Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
6
Cevap
162
Tıklama
1
Öne Çıkarma
ODTÜ Matematik ve Bilgisayar Çift Anadal
B
2 ay
Er
Konu Sahibi

Lise sondayım.
Arkadaşlar matematiğe yoğun bir ilgim var. Soyut Cebir olsun, ispatlar olsun ilgimi çekiyor. Ama aynı zamanda yazılımada yoğun ilgim var. OOP, Turing makineleri, otomatlar vs. Yazılım tecrübem var bir süredir velhasıl kelam.
Ayrıca mühendislikte öğretilen matematiğin çok yetersiz olduğunu düşünüyorum. Mesela mühendislere gösterilen lineer cebir dersi oldukça yüzeysel. Derinlere inilip aksiyomatik bir şekilde nasıl inşa edildiği öğrenilmeli şahsi kanaatim.
Her neyse, Odtü matematik bölümüne gitmeyi düşünüyorum, ordan bilgisayar mühendisliği çift anadan yapabilmem mümkün mü, yani ortalamayı yüksek tutsamda yapma ihtimalim nedir? (işin ''odtüde yapman çok zor, hayal kurma'' kısmını geçin. orası beni ilgilendirir. zaten araştırıyorum sürekli)




E
2 ay
Binbaşı

Merhaba forumdaş,

Matematik bölümü aşırı boşa uğraş gibi geliyor, yine de sen bilirsin tartışacak değilim, geçelim burayı.

Bilg Müh gibi oldukça gözde bir bölümün ÇAP'ı için kasmak da çok yorucu olacak, onu da anlatmayın bana demişsin, burayı da geçelim (:

Geriye teknik olarak olur mu diye soruyorsan ODTÜ'nün sitesinden kontenjanlara bakarsak:

https://oidb.metu.edu.tr/cift-ana-dal-yan-dal-kontenjanlari

Gördüğün gibi 2023-24 Bahar Dönemi için Bilgisayar mühendisliğine açılan kontenjan yok.

Ama şu archive.org linkine bakarsak 2023-24 Güz Dönemi için 5 adet varmış:

<code>https://web.archive.org/web/20231201002942/https://oidb.metu.edu.tr/cift-ana-dal-yan-dal-kontenjanlari</code>

Senin döneminde de kontenjanların açılması için talepte bulunur, takip edersin süreci.

Bir de yine başvuru koşullarından anladığım kadarıyla Matematikten Bilg Müh'e özel ders şartı yokken, diğer bölümlerden Matematik'e ÇAP yapanlar için ders şartı sıralanmış, örneğin 2023-24 Güz Dönemi için Başvuru koşulları:

<code>https://web.archive.org/web/20231201002324/http://oidb.metu.edu.tr/tr/cift-anadal-yandal-duyurusu</code>

Yine senin döneminde yeni şartlar olabilir, takip edersin.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
B
2 ay
Er
Konu Sahibi

Cevap için saolun. Teknik olarak bir şekilde olduğunu biliyordum. Burda demek istediğim ortalamam yüksek olsa bile çift anadala giremem ihtimalimin azlığı veya çokluğuydu. Yani işimin ne kadar şansa kaldığını merak ettim.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @E_Y_B_H_P_T
E
2 ay
Binbaşı

O şans işte tamamen o seneki rakiplerinle alakalı. Onu kimse o yıllara gelmeden bilemez. Çoğu kimse idealist başlar ama başına beklenmedik olaylar gelir, yarışı bırakır..

Bir de bazı üniler aldığın üni puanına da değerlendirme aşamasında katıyor. ODTÜ ise sadece başvuru aşamasında şöyle açıklamış:

quote:

Öğrencinin kayıtlı olduğu sınıfta, genel not ortalaması itibari ile en üst %20’sinde bulunması, bu koşulu sağlamayanlar için çift anadal yapılacak programın ilgili yıldaki taban puanından az olmamak üzere puana sahip olması,

Yani, mevcut bölümündeki notların iyiyse ünideki giriş puanına bakmıyorlar, notların kötüyse çap yapacağın bölümün taban puanını karşıla diyor.

Diğer maddeleri de oku, örneğin Yaz Okulunda aldığın dersleri saymayız demişler vs..

En nihayetinde işte tüm bu koşullara uyanlar arasında bu sefer tercih ve genel not ortalamanla sıralamaya koyuyorlar, kontejana göre asil ve yedek olarak listeler oluyor. Bekle ki asil listeden gir. İmkansız diye bi şey yok, sadece süreç cidden sabır, kararlılık, inanç gerektiriyor.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @binc_
B
2 ay
Er
Konu Sahibi

Tamam hocam saolun, yardımcı oldunuz. Bugün çıkan Devin Ai ile ortalık yangın yeri oldu. Yazılım sektörü içinde olduğum için endişeleniyorum bu yapay zekadan dolayı. Sanırım geleceği şuan en iyi olan matematik xd. Aksiyomatik inşa önemi.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @E_Y_B_H_P_T
E
2 ay
Binbaşı

Yazılım sektöründe olmakla ODTÜ gibi bi yerde Bilg Müh okumak farklı şeyler. Endişe edilecek bi durum yok. Halen hepsi emekleme aşamasında. Yürür hale gelse de yine yürütecek olanlar Bilgisayar / Yazılım Mühendisleri olacak.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @binc_
B
2 ay
Er
Konu Sahibi

Evet bu yakın gelecekte(çok yakın) böyle olabilir ama biraz ileri gelecekte sektör çok küçülecektir. Kaçınılmaz küçülmemesi. Tabi bu beyaz yaka mesleklerden bitenlerden ilki yazılım olmaz elbette ama bu hızla gidersen ilk ile son arasında pekte bir fark kalmaz. Şuan zaten odtüden mezun olup olmama değil mesele. Sektörün kendisinden bahsettim. Bu arada emekleme dediğin buysa durumlar gerçekten vahim. Yakında koşmayı bırak uçmaya başlayacak




Bu mesajda bahsedilenler: @E_Y_B_H_P_T
DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.