Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
1
Cevap
61
Tıklama
0
Öne Çıkarma
Kapitalizm Beyinsiz Mi?
S
2 hafta
Binbaşı
Konu Sahibi

Diyelim ki dünyada sadece beş tane şirket olsun. Her birinin bir tane sahibi var ve insan hepsi. Bir tane de dünya devleti var olsun. Bu beş şirketin CEO'ları dahil her çalışanı yapay zeka ve robot olsun. Sahip dışında hiçbir insana hiçbir şekilde kazanç sağlamıyorlar. Fakat paradoks var. Bu şirketlerin ürettiği malı kim hangi parayla alacak? O nedenle araya devlet giriyor. Bu firmalardan yüklü oranda vergi alıp bunu insanlara dağıtıyor. İnsanlar da tekrardan bu parayı bu şirketlere harcayıp parayı döndürüyorlar ve mutlu şekilde yaşıyorlar.

Şimdi bu şirketlerin hedefi ne olacak? Tabii ki pazar payını artırıp diğer şirketleri yenmek. Böyle de oluyor diyelim. Önce dört sonra üçe derken tek kalıyor diyelim. Tek şirket, tek devlet ve tonla insan var. Yine vergi alıyoruz, o vergiyle şirketin mallarını alıp yine parayı ona kazandırıyoruz. Fakat bir problem var. Şirketin bir amacı kalmadı. Bütün pazar payını ele geçirdi. Sıfır maliyeti var. Kazanılacak tüm oyunları kazandı. Belki devleti rakip görebilir. Hadi devleti de yedi diyelim. Hem devlet hem de şirket oldu. Tonla insanı beslemesi lazım. İnsanları da masraf görüp onlardan da kurtuldu diyelim. Tek başına kalıp duracak en sonunda.

Sonra fark ettim ki kapitalizmdeki şirketler ne kadar zeki gibi dursa da esasında kontrolden çıkmış araba gibi gidiyorlar. Recursive fonksiyonlar oluyor ya o, onu çağırır, o da onu derken tonla işlem olup sonrası durur. Pazar payını büyütmek, rakiplerini yenmek, masrafı azaltmak gibi şeyler hedef gibi dursa esasında bu motorundaki işlem parçacıkları. Asıl hedefi yok. Beyinsiz dememin sebebi o. Beyni çıkarıp nereye gittiği bilmeyen sadece her döngünde işlem yapan bir yapı. Baştaki senaryo göre enin sonunda biri kazanacak ve duracak. Bu noktaya gelmemin sebebi neydi, ben ne için yola çıkmıştım diye soracak ama cevap yok.



_
2 hafta
Onbaşı

Bazı şirketler inovasyona yatırım yapar ancak asıl sorun klasik finans sisteminde. İnsanların sayısı sürekli artıyor ve küresel klasik finansı ayakta tutan şey borçtur. Tüm çarklar borç etrafında döner. Örnek veriyorum ben 1 Dolara mal satıyorum globalde ama benim kâr elde etmem içinde 1.20 Dolara ihtiyacım var. Devletlerde bu şekilde işliyor. Para basıp insanları fakirleştiriyorlar ve borçları kapatmak için piyasadan faiz kadar para bulmaları gerek ama yok.

Burada şirketler devreye giriyor. Şirketleri devletler inek gibi sağmayı sever vergisiydi, bilmem nesiydi. Aynı şekilde sirketlerde devletleri sağmayı sever. Bugün siyasileri yerleştirenlerde büyük şirketlerdir.

Kısır döngüde olmalarının sebebi artık çok cürretkâr bir atılım yapmaya şirketler çekiniyor. Aynı sürekli hamburgercinin hamburger satması gibi belli ürünler piyasaya sürülüyor, çok fazla insanları yeni şeyleri hemen gözüne sokmak istemiyorlar çünkü kâr edememe durumları var.

Para basıldıkça şirketler büyümek yerine kendini korumaya almaya çalışır ve işçi çıkarırlar. Bugün faang ms vs çok fazla mühendis, normal işçi vs çıkardılar.

1980'lerde inanılmaz rekabetler varken bilgisayar dünyasında devrim üzerine devrim yaşanıyordu 2010'lara kadar. Şu an ise bilgisayar sektörü yerinde sayıyor ve diğer sektörlerde de aynı durum. Eski ürünlerin kalitesi daha iyiyken şu an çıkarılan EN GÜÇLÜ DONANIM , EN VERİMLİ ARABA dedikleri ürünlerde bir ton fabrika çıkışlı kusur var ve servislerde sürünüyor alındığında 1 sene içinde.

Bazıları diyecek ki ray tracing var yeni geldi bilmem ne maymun maymun konuşacaklar ray tracing zaten 20 sene önce yapıldı valve yaptı bunu half life 1'de. Yeni bir teknoloji değil.

Yapay zeka gelişiyor doğru ama eskiye oranla devrim niteliğinde gelişmeler daha yavaş oluyor.

Sebebi klasik finans sistemi ve küresel durağanlıkla gelişen enflasyon. Nüfusun artması ve iş kollarının daralması buna başlıca sebeptir.

Enflasyon arttıkça bir işin kalitesi, mühendisliği düşer, şirketler amaçlarından uzaklaşır. Kapitalizm ise enflasyondan insanları borçlandırıp kâr elde eder olay budur.

Beyin vardır ama bu beyin tamamen her halta sahip olayım kafasındadır. Yani beynini kullanmayan insana benzer.

Burada kazananlar sadece para babalarıdır. Şirketler zincirine sahip para babaları. İnsanları kurtarmak yerine bankaları korumak isterler. Bankalar batarsa şirketler, insanlar faizli krediye ulaşamaz. ABD'de ortalama günde 50 tane banka iflasa yaklaşıyor.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi _Zer0_ -- 28 Nisan 2024; 12:35:10 >

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @scientia
DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.