlak mı çok kararsızım)
Bir de Pioneer TS-S20 tis.
Bunları koymak istiyorum fakat özellikle hoparlör olarak ne koymam gerekiyor bilmiyorum. Müzik olarak çoğunlukla oyun havası, pop dinliyorum ara sırada arabesk oluyor. Bana yardımcı olursanız çok sevinirim, ses sistemlerinden çok anlamıyorum.




A
2 ay
Teğmen

midrange daha net ve kaliteli ses verir



F
geçen ay
Yüzbaşı

Bütçenizi belirtmeniz daha iyi olurdu.
Ayrıca şampiyon serisi çift bobin mi tek bobin mi orası da önemli.
Lakin aktif olarak kullandıklarınıza göre yorum yapayım.


Ek hoparlöre aslında gerek yok. İlk olarak kullandığınız roadstar 4 kanal amfisi. Doğruluğu bilinmemekle birlikte 4x80w rms değerlerine sahip olduğunu gördüm. 4 adet 3065 midleri 2 kanala yayarsanız hoparlörler tam kapasite çalışmaz. Muhtemelen şuanda 4 adet mid 2 kanala, kalan 2 kanala ise subwoofer bağlı. Bu da demektir ki hem subwoofer tek bobin, hem de midler 2 ohm'da (2 ohm roadstar amfi tahmini 120rms w verebilse) 60w 60w paylaşıyorlar. Kısacası hoparlörler tam verimli şekilde çalışmamakta.

Gelelim alınacaklara;

1)Oval hoparlör (koaksiyal diye anılan) almanız yersiz olur. Oval hoparlörün db değeri düşüktür ve midrange ve/veya tweeter bağlı sistemlerde çoğu zaman sesi duyulmaz. Boğulur.

2) Alınacak midrange boyutu tamamen araca göre bakılır. Şekli çok önem arz etmiyor. 20 cm veya oval farketmez yani.

3) 2. amfi olarak benim tercihim mono amfi olurdu. Ama tek bobin tahmin ediyorum 400w rms değerli bir amfiyi tam kapasite destekleyecek bir mono amfi en aşağı 1000.1 / 1200.1 olması gerekli. Ortalama sıfır fiyatları 5 bin civarında.
Şayet mono amfi alırsanız subwooferı mono amfiye bağlayıp düzgün bir amfi ayarı ile daha gerçekci şekilde alt sesleri alabilir, haricinde elinizdeki roadstar amfiye 4 adet 3065 midleri ve ts-s20 tizleri bağlayabilirsiniz. Söz gelimi bağlayabilirsiniz ve ses alırsınız. Ama durum şu olur;
Dört kanal roadstar amfiye 2 adet midi 2 kanala, kalan 2 kanala ise 2 adet mid ve 2 adet tiz bağlarsınız. Tizlerde mecburen kondansatör(tizin + tarafına takılı sarı ya da beyaz taş direnç zımbırtısı) takılı kalmalı. Taş direnç takılı olduğunda tizlerde omaj değişmez. Bu yüzden amfi o tiz ve midin beraber bağlandığı 2 kanalı 4 ohm olarak algılar ve amfinin teknik özelliklerinde belirttiği 80w rms değerinde çalar. Lakin ilgili kanallara ikişer hoparlör bağlı olduğu için 40w birine, 40w birine gider. Bu yüzden de 1 takım midin diğer takım mide göre daha az ses şiddeti sağlar.

Kısa ve öz şekilde:
1 adet 4 kanal amfi ve 1 adet mono amfiye ihtiyacın var. Toplamda 3 amfi demek muhtemelen 2.ci bir akü ve voltaj dengesi için 4,6,8 artık ne bulursanız kapasitör, voltajın müzik dinlerken takibi ve en önemlisi şarj dinamosunun eğer yeterli gelmeme durumu olursa yüksek amper/saat değer verebilen bir dinamoya geçilmesi ile neticelenir.

1 adet ortalama 100w rms 4 kanal amfi ortalama 3000 4000.
1 adet mono 1000w rms mono amfi ortalama 4000 5000.
1 adet 72 ah sulu akü ortalama 2500.
1 takım 20 cm veya oval midrange ortalama 2000 2500. tl'dir.
Şarj dinamosu fiyatlarını bilemem.

Ve belki de en önemlisi... Minimum 25mm2, %100 bakır ve tam kesit olmak üzere kaynak kablosu ya da 2ga %100 bakır amfi güç kablosu + sigortalı blok dağıtıcı.

Farklı konularda desteğe ihtiyaç duyarsanız sormaktan çekinmeyiniz. İyi günler.

edit:imla





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi fatih448 -- 2 Mayıs 2024; 16:45:9 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
C
4 hafta
Er

Selam aleykum kardeşim. Seni forumlarda gördüm bu konuda anlayışlı birine benziyorsun. O yüzden sana yazdım. Arabama sıfırdan ses sistemi toplamak istiyorum. İlk önce teypden başladım. Pioner deh6220bs siphariş verdim amazon amerikadan. Ben Azerbaycanlıyım. Arabam lada vaz 2107 kapı hoperlörler yok aracda arkaya dizmek istiyorum. 2 seçim karşısında kaldım. Ben bass sevenim. Rap house club müzikler dinleyen biri olarak hangi sistem toplasam bilemiyorum. Coaxial mı, subwoofer+midrange mi.



< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @fatih448
F
geçen hafta
Yüzbaşı

Cevap çok geç olacak ama umarım faydalı olur. Foruma çok girdiğim yok iş dolayısıyla kusura bakmayın lütfen.

Coaxial sistemler benim gözümde ucuza kaçmak olur. Direkt olarak sorunuzun cevabını vereyim dedim.

Coaxial sistemlerde ses şiddeti düşüktür ki bu yüzden güzel çalıyorlar gibi gözükür. Yoksa o 24cm lik koniden ne alt sesleri(bass), ne de üst sesleri(tiz) düzgün şekilde alamazsınız.
İşin raconu her ses seviyesi için mümkün olduğu kadar farklı hoparlörler ile yönetebilmek. 3 yol, 4 yol aktif sistemler boşa değil. Subwoofer ayrı, midbass ayrı, midrange ayrı, tweeter ayrı olmalı ve ona göre uygun frekans kesimleri yapılmalı.

Elinizdeki teyp ile ilgili pek bilgim yok. Ama ufak bir araştırma neticesinde sanıyorum xover kesimleri yapılabildiğini gördüm. Bass seven bir kişi olarak size alınacak hoparlörler ile ilgili tavsiye verebilirim.

Subwoofer için 1000w rms ve üstü gerekli kanaatimce. Üstü fantaziye giriyor ama bence gerekli.
Midbass ve midrange ise 100w 150w rms lik birer takım yeterli olur.
Tweeter ise 50w 100w rms artık hangisi denk gelirse.

Hoparlör alırken ilk baktığım şeyler ise şunlar.
Subwoofer için kaç inçlik bobin kullandıkları önemli. 1000w rms için 3inç uzunluğunda bobin olsa iyi olur. Ve tabiki desibel oranı da yüksek olmalı. +85 db ve üzeri benim nezdimde yeterlidir. Subwoofer'ın okuyabildiği frekans ise kişinin zevkine göre değişir. 30 35 hzlik subwooferlar çoğu zaman yeterlidir. Subwoofer'ın 30cm 38cm olması aracın durumuna göre mümkün olan en büyüğü gereklidir. Ama sedan araçların birçoğuna 38cm subwoofer kabini 110 120lt gerektiği için aşırı yer kaplama (veya sığdıramama) durumu olabilir.

Midrange-Midbass ==> Midrange için genel kanı 200 300 hz(hpf için) ve 8k 10k hz(lpf için) değerleri arası uygundur. Bu hoparlörlerde en önemlisi yine bobin çapı ve desibel değeridir. Bir mid hoparlörü bence 97 98 db ve üstünde olmalı. Neticede +3 db demek ses şiddetini ikiye katlaması demek.

Tweeter ==> Tiz dedim mi ilk sorulacak soru belli. Kaç desibel değer verebiliyor ? 105db ve üstü değerler olmalı bence. Eğer bulunabilir ise dome tweeter alınırsa daha iyi olur. Diğerleri nispeten kulak tırmalayabiliyor.

Araç içerisindeki hoparlörlerin konumu da önem arz etmektedir. Tizler her zaman kulak hizasına en yakın şekilde ve dinleyecek kişiye doğru bakması gerekmektedir. Benzer bir durum mid hoparlörler için de gereklidir. Ama tizleri kesinlikle ve kesinlikle kapıların alt kısımlarına koymamaya gayret ediniz.
Subwoofer için ise nerede olduğu çok da önemli değildir ki zaten alt frekans sesler her şekilde hissedilir.

Başka bir sorunuz olursa yardımcı olmaya çalışayım.




Bu mesajda bahsedilenler: @Canizade
DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.