Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir, 1 mobil kullanıcı
75
Cevap
4337
Tıklama
0
Öne Çıkarma
Cevap: Ceng vs Tıp: Maaşlar (4. sayfa)
A
4 yıl
Binbaşı

ya gidin işinize insan makine falan değildir



D
4 yıl
Binbaşı

insan gayet bir makinedir..



S
4 yıl
Er

Ytü ceng yeni mezunum 10k cıvarı maaş alıyorum. Hastalarla uğraşıyor muyum? Hayır. Her gün işyerine gelmem gerekiyor mu? Hayır kalıcı olarak uzaktan çalışıyorum pandemi bitse bile. Yüksek mesai oluyor mu? İ hayır, mesai saatin 9-17.30 arası oluyor ve yüksek mesaiyi sadece isteğe bağlı olarak yapıyorum ve ek ücretini de saatlik olarak alıyorum. İleride yurtdışına gitme imkanım var mı? Var, hele ki 3 yıl iş tecrübesinden sonra gerisi çok kolay. Kendi projelerimi geliştirip döviz üzerinden kâr edebiliyor muyum? Evet. Bunlar varken doktor olup 15k ile başlayacağıma Bilgisayar Mühendisi olup 10k ile baslamayı tercih ettim universite sıralamam yetmesine rağmen ve su an çok memnunum. Tıp okuyan arkadaşlarımdan en erken okulu bitirecek olanı bile 2 yıl daha okuyup tusa hazırlanıp 2 yıl da uzmanlık yapacak ve ben ise o zamana kadar 4 yıl tecrübeli nitelikli biri olacağım ve yurtdışına mı gitsem yoksa 16k maaş ile burada mı kalsam diye düşüneceğim, diyeceklerim bu kadar. Doktorluk kutsal bir meslek ve sadece ilgi duyanlar yapmalı, mühendislik de aynı şekilde.

Not: Tıptan bizim bölüme geçiş yapan 3 arkadaş tanıdığımı da belirtmek isterim.

Not: Doktorlar ortalamaya göre muhendislerden daha çok maaş alabilir fakat iş şartlarını da göz önünde bulundurun. Eğer risksiz bir branşta kliniğini açarsan çok iyi ama diğer türlü çok stresli be





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SporcuPc -- 17 Ekim 2021; 1:49:42 >

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
G
4 yıl
Çavuş

Ceng her daim en iyidir.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @SporcuPc
T
4 yıl
Onbaşı

bir bilgisayar/yazılım mühendisi bugün akşam aramaya başlasa yarın sabah hollanda zort pırt yazılım firmasında iş bulabilir. remote çalışma imkanını varsayarsak oraya gitmeye bile ihtiyacı yoktur. istanbuldaki evinden hollandaya iş yapar. kendisi işte kötüyse kovulur, iş yerine tek zararı da zaman kaybı olur. kendisi kovulduğunun ertesi sabahı estonya zört pïrt firmasında iş bulup yeni bir işe başlayabilir. yine her şey firma sahiplerinin, ki kurumsal firma değil de yazılım ofisiyse bunlar bildiğin 5-6 kişilik aga grupları oluyor, inisiyatifindedir. orası olmaz abd olur, kanada olmaz portekiz olur, bir uygulama yapar appstorelardan aylık belirli gelirler elde eder, bir teknokent firmasından yolunu bulur, bulur da bulur.

ama bir tabip için işler hiç de öyle basit ilerlemez. mobilizasyon 0'a yakındır. zira kendisi hata yapması durumunda çöpe atılıp bir hintliye tekrar yaptırılacak birtakım arayüzler falan kodlamaz. bizzat gideceği ülkenin vergi mükellefi vatandaşının sağlığıyla ilgilenir. sağlığın ilk kuralı iletişimdir, bu yüzden o ülkenin dilini çat-pat değil baya baya babalar gibi bilmesi gerekir. kulağım şavlıyor yiğen diyecek ispanyol dayıyı anlaması gerekir. oldu ki bunu halletti, aldığı eğitimin yeterli bir tabiplik eğitimi olduğunu ispatlanmak zorundadır. yanlış yazdığı satırları sildirip $300 farkla daha iyi birine yazdıramazsın çünkü. sana bizzat bu iş için aylık gelirinin yarısını veren vatandaşına bakması için ne eğitimi aldığı doğru dürüst belli olmayan birilerini görevlendiremezsin. kısaca bu hem dil hem eğitim yeterliliği sınavları anlamına gelir. bunlar bittikten sonra vize işleri başlar. 2010ların sonundan beri her ülkenin en büyük korkusu kendisine iltica edilmesidir. o yüzden hepsi banka hesabında senin kendini idame ettirebilen bir miktar para ve fukaralıktan onun ülkesine kaçmayan, sosyal yardım sömürmeyecek biri olmanı ister. 10.000 $/£ falan artık onu da hallettikten sonra binbir türlü bürokrasiyle boğuşa savaşa belki kabul alırsın da gidersin.

aradaki mobilizasyon farkı ürkünç. bir diğer sebep de fark yaratabilme potansiyeli. bugün kafayı kırmış bir yazılımcı kendisini odasına kapatıp 1.5-2 senesini doğru şekilde harcarsa belirli alanlarda sadece onun yapabildiği birtakım becerilere sahip olabilir. bir analiz uygulaması yazar, onun hatalarını da bir o düzeltebilir, o uygulamayı baştan tanıyıp düzeltebilecek senior adamlara da $20k para vermek yerine senin tekelin kabul görür, veya bir arcade game geliştirirsin birden tutar gider, regl takvimi uygulaması yaparsın birden en çok indirilen uygulama olur, bir belediyenin akbil sisteminde iş bulursun, bulursun, bulursun da bulursun.

gel gelelim tıpa. örnek veriyorum skolyoz ameliyatı. araştırmış olan var mıdır bilmiyorum ama araştıranlar bilir, florence nightingaleda bir cerrah bu işin türkiyede tekelidir. ileri derece tanısı alan herkes omurga kadar ciddi bir konuda parayı koyverir ve bu hocanın ellerinde birkaç onbin euroya ameliyatını olur. sen bir bilgisayar başında gözlükleri takarak 2 sene sabahlayıp bu adam olamazsın. o riski alacak cesaret, o el mahirliği, o soğukkanlılık herkeste yoktur çünkü. kısaca kendini geliştirme açısından da imkan farklılıkları çok fazla. ha belki en başta kaz gelecek yerden tavuk esirgenmez diyip magazin doktorlarından olabilirsin, birkaç yüzbin tlni tv kanallarına yedirip ünlü olmaya ve polikliniğine adam toplamaya falan çalışırsın, ben de derim ki madem isim pazarlayacaktın neden 6 7 seneni tıpta heba ettin, diyetisyen de olsan psikolog da olsan aynı şeyi yapabilirdin. hatta bunlardan birini okumana gerek yok sanırım hala psikologların meslek odaları yok çünkü hahaha, 3-4 sene önce tanıdığım bir psikolog olmayan psikolog online randevu sistemiyle darphane gibi para basıyordu, günde 1500 tllere varan karı vardı artık aylık yıllık hesabı size kalmış.

ha günün sonunda bu işin varacağı yer yine ilgidir, kan görünce fenalaşan, toplumun her türlü kesiminden instanla muhatap olmak istemeyen, kutu gibi hastane kampüslerinde sovyet binaları gibi yerlerde nöbetlere kalmak istemeyen biri sırf işim garanti diye tıp okumamalıdır, benzer şekilde analitik zekasına güvenmeyen, bir dijital ekrandaki küçücük renkli yazılara 20 yıl bakmaktan haz etmeyecek, ben sistemin çok dışına çıkmayayım yolum hazırlansın ben sadece çalışayım yol çizmekle uğraşmayayım diyen birisi de mühendislik toplarına hiç girmemelidir.

neyi seviyorsanız onu okuyun. her işin en iyisi çok para kazanır. en iyi aşçı en zenginlerin sofrasını kurar zengin olur, en iyi terzi en ünlülerin takımlarını diker zengin olur, en iyi tarihçi, yok bu saatten sonra tarihçi olunmaz onu geç, en iyi fizyoterapist de kliniğini kurar sporcu tedavi eder, aylık 6 basamaklı dövizini sayar viski yudumlayarak. hiçbir meslek en iyisi veya en kötüsü değildir. en işe yaramaz sandığınız mesleğin erbabları muhtemelen bu foruma girmiş çıkmış herkesi 10 kere satın alır, en garanti sandığınız mesleğin nice mezunları vardır ki aile evinde gözleri yaşlı boş cüzdanına bakıyordur.

kendinize uygun olan işi arayın, sizden sadece bir tane var ve bir tane de ömrünüz var, trend nereye kayıyorsa o olmak gibi bir yükümlülüğünüz yok.



X
4 yıl
Teğmen

Bilgisayar mühendisliği de doyuma ulaşmasına az kaldı. Her sene haddinden fazla insan talep ediyor. Tıp yazan nasıl para ve statü için yazıyorsa ceng yazan da para döviz yurtdışı için falan yazıyor. İkisi de aynı kafa, popülizmin kurbanı olacaklar



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
G
4 yıl
Çavuş

Bilgisayar Mühendislği doyuma ulaşacak bir şey değil her an gelişiyor.



Y
4 yıl
Yarbay

Neye dayanarak diyorsun bunu?



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Xakler
X
4 yıl
Teğmen

Ben tercih yaparken 5-6 bin olan kontenjan şu an 15 bine dayanmış durumda ve sürekli yeni fakülteler açılmaya devam ediyor. Kaldı ki yok yazılım mühendisliği yok yapay zeka yok ybs gibi bölümler de aynı hızla türüyor. Zaten internette twitterda forumda kimi görsen bölümü fark etmeksizin birçok kişi yazılım öğrenmeye çalışıyor. Psikoloji okuyan arkadaşım 2 sene boyunca courseradan udemyden falan dersler ala ala yazılım çalıştı öğrendi şu an front end developer olarak çalışıyor psikolojiyle alakası kalmadı. Tıpta bile insanlarla konuşuyorum herkes yok yazılım yok yapay zeka yok programlama... Büyük bir popülizm furyası başladı, daha önce örnekleri çok en yakın örneği inşaat ve tekstil mühendisliği. Zamanında herkes bunları yazarken şu an kimse yüzüne bakmıyor çünkü sektör artık doyuma ulaştı daha fazla kaldırmıyor. Ben tercih yaparken burada insanlar GTÜ'nün Hacettepe'nin falan yüzüne bakmazdı, buralara girmemek için bir sene daha mezuna bırakırlardı. Şu an sanırım bunlar 10-15 bin bandından alıyorlar. Birkaç senede böylesine bir artışın sonunu görmek zor değil.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Xakler -- 18 Ekim 2021; 18:45:28 >
Bu mesaja 2 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Yirikalische
G
4 yıl
Er

Bilgisayar mühendisliğiyle inşaat ve tekstili bir tutmanız komik hocam. Bunun yanı sıra "bilgisayar mühendisliği" 100 sene içerisinde asla doyuma ulaşmaz. Belki "web tasarımcılık" ya da az çok front-end developerlık doyuma ulaşır. Back-end her babayiğidin harcı değildir zaten. Sıkar biraz öyle coursera'dan, udemy'den kurs alıp algoritma mantığını, mühendislik matematiğini oturtmadan iyi bir back-endçi olmak. Bence bilgisayardan önce kendi mesleğinizin (doktorluğun) doyuma ulaşacağı günün çok daha yakın olduğunu fark edin, siz değil ama sizin bu saatten sonra tıbba yönelttikleriniz atama konusunda diş hekimlerinin durumuna düşebilir.

Sıkıysa arkadaşınız udemy'den kurs alıp savunma sanayinde ya da kurumsal bir firmada iş bulsun bakalım. Birkaç template öğrenip web tasarımcılık yapan "front-end developerım" diyor bizim memlekette.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-BB5CC9F7B -- 18 Ekim 2021; 18:54:29 >
Bu mesaja 2 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Xakler
A
4 yıl
Binbaşı

kesinlikle katılıyorum çağ bilgisayar çağı insanlar halen niye bilgisayarı kötülemeye çalışıyor anlam veremiyorum sanırım puanlarını düşürmeye çalıştıkları apaçık anlaşılıyor

bence puanları daha da yükselecek ve ihtiyaç daha da artacaktır


---------

tıpta bile yazılımcıların çalıştığı çok fazla depertman var sadece sağlıkta yapay zekaya ihtiyaç duyulan eleman sayısı şu an 5-6 mezun verse yine karşılayamaz gerisini siz düşünün diğer alanlar dahi hiç birisine girmedim sadece yazılımın bir alanının bir dalı

daha fazla bilgisayar mühendisliği ve yazılım mühendisliğinin açılması şart yazılımcılardan her alanda uzmanlaşmasını beklemek çok saçma olacaktır

o yüzden ihtiyaç falan bitmez bu çağda





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ankaratıplı -- 18 Ekim 2021; 19:5:14 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @mysticalrestrainer
G
4 yıl
Er

Ben de çözemiyorum doğrusu hocam. Tıp okuyan bilgisayarı kötülüyor, bilgisayar okuyan tıbbı kötülüyor. Herkes kendi karakterine, yapısına uygun bir mesleği belirlesin ve onda ilerlesin işte, başka bölümleri kötülemenin faydası ne? Bilgisayar mühendisliğini kıyasladığı bölüm de tekstil mühendisliği yani, cidden trajikomik. Yapay zeka hiç de overrated değil bence, tamamen geleceği belirleyeceğini düşünüyorum. Düz programcı, web tasarımcı piyasası elbette doygunluğa ulaşabilir, o işleri zaten Hintler daha ucuza yapıyor. Bilgisayar mühendisliği ise programcılık, web tasarımcılık değildir ve ciddi bir matematik/fizik temeli gerektirir. Sofistike bir iştir ve doygunluğa ulaşması zor. Şu an bile piyasa kaliteli back-endçi sıkıntısı çekiyor.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Ankaratıplı
A
4 yıl
Binbaşı

kesinlikle katılıyorum ve daha da yeni yeni dalları çıkıyor yazılımın mesela 10 yıl öncesinde yapay zeka vardı ama bu kadar geniş bir dal değildi ama şimdi baya geniş bir dal yeni yeni dallar çıkıyor

ben daha fazla değerleneceğini düşünüyorum (yatırım tavsiyesi değildir gençlere )




Bu mesajda bahsedilenler: @mysticalrestrainer
X
4 yıl
Teğmen

100 yıl fazla iddialı olmadı mı? Tekstil Mühendisliği ile değil, o dönem de var olan benzer popülizm ile kıyasladım. Daha 5 sene önceye kadar herkes müteahhit hayaliyle İnşaat yazıyordu dostum sen yaşadığın ülkeyi iyi takip ettiğine emin misin?

Ayrıca tıp da doyuma ulaşacak zaten ben aksini iddia etmedim şu an sadece metrobüs hattında 10 kadar özel tıp fakültesi var. Bu tamamen ülkenin eğitimle ilgili yanlış politikalarının sonucu. Benzeri BM için de geçerli burada mesleği kötülediğim yok neden en küçük eleştiriyi hemen mesleği kötülemek olarak algılıyorsunuz? Oldukça gerçekçi yaklaşıyorum, tamamen popülizm furyası ve yanlış politikaların sonucu olacak bu dediğim. Şu an her BM okuyan ben Kaliforniyaya gideceğim evimde remote freelance çalışıp 10 bin dolar kazanacağım diyerek yazıyor, doğru değil mi? Konu dışına gir orada bile işsizim diyenlere aç yazılım çalış diyorlar

Şunu da söylemek istiyorum sen sallıyorum burada gidersin YTÜ GTÜ Hacettepe, küçümsediğin courserada, udemy'de ise MIT ve Berkeley hocalarının dersleri mevcut. 2-3 tane kurs alınca kimse yazılımcı olmuyor zaten, şu an bile sepetine python dersi eklesen hemen altta algoritma önerilenlerde çıkıyor, onu sepetine eklesen deep learning, data science çıkıyor. Arkadaşım oturdu kurs veren ünlü hocaları takip etti ve kendine bir müfredat oluşturdu algoritmasını da mantığını da yazılımını da her şeyini de öğrendi. Şu an kurumsal bir firmada çalışıyor ve oldukça yüksek bir maaş alıyor. Her şey diploma değil, hele hele ilk 500'te bile olmayan fakültelerden alacağın diploma sandığın kadar değerli değil. Sektörde işini bilen tutunur, işini iyi yapan tutunur. Özellikle bilgisayar gibi bir alanda her şey internette mevcut. Şu an hiçbir şey bilmeden bu işe girişen arkadaşım bile redditten githubdan insanları takip ediyor Microsofttaki Nvididaki mühendislerle yazışıyormuş adamlar yardımcı oluyormuş o da kendine bir çalışma planı oluşturuyor. Şu an zaten kimle konuşsan yazılım çalışıyor bu bir gerçek. Sana göre bu insanlar diploma sahibi olmadığı için değersizler, sendeki Oxford diploması ya hani :)

Bahsettiğin savunma sanayisi ise lise OBP puanına bakıyor staj ve iş başvularında, aman ne kadar önemli değil mi? Üstteki bir arkadaş da yazmış bir emaile bakar Estonyadan Hollandadan oradan buradan iş bulabiliyor mühendisler neden kendini savunma sanayisine odaklasın ki? Ya da sen yurtdışında bir yere başvururken adam projelerine mi bakacak okulunun adına mı? Adam ne bilsin GTÜ ne Hacettepe ne... Şu an benim İTÜ BM mezunu arkadaşım her şeyi github ve linkedin üzerinden yaptığını söylüyor okulunun adıymış ortalamaymış bir kişi bile sormadı diyor.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Xakler -- 18 Ekim 2021; 19:42:55 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @mysticalrestrainer
G
4 yıl
Er

Rekabet her meslekte var hocam. Mezun sayıları da 81 ilde üniversite olduğu için her meslekte çoğalıyor. İnsanlar da bir şey okumak zorundalar nihayetinde. Bu arada BM okuduğumu nereden çıkardığını anlamadım, ben BM okumuyorum.

İyi bir üniversitede BM okumak doğrudan iş bulmayı garanti etmez ama insanlarda belirli bir temel oluşturur, zaten üniversiteler bu işlevi görür. Mühendisliklerde okul asla her şeyi öğretemez, sadece neleri öğrenmen gerektiğini ve öğrenebileceğin kaynakları gösterir, her konuda sende bir temel atar. Gerisi öğrenciye kalır.

E senin arkadaşın Coursera'dan bu kadar gelişebiliyor da Hacettepe'ye, GTÜ'ye giren adamın eli armut mu topluyor? O da kendini geliştiriyor, az çok bir zekası olduğu için de mesleği kavrarsa iş bulmakta zorlanmıyor. Uzun vadede de zorlanacağını zannetmiyorum. Söylemek istediğim bu. Hacettepe'den de Amazon'a giden var, belki alaylı olarak da Amazon'a giden vardır. BM okumaya giden adam yatarak kurumsal firmada işe gireceğini hayal etmiyordur ki zaten.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-BB5CC9F7B -- 18 Ekim 2021; 19:57:6 >


Bu mesajda bahsedilenler: @Xakler
Y
4 yıl
Yarbay

Sıralamanın yükselmesinin bir önemi yok konuyla, insanların yönelmesi de hikaye. Bir kere o öğreneceğim, uğraşacağım diyenlerin çoğu beceremeyip/sıkılıp bırakıyor, üstüne sektör devamlı büyüyor. Yazılım işinde para çok olduğu için devamlı startuplar kuruluyor, heryer dijitalleşiyor. Daha da önemlisi ben bilgisayar mühendisliği mezunuyum, sor bakalım ülkede kaç tane arkadaşım var? Büyük çoğunluk avrupada. İşten ayrılan iş arkadaşlarımın da çoğu yurt dışına gitti. Eleman bulunmuyor resmen, ve çoğu ülkede durum aynı.

İnşaat dediğin sınırlıdır, masraflıdır, kanunlardan da ekonomiden de etkilenir. Bunun yazılımla uzaktan yakından alakası yok. Herkes yazılım öğreniyor yaa demek sektörün dolduğunu göstermiyor.



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @Xakler
DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.