Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
3
Cevap
135
Tıklama
0
Öne Çıkarma
Mat2 sorularım
G
11 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

İlk sorular türevden arkadaşlar, sorular zor geldi biraz bakarsaniz sevinirim...

1)http://db.tt/qPz7WW9Q
2)http://db.tt/drwKzZb0
3)http://db.tt/ZSTOcqqE





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gsardahuso -- 31 Mayıs 2013; 16:02:37 >

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

G
11 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

G
11 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

arkadaşalr sorulara vi el atalım lütfen.



H
11 yıl
Binbaşı

1. Link
17. soru için fonksiyonun min değerini bulalım. Türevini aldığımızda 3x²-6x = 0 buradan x = 2 ve 0 geliyor. Fonksiyonda x yerine 2 koyduğumuzda y = -4 geliyor. Demek ki son sınırımız bu, bundan daha küçük değerleri alamaz. Yani y=-5 olamaz.

16) En yakın noktayı bulmak için; 5/2x = x buradan kök içinde +- 5/2 geliyor apsis. Yani noktamız kök içinde 5/2. Köşegen olarak kabul etmesi demek, şekli çizdiğinde göreceğin gibi bir kenarı x, diğer kenarı y olan bir dikdörtgen çıkıyor. X değeri kök içinde bulduğumuz 5/2, y değeri ise 5/2x'de koyduğun değer. Çarpınca 5/2 geliyor alan.

( Hiç değer bulmadan da sadece çizip deneyebilirdin. x.5/2x'den alan yine 5/2 geliyor)

18. soru için f(x)'i a'yı eşitledim ama bir şey getiremedim oradan.


2.Link

Şimdi, |OC|' değerine x diyelim. c noktasından üste olan uzaklık x(3-x) olacak. Aynı şekilde alt tarafıda -x(x-5) olacak. Başına - yazdım çünkü normalde değer negatif çıkıyr çünkü y nin altında, ama bize uzunluk cinsinden lazım. Şimdi OC arası yüksekliğimiz X, tabanımız ise x(3-x) + -x(x-5). Alanımız ise bunların çarpımı bölü 2. Bulalım alanı veren fonksiyonu;

Önce taban uzunluğumuz = 3x-x² -x² +5x = -2x² + 8x

Yükseklik yani x ile çarpıp 2 ye böldüğümüzde;

-2x³ + 8x²/2 = -x³+ 4x² geldi alan fonksiyonumuz. Bunun en büyük değerini istiyoruz, yani türevdeki maksimum-minimum noktayı bulmak gibi. Türevini alalım alan fonksiyonunun; -3x² + 8x = 0 geldi. X parantezinde; x(-3x+8)=0 geldi. Buradan x =0, x = 8/3 geliyor. x=8/3 yerel maksimum noktası olduğundan cevabımız 8/3.



3. Link

Bu soruda, iki tarafında ln'i alıyorsun. lnf(x) = lnx.ln(1/x) gibi bir ifade geliyor. Şimdi iki tarafında türevini alalım;

f'(x)/f(x) = ln(1/x)/x - lnx/x geliyor. Sonra;

f'(x)/f(x) = [ln(1/x)-lnx]/x gibi tek paydada topladım. Buradan;

f'(x) / f(x) = ln(1/x²)/x geldi. f(x) yerine de soruda verdiğimiz ifadeyi yazıp sağ tarafa atarsak f'(x) yalnız kalıyor. Daha sonra x yerine 1/e yazdığımızda cevap 2 geliyor.

(Biraz uzun ve karışık gibi gözüküyor, ama değil. Mantığını anlarsan yeter)



DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.