Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
23
Cevap
1399
Tıklama
0
Öne Çıkarma
Kendi İşletim Sistemimi Yazmak İstiyorum
S
3 yıl
Er
Konu Sahibi

İlk Önce Ben 7.sınıf öğrencisiyim ve yazılıma ilgilm fazla kendi İşletim Sistemimi Yazmak İstiyorum Fakat hangi Programları veya hangi yazılım dillerini kullanmalıyım Bilmiyorum Yardımcı olursanız sevinirim lütfen yapamazsın vb. yazmayın ciddi cevap istiyorum.



Kendine ait bir işletim sistemi istiyorsan. Taban almadan, kendi yazılım dilini ve kendi compilerini yazman lazım zaten. TempleOS u bir gözden geçir ve ingilizce öğren
Yoruma Git
loradona - 3 yıl +4
L
3 yıl
Binbaşı

Kendine ait bir işletim sistemi istiyorsan. Taban almadan, kendi yazılım dilini ve kendi compilerini yazman lazım zaten. TempleOS u bir gözden geçir ve ingilizce öğren



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

T
3 yıl
Yüzbaşı

merhaba
yaşına göre bu isteğini büyük bir sevinç ve ilgi ile karşılıyorum.

loradona'dan izin alıp eklemek istiyorum.

bir OS - İşletim Sistemi belirlil bir amaç ve alana hizmet etmesi ve gerektiğinde de diğer sistemler ile uyum içinde çalışması gerekiyor. eğer herşeyi yapsın herşey ile sorunsuz çalışsın dediğin an iş orda patlıyor ve hem kişisel hemde beraber olduğun grub iş bitirmede sorunlar yaşayabilir. şuan ki windows 10 un aktif çalışan servis sayısı bir öncesi serinin nerdeyse 2 katı fazla. ve firma - destek elemanları bunların bir çoğunun güvenlik servisleri vs vs diye saçmalayarak soruyu geçiştirmeye devam etmektedir. BİLGİ GÜÇTÜR.. eğer o bilginin geldiği noktayı kontrol edebiliyorsanız ise SONSUZ GÜÇTÜR.

Bir OS/İşletim Sistemi ne iş yapar veya neler yapabilir ? bunları araştırman ve daha önce yazılmış olanları ister kabaca ister genel olarak inceleyip araştırmanı öneriyorum

basitleştirmek için. sadece tlf veya sesli görüntü ileitişimi amaçlı ... kablosuz iletişim amaçlı.... cnc dünyasına yönelik.... broadcast/media server amaçlı bir işletim sistemi yazmanız.. ilk planda hedef kitle açısından sorun yapsa bile... nokia nin tlf larında kullandığı sayısıs garklı OS lar olduğu... daha önce ATM sistemlerinde kullanılan OS ların varlığı. halen bunların bir kısmı hayatlarını windows uyumlu şekilde devam ettirse bile...

birşeyler yapma amaçlı linux çekirdek kodlarını veya linux ün başlangıcı olan minix in açık hali netde vardır. arkadaşımızın da belirttiği gibi ister adı ister sınıflandırması Temple olan OS ları deneyerek işe başlayabilirsin.
hangi dil konusu biraz karmaşık olsa bile.. İngilizce - Almanca ile başlayıp.. "C ve Assembly" ile de bilgisayar veya "komut satırı" ile yönlendirilebilen elektronik cihazları yönetimine başlayabilirsiniz.
şuan tlf dünyasında vaz geçilmez ve performansı ile önde giden snapdragon ların "python" ile geliştirildiğini/yapılandırıldığını duymuş idim. coder değilim ama DOS dan - Amstrad - C64 den beri bu dünyadayım.
bir yandan temel elektronik bilgisine sahib olmanız da iyi olur. sonuçda elektronik cihazları oluşturan parçaların çalışma veya piklerini bilmenizde fayda var.

şuan dünya ARM ye yönelmekte ki, şahsen ben tüm dünya da temel kullanım olarak 1 adet OS olması ama sektör ve amaca görede uyumluluğunu istiyorum. tabiki hayal ettiğim işletim sistemi windows da değil.. Mac firması nın da bu tür bir hedefi yok. hedef kitlesi dünya server veya bilgisayar larının yerine tüketici sistemini hedeflemiş bir firma. birçok sektördeki çok harika başarılı performanslar veren hardware ve OS yapılandrımasını devam ettirmeye devam ediyorlar.

doğal olarak şuan açık kaynak ve source yapılandırması açısında Linux dünyası daha uygun

yeni bir linux yazmanız veya dağıtım yapmanız yerine var olan Linux ler için hem kullanıcı hemde sektörel bazda yazılım geliştirmeniz,

dünyada ençok kullanılan son kullanıcı bazlı OS windows dur. aynı zamanda küçük-orta seviye firmalaırn tercih ettiği server larda windows dur.....Yazılımcıların program yazmak - para kazanmak için ençok zaman kod yazdığı işletim sistemi windowsdur. teknik servislerin ençok para kazandığı OS windowsdur. en çok down olan ve sürekli hardware yenilemesi ile - bozulması ile maliyet çıkartan OS da windows dur. hardware sürkülasyonun çok aşırı fazla olması tabiki kullanıcı sayısı ile doğru bir oran sergilemesi normal iken, kullanıcı açısından ençok sorun çıkartıyor olması tabiki ters orantı oluşturuyor. fakat yinede dünya nufus oranına göre kullanım seviyesi, nufus artışı ile aynı oranda yükselmiyor. tam tersine dünya nufusu arttıkça, bilgisayar sayısı da arttıkça windows bu dilimdeki payını görünür şekilde kaybetmekte.

Dünyada özellikle web dünyasında birim server başına kullanıcı hizmeti veren linux dür. dünya dns yapısını taşıyan OS da linux'dür. ençok free database veya uygulamaya destek verenler de linux dedir. ister bireysel ister özel/kamu sektöründe kullanılan dabase lerin database veri sayısı Linux dedir. buna sqllite - mysql den oracle a kadar en büyük verilerin ki buna fotoğralardan video lara kadar BLOB field lerin sorunsuz performans ile işlenebildiği. dünyadaki en büyük oyun server ları, file server ları, media server ları, irc dünyası da halen linux üzerindedir.

farklı bir örnek.. devasa bir data var elinde.. gsm firmaları belediye firmaları elektrik firmalarını..... veyahut binlerce hektar üzerinde; dünyanın farklı yerlerinde sayısız üretim yapan bir firmasınız ve dünyaya bu ürettiklerinizi satıyorsunuz. ama tüm dünyada yaptığınız her ürüne ait bilginin anlık denecek seviyede bilgilerinin diğer noktalar ile paylaşmanız güncellemeniz (veri gönderil almanız) gerektiğini düşünün. maalesef bunun için kullanılan server ları windows dan seçtiğiniz an.. önce karşınıza lisans bedeli.. ardına devasa eşi görülmeyecek büyüklükte hardware maliyeti.. backup server maliyeti derken....
işin bir de kullanıcı cephesinde kullanılan - işlenen veri sayısı çok fazla olduğu için; bağlı olan kullanıcılara hizmet veren veya anlık artışa göre devreye girebilecek server ları kontrol eden/edebilen OS-İşletim Sistemleri maalesef Unix-Linux grubundadır. dünyanın ençok server satışını yapan microsoft firması halen cluster yapısında 1. olamadığı gibi 2. liğe bile yerleşememiştir. Linux ve As400 ler bu konuda kendi aralarında yarışmaya devam etmektedir.

cnc dünyası da ayrı bir olay... firmadasınız.. orobotik sayılmasa bile izter zaman diliminde ister sensörlerden gelen verilere göre aktif/pasif hale gelen parçaları düşünün..
güvenlik kamera veyahut santral sistemlerini düşünün.
microsoft bu dünyada sorunsuz iş yaptığını iddia etse bile.. 16 adet basit analog kamera kaydını işlemek ve yönetmek için istediği hardware maliyeti ve hardware'in hacimsel değeri, basit bir linux modifikasyonları ile minimize edilmiş kutular içinde basit bir kart ile sorunsuz sağlanabilmekte.. buna evlerimizde kullandığımız internet erişimleri için kullandığımız modemler de dahil.

dolayısı ile bir OS yazmak sorun değil. dünyada kayıtlara geçmiş +200 OS var diye biliyorum. bunların sektör içerisinde kullanılabilirlik ve maliyetleri .çok önemli. tabiki ister son kullanıcı ister OS üzerinde yazılım geliştirecek iş yapacaklar açısından da kullanım kolaylığı, geliştirmeye - büyümeye uyumluluğu

çok uzattım, dağıttım ama OS dünyasında değinmediğimiz aklımıza gelmeyen sayısız ihtiyaç ve sorunlar çok fazla

başarılarını duymak için sabırsızlanıyorum


Bu mesaja 1 cevap geldi.
T
3 yıl
Yarbay

< Resime gitmek için tıklayın >



< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

T
3 yıl
Yarbay

Ne oldu, kendi işletim sisteminizi yazmaya başlamadınız mı hala ? Karpuz kesecektik o bakımdan.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tuğkan-0153 -- 26 Kasım 2020; 2:15:52 >

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

L
3 yıl
Binbaşı

Çok güzel açıklamışsınız hocam. Böyle insanların kaldığını görmek beni mutlu ediyor inanın



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @tosuntosun
T
3 yıl
Yarbay

Bu forumda belirli periyodlarla sıfırdan kendi işletim sistemi yazıyorum diye birileri cıkıyor ya, bayılıyorum o yüzden bu foruma.

4 yıl önce birisi "Agola" diye bi OS geliştiriyordu. Tabi ki sadece gönderi içinde. OS'nin kendisini göremedik. Sonra birden gönderi de ortadan kayboldu.

Herkes "Agola ne oldu" diye sormaya başladı. Ben de Google Cache'den alıp Agola İşletim Sistemi Forum Gönderisini post'ladım:

https://forum.donanimhaber.com/none--115983442-3

Bakın içiniz ısınsın :)



< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

T
3 yıl
Yüzbaşı

quote:

Orijinalden alıntı: loradona

Çok güzel açıklamışsınız hocam. Böyle insanların kaldığını görmek beni mutlu ediyor inanın
kardeşim
ülkemiz sınırlı kaynaklara sahip. bu kaynakların artmaması için çabalayan çok

kardeşimiz çok güzel bir düşünceye heveslenmiş. bu beni mutlu etti. yolu çok zorlu. Linux işe başladığında yanında kimse yoktu ve internet/irc ler bilindiği üzere finlandiya gibi dağınık yaşam süren ülkelerde çok daha yaygın. sebeb de tlf a göre daha ucuz ve daimi bir iletişim sağlayabilmesi.. birçok ülkede internet elektrik kabloları üzerinden dağıtımı yapılarak da kablo maliyet ve alt yapı karmaşasını önlemek için planlanıyor.
ülkemizde internet alt yapıyı yapan firma
müşterisi kendisinden ayrıldığında elinde bulunan kontrol sistemi ile sürekli hizmetde sorun çıkartarak rakip firmanın işini yapmasına engel olmaktadır.. mutlaka isim vermek gerekir ise telekom en bilinen aşağılık bir firmadır. şahsen bulunduğum yerde bu tür sorunlar yaşamamak için de daha uyguyn fiyat teklifi yapan her türlü promosyonu red ediyorum. aksi halde sürekli kopan ve giderilmeyen arızalar ile uğraşmak zorunda kalacağım. yani ülkemizde iş yapma hizmet verme mantığı bu şekilde

kardeşimiz çok zorlu bir yol seçmiş ama hevesini kırmaya çalışan kişiler var. gençler.. ahhh gençlerimiz. herşeyimiz onlar ama gel gör ki...

yeni bir işletim sistemi OS yazmak.. güzel düşünce..
ama google bile android i linux den aldı. vmware dediğimiz en gelişmiş sanallaştırma sistemi de linux den aldı.. bundan 10 sene öncesinde microsoft konusunda kendisini otorite sanan birçok kişi vmware in bir *nix çözümü olduğunu bilmediği gibi olmadık savsatalar ile hezeyanlı açıklamalar yapıyordu.. ben vmware ile ilk 1997 de tanıştım.. tanışma sebebim ise arkadaşımın slackware i göstermek idi. o dönemler dağıtım sayısı az ve xorg çok gelişmiş değil idi.

google linux ün açık kaynak kodunu aldı ve adına android denen.. isim de ilginç tabiki... tamamen mobil yapıya uygun ve 3d denebilecek yapıya doğru ilerliyor. yeni geliştirilen doc sistemler ile bu yapının çok daha iyi hallerini görebileceğiz umudundayım.. yani evde devasa bir kasa bulundurmak yerine... bir doc ve monitör klanye ile herşeyim cebimde olan bir yapı istiyorum.. mevcud arm işlemciler oldukça ilerliyor
raspi ile artık cluster ve vds yapılıyor. ilk zamanlarından beri linux ün içinde olan samba modifikasyonları ile de nas çözümleri gelişiyor

apple firması arm üzerinde eğilim gösterince birden intel cpu hedifini çatallandırdı.
birçok arkadaşımız RISK işlemcileri bilmez. arm dediğimiz cpu nun atası olan bu yapı, dünya banka ve dev database lerin atasıdır. ve gerçek hardware sanallaştırmaların gerçekleştirildiği sistemlerdir.

bu hevesli kardeşlerimize yardımcı olmak.. heveslerini kırmak yerine elimizde data ve daha önce yapılmış çalışmaları paylaşmak... veya daha farklı mecra ve eksik gördüğümüz kısımlarda kendilerini geliştirmeleri.. yani bilgisayar dünyasının geçmiş-mevcud-gelecek yapısından bahsederk; boşluklardan eksik gördüğümüz kısımlardan paylaşarak onların bu şevklerini kanalize etmek de fayda var

bazı liselerde öğrencilere arduino dersleri verildiğini duyduğumdaki sevincimi anlatmak imkansız. bu dersleri gerçekleştiren öğretmenlerimiz, gençlerimizin geleceğini çok güzel kanalize ettiğini de bilmek büyük mutluluk.

oturduğumuz yerde hiçbir şey yapmadan eleştiri yapmak kötülemek alay etmek çok kolay

ben varya orda olsam o topu 12 den kaleye sokardım.. ya salak bu basketbolcu 3 sayılık neden atış yapmıyor.. ben başbakan olsaydım.. ben şu bu olsaydım diye başlayan olumsuz cümleler yerine
yapıcı ve yönlendirici olmak ne sana nede karşındakine zarar vermez.. ama karşındaki hatalı bile olsa onu güzel ve yapıcı cümleler ile doğru yönlendirme herkese fayda sağlar.
bu kardeşimiz yarın linux dünyasında güzel bir paylaşım yapsa.. herkes sevinecek ve sahiplenecek.. ama o iş sırasında suratına bakmayıp alay ettiğini hatırlamadan gündem yapmadan


insanları yönlendirelim. elimizden geldiğince yardımcı olalım



T
3 yıl
Yarbay

Yav bu tosun, beni engellemiş. Vereceğim cevaptan korktuğu için mi blokladı bilemiyoruz.



< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
L
3 yıl
Binbaşı

T
3 yıl
Yarbay

bırakın işletim sistemi yazmayı, bir dersin bir ödevinde bir C sorusu dahi çözmemiş siz mi diyorsunuz :)



< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @loradona
L
3 yıl
Binbaşı

evet

Konu sahibi için de şöyle bi link koyayım. belki faydalı olur.
Writing an OS in Rust (phil-opp.com)





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi loradona -- 26 Kasım 2020; 17:1:57 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @vonderplanitz
T
3 yıl
Yarbay

https://forum.pardus.org.tr/t/isletim-sistemi-yapmak/8794/12

26.Aralık.2018'de aynı gönderi pardus.org a gönderilmiş, basit bi Google araması ile kolaylıkla buldum.

Burada da kopyala yapıştır ile gönderilmiş

Yani gerçek olmayan bir gönderi ki bunu google'a hiç bakmadan tahmin ettim. 'Gut Feeling' denir, sezi, sezgi ile. Bunun için cok teknik bilgiye gerek yok.

Teknik bilgi konusu olsa bilgimi gösteririm. Ama lafla değil, icraatla. Kapsamı sınırlı fakat zor bir C++ problemi gönder, çözerim. İşletim sistemi modifiye et de ederim. Birisi sponsor olsun ve OS istesin, yazarım, teknik açıdan sorunum yok. Fakat konu o değil. Konu gönderinin gerçek olmadığını tahmin edebilme ve siz tahmin edemediniz. Lapin balığı gibi atlamadan birkaç saniye de olsa düşünün.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tuğkan-0153 -- 26 Kasım 2020; 19:26:34 >

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @loradona
L
3 yıl
Binbaşı

Ben bir poğaçayım UwU




Bu mesajda bahsedilenler: @vonderplanitz
P
3 yıl
Yarbay

en azından ben
süper karekök sıkıştırma ve ram üzerinde çalışır minimalist bir linux dağıtımı
üzerine çalışıyorum ! :)



L
3 yıl
Binbaşı

Ne uğraştım be. Alt tarafı lztd falan sıkıştırma ile ISO alacaksın. Çok uğraştın he



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
W
3 yıl
Yüzbaşı

İlk öğrenmen gereken dil İngilizce.
Daha sonra C programlama dili.
Daha sonra mümkünse biraz Assembly bilmen gerekiyor.

Çok ciddiye alınacak bir kaynak olmasa da ne yapman gerektiğinin iskeletini vermiş:
https://www.wikihow.com/Make-a-Computer-Operating-System



P
3 yıl
Yarbay

hepimizin kendine özel bir çilehanesi var :)




Bu mesajda bahsedilenler: @loradona
G
3 yıl
Binbaşı

Kernel yaz de yazsın, OS yap de yapsın. Tuvalet taşı del de delsin. nede olsa azimle .... duvarı bile deler. Bu arkadaş Yaw he he diye bir laf duymuş mu hiç merak ediyorum.

< Resime gitmek için tıklayın >