Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
13
Cevap
244
Tıklama
0
Öne Çıkarma
Bedelli Askerlik ve Tecil Sorunu
S
geçen ay
Onbaşı
Konu Sahibi

Merhaba arkadaşlar kafanızı ütüleyeceğim ama biraz sıkıntıya düştüm umarım yardımcı olursunuz ;

2022 Yılının Ağustos ayında sistemsel olarak Lisans mezunu olduğum görünüyor. Lakin okulum herhalde TSK'ya bildirmemiş olacak ki 2026 Aralık ayına göre askerliğim tecilli gözüküyor. Halihazırda özel sektörde çalışmaktayım bedelli askerlik yapmayı düşünüyorum 2 yıllık tecil hakkım Ağustos ayında dolmuş olacak ama sistemde 2026 gözüküyorum.

Askerlik şubeye 15 Nisan Pazartesi günü gittiğimde bu durumu anlatsam 2024 Temmuz ayına kadar tecil işlemi tekrardan yapılandırılır mı? Yoksa okul 2 yıl otomatikman uzatmadığı için(çünkü bildirmemiş) 2 yıl boyunca asker kaçağı olarak değerlendirilir miyim?

2 yıl boyunca okulum yüzünden asker kaçağı olarak değerlendirilirsem 2 katı bedelli ücreti gibi bir ödeme yapmam gerekebilir mi? Yoksa herhangi bir sıkıntı çıkarmadan bana Haziran/Ağustos ayında tecilin bozulacak derler mi? Yani hatayı düzeltirler mi?

Çok kafamı kurcaladı şu anda ailem de panik yapmış durumda üstelik kredi falan da çektim borçlarım varken bedelli yapmak durumundayım yoksa işimi de kaybedeceğim lütfen bilgilerinizle bana yardımcı olunuz.

Cevaplar için şimdiden teşekkür ederim.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Scientistofcomputer -- 14 Nisan 2024; 19:5:20 >

A
geçen ay
Yarbay

Lisans mezunlarına mezuniyet tarihinden itibaren 2 yıl tecil hakkı veriliyor. Edevletten lisans mezun belgesiyle en yakın şubeye gidip durumu anlatırsınız. Büyük ihtimal düzeltilir. Askerlik şubesi - üniversite arasındaki iletişimsizlik sanırım bunun sebebi.

Paranız hazırsa doğrudan bedelli başvurusu yapın, beklemeyin. Yasal sınırlar içinde olduğundan sıkıntı olacağını sanmıyorum.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
S
geçen ay
Onbaşı
Konu Sahibi

Hocam birkaç ay geç başvursam bedelliye cezai işlem kesinlikle uygulanacaktır lakin ne kadar bir ücret olabilir bunun hesaplaması var mı? Ona göre belki 1 yıl sonra bile gidebilirim.




Bu mesajda bahsedilenler: @a-f-h
A
geçen ay
Yarbay

İçiniz rahat olsun, ağustos 2024 olarak düzeltilir
Bu duyuruya göre de 31 aralığa kadar yoklama yaptırıp bedelli başvurusu yapabilirsiniz. Bedelli ücreti hariç ekstra çıkmaz.
https://www.msb.gov.tr/Askeralma/Duyuru/a21ffd41faaf4dfaa85faafd90eda658

1 ocak 2025 sonrasına yoklama işlemleri (aile hekimi muayenesi / olursa hastaneye sevk süreci de buna dahil) tamamlanmadan kalırsanız yoklama kaçağı durumuna düşersiniz (o zaman bedellide ek ücret çıkar)

Önünüzde 2 yol var.
Ya Aralık ayına kadar yoklama - bedelli işlemlerini tamamlarsınız
Ya da bu işi cezasız / ek ücretsiz olabildiğince ötelemek için yüksek lisans kayıtlarını kovalarsınız.

Mezun olmadan ama yüksek lisans öğrencisi kalarak 32 yaşına tecil alabilirsiniz. Tezli / tezsiz / uzaktan farketmez. Bir bölümden (atılmadan / kaydınız silinmeden) diğer bölüme kaydolarak bu süre 32 yaşına kadar götürebilirsiniz. Ama tezsiz programların kayıt ücretleri de az buz değil.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
S
geçen ay
Onbaşı
Konu Sahibi

Çok aydınlatıcı oldu hocam değerli bilgileriniz için tekrardan teşekkür ederim. Yani askerlik şubeye gidip ağustos olarak düzelttireceğim aralık ayında ise bedelli askerlik olarak başvuru yapabileceğim.

anladığım kadarıyla ağustos ayında tecilim bitmesine rağmen aralık sonuna kadar kaçak olarak görünmeyeceğim





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Scientistofcomputer -- 14 Nisan 2024; 20:14:14 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @a-f-h
A
geçen ay
Yarbay

Eğer daha önce yoklama başvurusu (aile hekimi askerlik muayenesi) yaptırmadıysanız evet 31 aralığa kadar yoklama yaptırmak için süreniz olacak.
Yalnız son dakikaya kalacaksanız Aralık ayı başında yoklama işlemlerine başlamanızı öneririm. Aile hekimi süreci uzayabilir / hastaneye sevk edebilir kendinize güvenlik payı bırakınız.

Yoklama kaçağına kalma durumum olur diyorsanız,
Bedelli güncel ek ücret miktarı aşağıdaki duyuruda var. Her yıl, Aralık ayında belirlenen yeniden değerleme oranı kadar artıyor.

Yoklama kaçağı veya bakaya geçen her 30 gün için ek ücret alınıyor. 30'un katlarını geçen günler bir sonraki aydan sayılıyor. Mesela 91 gün 4 ay sayılıyor, 4x2663,05 kadar ek ücret alınır (güncel duyuruya göre).

Bedelli ücretleri ise her yıl ocak ve temmuz ayında memur maaş zam oranı kadar artıyor. Seyyanen yapılan zamlar dahil değildir.
https://www.msb.gov.tr/Askeralma/Duyuru/1cf378618b944b9d96a46178c9a6003f



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 2 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Scientistofcomputer
S
geçen ay
Onbaşı
Konu Sahibi

Teşekkür ederim hocam bilgilendirme için <3




Bu mesajda bahsedilenler: @a-f-h
E
2 hafta
Er

Konuyu diriltmiş olacağım ama benim durumum da kritik. Yanlışım varsa düzeltirseniz, yoksa "evet, yapabilirsin" gibi çok vaktinizi harcamadan kısa bi cevap verebilirseniz sevinirim.

Temmuz 95 doğumluyum ve 2019 Ocak'ta Lisans eğitimimden mezun oldum. Tecilim her dolduğunda tezsiz bi yüksek lisans bölümüne yazılıp askerliğimi erteledim (mezun olduğum üniversite dışında 3 ayrı üniversiteye yazılıp hepsini tamamlamadan bıraktım). An itibariyle 17 Ağustos'ta tecilim bitmiş oluyor. Bazı yerlerde "lisans mezunu olduğum için 29 yaşıma kadar" ve sizin de bahsettiğiniz gibi bazı yerlerde "32 yaşıma kadar" erteleyebileceğimi okudum. Bu Ağustos-Eylül ayında bi yüksek lisans bölümüne yazılıp bu sefer gerekirse üniversiteyi yarım bırakmadan askerliğimi 32 yaşıma kadar erteleyebilir miyim?

Vereceğiniz cevaplar ve ayıracağınız vaktiniz için şimdiden teşekkür ederim.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
A
2 hafta
Yarbay

Lisans mezun tecili, mezun olduğunuz tarihten itibaren başlar ve 2 yıldır.
Mezunlar için şartlar aşağıdaki linkte var.
https://www.msb.gov.tr/Askeralma/icerik/ogrenci-erteleme-islemleri

Olursa tekrar yüksek lisans kaydı ile tecil alabilirsiniz. Arada yoklama kaçağına falan düştünüz mü, ne oldu ne bitti bir askerlik şubesine sorarsınız.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @EkremVk
E
2 hafta
Er

Cevabınız için teşekkür ederim ama tam bi cevap olmadı açıkçası. Lisans mezuniyeti sonrası 2 yıl tecilimi kullandım. Sonraki 3 yıl da 3 defa tezsiz yüksek lisansa yazılıp 28 (3 ay sonra 29) yaşıma kadar erteledim. Merak ettiğim bunu 1 kere daha yapıp yapamayacağım. 1 kere daha yüksek lisansa yazılsam, hatta bırakmasam, yine erteleyebilir miyim? (32 yaşıma kadar belki)



C
2 hafta
Yarbay

Kanunun 20’nci maddesinin dördüncü fıkrasının (b) bendine göre; devlet veya kendi hesaplarına yurt içinde veya yurt dışında dil öğrenimi, yüksek lisans eğitimi yapanların askerlikleri, 32 yaşını doldurdukları yılın sonunu geçmemek üzere ertelenebilir.

Master yapıyorsanız 32 yasını gecmemek kaydıyla tecil edilebiliyor. 29 sınırı sizin için geçerli degil.



E
2 hafta
Er

Master bitirmiş olan için mi 32 yaş yoksa master okuyan için mi emin olamamıştım, cevabınız çok faydalı oldu. Ayırdığınız vakit için teşekkürler.



S
2 hafta
Onbaşı

Hocam selamlar benimde yüksek lisans tecilim haziran 30da bitiyor dediğiniz gibi aralık ayına kadar herhangi bir cezası olmadan aralık sonu bedelliye başvurabilir miyim? Bu aradaki sürede kaçak olarak mı gözüküyorum bu konuda bilgilendirebilirseniz çok sevinirim.



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @a-f-h
A
2 hafta
Yarbay

https://www.msb.gov.tr/Askeralma/Duyuru/a21ffd41faaf4dfaa85faafd90eda658
Daha önce yoklama yaptırmadıysanız(aile hekimine gidip askerlik muayenesi olmadıysanız) 31 Aralık 2024e kadar yoklama yaptırmak için süreniz olacak. O arada kaçak sayılmazsınız.
En geç Aralık ayı başında yoklama işlemlerine başlamanızı öneririm. Aile hekimi bir sebepten hastaneye sevk ederse ocak ayına kalabilirsiniz.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @sabirya
DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.