Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
14
Cevap
2896
Tıklama
1
Öne Çıkarma
[REHBER] TP-Link W9970 Modem Köprü Modu Etkinleştirme / Access Point olarak kullanma
R
10 ay
Binbaşı
Konu Sahibi

< Resime gitmek için tıklayın >


*Bu rehberde birden fazla modeminiz varsa eğer 2. modeminizi mevcut internetinizi çoklayıcı olarak kullanmak, ağ kapasitenizin kapsama alanını genişletmeniz için yapılması gereken işlemler anlatılmaktadır.

*Modemin arka tarafında bulunan resetleme düğmesine basıp modemi resetleyerek adımlara başlamanızı tavsiye ederim. Çünkü bu ayarlarda yapılanları eğer doğru sırada yapmazsanız modem arayüzüne erişimi kaybedebilirsiniz.



1- Modeme bağlanın. (wifi / ethernet farketmez)

2- Tarayıcınızı açıp 192.168.1.1 yazarak modeminizin arayüzüne erişim sağlayın.

3- Modemin alt yüzünde bulunan varsayılan kullanıcı adı ve şifrenizle giriş yapın. (Giriş yaptıktan sonra kendinize ait bir şifre belirlemenizi tavsiye ederim)

4- Modeminizin kablosuz ayarlarını ayarlayın. Görseldeki gibi 2.4 Ghz ağında Kanal 11 ve Kanal Genişliği 40 mhz olarak seçim yaparsanız maksimum verim alırsınız.

< Resime gitmek için tıklayın >



5- Kablosuz ağ güvenliği için WPA2-PSK/AES seçili olduğundan emin olun ve WPS devre dışı bırakın. (Görseldeki gibi devre dışı yazması gerekmekte.)

< Resime gitmek için tıklayın >



6- Genel Ağ -> Wan Bağlantıları bölümüne gelerek görseldeki gibi dsl_internet satırındaki Düzenle butonuna tıklayın.

< Resime gitmek için tıklayın >



7- Açılan sayfada Bağlantı Türü - Köprü olarak seçip kaydediniz.

< Resime gitmek için tıklayın >



8- DHCP Sunucu -> Lan Ayarları bölümüne gelerek 192.168.1.1 olarak giriş yaptığımız IP Adresinin 2-99 arasında herhangi bir rakam ile son hanesini değiştirin ve DHCP sunucu - DEVRE DIŞI olarak seçip kayıt ediniz. (Görseldeki gibi 192.168.1.11 yapabilirsiniz.)

*Bu işlem sonrasında modeminiz resetlenecek ve artık modeminize yeni vermiş olduğunuz ip numarasıyla erişebileceksiniz.

< Resime gitmek için tıklayın >
ÖNEMLİ NOTLAR


*İnternete erişim sağladığınız ana modeminizle köprü moduna aldınız 2. modemin IP satırının ilk 3 hanesi aynı olması gerekiyor.

*Örneğin ana modeminiz farklı bir arayüz ipsine sahipse 192.168.2.1 gibi, köprü moduna aldığınız modeminizde ilk 3 hanesi aynı ipye sahip olmalı ve sadece son hanesini 192.168.2.11 gibi olacak şekilde değiştirmelisiniz.

*Buraya kadar herhangi bir hata yaparsanız DHCP sunucusu kapatıldığından modem arayüzüne giriş yapılamayacağı için tekrar modemi resetleyerek ilk adımdan uygulamaya devam edebilirsiniz.

*Bağlantınız doğru bir şekilde yapılandırıldığında her iki cihazın wifi ve diğer ethernet portları aracılığıyla hem internete hemde ağdaki modemlerinizin arayüzüne belirlemiş olduğunuz IPleri üzerinden erişim sağlayabilirsiniz.



9- Her iki modemin LAN1 portunu kullanarak ethernet kablosu ile birbirine bağlayın.

10- Köprü moduna aldığınız modemi arkasında bulunan kapatma tuşu ile kapatıp açtıktan sonra bağlantınız hazır duruma gelecektir.



Güncel Arayüze Sahip TPLink W9970v4 Modem Köprü Modu Etkinleştirme Ayarları




1-Wifi / Kablosuz ayarı

< Resime gitmek için tıklayın >

-Görseldeki gibi ayarları yaparak Wifi Ağ adı ve Şifrenizi belirleyerek kaydedin.
-WPS kablosuz ağ güvenliği için yine kapalı konuma getirin.

2-Köprü Moduna alma


< Resime gitmek için tıklayın >

-İşlem modunu bu şekilde ayarlayıp, kaydedin. (Hat türünüz fiber ise Router Modunu deneyebilirsiniz. Modem yeniden başlatma gerekebilir.)


< Resime gitmek için tıklayın >


-Internet > Wan arayüzünde bulunan tüm profilleri silin ve ekle butonuna tıklayarak görseldeki gibi Köprü profilini ekleyin.

3-DHCP Sunucusu Kapatma


< Resime gitmek için tıklayın >

-Modeme ulaşmak istediğiniz IP adresini ayarlayın. (192.168.1.2 ile 192.168.1.99 aralığında bir ip seçin.)
-Görseldeki gibi DCHP Etkin de bulunan işareti kaldırarak kaydedin.


4- Her iki modemin LAN1 portunu kullanarak ethernet kablosu ile birbirine bağlayın.

5- Köprü moduna aldığınız modemi arkasında bulunan kapatma tuşu ile kapatıp açtıktan sonra bağlantınız hazır duruma gelecektir.



Edit: Güncel arayüzlü TPLink modem ayarları eklendi.






< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi RElS -- 17 Eylül 2023; 17:29:8 >

T
8 ay
Er

Hocam bende de aynı model var ama arayüzü çok farklı bir türlü yapamadım köprüleme işlemini. Bu arayüzden nasıl yapabilirim bilgilendirirseniz çok sevinirim 1 haftadır bununla uğraşıyorum.

< Resime gitmek için tıklayın >


< Resime gitmek için tıklayın >



T
8 ay
Er

hocam köprü modu yaptım pc ye internet geldi ama 1 den fazla cihazdan telefon üzerınden bağlantı kurulmuyor bıde 7 dowland vermesi normal mi, benim düşüncem ana modcem üzerinden bu modemı rooter olarak kullanıp aynı dowlanda ulaşmaktı şuan tek cihaza bağlanıyor 7 dowlond veriyor.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
R
8 ay
Binbaşı
Konu Sahibi

Normal değil tam kapasitede ethernetten aldığı hızı iletmesi gerekir. IPv6 kullanmıyorsanız devre dışı bırakın ilk modemde birde QoS etkin mi onu kontrol edin. 1 den fazla cihaza bağlantı kurulmuyorsa DHCP ile ilgili bir hata vardır. Tüm ayarları yaptıktan veya değişiklik yaptıktan sonra modemi 1 kez yeniden başlatın mutlaka.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @TA3434
T
8 ay
Er

IPv6 devre dışı bırakmayı pc cüzerinden mi yapmam gerekli birde Qos etlinliğini nasıl bakabilirim.



T
8 ay
Er

ana modemden QoS ayarlarına gırdım etkın değil etkin mı yapmam gerekir

< Resime gitmek için tıklayın >





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TA3434 -- 17 Eylül 2023; 15:50:22 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @RElS
R
8 ay
Binbaşı
Konu Sahibi

Bu şekilde devre dışı olsun. Xyxel modem de 2 modemi ethernet kablosuyla bağladığınızda yerel ağ 1 - durum up - Oran 100 mbps görünmesi gerekiyor.

Xyzel Ana modemde Ev ağı - Yerel Ağ Kurulumu bölümüne gelin. DHCP : Aktif seçin. Ip başlangıç: 192.168.1.100 Bitiş: 192.168.1.200 olarak ayarlayın. Kiralama süresi 1 gün veya 1440 dakika olarak girin. Yerel Ağa Ipv6 kurulumu - IPv6 Durumu Devre dışı yapıp kaydedin. Başka bir ayar gerekmiyor.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @TA3434
T
8 ay
Er

reis download işinde bı ara 18 alıyodum sımdı 2 cıhazla baglanınca 4 e dustu net alamıyorum. ana modemde 18 alırken bunda değişiyor sureklı çozumu ar mı
evde çok cihaz var bunla alakalı olabılır mı çünkü çok uzun sürüyor bağlanması ıp yapılandıramadı denıyor





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TA3434 -- 17 Eylül 2023; 21:17:36 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @RElS
R
8 ay
Binbaşı
Konu Sahibi

Sizin sorun modemden kaynaklı muhtemelen. Donanımsal veya yazılımsal bir problem olabilir. Wifi ayarlarından kanal ayarını 1 veya 6 olarak değiştirin. Yapılabilecek tek şey wifi kanal ayarlarlarını değiştirerek kullanılan cihazlara uygun frekansta sinyal almasını sağlamak. W9970v3 modelini kullanıyorum 2.4 ghz ağında 95 mbps'e kadar tam hız iletebiliyor herhangi bir problem yaşamadım şuana kadar köprü modunda.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @TA3434
S
7 ay
Er

Hocam iki sorum olacak bende de aynı model fazladan modem var ve bunu gösterdiğiniz adımlar ile yapacağım.
Merak ettiğim iki husus var:
1. Köprü görevi gören modemi yukarıda anlattığınız adımları yaptıktan sonra başka bir oda da power kablosu takılması yeterli li mi, yoksa lan kablosu bağlı mı kalması gerekiyor?
2. Bağlandığım cihazda hangi modeme bağlı olduğum görülür?



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @RElS
R
7 ay
Binbaşı
Konu Sahibi

Ethernet kablosu takılı ve çalışır durumda olmalı 2 modemde. Farklı Wifi adı ve şifresi belirlemenizi tavsiye ederim bu şekilde düşük wifi sinyali olan ağa geçiş yapmamış olursunuz. Aynı wifi adını verirseniz bağlandığınızda daha düşük wifi sinyali olan ağa geçiş yapabilir telefon/pcniz.

Ana modemde ağa bağlı tüm ip alan cihazlar gözükür. Köprü modundaki modemde ise sadece o modeme kablosuz/ethernet ile bağladığınız cihazlar gözükür.



A
2 hafta
Teğmen

Herkese merhaba kolay gelsin.
Evimde yaşadığım wifi ağı ile ilgili ufak bir sorun yaşıyorum. Belli ki o kadar basit bir çözümü vardır ki ben çok ilgilenemediğim için çözemedim, yardımcı olabilirseniz çok sevinirim, ya da en azından birine yönlendirilebilirseniz çok makbule geçer.
Şöyle ki;
Evim 110-120 m2 arası, 3 odalı bir ev. Superonline Fiber interneti Huawei modemim ile salonda kullanıyorum, oraya çekilmişti fiber kablolar, yerini değiştiremiyorum. Ancak evi yaptırırken arkada bulunan ortadaki odaya, salondan itibaren ethernet kablosu çektirmiştim. 12 yıl oluyor. O kablonun kapasitesi nedir vs çok bilmiyorum maalesef :( Üst düzey bir kablo değildir muhtemelen yaşı olduğu için ama bu zamana kadar sorunsuz kullandım. Ne yapmıştım onu söyleyeyim; Arka oda dediğim yere 12 yıl önce Apple Airport Extreme koymuştum :) (AirPort Extreme - Wikipedia) Salondan ethernet ile gelen interneti bu cihaz ile başka bir wifi ağ adı ile arka tarafa yayınlıyordum. Tabi hep ufak tefek sorun oluyordu, evin girişi ve salonda "Salon_5G" ağ adıyla bağlanırken arka odalarda çekmediği için "Oda" isimli ağa bağlanmak zorunda kalıyoruz ve artık Airport cihazın yayın gücü de belki yeterli kalmıyor, hız oldukça düşmeye başladı.
Hem farklı bir ağ adı ile uğraşmak istemiyorum arka tarafta, hem de hız düşmesin istiyorum.
"Amma yazmışsın al şunu kullan kardeşim" derseniz de anlarım ama onca yıldır sorunsuz kullandığım için çok ilgilenmedim açıkçası...


Bu mesaja 1 cevap geldi.
R
2 hafta
Binbaşı
Konu Sahibi

2.4 ghz ağında hız düşüşü olur kablodan olma ihtimali az eğer herhangi bir hasar yoksa dış korumasında soyulma vs. 2.4 ghz ağında 72 / 150 / 300 mbps olarak 3 farklı hız alınır. Maksimum gerçek 95 mbps hız alınabilir, eğer alıcı cihaz örneğin telefon 2.4 ghz 72 mbps veya pc wifisi 1x1 150 mbps destekliyse aldığınız hız yaklaşık 40-45 mbps kadar olacaktır modem-cihaz arası mesafe arttıkça kayıplarla beraber bu hızda düşüş olur.

Altyapınız fiber olduğu için sorunu kolayca kapsama alanı geniş uygun fiyatları olan routerlarla çözebilirsiniz. Wifi6 veya Wifi5 desteğiyle hız düşüşü de olmaz.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @aren135
A
2 hafta
Teğmen

Çok teşekkürler bilgilendirme için. Bugün ayrıca TP Link ile de görüştüm; kendi satış elemanları ile.
DECO X20 diye bir cihazdan bahsediyorlar, web sayfasında da inceledim, aslında tam istediğim ürün. Fiyatı online sayfalarda 4000 küsür TL :) Çok ekonomik değil ancak tam istediğim ürün... üstelik Wifi ağ adı da aynı kalıyor.

Bu cihazı biliyor musunuz ? (Deco X20 | AX1800 Whole Home Mesh Wi-Fi 6 System | TP-Link Türkiye)


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @RElS
R
2 hafta
Binbaşı
Konu Sahibi

https://forum.donanimhaber.com/tp-link-deco-mesh-sistem-ana-konu-ve-kullanici-deneyimleri--154545219

Bu konudan kullanan varsa destek alabilirsiniz. Çok fazla ürün çeşidi var hangisi daha iyi hangisi kötü artık kullananların yorumlarına göre tercih yapabilirsiniz. Ürün hakkında pek bir bilgim yok ama Mesh sistem kablo sorununu ortadan kaldıran ağ kapasitesini artıran bir sistem. Bana göre pahalı bütçesi olanlara hitap ediyor.

Modemi merkezde ve odalar arasında en az 1 duvar olacak şekilde konumlandırmak önemli olan. 110 m2 lik bir alanda fazlasıyla işinizi görecektir.




Bu mesajda bahsedilenler: @aren135
DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.